školski e rudnik
Printable View
Asti da mi stave pistolj na potiljak ne bi pogodila tu kraticu.:lool:
A -4?
Lili, niti nema četvorke, to sam ja po redu zaključila, pogledaj ovdje -
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih - ŠeR - Školski e-Rudnik
to je ŠeR-Upisi u srednju
nemoj se ljutit Willow u životu nisam ušla u školski rudnik i ne planiram :-)
Gužva na poslu.
ljubim :kiss:
evo iskopala sam na stranici upisi.hr - bodovi potrebni za upis - 2024/2025
Broj bodova potrebnih za upis 2024.pdf
pitanje što će biti dogodine ako bude ova reforma sa strukovnim koja očito ide navrat nanos
Ima li tko da mu dijete ide u sportsku gimnaziju (Selska cesta u Zagrebu), zanima me kako oni pripreme učenike za maturu i općenito kakvi su dojmovi o toj školi
Moje dijete trenira s nekim učenicima te škole koji kažu da im nije preteško. Raspored je maksimalno prilagođen treninzima, projektna nastava srezana. Po onome što čujem, dio učenika "kao nešto trenira" da bi imali pravo na ispričnice, ali isto tako ima izuzetno perspektivnih sportaša koji su uz to i vrlo uspješni učenici. Za maturu ne znam. Također imam dojam da tu školu nije baš lako ni upisati.
U Rudniku znanja se za sve škole mogu naći podaci o prosječnim ocjenama, uspjehu na maturi i koje fakultete su upisali učenici te škole.
ja sam čula s više strana da je sportska gimnazija dosta zahtjevna, to je gimnazijski program, imali su prošle godine 70 bodova prag na ocjene i dosta je navala za upise
Sta je prag na ocjene 70 bodova visok i zahtjevan?
Meni se cini prosjecan.
Lili u sportskoj ko i u sportskim drugim razredima u drugim školama, se zbrajaju bodovi iz škole i sportskih natjecanja, i prema tom zbroju se rangiraju
Hvala svima.
70 bodova i nije neki prag visoki za gimnazije, pa toliko je u većini gimnazija.
Jel ima neki link kako doći do tog Rudnika znanja gdje se vidi uspjeh i koje fakseve upisuju djeca
Hvala cure, našla sam. A otprilike se vrti sve oko trojke na ona 3 glavna predmeta na maturi. ALi to je prosjek pa opet ništa ne govori. Faksove koje su djeca upisala ne nalazim baš.
Pandora, šta misliš pod projektnu nastavu, misliš ona putovanja ili nešto drugo?
Imaš sve na tom ŠER-u, samo klikaj.
imaš na ŠER 3, od 13. stranice na dalje gledaj (za ovo što su upisali)
https://app.powerbi.com/view?r=eyJrI...FkNCIsImMiOjh9
Je l se stvarno dobivaju bodovi na sport samo za natjecanja preko Hrvatskog skolskog sportskog saveza? Ono najbolja ekipa u graničaru dobiva bodove, a najbolji skijaš u drzavi ne dobiva jer ne ide ekipno preko skolskog saveza, ili cak najbolji tenisač isto nista, ako nema ekipu u osnovnoj skoli za natjecanja?
Istina je. Ali može se tu i probati nešto poduzeti. U školu mog sina ide državni prvak u hrvanju i sad je potaknuo ravnateljicu da prijavi školsku ekipu za natjecanje u hrvanju pa su mu velike šanse da će doći do bodova.
Sa "školskim sportom" to tako obično i bude. Imaju dvoje-troje profi plivača i eto školske ekipe. Treniraju na školskom bazenu u dvorištu, situacija win-win (djeci bodovi za upis, učitelju bodovi za napredovanje).
Čudi me da se nisu sjetili kategorije "školska glazba" pa učitelju Glazbene kulture pripisati državne prvake iz glazbenih škola.
Svasta. Nije moje dijete kandidat za sportskog prvaka, ali mi je bas cudno.
Mislim, daleko smo mi od srednje, ali trenutno je usko grlo upis u srednju, a ne na fakultet. S iznimkom biomedicinskih znanosti, a tu ne vidim neki interes kod njega. On je tehnicar. Ako ga ne drmne neki pubertet ili nesto nepredvidivo, bio bi za FER ili FSB robotiku. Cim dodje kuci sjeda za komp i programira nekakve motore koji pokrecu njegove kojekakve vlastite lego kreacije ili programira igrice i razmjenjuje s jos jednim iz razreda pa si nadopunjavaju medjusobno. Nemam siroku sliku koliko ima takve djece i kakav je u usporedbi s njima, ali vidim da mu je to interes. Trenira dva sporta, u jednom je dobar, u drugom tak-tak, al ga voli.
Da. Ali vidim kod nas da neki roditelji dosta rade s djecom koja onda idu na natjecanja iz "obicnih" predmeta. Isto se pripisuje nastavniku. Kod nas konkretno informaticku podrsku daje uciteljica u okviru nastavnog programa, stvarno je korektna, ali sve napredno dobije od tate, za ruckom rasprave koja je petlja bolja, koliko vremena da ostavi za neku rotaciju motora i sl. Bas si mislim kako ima srece da ima i zaigranog tatu. Ja bih to znala, ali me ne zanima. Ne znam kako bih se motivirala za nekakvog entuzijasta.
Nije čudno, ideja je (valjda) bila da se dodatnim bodovima stimulira djecu da sudjeluju u školskom sportu, koji je, kakti, svima dostupan. U praksi znamo da to nije tako, i sve skupa se izvitoperilo, kako su već i drugi napisali.
Što se tiče brige oko upisa u srednju, usko grlo se donekle zadnjih godina rješava prijemnim ispitima za najpopularnije škole. O natjecanjima iz "običnih" predmeta (pretpostavljam da "običnih" znači - ne iz sporta) bih mogla svašta pisati, u OŠ to isto jako ovisi o zainteresiranosti nastavnika (u srednjoj je druga priča). Što se tiče informatike, na tim natjecanjima obično najbolje prolaze djeca koja se informatikom bave izvan škole i rade to na višoj razini od one školske. U Zagrebu su dostupne takve radionice za djecu (moj nije išao jer ga to nikad nije osobito zanimalo, ali znam drugu djecu koja jesu i kojoj je to puno koristilo za daljnji razvoj interesa).
Natjecanja iz robotike održavaju se kao podkategorija u sklopu natjecanja iz tehničke kulture, a ona se boduju u relativno malom broju škola (mislim da ni u jednoj gimnaziji, ali nisam sigurna).
Hvala cure, realno ne mislim da će našem djetetu natjecanja donijeti bodove. Neka zdravlja, a ostalo kako bude, pekar, lekar, apotekar, svejedno.
da.ja sam se bila poveselila kad je u 5. razredu s klubom bio u prva tri mjesta u državi (i nastavili tako sve do 8. razreda) i onda me opalilo da ne dobivaju bodove državni prvaci nego samo školski sport...
neka djeca imaju sreće pa se složi ekipa u školi, a neki nemaju jer ni školski nastavnik nema volje, a nema ni djece koja bi se bavila određenim sportom ...
ima različitih natjecanja iz informatie/tehničke kulture
porazgovaraj s nastavnicima i neka ga pošalju
ako djetetu to ide, i zanima ga, to će mu biti izazov
a ako dobije i bodove, još bolje; od viška ne boli glava...
u sljedeće 3-4 godine, možda se mu i prioriteti promijene
upravo to , školski nastavnik prećesto nema sluha za takav vid pomoći, koji se ponekad u biti sastoji od samo potpisa na određeni papir i ponekad otići na natjecanje.
nisam sigurna da se za sportsku daju bodovi samo za školska natjecanja. mislim da to pravilo vrijedi kod upisa u ostale škole (npr ako upisuješ jezičnu gimnaziju).
mislim da se za sportsku gimnaziju bodovi dijele unutar tog sporta na temelju ljestvica uspješnosti koje svake godine stvaraju nacionalni sportski savezi (svaki za sebe). zato je potrebno u one podatke kod upisa odmah prvi tjedan upisati sport i klub u kojem se natječe, jer rangiranje sportaša traje neko vrijeme.
kopiram sa stranice http://www.gimnazija-sportska-zg.skole.hr/skola/upisi:
Sportski bodovi:
- Svaki sportski savez sastavlja svoju ljestvicu poretka sastavljenu od učenika koji su registrirani u tom savezu i koji su iskazali želju za upis u razredne odjele za sportaše. Na ljestvici poretka se nalaze djevojke i mladići zajedno.
- Na temelju ljestvice poretka pojedinog sporta i skupine u kojoj se sport nalazi automatski se određuju bodovi. Popis sportova je dostupan sa stranice često postavljanih pitanja stranice srednje.e-upisi.hr, a postupak se malo razlikuje ako je prijavljen maksimalni broj učenika i ako je prijavljeno manje učenika nego što je dozvoljeno za pojedini sport.
Sportska gimnazija je za profi rangirane sportaše, a ne za školski sport.
sportska je druga priča
školski sport se računa za srednje škole koje nisu sportske (gimnazije, strukovne)
Da, u sportskoj se bodovi dobivaju ovisno o rangu u sportskom savezu kojim se dijete bavi. Vidim da je najmanji broj bodova 56 koji se može dobiti u nekom sportu, znači bodovi iz OŠ + bodovi iz sporta (ako nije neko značajnije mjesto onda je 56 bodova).
Za Sportsku gimnaziju se boduju samo državna natjecanja i to ne sva (ne znam koji su kriteriji). Sva ostala natjecanja, uključujući i međunarodna - ništa. Također se gleda i rang natjecanja. Npr. za prvo mjesto na državnom kadetskom dobije se gotovo dvostruko više bodova nego za prvo mjesto na državnom prvenstvu za djecu. Vjerojatno postoje razlike i između sportskih saveza po pitanju bodovanja.
bilo je već dosta po novinama da taj sustav bodovanja za profi sportaše nije pravedan, bio je dosta glasan onaj tata male nogometašice prije 2 godine...
i to zato što nogometaša ima jako puno a bodovi se podijele samo među npr. 50 djece
za isto vrijeme netko tko se bavi nekim manje popularnim sportom, npr. pikadom :mrgreen: ima jako velike šanse i ako je osrednji u tom sportu - osvojiti jako puno bodova
i onda u tu sportsku gimnaziju ide hrpa djece koja se bave rekreativno sportom (2-3 x tjedno) a ovi koji se ubijaju od treninga svaki dan, ne mogu dobiti mjesto
tako sam ja zaključila prema nekim novinskim napisima zadnjih godina
Zvoni mi da je netko nedavno trazio proslogodisnju listu s bodovima potrebnih za upis 2024./2025., pa evo
https://srednjeadmin.e-upisi.hr/file...pis%202024.pdf
Ima netko friška iskustva s dvojezičnim francuskim u XVIII? i klasičnom gimnazijom? Velika joj je dvojba između ove dvije škole. Za 18.tu ima položen Delf A2, ove godine polaže B1.
Zbog razno raznih razloga ne želim joj i nije škola za nju koja stvara ogroman pritisak. Ove dvije škole su joj i predložene na profesionalnoj orijentaciji odrađenoj kod psihologa kod kojih je godinama tako da ju poznaju.
Jako je bitno i društvo u školi odnosno da prihvaćaju da se malo nespretno izrazim i one koji su malo čudniji:mrgreen: