maya i draga hvala na odgovorima, nadam se da cu barem biti sretne ruke i dobiti tri js, pa samo da nadju neke brze spermice, uf, sve mi je teze i teze to prolaziti :(
Printable View
maya i draga hvala na odgovorima, nadam se da cu barem biti sretne ruke i dobiti tri js, pa samo da nadju neke brze spermice, uf, sve mi je teze i teze to prolaziti :(
ja nisam probala nekako jos skupljam hrabrosti za narucit se...planiram zvat pocetkom 9 mj..meni dr a nis nije reko kad da dodem(kojeg dana u ciklusu)pa cu doci na blef...nisam se još oporavila od zadnjeg pokusaja ...jel to samo meni tako puno treba??? :?
Blizu.... :*
Nisi jedina....ja sam plakala na trgu kada sam puhala balončiće, :mrgreen:
plačem ponekad kad čujem da je neka moja frendica trudna - malo od sreće, pa na kraju priznam sebi I OD TUGE :cry:
i znam da je teško ali guram dalje.... ;)
ali ono što me uvijek sjeti na svu tugu onoga dana kada sam saznala da mi je B 0 je stih iz Rodine brošure:
Prosječan broj prolivenih suza, neispunjenih snova i ugaslih nada - neizbrojiv je
shvatim da nam je svima teško ali to nas čini jačima.... :D
i zato ne daj se :love:
doći će i naše vrijeme :zaljubljen:
Blizu :love:
slavonka :love:
potpuno te razumijem jer sam i ja tako ali mala trunka nade je bila da ću kad tad i ja osijetiti to baženo stanje...Citiraj:
plačem ponekad kad čujem da je neka moja frendica trudna - malo od sreće, pa na kraju priznam sebi I OD TUGE
imam prijateljicu u Puli koja se bori 10 god. i znam kako joj je kad sam joj javila za trudnoću. nije u pitanju tolika ljubomora koliko je taj osiječaj "zašto ja ne mogu..."
ali mogu i ne želim odustati. Prošlo je 7 nesretnih godina....
super je što mi možemo razgovarati ama o baš svemu i niti ću se ja naljutiti a niti ona...
Dorica :shykiss:
Hvala ti.... i dobro kažeš - nije to ljubomora, to je više pitanje zašto mi ne možemo, jesam li ja baš toliko drugačija od drugih ili još nije došlo moje vrijeme da dobijem svoj smotuljak.... :(
Ima tu i malo ljutnje koliko je njih trudno a ne žele biti.... :cry:
Koliko njih se pita isto pitanje kao i ja - ZAŠTO????
Samo oni se pitaju žašto su trudni, što im to treba, nije dobro vrijeme, a ja se pitam zašto ja nisam trudna, koliko se još mogu nadati i koliko čekati??? :?
Ali to je život.... :/
I treba biti sretan sa malim stvarima...
nekima je beba mala stvar jer je lako dobiju, a nama je jako velika :mrgreen:
hvala vam cure :( :cry:
ajme, pa gdje nam je Vuk Vrhovec pao... nitko se više ne javlja, svi su u nekim kombinacijama more, čekanje, druge eventualno privatne klinike.
Drage cure s VV-a--- pozdravljam vas sve... :love:
:bye:
ima nas još koji čekamo godišnji.
Uh, neka nam ova jesen prođe bez velikih stresova (mada sam jako skeptična kad razmišljam o novom zakonu) i sa punoooo VV trudnica.
:love:
Ja virnem tu i tamo, cekam 07.09. da se cujem s L.Nadam se sto prije u postupak bez obzira na sve zakone svijeta.Vrijeme mi curi a za privatnike nemam loveeee!
Svim curama sa VV veliki :*
Nadam se plodnoj jeseni. :love: :heart:
Virnem i ja, i čekam jesen.
Svim VVovkama :*
Evo za utjehu, Upravno vijeće HZZO-a izmijenilo je Odluku o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i Osnovnu listu lijekova. Time je omogućeno znatno više pokušaja medicinske oplodnje. Također izbrisana je i dobna granica za medicinsku oplodnju na teret HZZO-a.
Očito nas tješe prije objave ostalih Pravilnika.
Idemo dalje, bez obzira na njih i njihov zakon.
:*
Mene ne mogu utjesiti tom "sirokogrudnoscu" jer jednostavno nemam vremena iskoristiti njihove "blagodati" pogotovo ako me jos dodatno bude usporavala ta famozna komisija koja ce odlucivati o tome jesam li za IVF ili nisam. :roll:
+ potvrda psihologa + potvrda pravnika :mrgreen:Citiraj:
RuzicaSB prvotno napisa
Baš me zanima što će mi reći nakon mojih IVF-ova, biokemijski i spontanog (bljak) 8)
Što je to istina?Nisam ni znala za to.I svi ćemo morati ići na tu procjenu :?Citiraj:
Bebel prvotno napisa
Članak 8.
Prije provedbe svih postupaka medicinske oplodnje za bračne drugove obvezno je prethodno pravno te psihološko ili psihoterapijsko savjetovanje.
Magistar psihologije ili liječnik specijalist psihijatrije mora bračne drugove upoznati s mogućim psihičkim učincima postupka medicinske oplodnje. O provedenom savjetovanju magistar psihologije ili liječnik specijalist psihijatrije izdaje pisanu potvrdu.
Magistar prava mora bračne drugove upoznati s pravnim značenjem i učincima pristanka na planirani postupak medicinske oplodnje te obiteljskopravnim učincima koji proizlaze iz određenog medicinskog postupka. O provedenom savjetovanju magistar prava izdaje pisanu potvrdu.
Zakon je objavljen u NN broj 88
Zdravstvena ustanova u kojoj se provodi medicinska oplodnja može sama osigurati provođenje pravnog i psihološkog ili psihoterapijskog savjetovanja, a ako to ne može obvezna je uputiti bračne drugove u drugu zdravstvenu ustanovu u kojoj se provode ova savjetovanja ili kod osoba ovlaštenih za psihološko ili psihoterapijsko savjetovanje te kod magistra prava zbog pravnog savjetovanja.
Članak 16.
Postupak medicinske oplodnje obavlja se na prijedlog liječnika specijalista ginekologije ili liječnika s užom specijalizacijom endokrinologije ili liječnika genetičara.
Za provođenje svakog postupka heterologne oplodnje potrebna je suglasnost Povjerenstva za medicinsku oplodnju zdravstvene ustanove (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).
Povjerenstvo čini pet članova, od kojih je najmanje:
– jedan specijalist ginekologije s užom specijalizacijom iz humane reprodukcije ili specijalist s užom specijalizacijom endokrinologije,
– jedan magistar biologije,
– jedan magistar prava,
– jedan predstavnik udruga građana s područja humane reprodukcije.
Povjerenstvo imenuje ravnatelj zdravstvene ustanove uz suglasnost ministra. Mandat članova Povjerenstva jest pet godina.
Ma svi smo mi tek u fazi upoznavanja. Na žalost moramo čekati jesen da vidimo što će nam konkretno donijeti ovaj zakon.
Članak 55. kaže :
Propise za čije je donošenje ovlašten ovim Zakonom ministar će donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.
Pitanje je što će biti do donošenja propisa te kad će klinike biti opremljene za novi postupak propisan zakonom (zamrzavanje stanica).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za uspješne VV postupke, puno VV trudnica i školskih trudnoća.
:* svima
Pozdrav svima! Ja sam se vratila sa mora, završio je odmor i sad čekam 9.mj. da krenem u nove akcije, a biti će nas podosta koliko vidim. Mislim da će sestre poluditi 7.9. kad telefon počne zvoniti. Uglavnom, jedna moja prijateljica, koja je 4 god. u braku, ostala je trudna prirodnim putem i nosi blizance! Već je izgubila nadu i sad je eto duplo nagrađena. Dakle, cure moje drage, ne gubimo nadu nikada i nedajmo zlim ljudima da nas sputavaju na našem putu na kojem želimo ostvariti majčinstvo!
Molim te Bebel da li dobna granica (do 38 god.na teret HZZO-a)zaista maknuta??
Nigdje nisam našla podatak osim ovdje... :? :?
philipa prenosim
Upravno vijeće HZZO-a izmijenilo je Odluku o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i Osnovnu listu lijekova. Time je omogućeno znatno više pokušaja medicinske oplodnje. HZZO podsjeća da je do sada pokrivao troškove do tri pokušaja oplodnje u žena do 38. godine života. Sada je osigurano pravo na šest pokušaja oplodnje, s tim da žena nakon svakog poroda ima pravo na novih šest pokušaja.Izbrisana je dobna granica za medicinsku oplodnju na teret HZZO-a.
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=44914&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=393a8f058f
Inače na Građani i građanke protiv MPO zakona ima i tema sve sto pacijenti zele znati - sto novi zakon znaci u praks i pa se tamo nalazi još korisnih informacija.
Uh, sretno nam svima od jeseni.
Tnx.meni je ovo bitna stavka,obzirom da imam 37 god :oops:
Mene jeza hvata od svega, kao prvo uopće mi nije utješno povećanje broja postupaka sa 3 na 6 pod ovim uvjetima da se mogu oploditi samo 3 jajne stanice i da nema zamrzavanja,
a izgleda da se na jesen MPO neće ni raditi jer nama pravilnika ni uvijeta za rad :shock:
PostPostano: čet kol 06, 2009 1:00 am Naslov: Citirajte i odgovorite
Evo popisujem i razvrstavam pitanja i pokusavam dati odgovore:
Kada će biti objavljeni pravilnici i postupovnici vezano za zakon o MO? kada će stupiti na snagu?
Povjerenstvo u roku od 30 dana, tj. do 1.9.2009., obrasci za davanje pristanka na postupke do 1.11.2009, Pravilnik ministarstva do 1.2.2010.
što će se dešavati u međuvremenu, da li će biti onemogućeni postupci MPO?
Po zakonu, postupci se moraju vršiti u ovlaštenim ustanovama. Ustanova mora podnijeti zahtjev ministarstvu za ovlaštenje, koje ga daje na temelju mišljenja Povjerenstva i nadležne komore. Prije izdavanja ovlaštenja već postojećim ustanovama, ne vidim kako se postupci mogu provoditi. Za izdavanje ovlastenja ustanove ce morati imati uvjete " s obzirom na prostor, stručne radnike, medicinsko-tehničku opremu, sustav kvalitete i druge uvjete" a ti uvjeti za izdavanje ovlastenja bit ce propisani pravilnikom koji ne mora biti donesen sve do 1.2.2010.
Kada će bolnice, centri, poliklinike biti akreditirane?
Nigdje ne piše u zakonu do kada se ministarstvo mora izjasniti. U biti, tu se itekako otvaraju vrata ucjeni recimo privatnih poliklinika, ciji zahtjevi se teoretski mogu razvlaciti unedogled. U svakom slucaju ne vidim kako se uopce moze dobiti ovlastenje prije nego sto se donese Pravilnik ministarstva, buduci da su uvjeti za ovlastenje nabrojani u njemu.
Maknuta je, jučer je bilo na vijestima da je taj pravilnik izmijenjen - sad je 6 postupaka.Citiraj:
philipa prvotno napisa
Mislim da su ipak trebali imati malo vise obzira prema nama veteranima. :mrgreen:Citiraj:
Bebel prvotno napisa
No kako god, sto se bude moralo to ce se i napraviti, ne dam se ja bas tako lako, valjda do 50-e uspijem iskoristiti jos ova 3 besplatna. :mrgreen: ;)
Pa makar išle sa štapom u postupak :lol:
Baš jučer pričam sa mm o toj komisji, bojim se da bih mogla puknuti i svašta im izdjeliti samo nek me probaju vozati okolo :mrgreen:
Normabelcic prije komisije i samo biti cool jer sve je to dio puta koji moramo proci na putu do svoje bebice kako rece nasa Tinkica.Citiraj:
Mali Mimi prvotno napisa
Ma nema komisije... osim ako ides na oplodnju doniranim stanicama. Sto se u HR nije desilo u proslih 5 godina. Znaci, osim ako se banke sperme nekim cudom ne napune, na heterolognu oplodnju se ide u Prag, a ne pred komisiju u Hrvatskoj. Komisija je mrtvo slovo na papiru jer doniranih stanica nema.
Ali obavezno psiholosko i pravno savjetovanje - grozota. Tko ce te savjetovati kad o tome zna manje od pacijenata! To savjetovanje se provodi u cijelom svijetu (i u HRvatskoj donedavno) samo ako se koriste donirane stanice. Ali saborski odbor za zdravstvo, na celu s Hebrangom, je odlucio da treba natjerati sve ljude na birokratski obilazak kod ljudi koji nemaju pojma o njihovim problemima. U Hrvatskoj ne postoji psiholog koji bi se bavio iskljucivo neplodnoscu. A pravnici - jos manje - kad su oni trebali nauciti ista o pravnim posljedicama IVF-a? Pa ne postoje nikakve pravne obiteljske posljedice kod homologne oplodnje (tj. vlastitim j.s.), to je tvoje dijete u svakom smislu, psiholoskom, moralnom, zakonskom, i na kraju i bioloskom.
Bas me zanima kako ce to izgledati, tko ce me i kako savjetovati.Ajd super sto nece biti jos i komisija koja ce nas odmjeravati i prosudjivati, to bi stvarno bilo previse al kao sto rekoh sve bih prezivjela samo da uspijem konacno.
Da, nema Povjerenstva, ako se radi o stanicama bračnih partnera, ali uz psihologa i pravnika čl. 3 kaže:
Bezuspješnost ili bezizglednost liječenja neplodnosti utvrđuje liječnik specijalist ginekologije koji provodi postupak liječenja neplodnosti uz obvezno pribavljanje drugog mišljenja liječnika specijalista ginekologije koji se bavi područjem liječenja neplodnosti uz uvjet da taj liječnik nije zaposlen u istoj zdravstvenoj ustanovi.
Tu se još govori i o stručnjaku na području genetike, ali još nisam sigurna u kojem trenutku se traži i njegovo mišljenje. Provjeravam s curama na drugom topicu pa vam javim.
Hvala Bebel. :*
Mislim da će detaljnije peripetije prolaziti parovi koji po prvi puta kreću u postupak, a veterankama zaista nemaju što savjetovati jer mislim da smo stvarno upoznate sa cijelim postupkom.
ma daj pčelice nemoj me plašiti nadam se da neču morati na nikakvo povjerenstvo jer tek onda mm neče ništa kaže bolje kredit i vani otiči nego povjerenstvo
e da još me zanima dali je itko gore zvao da se vidi šta je potrebno jer ja sam naručena za određivanje terapije za postupak pa sad sam na iglama jer neznam šta sve treba ako treba jer niti ne znam u kakvom postupku idem baš imam peh:))
ja došla sa GO i već mi je muka od svega:
ono što mene zanima, šta je sa parovima koji iza sebe imaju upješan IVF, jel opet idu na pravno - psihološku provjeru? mislim, iskustvo postoji, što je tu je, IVF se dogodio...kako to??
Trenutno po zakonu idu svi.Citiraj:
nataša prvotno napisa
Mislim da će naši doktori naći jednostavniji put za sve ove peripetije...Papir trpi sve :mrgreen: