Spoting prije M., poslije ili iza ovulacije?
Printable View
Spoting prije M., poslije ili iza ovulacije?
I ja sam zadnje 2-3 godine u spotting klubu. I svaki put spomenem kad sam kod raznoraznih dr-a. Svi sliježu ramenima i isto je dr. Radončić spominjao lošu ovulaciju i pad hormona i standardnu priču, a u Mb su mi na zadnjem FET-u preporučili da ne idem u prirodnom, nego neka uzimam estrofem od 2. dc da mi bude kompaktniji endometrij, a endometrij mi je na 9.dc u tom ciklusu bio 13.7 mm pa sam išla ranije i na transfer.
Ja sigurno nemam manjak estrogena, jer mi je i jedan mariborski pred godinu dana odgođen zbog previsokog estrogena. Uglavnom, ništa od tog estrofema nije ispalo i samo mi se pogoršala endometrioza. Bila sam na histeroskopiji i sve mi je normalno... Nemam pojma. Što se loše ovulacije tiče na zadnjem stimuliranom sam imala 6 lijepih blastica. Možda to nema veze jedno s drugim, stimlirani i loša ovulacija u prirodnom.
(moj spotting je nakon menstruacije do cca 8.dc, pa onda počene oko 12.dc pa onda traje 5-6 dana, a ovulacija mi je 14.dc)
Evo odgovora dr R o spottingu: "defekt lutealne faze, odnosno slabija kvaliteta ovulacije (visok prolaktin, poremećena štitnjača, visoki androgeni koji koče LH, itd), dakle funkcionalne promjene."
I još jedan (nakon O do M):" Vjerojatno se radi o nepotpunoj ovulaciji (tzv. LUF) pa je razina postovukacijskog progesterona manja od optimalne, kada sluznica brzo reagira sukrvicom."
A ja do sad imam blagi (jednokratni) spotting svaki dan nakon M, taca, ti?
Jelena, sad tek znamo da ništa ne znamo. Mene to toliko ne brine jer vjerujem da nam je takva sudbina u ovoj dobi.
evo da vam se malo javim... doma slijedeća dva tjedna sigurno kako sam i planirala s tim da me je gin. opće pr. jučer izludio jer je on najpametniji, a ostali ništa ne znaju... nije mi dao niti uputnice za pregled specijaliste... popi.. sam
ja sam spoting uvijek imala iza O pa do M i to ne svaki mjesec istog intenziteta, a kako mi desni jajnik ovaj puta uopće nije reagirao na stimulaciju mogu povezati ovo što je dr. R odgovorio mare sa mojom situacijom.
svaki dan sam sve više svjesna kako su mi se stvari predobro posložile i kakvu sam sreću imala... želim svima vama isto
Evo i što je moja ginićka rekla o spottingu kao nečemu što prati visoke godine - moje M sad počinju isto s par dana spottinga, nikad prije nisu, i komentirala je da je to isto pokazatelj da se nešto na "horizontu valja" u smislu hormonalnih promjena i da to može biti pokazatelj slabije kvalitete js (valjda sam to dobro zapamtila, izgubila sam oko za detalje, na koje se, de facto, ne može utjecati, nego samo make the best of it, baš kao u primjeru Mimek).
I kod mene spotting nakon O do M. Već davno sam negdje pročitala da ima veze s godinama. Isto kao i taca70, vjerujem da ima veze sa začećem. Ranije sam češće pratila teme na PZ, postoji dobra spotting tema i vidi se da cure imaju problema sa začećem, zapravo teže ostvaruju T. Kod mene su O stvarno natprosjećno uredne. Sad kakva je kvaliteta js hm...Prolaktin ok, ali kad koristim utriće nakon et-a spottinga ili nema ili je slabiji. Kod mene je vjerojatno progesteron u pitanju.
Mimek :heart:
Moj spoting je poceo u 18.god i tako ga do sada redovno imam 4-5 dana prije m,s tim da postoje i ciklusi kada pocinje puno ranije i traje do m, samo mi je par dana nakon m cisto.Ovo sto je dr.R napisao je otprilike to sto mi je rekao i stvarno ne znam da li postoji neko rjesenje.Spoting sam po sebi mi i nije neki problem, ali me ubise bolovi i napetost koju izaziva.Zadnji estradiol mi je cak i blago povisen tako da ,isto kao i kod Jelene, dodavanje estroferma ne bi imalo ucinka, pogotovo zbog endometrioze.Ali stvarno mi nije lako zivjeti s tim.
:Evo i mene na temu spottinga.Ne mogu reci da ga imam,rijetko se desi nekakvo brljavljenje prije m,al stvarno rijetko.Poslije m isto nista.Jedino sam se blago sokirala ovaj ciklus jer sam po prvi put u zivotu imala ovulacijski spotting...Da nisam dosta citala o krvavim tockicama u vrijeme ovulacije,zabezeknula bi se jer su moje ovulacije do sad bile ciste...Prosli mi je ciklus bio ionako cudan,skracen,pa eto kao dodatak jos i krvarenje.Trajalo noc i dan par tockica crveno smedje boje i proslo...Mozda je bilo ovulacijsko,mozda ne,ako je bilo, ne znam kako sad najedanput..Ali za sve postoji prvi put...Samo da jos najavim da cu ovaj mjesec u jos jedan prirodni IVF,ne daju mi zivci mira,pa sam 23.4. na 1. folikulometriji u poliklinici IVF.Ako se opet sto ne posemeri...:-o
Mene je zbunio (a i Mare29, koliko sam skužila) spotting koji nam (Mare, tako se pratimo u zadnja dva ciklusa da pišem u množini :mrgreen: ) u ovom ciklusu dogodio po prvi puta - nakon M.
M mi je trajala normalnih 5 dana, ali je onda još 3-4 bilo nekakvog brljanja, dakle u folikularnoj, a ne lutealnoj fazi. :zbunj:
Shanti, onda smo mi spotting iznimka-nakon M do O? Nisam ni znala da je uobičajeno obratno, ipak nam je ovo prvi put:-). Sela, držim fige za prirorodnjak, a ovulacijsko krvarenje nije ništa neuobičajeno.
Baš zanimljivo vezano za spotting, nisam znala...
Ja sam nakon poroda, interesantno,do sada imala 4 M i sve su dolazile iznenadno i brzinski, tijekom noći... što me i iznenadilo tim više jer su sada bezbolne. samo kod mene je sada ciklus 36-37 dana, a do sada bio najviše 33.
Tko zna, je li to isto povezano s pražnjenjem rezerve JS ili lošijom ovulacijom?
andream, pomanjkanje bolnog pms-a i bezbolnih M se povezuje s anovulatornim ciklusom, al niko ne može potvrditi da je to kod tebe, samo malo nagađamo kako i zašto.
Evo kako je kod mene, prije nego što sam rodila 2002 g, imala sam stalno spoting što me izluđivalo, ne znam zbog čega, progesteron mi je uvijek bio dobar, pretpostavilo se da se radi o insuf. žutog tijela, i uzimala sam povremeno Dabroston i sl. Teško sam zatrudnila,a nakon poroda nestao spoting, menga me čak iznenadi i nemam bolove kao što sam imala prije trudnoće. I opet ne mogu zatrudniti. Ne znam da li spoting smeta ili ne smeta za trudnoću, a mislim da je mnogima nakon poroda menga manje bolna nego prije.
Da, često se kaže da je menga nakon poroda bezbolna.
a opet bez pretraga teško je reći pravo stanje stvari...
Ja sam mozda dva puta u zivotu imala taj spotting pa eto..... :cekam:
Gričanka, valjda te nisu popapali ti gosti?!?!?!
Mare, kako je danas sa spottingom?
andream i meni je menga nakon poroda uglavnom bezbolna, tek ponekad osjetim lagano stezanje (a prije trudnoće kooooma)
s tim da sigurno imam ovulacije, potvrđeno
curkama iz kluba puuuno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ja sam u životu možda 3 puta imala bolnu m, i nisam nikad imala pms (osim tek ove godine 1-2 puta) - a isto imam ovulaciju.
Aurora, nema ni spottinga od prekjučer, a blago vama bez pms-a, ništa ne propuštate:-).
Meni su svi obećavali bezbolne M. nakon poroda, jer bi trudnoća trebala barem privremeno riješiti endometriozu. To potvrđuje i obiteljska anamneza, samo što sam ja jedina koja nikada nije bila trudna.
Da spotting dolazi s godinama mi dokazuje i činjenica da sam ja već započinjala temu spottinga ovdje na forumu i bio je dosta slab odaziv, dok je ovom zrelom ;) klubu mali triger dignuo temu. (ja imam 36,5 godina).
Moja krv je stara, smeđa. Ja si umišljam/zamišljam da zbog nabranog endometrije, koji je dijagnosticiran, da mi se tu zadrži menstrualna krv i da oko ovulacije dođe do nekih promjena, koje na neki način puste da to oteče, ali mi to sve skupa toliko glupo zvuči da sam napisala sitnim slovima :oops:
Andream, ti si ono rodila vaginalno? Čini mi se da ove koje rode na cara, benefiti bezbolnih mengi zaobiđu, meni su i dalje bolne, unatoč spottingu i godinama i malo većem FSH-u, i malo kraćim ciklusima nego što su bili, i malo urednijim ovulacijama nego što su bile (valjda se tako ponašaju mikrocistični jajnici - pred kraj pucaju svaki mjesec, ali te, nešto lošije, nego ove koje prije nisu mogle izać van). Tako da - to ti je, u tvom slučaju, vjerojatnije, benefit poroda, nego samar godina.
BTW, može tvoj mob preko PP-a, aparat mi bio na remontu i pogubila masu kontakata?
Jelena, meni ne zvuči tako glupo, pitaj dr-ove je li bi to mogao bit razlog...
...eh, kakav/koliki bi to zalogaj bio :lol: ...bilo je papanja, sve u 16, mmmmm...
ni ne pomišljam stati na vagu :roll:
Ja sam se upoznala sa spotingom u dva-tri navrata i to poslije korištenja menopura, od trenutka možebitne ovulacije do M. pa me izludilo...mogu misliti kako je kad je uvijek prisutan
Mimek... :kiss: ... kako je, odmaraš li se?
Drage koke..... sve vas :love2:
Ima li netko nešto protiv kave sljedeći tjedan u četvrtak, 29.4?
joj drage cure baš uživam !!!! sretna sam iznutra i izvana... vani sunce ja lagano na terasicu sadim cvijeće, pa malo legnem i čitam, pa malo svojim dečkima kuham ručak, mazim bušu i sanjarim o svojoj curici (unatoč željama mojih muškaraca nekako osjećam da nosim curu, vidjet ćemo)
ja sam prije poroda (bio je vaginalni) imala bolne, a poslije poroda većina me skrši koliko bole. Jedino što se promijenilo što su drugi dan straaašno obilne, ali traju jednako dugo
evo nema baš nekog pravila, a mislm da svaka od nas drugačije reagira na hrpu hormona koje su nam ili smo si same ububale u sebe
Mimek, zvuči mi za poželit :-) Uživaj!
Andream, ti si ono rodila vaginalno? - ne znam kak se quote-a, pa onda ovako: da, vaginalno, indukcijom.
Poslala ti mob pp.
Andream - Klikneš dolje desno "odgovori s citatom" :)
Drage curke, imam lijepu vijest za podijeliti s vama. Dakle, danas sam dobila 1. rezultat beta testa, iznosi 175,80.
Bio je ovo pravi BINGO, moj 1. postupak (u Vinogradskoj, menopuri) , i unatoč mojoj skorašnjoj 41. godini, eto uspjelo. Dr Tomić je pogodio pravu mjeru - nisam imala nikakve nuspojave.
Sa mnom je na punkciji i ET bila još jedna 30-godišnjakinja (klomifeni) koja je također uspjela od prve - njoj je 1. beta 52.
Mimek, uskoro ću i ja početi gladiti svoju Aladinovu lampicu :)
Držim svima palčeve i nadam se da se vidimo na kavici, pusa
P.S. za novi potpis ću još malo pričekati...
Vaka , super čestitam ti na lijepoj beti i šaljem vibre za urednu trudnoću :-D. Nek nam se jave što više trudnica u najboljim godinama da nam dignu moral :-).
Vaka, evo da ti i ovdje "sluzbeno" cestitam i neka te sreca i dalje prati kao do sada.
Vaka čestitke :-D:klap:
Vaka :-D:-D:-D
čestitam i baš mi je drago da nas ima
al' će biti duplog povalčenja za noseve... ima da sve ostanete trudne :zaljubljen:
Vaka, predivno, bravo za Vg... čestitam!
Vaka, čestitam!!!!!!!!!!!!! Baš ohrabrujuće! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~:heart:
Vaka, iskrene cestitke!!! :klap: