Tako je i moje dijete imalo prošle godine.
Pisalo prijemni za matemat, opće (Titus i 1.), i za dvojezicnu u 10., na kraju je ipak izabrala najbližu
Printable View
Tako je i moje dijete imalo prošle godine.
Pisalo prijemni za matemat, opće (Titus i 1.), i za dvojezicnu u 10., na kraju je ipak izabrala najbližu
I.pm je ove godine upisivala samo jedan razred. Lani dva. Zna netko moguci razlog?
Možda dogovorno jer je i 9. upisivala?
I u Tesli jednom smjeru su upisali više nego je bilo prije
Ovo s farmaceutima je pravilo. Farmaceuti su većinom popunjeni s klincima koji imaju max bodove, prošlih godina zadnji upisani je imao oko 76-77 bodova, a prag im je 73. Svi programi, osim sanitaraca, imaju pragove od 73-68 pa i upisuju samo odlikaše. Ja sam davnih dana jedva uspala s 56 bodova (od 60) u zubne tehničare. Spasili me kaj su te godine upisivali 2 razreda i kaj je dosta klinaca popadalo ispit spretnosti.
Da ta farmacija je bila jaka i prije nego je klinka upisivala srednju, znači prije više od 6 godina
A evo vidite meni skroz neobicno da nisi siguran pred sam upis hoces li opcu ili pm gimnaziju :-)
A potpuno mi je jasno da djeca puno premisljaju izmedju više škola istog smjera tipa hocu opcu al ne znam koju...ili hocu pm (ili opcu), al ovisi kako ce proci prijemni ....
Farmaceutska je super skola i kao podloga za one koji planiraju farmaciju ili srodne fakultete osim ako ne zamrze epuvrete kao moja sestra i odu u posve drugom smjeru. :mrgreen:
No to je moguce u svakoj skoli.
Čestitke svima!
Da rezimiramo: nekoliko jakih gimnazija ove je godine bilo moguće upisati s manjim brojem bodova u odnosu na prethodne godine.
Za usporedbu: II. 2024. 78,7 - 2025. 76,12,
X. opća 2024. 79,69 - sada 76,61,
I. opća 2024. 84,48 - sada 83,14
Vjerojatno je i u GTB ove godine niži broj bodova potreban za upis u odnosu na prošlogodišnjih 86,25. Za pretpostaviti je da ocjenjivanje u osnovnim školama ipak postaje realnije, iako ih je i dalje previše s 30 do 40% učenika s 5.0 Ok, mali pomak za čovječanstvo, ali velik za djecu s 4.8.
Što se tiče PM gimnazija X. i MIOC su tu negdje kao i lani, dok je u I. vidljiv trend rasta s prošlogodišnjih 85,38 na 86,92. Očito im popularnost ide uzlaznom putanjom ili im se prelio dio učenika koji bi inače upisali V.
Voljela bih znati kakvo je stanje u prirodoslovnoj u Prelogu i u Lucijanki.
zašto to misliš?
pa uvijek je dobro imati opciju B
nama npr. neke pm škole nisu prihvatljive iz logističkih razloga (npr. Lucijana Vranjanina je predaleko, 5. nije bila na popisu iz drugih razloga)
s obzirom da se prijavljuje više škola, dakle nije moguće ispuniti kvotu prijavljenih škola, ako se ne prijave drugi smjerovi
uostalom, davno sam rekla, prevelika fama se radi oko tih pm škola - i iz jezičnih i iz općih djeca upisuju i STEM fakultete isto kao i što djeca iz pm gimnazija upisuju i društvene i humanist. fakultete
Većina klinaca iz našeg razreda koja je htjela u Lucijanku , pisala je i opću i pm, čak i cura koja je u samoj najavi odmah htjela tu opću!, koju je i upisala,i većina dečki koji su odmah aludirali na pm i na kraju i upisali pm
Tituš ima jak stem, imao je to i prije selidbe na izvornu lokaciju
Sve su to jake skole, al mi nekako logicno da su u prva 2-3 izbora skole istog smjera, a ostatak popisa druga polovica nesto saroliko.
To mi je logika.Skole koje ti ne dolaze u obzir zbog nekog razloga ni ne stavljas na popis, al na prve 3 s popisa valjda računaš kao na ozbiljan odabir.
Ninaxy da ocito je stem dio jak tamo kako kaze jelena.o da se dogadja da djeca stavljaju na popis i nju i pm smjer u isti paket.
90% djece koju poznajem pred upise jasno zna jel bi opcu ili pm jer netko ne moze smislit povijest i geu a netko mat i fiziku. Jednostavno je zapravo.
Prva PM ove godine upisuje samo jedan razred, zato je ovakav trend.
Moja je upisala prošle godine i mogu samo reći da je prijemni pun pogodak. Stvarno su dobili izvrsnu djecu i selekcija im je na najvišoj mogućoj razini: gotovo cijeli razred je i dalje nastavio s ocjenama kakve je imao u OŠ, osobito iz STEM predmeta, što očito govori da im ocjene nisu bile poklonjene i da im zahtjevno gradivo nije nikakav problem za svkadati.
Kad bolje razmislim nasih je dosta imalo prve dvije opcije Mioc/Titus...i 2./3.PM..
Decki Mioc/Prelog.
Da skratim priču meni je logičnije otići u školu drugog smijera koja ti je po guštu nego istog koja ti se iz xy razloga ne sviđa ili ne odgovara. Malo i lokacija igra ulogu pogotovo djeci koja idu u dvije srednje.
Konkretno ti ne mogu ništa reći tipa "što se radi" jer su to meni sve španska sela jer nisam uključena osim kao organizator instrukcija. HJ ne odvaljuju nešto od oduševljenja. Svi ionako plaćaju Trinome i dodatno, dosl se ne krećem u krugu roditelja djece genijalaca koji ne idu ni na kakve pripreme za maturu. Pa svejedno padnu ako se zeznu npr. stave matku A pa kao za bodove (nisam mislila samo na Titušane, nego djeca se općenito zeznu, raučnaju profitirat će pa ne prođu). Na sve ishode sam spremna.
Jel neko radio pregled kod medicine rada ove godine ,koliko je došlo?
Moje dijete je u Titušu otkrilo da joj je fizika zanimljivija nego prije. Kaže da je tek sad naučila kako učiti taj predmet i da je nevjerojatno koliki je utjecaj prof. Inače, ako je suditi po roditeljskim grupama, fizika je mnogima bila najveći izazov. Profesorica je zahtjevna, ali zna prenijeti gradivo na razumljiv način i motivirati ih na učenje.
A takvi prof.su najbolji jer od njih djeca najvise nauce.
ima ko onu tablicu za liječničke potvrde u svezi upisa u srednju, ne mogu je sad naći
hvala
Riješili papir
prvašići, kako teku pripreme? moja već danima bira outfit za prvi dan škole :lol:(ali i pribor i ruksak su spremni)
Sretnooo prvašićima i da im prilagodba što lakše prodje!
Hvala
Moja se baš i ne zamara s time.. Ja sam nabavila bilježnice, sve ostalo ima, Nagovaram da si kupi novu tenisice za tzk ali jer su dosadašnje dale svoje (služile su joj 2 godine i kao papuče u OŠ) ali udobnost starih tenki je nezamjenjiva.
Sretno :). Mislim da će joj MIOC pasati i da će joj biti super.
Isto i kod nas. Zamolila me da je pratim do škole u pon jer je previše uzbuđena.
M i W, mi se vidimo na nekom zajedničkom roditeljskom.
Bit će mi jako drago upoznati vas :-).. Iako smo se Willow i ja upoznale na Danima otvorenih vrata, a da nismo ni znale :mrgreen:
Moja ide s frendicom tako da ipak ima podršku inače ne znam kako bi s obzirom da je izrazito socijalno anksiozna. Frendica je jezični program, ona dvojezični tako da nisu isti razred, ali ipak ima nekog da ne mora sama pred školu.
mitovski I Willow, jesu li vašim curama vidljiv razred I škola u e dnevniku? Meni još uvijek stoji OŠ. I jeste li dobili kakav mail od škole?
Isto stoji još 8. razred. Nisam dobila nikakav mail.
isto i kod nas, očito ih još nisu prebacili u srednju, negdje sam čitala da e-matice ne rade kako treba, moguće da je do toga
Da matice imaju neku grešku , ali u prošlih godina je bilo problem da se nisu neko vrijeme vidjelo početak srednje
Ali i od prijateljice mala kreće u 8. ni ona ne vidi 8. nego 7.
Ne sjećam se kao je bilo u osnovnoj i kad smo vidjeli sljedeći razred.
Izišao je popis mjesta za treći rok, ima mjesta i u PM gimnazijama, u Prelogu za kemijskog tehničara, u primjenjenoj, u IV dvojezični...
Može li se sada netko tko je imao premalo bodova za zadovoljiti prag prebaciti u neku drugu školu ili se pragovi i dalje gledaju?
https://www.srednja.hr/novosti/izasa...e1f3239e2fdb98
Pragovi se i dalje gledaju.
Aaaa, nema milosti :-)
Vidim sve razrede osnovne sve do 1.A
Treba samo s lijevim prsten listati na lijevo.
I prethodnih godina nisu odmah prebacili e-dnevnik na srednju