Mislim da je zapravo bas to kljucno, netoleriranje smrkave djece.
Printable View
Ovo i ja mislim. Mi smo bili zdraviji nego ikad otkad su nam deca u kolektivu. Nisam mogla da verujem kako zima može biti divna kad prođe bez ikakvih bolesti.
Apropo korone i nonšalantnosti, čemu spavanje u odvojenim sobama? Kod nas se za obične prehlade ne razdvajamo ni po krevetima, a kamoli sobama...
I kod nas su grupe bile razdvojene, osim vani. Ali to je tako bilo i prije korone. A i ruke su se prale jednako. Hm.
I smrkavost racunam kao bolest, svakako, ako zbog nje dijete ne ide u vrtic. A ovoga malisa sto je u vrticu sam bar jednom mjesecno ostavljala doma zbog smrkavosti. Ne mogu rec da mu je i ekipa iz vrtica bila manje bolesna nego inace. Dvojica nisu vise od mjesec dana bila u vrticu zbog upala grla i ne znam cega jos.
Moja je lani bila vrlo malo bolesna, ali ne donosim neke zaključke iz toga jer je bila predskolac, i stariji je tad već dosta izgradio imunitet i jednostavno se nije više razbolijevao.
Ali što se tiče nespajanja grupa, to je bilo dosta drugačije nego prije. Ni vani nisu išli zajedno s drugim grupama, tako da su na zajedničko dvorište išli puno manje. Ima svaka soba i svoje malo dvorište. Imaju jednu zajedničku prostoriju i prije bi, kad maleni zaspu, stariji iz 3 grupe tu izašli, pisali, crtali, čitali.. Sad nisu smjeli zbog nemiješanja, na kraju su ipak morali spavat, što je mojoj dosta teško palo
Ne znam, imam vrticko dijete od travnja 2021. (nije isla od sredine ozujka 2020. do tad) i uz mjere koje su provodili odrasli, koronu je dobilo dvoje studenata (pomocni ucitelji) i jedna glavna uciteljica koja je boravila sa zarazenim studentom u zatvorenom prostoru, a bez maske (za gablec). Ucitelja ima, onako okvirno, barem trideset pet (cetiri glavna, direktorica, tajnica, plus pomocni ucitelji), a djece je u periodu dok moja nije isla bilo oko 50. Sad ih je recimo 80. Provodile su se vrlo stroge mjere nosenja maski (odrasle osobe; djeca tko zeli.. uglavnom nitko), ciscenje prostora, s obzirom da su predskolska djeca manje obzirna prema bilo cemu, plus se nisu druzili ni vani, a kamoli unutra, van svoje vrticke skupine. Koliko znam, niti jedno "nase" vrticko dijete nije imalo koronu od pocetka pandemije do sad. Vecina roditelja su zaposlenici fakulteta, a dobar broj radi u zdravstvu.
Vjerojatno je bitno napomenuti da vjerojatno imamo daleko adekvatniji prostor od dobrog dijela hrvatskih vrtica (sto se tice kvadrature) i da u nasim vrticima ima puno, puno vise osoblja po glavi djeteta nego u HR.
Sto se tice maski koje cepe usta ili se nose kao "face diaper" (sto slusam ovdje), od toga mi je prakticki zlo i u rangu mi je ismijavanja i vrijedjanja osoba koje nose ili koriste neko drugo medicinsko pomagalo (jer ce, ako nista drugo, djeca ciji roditelji koriste ovakve rijeci poceti koristiti istu terminologiju u drugom kontekstu). Studije koje pokazuju provjerene probleme kod djece (i odraslih) zbog nosenja maski se mogu naci samo na izvorima alternativnih cinjenica, kao i sve druge nebuloze o pandemiji. Konkretan i provjeren je problem mentalnog zdravlja, no on se odnosi na pandemiju opcenito, a ne na krpicu preko lica.
Da se malo konkretnije izrazim. U vrticu je u prosjecnom danu 15-oro djece, koja su u svakom prosjecnom trenutku jako jako blizu druge djece, a cesto se i dodiruju, grle, ljube, guraju, deru jedno drugome u lice... pokraj toliko dodira i bolesti koju djeca sire dobrim dijelom asimptotski, i situacije u kojoj je postotak zarazenih u testovima veci od 15-20 posto (a u nas je sigurno bio), tesko da ikakve dodatne mjere (teta s maskom, nemijesanje grupa, itd...) mogu zaustavit sirenje zaraze. Osim, ako se, medju djecom jako slabo siri. A nije puno razlito ni s osnovno, srednjo, itd... skolcima - oni se mozda u skoli drze mjera, al vani tesko. No, nije ovo protiv mjera, nego za moju spoznaju od prosle godine da mi nekog spasa od korone nema i da mi se bolje ne zamarat, ako vec djeca idu u skolu i u vrtic.
No, svejedno, i u nasem vrticu je samo jedno dijete bilo zarazeno, i nijedna teta. A bit ce prije, da ih je gomila bila zarazena i ne-bolesna/testirana.
Pa da, ja isto mislim da više od toga što mi nismo smjeli ući unutra itd itd, zaštitnu ulogu su imale samoizolacije. Dvoje prijatelja od B iz vrtića je baš imalo coronu (možda još neki, ali za ove znam jer smo skupa po rodjendanima, oboje 6 godina) , ali tada su već bili neko vrijeme kući jer se prvo netko od odraslih razbolio pa su ostavili sve doma.
Recimo da se u vrtiću i ne može zaustaviti zaraza unutar jedne grupe, ali zašto misliš da nemešanje grupa nema nikakvog efekta?
Naravno da ima ako se sprovodi dosledno, samo nisu svi odrasli svuda dosledni.
Isto i za masku na teti, zašto ne bi imala efekta ako je teta nosi dosledno svuda i pravilno? Druga je stvar što se ne nosi, i što nikog nije briga za to.
Što se tiče škole, mere u školi bi trebalo da budu samo produžetak odgovornog ponašanja van škole.
Naravno, kad odrasli ljudi ne vide potrebu da menjaju stil života zbog epidemije, da neće ni deca menjati svoje ponašanje.
Uostalom, prošle zime nije bilo visoko zaraznog delta soja, tako da i nije uporedivo.
Edit: za Jadranku.
Sto je bilo s onim random testiranjima zagrebackih sklaraca nekad u prosincu prosle godine? Jesu ikad objavili sto o tome?
A eto, širom Vojvodine je bilo obrnuto, da mahom sve vaspitačice u objektu/opštini dobiju koronu. Učiteljice su prošle tek malo bolje, i to je isto bilo vrlo različito od škole do škole i od osobe do osobe koliko je ko držao mere, od nastavnika je prebolelo koronu nekih 20-50%, zavisi od kolektiva.
Stvarno mi je neverovatno da pomislim da su kod vas baš sve tete bile asimptomatske, to nije baš česta situacija. Pre će biti da su samo netestirane. Ajde za decu verujem da je bilo asimptomatskih, a opet valjda biste čuli da im se neko iz porodice razboleo, nisu valjda toliki odrasli ljudi svi prošli asimptomatski?
Ako shvatam dobro kuda ciljaš, mogu ti reći da je kod nas u opštinama gde je prošle godine bilo jako puno obolelih (Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, itd.) ponovo velik broj obolele dece. Možda su sva ta deca i bila asimptomatska prošle godine, ali evo ih izgleda opet bolesnih- ili su sad bolesni koji su izbegli koronu prošle godine...
Mene isto jako zanima šta će biti sa našim manjim selima u opštini. Jedno od sela ima oko 1000 stanovnika, svi su okrenuti jedni drugima, korona uglavnom ne postoji za njih, prošle godine umrlo je nekih tridesetak starijih ljudi, dosta njih od korone, a većina stanovnika ju je preležala. Jako me interesuje da li će za njih ova godina biti puno bolja. Stvarno bi bilo utešno da se pokaže da je imunitet nakon preboljevanja zaštita na duže staze, kako tvrde neka nova istraživanja.
Kad kazem sve tete, to su njih 4 na dvije grupe u vrticu + jedna koja kuha. Da su tete bile pozitivne sva djeca bi zavrsila u samoizolaciji, a nisam bas primijetila ni da su bile bolesne, tj. da nisu dolazile. A, djeca u vrticu nam uglavnom nisu iz susjedstva pa nemam pojma jesu li u obitelji imali pozitivnih. Ovih par sto zive po kvartu, mislim da nisu.
Kad pitam za testiranje, pitam jer me zanima koliko je bilo pozitivnih, i koji je to postotak. Cini mi se da su najavljivali testiranje na velika zvona, a rezultate nisu pokazali (no, mozda i grijesim, vijesti prilicno sporadicno pratim, tri dana cesto pa tri dana nista).
A zasto mislim da odvajanje grupa ne pomaze... pa jer mi se cini da u situaciji u kojoj zaraza buja, a veci broj odraslih se ne testira (a kamoli da se djecu nesto pretjerano testira) netko od tih 15-oro djece ce skoro pa sigurno bit bolestan. To mi govori neka statisticko-matematicka intuicija koju mi je tesko verbalizirat... a i promatranje ponasanja djece od vrticke do studentske dobi...
Al ja mislim da mi govorimo slicnu stvar. Ti da ce se zaraza sirit jer se nitko ne drzi mjera. A ja da djabe i da se odrasli drze mjera kad se djeca i mladi nece. A i ne ocekuje se to od njih.
Mislim, djabe za tu djecu i njihove bliske kontakte. Ne za one koji se dobro cuvaju.
U Izraelu su testirali djecu prije početka nove školske godine. Pozitivno je cca 8% asimptomatske djece.
kod njih je visoka procijepljenost odraslih, R im je cca 1, a opet je toliko djece pozitivno.
U HR je manja procijepljenost, delta varijanta koronavirusa kod necijepljenih ima R negdje između 5-9.
Biti će to zanimljiva jesen
Samo se nadam da će škole ostati otvorene
Upravo ovo sto kaze pulinka. Mjere u skoli i vrticu ne bi trebale prestajati u skoli i vrticu. Za nasu obitelj ne prestaju, odnosno nisu prestale tijekom cijele pandemije, a druzimo se (blisko i/ili intenzivno) samo i iskljucivo s onima koji pandemiju dozivljavaju i zive na slican, ako ne o isti nacin. Nekima je to mozda paranoja, ali nama nije; ne fali nam nista. Djeca su ok i s krpicom na nosu i bez igranja po kucama ljudi koji ne zadovoljavaju kriterije.
Testirala sam malu danas a dva razlicita antigena zbog cureceg nosa. Oba su negativna. Ostavit cu je vjerojatno kod kuce sve do skole u petak da se ne zabrinjavamo dodatno ni mi, a ni ostali oko nas. Sutra je ionako praznik.
Ako cita neko iz BiH/RS, moguce je vakcinisati djecu uzrasta 12+. Moji vakcinisani prosle sedmice, Pfizer, samo blagi bol u ruci kod oboje.
Jadranka, objavili su bili te rezultate, sjećam se da smo ih i ovdje komentirali i da mi je bio problematičan uzorak :) jer mogao se testirati tko se javio, ok, ali onda je trebalo doći na xy mjesto na testiranje, pa velik dio djece nije pristupio, dijelom sigurno i zato što su završili u samoizolaciji pa nisu smjeli.
Što ima direktne veze sa onim što su testirali.
Eto to sam zapamtila, a koji su rezultati bili, uopće se ne sjećam
Kaae, do kad ćete tako?
Nasla sam ih, oko 1.5 pozitivnih. Ajde, to stvarno nije puno na prvu... al, to jos nije bio vrhunac vala... ako pretpostavimo da je svakih 10 dana novih 1.5-2 posto pozitivnih, onda u dva mjeseca bude njih 10-ak posto... (zanemarimo sto istrazivanje mozda nije ok provedeno) sto je zapravo i puno manje nego bi ja ocekivala s obzirom na bliskocu druzenja. To mi je drago :)
A u Izraelu sam nasla da su podijelili roditeljima u onim okruzima u kojima ima nastave (nema tamo gdje je previse zarazeni) kucne testove za djecu mladju od 12 prije pocetka skolske godine. I da su ih detektirali 8 000 pozitivnih. Ne znam tocno na kolili broj testiranih. Al to je, mozda onih 8 posto koje Kajsa spominje. To je vec jako velik broj. Koliko sam shvatila, misle se davati im te testove svaki tjedan.
Eh, samo sto ovo boldano najviše ovisi o velikim borcima za djecu i njihova prava koji usput tome i najviše štete jer su najčešće i antivaxeri koji s prezirom govore o bojanju "pozitivnih" s navodnicima. Pa ćemo sukladno broju procijepljenih imati i guzvu u bolnicama i onda sve ostalo što iz tog proizlazi. Nekako ti "pozitivni" u nekom postotku na kraju zatrebaju i hospitalizaciju, i kisik i respiraror i cetu liječnika da brine o njima, i to bez navodnika.
Mislim da sam vec pisala - kod nas dvije od tri tete pozitivne i dvoje djece evidentno pozitivni. Ne nose maske. Ne znam je li bilo asimptomatskih, ali nisu doma prosirili. Samo je jednom mali bio u samoizolaciji. E sad, nije bilo delta soja. Kod nas velika kvadratura, djece je bilo 10-12 u grupi. Nije to mali udio, skoro 20% djece i 66% teta ako se tako izrazava.
Kod MMa je 100% ili cijepljeno ili preboljelo. Vracaju se u kolektiv.
Mali je bio u SI prije naseg cijepljenja. I nije bio doma izoliran.
Šta su vašoj djeci koji idu 5. do 8. razreda rekli u školi hoće li predmetnu nastavu imatu "predmetnim" učionicama kako je najavljivao ministar Fuchs ili ipak ne?
Upravo mi je kćerka javila da im neće biti omogućeno te da će svu nastavu imat u tom jednom razredu. Znači pokusi iz kemije i sl. bye bye
Najave su bile da će predmetna nastava bit po predmetnim učionicama a da će maske nositi po hodniku.
Baš, pokusi se i u osnovnoj uglavnom rade doma :roll:
Kod nas ne, mi imamo modernu super opremljenu školu i kabinete, pokusi se rade.
Uostalom zašto ne bi mogli protegnuti noge iz učionice do učionice s maskom na licu?
Ajde javite mi se pls vi koje imate djecu tog uzrasta kako su se kod vas organizirali.
Kod nas se sele u predmetne učionice. Imaju skoro sve predmete blok sat. Uključivo u ovom tjednu i tjelesni. Kužim još za STEM predmete, ali koja je svrha blok sata tjelesnog još nisam dokučila :roll:.
Da tjelesni je misterija i kod moje u srednjoj ,gdi su većinom vani
Lili, evo za 8-mi: sve u istoj ucionici osim informatike.
Blok sat tjelesnog zbog dezinfekcije dvorane (kod nas su bar lani to radili).
Da nose maske stalno, a ne u hodniku (?!), vjerojatnomogli bi imati nastavu u kabinetima za odredjene predmete. Kod nas imaju jos od prosle godine (osnovci nisu, ali njima su u kabinetima samo likovni, glazbeni i mediji). Zapravo bi mogli i ovako, s obzirom da se ne nose maske pa valjda nema neke opasnosti od zaraze. Povrsine same po sebi i nisu nesto osobito opasne kod korone.
Kako? Ovako kako nam je sad, mozemo i zauvijek. Jos samo cekam da odobre cjepivo za djecu ispod 12 godina pa da ih lakseg srca stavim na avion i odemo do Hrvatske, na primjer.
Stvarno nam nista ne fali, osim u ocima ekipe (to slusam lokalnom, onako opcenito) koja ponavlja da svi koji postuju preporuke ili slijede pravila ponasanja vezana uz pandemiju zive u nekakvom strahu i zapravo, u najmanju ruku, nisu normalni. Prijateljica od lili bi valjda rekla da nas je uhvatila paranoja.
Djeca idu u skolu (kamo su se vratili prosle skolske godine, nakon sto smo cijepili sve kucne odrasle), na sve sportove koje zele ici (u otvorenim i zatvorenim prostorima), nisu odbili poziv ni na jedan rodjendan, proslavili smo njihove rodjendane, bili su preko nekoliko puta u Zooloskim vrtovima, isli smo na odmor (opet idemo na put za desetak dana, samo se ne vozimo trenutno avionom), spavamo u hotelu, AirBnB, jeli smo u restoranima kad nam je postotak oboljelih bio 1%, a sad jedemo na terasama restorana, ako moramo jesti vani ili nam tako dodje, jer mi se ne svidja postotak zarazenih. Ja radim (vise mi se svidja van kuce), na poslu opet nosimo maske kad smo izvan svojih ureda. Muz godinama radi od kuce. Kucni duhovi opet nose maske; skinut ce ih kad padnu brojevi zarazenih, kao sto su ih skinuli i u vrijeme <1%.
Nije naravno sve identicno kao prije, ali stvarno nitko ne pati, niti imam ikakvog razloga misliti da ce mu zbog maske ili dodatnih kriterija ostati nekakvi oziljci za buducnost. Evo, nismo bili u kinu niti jednom od pocetka pandemije, ako vec moram navesti nesto sto ne radimo. No u kino bismo ionako isli jednom do dvaput godisnje pa nije da me itko uopce pitao o tome, a kamoli da mu je nedostajalo. Kad kazem da se ne druzimo s onima koji se ne ponasaju kao mi, to je valjda vise onako pausalna izjava jer izgleda da ni nemamo prijatelja koji rade nekako drugacije. Pada mi na pamet jedna jedina obitelj koju smo prije pozivali na rodjendane (i oni nas), imaju kcer staru kao i ja (oko pet i pol godina). Recimo da sam sigurna da se vise necemo pozivati nikamo jer ona (mater) masku zove pelenama za lice, izvukla je dijete iz drzavne skole zbog maski i upisala u neku crkvenu, plus mi je izvrijedjala muza negdje na Facebooku (jer suradjuje s novinama od pocetka pandemije pa ga se vidi i cuje). Sve i da zaboravim na pandemiju i pomislim na maske kao medicinsko pomagalo (i za pacijente i za medicinsko osoblje), ne zelim takvu osobu ni u blizini djece, a ni sebe. Mi volimo medicinska pomagala; ne bismo funkcionirali bez njih, hebi ga.
Prekjucer smo bili u restoranu, jucer smo imali obiteljsku proslavu rodjendana uz rostilj (moji su trenutno tu), danas idemo na vrticku proslavu u parku (zbog polaska u skolu). Utorak, srijeda, cetvrtak - takewondo (u zatvorenom prostoru), u petak pocinje sestotjedna sezona nogometa na otvorenom, a pocinje i skola taj dan. :neznam:
Lili je pisala da bi mogli nositi maske na hodniku, iz cega sam zakljucila da ne nose. Ili prica o djeci mladjoj od petog razreda?
Nose i kod nas na hodniku, ulazu u učioni za sad ne