Lili, nekaj si pobrkala jer je u XV gimnaziji prag 77 bodova
Printable View
Lili, nekaj si pobrkala jer je u XV gimnaziji prag 77 bodova
A koji uvjeti su za izravan upis? nekako mi ih se činilo dosta po gimnazijama
Nevena,
Ne znam detalje al sam isto iznenadjena.
Znam za drzavna natjecanja iz znanja i to je fakat ok.
Iako meni nelogicno da recimo izravan upis ima netko radi spanjolskog a radi se o PM gimnaziji.
Meni bi logicno bilo da se za PM gimnaziju gledaju mat, fiz, inf, kem, bio.
Al mozda moja logika ne stoji :-)
A za opcu ili jezicnu gimnaziju, hrv, strani jezici i sl. No kazem mozda sam u krivu.
Willow evo isla sam provjerit par tih izravnih.
Mea culpa, mea culpa...nisam bila dovoljno precizna.
Ovi s IP-ijem imaju 77 bodova, samo su neki lose rijesili prijemni, al svejedno upali zbog IP-ija.
A 75 bodova ima ucenik/ica koji se.svejedno upisuje jer ima izravni upis zbog natjecanja iz inform. u 5.razredu (informatika Logo, sta god to je). Vidim ima jako puno vrsta tih inf natjecanja.
Logikom stvari bih rekla da ako imas izravan upis ne trebas imas minimalni bodovni prag za tu skolu (ovo je cisti dokaz).
Ma da se ja pitam ja bih svoj djeci omogucila da upisu skole koje oni sami zele, meni je jedina dvojba jel ovakva "jaka" gimnazija najbolji izbor za nekoga tko nema ni minimalni prag, a nije ni dobro rijesio/la prijemni. Cemu se mucit? Taj dio mi nikad nece bit jasan.
Logo je programiranje. Za nekoga tko je bio među prvih troje na državnom iz programiranja je MIOC idealna škola. A ako si je zaradio izravan upis mogao je do kraja osmog razreda više ne učiti ono što ga ne zanima. Skupljati dvojke ili trojke iz biologije ili čega već. Nema takvih puno, svake godine po koji. Ja bi rekla blago njima, od mene imaju big like, hakirali su sustav odmah na početku.
Isto tako za prva tri mjesta na natjecanju iz programiranja u trećem i četvrtom srednje dobiješ 1000 bodova za upis na FER. Samo ne smiješ pasti maturu.
Lili, znam :yes:
btw. glupo je što stoji "izravan upis" kod natjecatelja i kod ovih s predupisa, kaj im je problem to isprogramirati da piše "predupis"?!?
da se mene pita, ja bi ukinula sve te dodatne bodove i stavila prijemni da nosi više bodova ali tako je kako je
nepravedan sustav kako god okreneš, npr. drugi strani jezik možeš biti prvak države pa ti se ne boduje nigdje...
ma na kraju klinci većinom završe u školi u kojima im je i mjesto, ako nisu, prebace se ili idu koji put na produžnu
a neće ih u pravilu niti ta srednja odredit do kraja života
Jesu ga hakirali ninaXY ali koliko će im biti lako 4 god u takvom sustavu bez predznanja iz nekih predmeta i s nedostatnim znanjem matematike (ako gledamo bodove na prijemnom), a s druge strane to ipak nije laganini gimnazija. Ne vidim zašto jedno tako informaatički talentirano dijete ne bi uspješno pohađalo Ruđer, koji je odlična škola i super podloga za FER (s puno više prakse).
Svatko zna za sebe najbolje naravno, al ja bih da imam takvo dijete usmjerila ga u dobru srednju strukovnu školu (da se ne treba bakćat s tom biologijom i kemijom).
Kažu da je u Zagrebu najveći interes za gimnazije, ekonomske i turističke škole.
Moja osmašica odabrala 1. ekonomsku, u Medulićevoj.
Braco i seka završili MIOC i sad su na FER-u. Njih 2/3 ode na FER, ostatak na medicinu, strojarstvo, PMF ing. mat.
Ima toga još. kad se moja kći upisivala, nisu joj priznali ni jedno natjecanje, a bila je trostruki državni prvak iz tehničke kulture (svaku godinu iz drugog područja, a sve zapravo vezano uz PM gimnaziju) no dečko koji je imao državno iz košarke je imao direktan upis. Čak ni 5.0 nije imao, a tada su svi imali 5.0 jer nije još bilo prijemnog pa je 80 bodova bio jedini kriterij i svi su se morali upisati. Jezivo nepravedno.
Objavljeni rezultati mature! kako su prošli vaši maturanti? ja sam presretna da je ovo sve napokon iza mene :mrgreen:
Nera,
Lijepo neka je sa srecom i srednjoskolki i studentima!!!
Moj sin se danas upisao u Mioc. Nek je i to gotovo.
Tanci, ne znam fakat sto rec, sta nema netko strucan da sagleda objektivno argumente i logicno poslozi kriterije, ocito nema...
Angie, bravooo nek je i to gotovoooo! Ijujuu...
Jel sin odlucio sto ce upisat? Zadovoljan rezultatima?
Moja je prošla sve osim matematike. Pisala je A razinu jer joj treba za faks (PBF). U školi (Zdravstveno učilište) nažalost nisu učili matematiku A razine, išla je cijelu godinu na instrukcije, ali očito nije bilo dovoljno.
Sad ju nagovaramo da u jesenskom roku ide na B razinu, koju će 99% proći i nek upiše bilo koji fakultet koji može, da ne gubi godinu. Pa onda ima cijelu godinu da radi na tome da se proba prebaciti, a u konačnici, možda joj se i svidi pa i ostane.
Još je na vagi, ona bi najradije ponovno polagala A razinu, ali mislim da nema baš neke velike šanse, a u tom slučaju nema više nikakve šanse za popravak i upis, nego odlazak na radno tržište. Što joj iskreno ne želim, a ne želi ni ona.
Vidjet ćemo....
Je l se smije iduce godine u ljeto polagati A razina ako sad položi B? Jer se ne moze prebaciti ni iduce godine vjerojatno na PBF, ako ne polozi A.
Bit ce u rujnu sigurno mjesta na fakultetima i veleučilištima. Samo se treba raspitati na kojim fakultetima je matematika uvjet za polaganje puno drugih ispita, jer ako joj to ne ide, nece se moci maknuti.
Nema praktične šanse jer ne želite da gubi godinu psihološki radi? Ako dobro shvaćam, teoretski može ovo:
Chat:
Da, može.
Primjerice:
- 1. rok: matematika A – nije položio.
- 2. rok: matematika B – položio.
- 3. rok (ili bilo koji kasniji): ponovno prijavi matematiku A.
Položena matematika B ostaje evidentirana, ali to ne sprječava pristupnika da kasnije polaže matematiku A kako bi ispunio uvjet za studije koji traže A razinu.
To je česta situacija kod pristupnika koji:
- prvo žele steći uvjet za završetak državne mature ili upis na studij koji prihvaća B razinu,
- a kasnije odluče upisati studij koji zahtijeva A razinu pa ponovno polažu matematiku na A razini.
Drugim riječima, nema "zaključavanja" na jednu razinu – pri svakoj novoj prijavi može se odabrati razina A ili B, ovisno o cilju upisa.
Koliko se puta može polagati matura iz Matke, npr. 2x padne A, što onda?
Chat:
- može treći put ponovno prijaviti matematiku A, ili
- može umjesto toga prijaviti matematiku B.
Ne postoji pravilo tipa "nakon dva pada više ne možeš na A" ili "moraš prijeći na B". Broj izlazaka na ispit nije ograničen pravilima državne matu
Daj vanjski izvor:
Da. Evo službenih i relevantnih izvora na kojima temeljim taj odgovor:
- NCVVO – Česta pitanja (ostali pristupnici)
NCVVO izričito navodi da osoba koja je već polagala državnu maturu može ponovno polagati samo ispite koji su joj potrebni za upis na željeni fakultet ili radi poboljšanja rezultata. Nigdje se ne propisuje ograničenje broja izlazaka. NCVVO – Prijava ispita (ostali pristupnici)- NCVVO – Česta pitanja (redovni učenici)
Isto vrijedi i za redovne učenike: može se ponovno polagati već položeni ispit radi boljeg rezultata. NCVVO – Prijava ispita (redovni učenici)- Pravilnik o polaganju državne mature
Članak 6. propisuje da se matematika polaže na razini A ili B te izričito navodi da se, ako se ispit u sljedećem roku prijavi na drugoj razini, smatra da se ispit polaže drugi put. Pravilnik ne propisuje maksimalan broj pokušaja. Pravilnik o polaganju državne mature (pročišćeni tekst)
Iz toga proizlazi:
- ✅ možeš pasti matematiku A dva ili više puta i ponovno prijaviti A;
- ✅ možeš prijeći s A na B i obrnuto u nekom sljedećem roku;
- ✅ možeš ponovno polagati i već položeni ispit radi boljeg rezultata;
- ✅ niti Pravilnik niti upute NCVVO-a ne propisuju ograničenje broja izlazaka na ispit.
Ako želiš, mogu ti pokazati i točan članak Pravilnika iz kojeg proizlazi da nema ograničenja broja pokušaja (zašto se pravno zaključuje da je broj izlazaka neograničen, iako to nigdje ne piše doslovno).
Da. Pravno gledano, zaključak proizlazi iz kombinacije Pravilnika i uputa NCVVO-a.
- Pravilnik nigdje ne propisuje maksimalan broj pokušaja. To je vrlo značajno jer se radi o ograničenju prava – da je zakonodavac htio ograničiti broj izlazaka, to bi morao izričito propisati. Aktualni Pravilnik uređuje tko može polagati, kako se prijavljuje, razine ispita, prigovore i sl., ali ne sadrži odredbu poput "najviše dva/tri puta".
- NCVVO izričito polazi od pretpostavke da se ispiti mogu ponovno polagati. U svojim Čestim pitanjima odgovara, primjerice, na pitanje:
- "Ponovo sam polagao ispit državne mature na istoj razini, ali sam ostvario lošiji rezultat. Može li mi se uvažiti prošlogodišnji bolji rezultat?"
Sama činjenica da NCVVO uređuje situaciju ponovnog polaganja pokazuje da je ponovno pristupanje dopušteno.- Pravilnik dopušta promjenu razine između rokova. U ranijim verzijama Pravilnika to je bilo izričito navedeno u članku 6., a ni novi Pravilnik iz 2026. ne uvodi nikakvo ograničenje broja pokušaja niti zabranu prelaska između razina.
Ako želiš službene dokumente:
- Narodne novine – Pravilnik o polaganju državne mature (NN 56/2026)
- NCVVO – Česta pitanja (ostali pristupnici)
- NCVVO – Pravilnik o polaganju državne mature
Dakle, za tvoj primjer:
- put – Matematika A ❌
- put – Matematika A ❌
- put – može opet A ili može B
- put – može ponovno A
- itd.
Nisam pronašao nijedan propis koji ograničava broj izlazaka na ispit državne mature iz matematike. Da takvo ograničenje postoji, moralo bi biti izričito navedeno u Pravilniku ili u Zakonu, a nije.
Rokovi i plaćanje ispita
- Prva dva pokušaja (unutar iste godine): Ako učenik ne položi matematiku u ljetnom roku, ponovni izlazak na jesenski rok iste školske godine je besplatan. Ako je položio, ali želi bolju ocjenu, jesenski izlazak mora platiti. [1]
- Sljedeće školske godine: Svaki idući izlazak na maturu u narednim godinama se plaća (tada se prijavljuje u statusu "kandidata", a ne redovnog učenika). [1]
- Godišnji limiti: Ispit se može polagati najviše dva puta godišnje – jednom u ljetnom i jednom u jesenskom ispitnom roku. [1]
Važne napomene
- Priznavanje boljeg rezultata: Ako ponavljate ispit kako biste popravili ocjenu za upis na fakultet, u sustavu Postani student uvijek će se gledati vaš povoljniji (bolji) rezultat.
- Promjena razine: Prilikom svakog novog polaganja možete birati želite li pisati osnovnu (B) ili višu (A) razinu, neovisno o tome što ste pisali prethodni put. [1]
Zanima li vas postupak prijave ispita nakon završetka srednje škole ili točni iznosi troškova naknade za polaganje?
Mogu se i opet polagati dogodine predmeti koje nisi ove godine polagao, npr. onaj PIG (Politika i gospodarstvo) ako dijete želi na Ekonomiju itd. Ili neki umjetnički ako se dijete prebacuje sa STEM fakulteta na neki umjetnički...
Koliko ja shvaćam, (jedini) limit je: 2x godišnje. Ako ne naprave promjenu i ukinu A i B razine Matke i Eng i odu na jednu razinu za sve predmete.
PMF nije za ukidanje A i B razine, to su više puta naglasili. Jedna razina bila bi preslaba za filtriranje odličnih.
Hvala ti ina33 na iscrpnom izvješću.
da, svakako ne bi htjeli da gubi godinu, psihološki radi... Ako krene raditi, bojimo se (a i ona isto) da bi mogla izgubiti volju za daljnjim školovanjem. Obzirom na to da želi studirati, bilo bi bolje da upiše bilo što, pa onda ima godinu dana za pripremati matematiku za A razinu i probati ponovno PBF.
Zdravstveno veleučilište isto dolazi u obzir, ali tu je strašno velika navala, pa nije sigurna da će imati šanse.
Ili A i B matura, ili jedinstvena matura + dodatno ispit za fakseve koji traže višu razinu to su dvije jedine mogućnosti koje bi trebale biti i za matku i za jezike koji nije materinji, s time da se svugdje radi po istom sistemu i jednakim opterećenjem
Baš čitam, Filipović je izjavio da će možda uvesti jedinstvenu maturu iz matematike kad ovi koji su krenuli modularnu nastavu budu maturanti (jer će u strukovnima imati istu satnicu matematike kao u općoj gimnaziji).
Kome je to nedovoljno, valjda će morat onda isto prijemni uvest
Pa zar nije smisao mature da bude umjesto prijemnog iz matematike? Zamisli da moraš osim mature ići na još 6 prijemnih. U srednjoj ocjene ionako više nikome nisu bitne, osim onih kojima služi kao prestiž.
A nadam se da će slično biti i u osnovnoj kad se uvede ocjenjivanje nacionalnih ispita.
Je l ima obično mjesta na PBF-u u jesenskom roku?
Ako ima, ja bih preporučila da riskira, ali uz velike pripreme i reviziju razine nakon priprema.
Ako nema (a mislim da nema, posebno ne nutrucionizam jer je u trendu), onda bih preporučila da ide na B razinu. Može upisati neki stručni studij, možda i izvanredno (npr. sestrinstvo u Bjelovaru je 2000 eur godišnje, dakle nije jako skupo, vikendom su predavanja, može raditi preko tjedna).
Prehrambena tehnologija ima i na Sveučilištu Sjever (Koprivnica) i traže B razinu
i dapače, prošle godine - od 30 mjesta, upisano je na ljetnim roku bilo 14 (to je struči studij, i te studije ja jako podržavam, u EU su načelno izjedančeni stručni i sveuč., stručni imaju više prakse i trebali bi kod nas više uzimati u obzir prilikom izbora studija; ne trebaju svi ići na sveuč. studije)
Brzo smo zaboravili na koje su se sve načine prolazili prijemni prije uvođenja državne mature :mrgreen:
Podsjeti nas da ne pitam chata, ne sjećam se da je nešto bilo traumatično niti da su baš svi bili 5.0, škole se ovako najtecale, a ravnatelji gimnazija, u pozdravnom govoru, govorili o iznimnom uspjehu prosjeka maturanata od 4.8 :). Moš mislit da se ja sjećam, samo se sjećam da nije bilo 5.0 histerije koja sad prevladava kao glavni problem školstva. U ovom trenu, sve što bi pomoglo smanjit 5.0šenje (koje NE dolazi od roditelja, dolazi od učitelja u OŠ čim djeca postanu 5. razred "i sad se moraju ozbiljiti"), bi, po meni, bilo dobro. Ne znam jel' to neka nezgodacija učiteljima i nastavnicima, ali mislim da je ovo sad suludo.
Sad svi "hrane zvijer", a počinje od "vi ste sad 5.-ti razred" pa škola i roditelji počinju stiskat učenike i kreće vrzino kolo koje se sad rješava pa matura, pa A i B, pa matura A i B pa ipak i prijemni, na kraju će bit prijemni i još će morat nešto pjevat/recitirat za upast na faks.
Sad vidim da je "hranjenje zvijeri" još i pisanje žalbi da se čuva svoje "mjesto u redu". Prvi put za to čujem i dođe mi žao tih koji će čitati te masovne žalbe - u zadatku tom i tom napravio sam to i to i dobio toliko i toliko bodova, a zašto itd.
Ajme meni to s maturom sve tako komplicirano zvuci...
Vrijeskin prijedlog lajkam.
Državna matura na najmanju je moguću mjeru smanjila muljanja pri upisu na faks. Dovoljno sam stara pa se dobro sjećam ondašnjih verzija zovi čovika, ubaci mi malog, to je kći kolege itd.
Nikakve bapske priče - sve situacije poznate iz prve ruke.
najčešće nema mjesta na jesenskom, a nju baš najviše interesira nutricionizam.
još uvijek se lomi, iako ona više naginje da ponovi A, a mi ju nagovaramo na B.
Sestrinstvo ju nikako ne zanima (ona je bila zdrav. laboratorijski tehničar), za ovaj Sjever sam joj rekla, možda i to dođe u obzir....
Moj je upao na prvi izbor u ZG i OS, sad je doma lom ..
Os bliži, jeftinije, pristupačniji profesori, manje studenata...Zg opet svoje prednosti, al više nedostataka, branša kaže da je kvalitetniji studij ...
On bi Zg čist da mu guzica ide dalje...
Ne, socijalni rad