Razmišljala sam o tome da ga vratim. Ali me muči što on ipak ispeče kruh, samo nije dovoljno rahlo. Vidjet ću još.
Printable View
Razmišljala sam o tome da ga vratim. Ali me muči što on ipak ispeče kruh, samo nije dovoljno rahlo. Vidjet ću još.
A možda ti je i do brašna ili kvasca. Probaj staviti malo manju količinu svega, pa ga podesi na brzi program, ako nejde vrati ga i reci da slabo peče, tj. da kruh nije dosta pečen.
Previše kvasca ili premalo brašna. Ako je brašno nekidan smljeveno onda ne podržava dizanje dovoljno da bi kruh ispao kako treba, ali najvjerojatnije samo treba prepoloviti količinu kvasca.
Po prvi puta smo probali onaj program za brzi kruh. Ispalo super!!!
Polubijeli kruh (nama prefin) - za cca. 750 g
290 ml stepka (mlaćenica)
1 VŽ maslinova ulja
1,5 MŽ soli
3 MŽ šećera
450 g brašna T - 850
1 MŽ suhoga kvasca
(po želji sjemenaka)
Peći na programu za kruh s mlaćenicom ili jogurtom.
Tražim brašno Rial, zna li netko za neki dućan u istočnom dijelu Zagreba u kojem ga ima?
Jako mi je dobar kruh ispadao od njega
:klap:
ne uspijeva mi kruh :(
počelo je pred ljeto...pa sam odustala zato jer je bilo jako vruće
pa sam probala neki dan .... skoz se uleknuo u sredini ...okrivila sam kvasac...pa sam isti promijenila
pa sam probala neki dan ponovo .... i uleknuo se u sreini, ovaj put manje....
a recept uvijek isti...brašno T-850, na omjere pazim....
sugestije, savjeti?
manje kvasca - kad je previše kvasca jako se digne i onda se ulekne na sredini
da, moram priznati da su moji problemi počeli kada sam izgubila dozirnu žličicu...pa sam počela mjeriti...MŽ je postala mala kavena...očito za sol i šećer ne smeta ali za kvasac da...
i stavljam dosta maslinovog ulja...onako od oka...ali nekako sam živjela u uvjerenju da to nema veze...ima li?
Meni se kruh nije dizao kak spada, kad je kvasac bio pri kraju pakiranja (onaj od 250 grama), možda malo izgubi na erektilnoj funkciji kruha :D
Nego, jel koristite oštro ili glatko brašno? Razlika u kruhu?
I info, u Kauflandu je trenutno na akciji glatko brašno T-550, 5 kg, od Slavonija Nova, 12 kuna
Da, kvasac gubi svojsta oživljavanja ako se navlaži i zato kupujem vrećice od 7 grama.
Bijelo brašno koristim kao punilo. Radio sam neko vrijeme kruh od samog bijelog brašna - tek toliko da se uvjerim kako će mi ispast i nisam bio očaran. Treba staviti barem 10% više brašna, a rezultat je korektan i ... anemičan.
Jel mogu u pekacu ikako napraviti fino mekano tjesto s maslacem ..za fine mekane kiflice... One kao sto ima u lidla kupit u vrecici kao od tosta.
Ja bi napravila jednu takvu veliku mekanu kifletinu :)
Ako imaš formulu za baš takvo tijesto - svakako.
Nemam formulu, imas li ti?
Znam da nece biti kao ovo kupovno, jer ne mislim staviti sve te kemije, ali bar slicno.
Ima li tko recept za kafle s maslacem?
dok sam se ja premisljala kupiti pekac ili ne,eto ga dobili na poklon....http://www.electrolux.hr/Products/Ma...uhanje/EBM8000
jeli cemu,ima li ga itko pa da odma da neke tips&tricks?
u startu su me snervale upute iz knjizice...prvo kazu da je vrlo bitno sljediti tocno doziranje iz tih prilozenih recepata...
a onda pod probleme zaredali 101 potencijalnu katastrofu za koje okrivljuju krivu dozazu,sto secera,kvasca itd itd...
ispada da ako se drzis njihovih mjera da nemos falit a vidim/citam to nije istina....
dakle,ja necu biti zahtjevna,boli me briga ako se ne digne,ulegne i statijaznam vec sve moze ispast....dok god je jestiv!!
To će te brzo proći ;)
Kad te prođe izvidi u uputi koliko ti traje koji program po fazama i kolikotraje kad se stavi na "rapid" pa ćemo te savjetovati koje od formula s ovog topica možeš koristiti i kako.
Dakle,svasta....dosad sam ispekla 2 sasvim pristojna i jestiva kruha....:) Prvo bijeli pa sinoc i razeni....
S obzirom da smo prvi put koristili ulje kojem je prosao rok,pa zaboravili smo dobili mjerne posudice i stavljali odokativno,zacudila sam se kako je ispao...
Pekli na programu za bijeli kruh,rapid 2,5h...ima opciju malo,srednje ili jace pecene korice,ja stavila na srednje.....
E sad, mi smo sve sastojke uvalili odma na pocetku (samo je u receptu pisalo i mlijeko u prahu,to smo preskocili),vidim da neki dodavaju neke sastojke naknadno...zasto? Ovako ja to upalim i odem iz DB-a,zasto bi dezurala pored njega ako ne moram?:unsure:
Jedini problemcic mi je vadjenje...ona lopatica mi bude zakopana u kruh/koricu pa se onda odvali poveci komad kad on ispadne iz posude...i bude rupa u sredini...to mora tako?
Ja recimo sjemenke dodajem naknadno, kad svira za ubacivanje, da mi se ne razmeksaju u vodi... Neki pekaci imaju odvojen spremnik koji sjemneke automatski ubacuje naknadno...
Da, ovo s lopaticom je vise manje svima mislim...
Ja je trazim i trazim, izgleda da sam ju zagubila u seljenju :(
Skokni u servis i kupi novu. Nije kraj svijeta.
Što se čupanja metlica tiče, dobro je posudu sa ispečenim kruhom odložiti na miru dsetak minuta tako da se na dnu kruha krene kondenzirati vlaga. Pri tome se dobro otpuste metlice i izađu bez velikih rupa u kruhu, a kruh se ionako osuši za minutu jer je još uvijek vruć. Čak i sa sasvim novim metlicama nastaju rupe ako ih čupaš isti čas.
Servis je jedan u Jurišćevoj u Zagrebu, a sigurno imaš knjižicu s adresama servisa.
Što se tiče metlica, ako se kruh ohladi, one izađu van gotovo bez mrvice.
Ako ih treba izvaditi odmah, nije loše upotrijebiti oštriji nož i obrubiti metlice nožem, tako odvojiti kruh od metlica prije vađenja. Isto funkcionira odlično.
hmmm,neznam kako tvoj pekac izgleda ali ja nema sanse da ju ikakvim nozem dokucim dok je kruh unutra...
trebo bi bit savitljiv kao od gume.....
dakle,ne odma znatizeljno skakat kad se kruh ispekao i trest naopacke posudu nego pricekat 10ak min,dooobro....samo mi se cini da ce onda biti jos gore...
neznam zasto govorite u mnozini,ja imam jednu metlicu,sta ih je u vas vise?
i ja samo preokrenem posudu naopako i treskam dok kruh ne ispadne,sta se to tako ne radi...:zbunj:
Neki imaju dvije a neki jednu metlicu. Al sto ti smeta rupa? Bitno je od cega je kruh, ta rupica vise manje ne znaci puno, osim estetike na tri fete :)
A, sad sam shvatila, metlica ti ostaje zalijepljena za nosač, a kruh ispadne bez metlice ...
Da, tu ne pomaže nož, nož je za situacije kad kruh ispadne sa metlicama, a kad iz vrućeg kruha vadiš metlice bez pomoći noža, dobar dio tijesta ostaje zalijepljen za metlice.
Inače, metoda vađenja kruha je ta - okreneš i treskaš, na znam za drugu.
Ja za to koristim nešto nalik na vilicu od puterwara. Dovoljno je snažno za čupanje, a ne oštećuje teflon.
Ako sam budna (a u pravilu jesam), izvadim nakon miješanja metlice. Tada se kruh puno lakše vadi iz kalupa i nema rupa.
Davoreeeee,iskopala sam par tvojih recepata sa bigom,ima raznih verzija...:zbunj:
secer - gdje ga trpam,u bigu ili tijesto? (kako u kojem receptu ga meces)
voda - koliko je bitno da je mlaka?
maslo - trebam ga otopit u mikrovalnoj ili ne?
I po onome sto sam cackala po netu,zar ne smeta kvasanju i dizanju biga cinjenica sto odmah nakon 5min mjesanja uvalis na njega preostalo brasno?Zar se to ne bi 6-8h trebalo dizat solo,pa tek onda dodat ostatak brasna,soli itd.... naravno,nikom se ne ustaje u 5h ujutro da bi imo freski kruh u 8h tako da to malo remeti koncepciju....
Ugl,ja premijerno pokusavam napravit kruh sa kefirom (timer otkucava),smjesna mi je ona napomena:ulij kefir na jednu stranu a vodu na drugu....mislim,sve se to odma zbuckurilo...jel' potencijalni zaheb to sto je kefir bio ravno iz frizidera?
Jedva cekam jutro i nadam se da necu morat trcat u butigu po kruh za dorucak!:-)
p.s. imali smo jedan fijasko sa kukuruznim....nadobudno sam uvalila samo kukuruzu u posudu....:škartoc:
Prvo savladaj jednu vrstu kruha. I jedno brasno, onda pomalo dodaj ostalo.
secer - gdje ga trpam,u bigu ili tijesto? (kako u kojem receptu ga meces)
Na vrh hrpice brašna od kojeg će nastati tijesto. Tamo staviš i sol.
voda - koliko je bitno da je mlaka?
Ovisi o temperaturi prostora. Kod mene je toplo pa se oko toga ne brinem, ali gdje nema grijanja obavezno mlaka voda i program za integralno (koji počinje s podgrijavanjem)
maslo - trebam ga otopit u mikrovalnoj ili ne?
Ne.
odmah nakon 5min mjesanja uvalis na njega preostalo brasno?
Pliva na površini, ne brini...
mislim,sve se to odma zbuckurilo...jel' potencijalni zaheb to sto je kefir bio ravno iz frizidera?
Ideja je da kvasac nabubri, a kad se saspe na jedno mjesto i ne može se uredno raširiti po površini onda se organizira u grudice i ne namoči se kako treba. Zato tekućine idu svaka u svoj kut, a kvasac se stavlja na vodu.
nadobudno sam uvalila samo kukuruzu u posudu....
Drugi put na Dolcu pogledaj pošto je proja pa ćeš shvatiti da ništa nisi fulala :lol:
Ljudi pomoć!
Jel netko zna dal se može kupiti samo posuda za pekač?
Na dnu, ispod vrtilice u posudi mi se istrošila gumica i opala je van, pa me sad frka peći kruh da nebu tijesta po grijaču.
Imam Alasku iz Metroa, dal možda znate tko im je generalni servis, zastupnik i gdje???
Meni je zadnje pajdo kupio cijelu posudu s propelerima za alasku za rođendan :lol: ali ne znam u kojem točno servisu. Kad ideš u servis obavezno uzmi posudu i propelere sa sobom jer oni ne znaju koji je koji obzirom da iste posude idu i na moulinexa i na boscha itd.
Da, svi ti strojevi su isti istijani, samo se drukčije zovu.
Hvala Davore (usput, tvoj avatar mi je najbajkovitiji na forumu :D ),
Jel možeš tog svog pajdu priupitati gdje je kupio?
I dobra preporuka da uzmem rajnglu ;)
http://www.zvonmark.hr/kontakti/2-zv...qdobra-godinaq
Sigurno ima i drugdje.
Tamo je kupovao posudu za svog Clatronica pa je usput meni kupio za Alasku. Svakako uzmi postojeću posudu sa sobom jer postoji ukupno samo nekoliko tipova za sve strojeve na svijetu.
Puno ti HVALA!
ne uspjeva mi kruh sa kefirom...:(
jeli moguce da je to radi ovog domaceg kojeg radim s kefirnom gljivom?
sve se mislim uzet kupovni i pokusati ponovo...
Ne bi smjelo imati baš nikakve veze. Ispadne dobro i s jogurtom, ali je posebno dobar s kefirom.
Opiši na kakvom programu se peče i u par crtica što radiš kod pripreme, možda uslijed nekakvog nesporazuma nešto radiš krivo.