Nikada duže od 6mj, ali to je moj stav, ne znam je li pravilan.
Voće ću EI prokuhati zimi sa žitaricom, jer tako voli, što ne pojede ona pojest će velika jer obožava takve kašice.
(kupinu ću procjediti, smetaju joj koštice, želi ih žvakati:lol:)
Printable View
neki dan sam napisala post, ali sad vidim da ga nema
evo zanimljiv linkić o zamrzavanju
http://www.coolinarika.com/clanak/zamrzavanje-namirnica
ja namjeravam i svježu eko mrkvicu narezati na kolutiće i zamrznuti pa pripremati preko zime
čini mi se da je to bolja opcija od kupovine mrkvice tretirane ko zna čime
Molim vas, curke, do kad se voće za kašice mora prokuhavati? Guglam pa ne mogu naći...
Ja voće dajem svježe. Možda sam prokuhala par puta.
Ma da? Danas MM pita "do kad ćemo mi prokuhavati voće?" i ja ostala zatečena... uopće mi nije palo na pamet da se s tom praksom može/mora prekinuti, sve nekako po navici... ajme, al' će nam to olakšati pripremu...
Ja ne prokuhavam ni voće ni vodu, nikad i nisam.
e, da, prokuhavanje vode...do kada bi kao trebalo i jel ima to smisla? nekako po inerciji prokuhavam, a zapravo ne kuzim cemu.
voce ne prokuhavam, dajem sirovo.
Vodu ne prokuhavamo.
Voće ne prokuhavamo, samo ono suho, da omekša.
Opušteniji smo po pitanju dohrane nego što sam mislila da ćemo biti. :)
Moja mala ima 8 mjeseci za koji dan, sa dohranom smo poceli sa 6 mjeseci a ona se jos uvijek zagrcava sa hranom i gura van jezikom. Gladna je i hoce jesti ali kao da jos uvijek ne zna, zagrcava se i kad joj dajem miksanu hranu i kad joj dajem da sama struze sa zubicima, pa onda malo gura van pa pokusava to ponovo progutat. Uglavnom to trajeeeee i ja nemam osjecaj da je bas nesto pojela nego da je ta hrana po podu, sjedalici, krpi... Moje starije dijete je bilo po standardu. Sa sest mjeseci smo poceli dohranu i brzo je prihvatio, sjedio je sa 6 mjeseci i tak sve redom. Onda me je pedijatar prepao da mala ne sjedi sa 6 mjesci i da motoricki zaostaje pa sad za sve sto onda radi kasnije ja se pitam jel to normalno ili ona zaostaje.
Evo i mi smo navršili 6 mjeseci i krenuli polako s dohranom. Za sad smo probali jabuku, krušku i danas tikvicu. Kruška mu je super, pojede čak pola (dobro, nisu to neke velike, domaće su), ali jabuka ne ide nikako, probala i kuhanu i sirovu i s kruškom, jedino pali ako dodam malo mlijeka al ni onda ne pojede puno, par malih žličica. Dobro to je početak i ja zadovoljna. E sad, imam pitanje za iskusne mame. Budući da on pojede svega nekoliko žličica pa čak i kad je pojeo pola kruške nije mu to zamijenilo mliječni obrok i brzo je bio gladan, mogu li mu u istom danu dati ujutro npr. malo voća, a popodne neko povrće. Pitam jer imamo sve domaće i sad je sezona pa da dobije bar malo tog sad. Probat ću spremit i malo zimnice al nije to isto.
Odi na podforum Djeca s posebnim potrebama, tema Dandy Walker sy, pa pogledaj vježbice za orofacijalne mišiće koje sam napisala... Budući da tvoje dijete izbacuje hranu jezikom možeš dodati još sljedeću vježbu : kapni na sredinu jezika neku gustu tekućinu kiselog okusa (npr. sok od limuna, maline), dijete će napraviti pokret jezikom prema unutra. I nastoj izbjeći pretjerano miksanje hrane, ostavi bar sićušne komadiće u hrani.
Inače, i mi sljedeći tjedan počinjemo sa dohranom. Dobila sam divne savjete od med. sestre : ako ne budeš imala mlijeka, kupi bilo koje u ljekarni, za početak mu skuhaj juhu od teletine, krompira i mrkvice, sve to propasiraj i zasoli da dobiješ slanu kašicu, možeš mu sada dati mrvicu vode jer su vrućine, a preko zime ne treba, za večeru mu daj rižolino, keksolino... Divota :/
Pitanje : koliki treba biti omjer vode i palente ? Pitam jer nikada nisam kuhala palentu :)
ja to sve otprilike.
ne znam koju gustoću želiš postići.
kada voda uzavri, sipaj kukuruznu krupicu u jako "sitnom" mlazu kod ne postane gusto otprilike kao smjesa za palačinke. kada prokuha još te tri minute, pogustit će.
ako ti se učini prečvrstim dodaj još malo vode i promiješaj na vatri.
evo pročitala sam tu negdje na forumu (stara tema) da svježe smokve mogu od 8mj, jel to stoji?
da još provjerim, ja bi dala s 11mj, ako može
I mene zanima kad se smiju davati smokve jer sad imamo domaće.
Mi smo počeli malcu davati pomadore mjesec dana ranije nego prema kalendaru dohrane, isto baš zato jer imamo domaće i žao mi je da ih ovu godinu propusti. Nema nikakvih reakcija, jede i uživa :)
Evo c/p
Što se prehrane tiče, neposredno prije hranjenja preporučujem slijedeće vježbe :
- kružno masiranje obraza
- masirati iznutra djetetove obraze i desni
- tapkanje prstima po usnicama i obrazima kao da sviraš klavir
- obuhvatiti djetetovu čeljust i imitirati pokrete žvakanja
Kroz cijeli dan puhati balončiće, slati poljupce, piti vodu na slamku, izgovarati slogove ma-ma, ba-ba, pa-pa... Ne raditi vježbe na silu, sve treba ići kroz igru !
znam da se na ova pitanja već stotinu puta odgovorilo, ali sad kad mi treba ne mogu naći :/
dakle, moja cura ima 9 mjeseci. od žitarica za sad je jela rižu, amaranth, quinou, proso, palentu, griz pšenični i raženi. svaku od tih žitarica kuham u vodi što ponekad zna trajati (recimo rižu kuham po sat vremena). e sad, idemo na put gdje neću imati vremena toliko dugo kuhati, pa sam se sjetila da stalno govorite o pahuljicama rižinim, zobenim, ječmenim, prosenim i sl. je li to kupim na odjelu zdrave hrane ili u bio&bio ili? trebam li ih kuhati ili samo dodam u naribano voće?
još sam htjela pitati o rasporedu obroka. Još uvijek nismo uveli 3. obrok jer se mučimo s ručkom (super pojede voće ujutro, a od povrća/mesa/ribe samo par žlica i onda u plač). Dakle, sika za dobro jutro, pa doručak oko 9:30 i onda ručak oko 12:30 i iza toga sika do mile volje. griješim li? da li bi trebala pomaknuti ručak kasnije, a oko podne sika?
hvala!
Zobene, rižine, dinkel i prosene pahuljice možeš kupiti i u dm-u, Alnaturine. Zobene se kratko kuhaju ili preliju vrućom vodom da omekšaju, dok su rižine grublje i trebaju se malo duže kuhati.
Raspored obroka mi se čini dobar, iako bih ja možda ipak pomaknula ručak na oko jedan, dva poslijepodne, a između bih dojila, to mi se čini bolje. Ali, ne griješiš ni ovako; ne trebaš se previše opterećivati.
Kako to rižu kuhaš sat vremena? Koju to rižu imaš? Meni se riža kuha 10- 15 min, taman koliko i povrće. Sve to skupa skuham u manje vode da bude gusto pa da šefica može sama žlicom grabiti i da nešto na njoj i ostane :).
n.grace hvala! idem onda kupiti zobene :) pokušat ću s dojenjem između ručka i doručka iako mi se ponekad čini da je problem ručka veći ako ne spava ujutro. onda bude prenervozna i počne plakati čim ju sjedneš u hranilicu.
Mimah rižu imam smeđu iz bio&bio. kuham ju dok se ne raskuha.
ja baš nisam neki poznavatelj "bio", "eko" i organski uzgojene hrane, pa me zanima koja je korist/razlika od tih namirnica ako se kuhaju do raspadanja?
nije li poanta da ostanu "al dente"?
zašto onda ne koristiti običnu bijelu rižu koja je puno probavljivija i iskoristljivija kod male djece?
Žitarice se po makrobiotičkim pravilima dugo i temeljito kuhaju radi dobre probavljivosti - za malo dijete je to onda posebno važno.
Nikako nije poanta da žitarice ostanu al dente, postoje namirnice koje se kuhaju kratko i one koje se kuhaju dugo (a i one koje se mogu kuhati i kratko i dugo).
Smeđa riža btw. uopće ne mora biti bio ili eko, ona je naprosto neoljuštena i neobrađena - i ja mislim da nije pofodna za malu djecu. Ali i bijelu rižu treba dobro skuhati.
bio i eko sam spomenula najviše zbog imena dućana u kojemu se takve namirnice kupuju.
poanta je svakako da namirnice na početku dohrane trebaju biti što probavljivije.
A ako bi tu rižu samljeli onda se može i kraće kuhati?
ja običnu eko basmati rižu kuham oko 20 min, i može se super zgnječiti vilicom, ne kuham u express loncu
Da, kad kuham M. smeđu rižu (sad je već starija pa joj dajem), sameljem do brašna i onda kuham oko 15 minuta. Imala sam neki mlinac u prastarom multipraktiku, ali nam je neki dan pregorio (u malom blenderu smo samljeli pet kila šljiva za pekmez, bez odmora za jadnu mašinu). Uzela sam od sveki električni mlinac za kavu pa u njemu planiram mljeti.
Mima, već sam htjela pitati na temi koju sam postavila o makrobiotici, zašto se žitarice ne bi trebale mljeti električnim mlincima, odnosno hrana usitnjavati blenderom i štapnim mikserom?
Još nešto - ekspres lonac - ima li malih lonaca. Meni previše lonac od 7 litara kakvog sam vidjela neki dan u Kauflandu. Ima li manjih, od, npr., 4 litre?
SikaPika, imaš i manjih ekspresnih lonaca, samo što nisam kupovala, nije mi trebalo. Ne znam točno kojih su zapremnina, ali pogledaj, sigurno ćeš naći nešto što će ti odgovarati.
Sad sam vidjela pitanje koje si postavila Mimi, možda ću ti ja znati odgovoriti: električni mlinci/blenderi/štapni mikseri, kao i kuhanje na struju, nisu poželjni u makrobiotičkom načinu pripremanja obroka, jer u hranu unose kaotičnu energiju.
Preporučuje se kuhati na plinu/drvima (prirodni izvori topline), a hrana se pasira ručnim pasirkama. Takav način pripreme, kao i odabir i kombinacija namirnica, te načini kuhanja/pečenja/prženja, osiguravaju uravnoteženost obroka.
kad može eko kuhani kukuruz?
Mi jeli (ako se to može nazvati jelom) odgrizla je par zrna,ali je više lizala i sisala jer ipak smo kukuruz malo posolili dok smo kuhali, pa joj se sviđao okus.
a koju ribu (vrstu) ste prvo dale?
oradu, bijela je riba, mekana, nema puno kostiju, a do sada je jela ipastrvu i oslić
čekamo da počne sezona smuđeva pa da nam deda svako malo upeca kojeg
joj i ja se mučim oko ribe.
Mislim da sam starijem uvela prvo oslića, ali ne mogu da se zakunem 100%
Poslije sam mu hladno davala tunu iz konzerve, sa kruhom i jogurtom i to je divna, mirišljava i ukusna kombinacija koju voli i dan danas.
Ovom mlađem još nikakvu ribu nisam davala, sve danas ću, sutra ću, pa nikad! A baš bih trebala, već mu je puna godina :(
Ne znam zašto sam se toliko spetljala sa dohranom ovog malog :zbunj: Nekako, kad je bila samo jedna beba imala sam vremena da tabirim tablice i recepte i koješta, sad mi je sve u trku i na frku pa nemam orjentacije, sve je više manje odoka. Ima li još neko ovako spetljan ko ja?