uf, trips je mislim dosta zeznut za riješit, bar na orhidejama znam da je noćna mora
Printable View
uf, trips je mislim dosta zeznut za riješit, bar na orhidejama znam da je noćna mora
Jesam li loša osoba ako mravinjak pofurim vrućom vodom?
Maloj stalno pokazujem "Eno, mrav..." lala, cijeni prirodu i kukce. A onda tako s mravima?
Nalazi mi se na prolazu kada idem s malom u jagode.
Ma ne nisi
Ko i u priči kad iz istih jagoda u teglici izmoli htpetina štriga
Ne znam tu priču. Na koncu sam ih samo posipala cimetom. Jbt. U žurbi su izvlačili svoja jaja da ih sklone negdje, srce mi se paralo.
Mravci, joooj, mrvci. Ovo proljeće svako malo u povrtnjaku nailazim na mravinjake. Jedan su napravili ispod velike izvrnute tegle. Bila je s vanjske strane ograde, pa sam ju ostavila na mjestu, po sisem bolje tu nek tam. Onda sam nakon par dana istu teglu slučajno prevrnula i vidim mravci otišli. Nije im se svidjelo da ih netko smeta. S druge strane, u deblu marelice su već godinam. Prvih nekoliko godina smo ih pokušali iščačkati van, ali ima ih ko mrava:lol: pa smo odustali. Sada nam se pojavljuju na dva mjesta u kući.Ti me puno više brinu nego ovi u vrtu.
Ja sam nabavila sadnice rabarbare i bas sam sretna! Samo da ju ne pojedu puzevi ili neke zivine. Jest da vec tjedan dana od mucnina i mirovanja nisam usla u vrt ali morat cu uskoro trava je vec negdje narasla...
Rabarbara :heart:
Ako sadnice nisu jako male, imaš dobre šanse da opstanu. https://www.agroklub.com/povrcarstvo...o-povrce/4277/
Imaju 10tak cm lijepe crvene stabljičice mlade. Vole vodu i vlagu bas imamo dio u vrtu gdje je vise mokro...nadam se da ce se primiti. To je.voce moja mladosti, kad se samo sjetim bakinog kompota mmmm
Sjeme se može kupiti online - evo, ovo sam doslovce prvo našla: https://lokvina.hr/shop/cijena/rabarbara
Aliiii treba ih posaditi u kućice, da narastu flanci i tek onda prebaciti u vrt. Ako klijaju na gredici, puževi će ih sigurno satrti dok su sitni. Trebaju biti visoki barem desetak cm prije presađivanja.
Mi je imamo u vrtu već godinama, nije nešto posebno zahtjevna, ali ne znam da li je do naše njege ili do sorte, te grančice nikad ne postanu crvenkaste, nego ostanu zelene. Okus je dominantno kisel, iako mi se čini da bi ona trebala imat neki specifičan aftertaste. Mislim, okej mi je, stavim je u kolače, ali stalno imam osjećaj da nije to baš to.
Vjerojatno ima više sorta, kao i štajaznam jabuka - možda nemaju sve isti okus. Znala sam da ima crvena i ljubičasta https://maineboats.com/print/issue-1...water-foodways, a očito ima i zelena.
Evo, ovdje piše da boja stabljika ovisi o sorti i da zelena stabljika ne znači da je rabarbara nezrela: https://gardenerspath.com/plants/veg...arb-varieties/
Ako je kiselkasta ili gorka treba ju oguliti.
Hvala Peterlin i Mašnica na reporukama.Proslijedit ću prijateljici.
Ovaj su tjedan bile sadnice rabarbare u Lidlu.
Onih 10tak sadnica sto sam kupila samo se 3 primile i dosta se slabo drze, nadam se da se budu rabarbarice izvukle...
Hvala Beti nisam vidjela slabo im web pratim
da li je tko u primorju uzgajao ranunculuse i anemone? Sijala bih ih, ali želim provjerit koje je dobro vrijeme za sijat ih kod nas. Na dosta mjesta nailazim na rujan, ali kod nas je po danu trenutno 30 stupnjeva, a noću 23, to mi se čini pretoplo, skužila sam da su one cold weather plants?
E da, ja bih njih uzgajala u teglama i da mi cijelu zimu stoje vani
Oni se sade sada u jesen. Cvatu samo u vrlo rano proljeće i zatim nestane nadzemni dio. U Primorju teško prežive ljeto, iako su im samo lukovice u zemlji. No, kako su jeftine, svake jeseni se posade nove.
presađivanje starih ruža
Mogu li iskopati stare ruže (cca 30 godina) i presaditi ih u drugi dio vrta?
Ove godine ruže su bile dosta slabe (jadne) jer sam ih proljetos dobro (previše?) orezala, skroz uz staru najdeblju granu pa su pustile samo tanke na sve strane.
Možeš bez problema, samo ja bih to radije radila u sezoni mirovanja (kad se orezuje voće - recimo u veljači). Moraš prilično veliku rupu iskopati oko korijena. Na novom mjestu iskopaj isto takvu rupu i u nju na dno frk crnu zemlju iz vreće, da se biljka lakše ukorijeni na novom mjestu.
Inače, prije par godina, kad su na Vukovarskoj kopali (ne sjećam se je li to bilo za energetski kabel ili toplovod), izvadili su pedesetak starih ruža - cijelu veliku gredicu. Kad su radovi bili gotovi, uredno su ih vratili na mjesto. Eno ih i danas, cvatu, ali ove godine nisu baš sjajne - nema to veze s presađivanjem, jer lani su bile ljepše. Ova godina je vlažna, pa je puno pepelnice. I moje ruže na gruntu su nikakve.
znači bolje veljača?
da ih sad orežem ili ostavim takve kakave jesu?
Tu gdje su one sada trebala bih neku živicu posaditi. Je l kasno za živicu (ne znam ni sama što bih...lovor višnju?) za sadnju u veljači?
Naručila sam od šaptača rajčicama sjeme. Jedva čekam da stigne da ga posijem. :-D
Sijat ću u teglu rotkvice na terasi da narastu do Uskrsa. Luk i češnjak su posađeni u jesen. Taman do Uskrsa će biti za berbu.
Ja sam ove godine nabavila hrpe sjemena cvijeća koje nikad nisam prije uzgajala, i strašno sam uzbuđena. Nemam vrt nego par povećih terasa i uzgajam u posudama.
Upravo mi počinju anemone cvjetat, vidim nekoliko pupova, a osim njih posadila sam hrpu ranunculusa i njima se isto jako veselim. Jesenas sam posijala i mirisne grahorice i one baš lijepo rastu, napravila sam im obelisk od štapova bambusa i povezala s koncem da se penju u visinu. Osim toga sam posijala makove i divlju mrkvu, i turske karanfile, a uskoro krećem sa sijanjem ljetnica. Bit će gužva, ali šarena gužva :-D
Aha da, i kokotić sam posijala i ljubičinu, oni su mi oboje divni, ali još ništa nije provirilo. Doslovno dvaput dnevno idem pogledat :mrgreen:
A mi imamo ambiciozan plan nakalemit granu jedne odlicne tresnje na nasu divlju tresnju. Nadam se da cemo uspjeti, nemamo iskustva, a nemamo ni nekog majstora za to...
Dobro prouči kako se to radi i nema problema. Meni je uspjelo nakalemiti.
Beti,
Jel mogu sad vec iznijeti japansku vrbu i bugenviliju iz haustora ili da jos malo pricekam?
Rano im je još.
ima li neki poseban tip za presađivanje ruža?
prvi put to radim, imam dvije za premjestiti
jedva čekam danas da udahnem zraka na svom vrtu
hvata me onaj zanos koji počinje čims edani produže
kad zemlja zove, tako volim taj osjećaj :heart:
Kad zemlja zove, kako si to lijepo napisala :zaljubljen:
Mogu li sad ošišati pasifloru? Ogromna je, preko čitave ograde, a grane su joj se toliko raširile da ništa drugo bećw ni rasti ako ju ostavim tako.
Ja danima prebire po sjemenu. Crtam, raspoređujem, zbrajam, oduzimam... Bas se jako veselim sijanje i onom uzbuđenju kad krene sve nicati.
Vani , u zemlji. Ovo je jedin vrsta koja može kod nas prezimiti vani, ostalima je prehladno. Moja je već treću zimu preživjela.
http://https://www.tportal.hr/lifest...tresa-20210126
Ovakva, na slici