a je,Quebec francuski....:) (sad bi ti se pravi francuzi ovako nasmijali :lol:)
hmmmm,nisam skuzila da je balerina primila epi...bio je carski u sibiru...
Printable View
a je,Quebec francuski....:) (sad bi ti se pravi francuzi ovako nasmijali :lol:)
hmmmm,nisam skuzila da je balerina primila epi...bio je carski u sibiru...
prava kanađanka će se isto nasmijati na Quebec francuski jer koliko mi je drago toliko mi je smiješan :LOL:
mislim da je poanta priče to da je porod isti čin za cijelo čovjećanstvo, a tako različito u raznim zemljama. što znači da kultura igra (ogromnu) ulogu.
upravo. dakle, mi sa zapadne hemisfere se nemamo što uspoređivati s afrikankama, eskimima, a kamoli sa životinjama. što se vrlo često radi. :-/
x na sirius
naravno da imamo itekako sa njima sličnosti, jedino što "promijeni" način sagledavanja poroda i bilo čega drugoga su naše kulturološke oči.
sad sam samo link i isječak gledala i raspekmezila se... trudnica, šta ćete. ja bi nekako do cijelog filma...
Totalno sam se raznježila na one delfine u bazenu.
Ja si ne mogu zamisliti da rađam sa delfinima...Ali eto, to je to o čemu se prića kada krene rasprava o pkk - pravo izbora :-) Netko doma, netko carskim, netko u rodilištu, netko sa delfinima...
http://www.youtube.com/watch?v=hzzSVRK_m6s
evo ti ga na francuski....nema ti previse price,90% stvari kuzis samo gledajuci,i bez da razumijes fr...
zasadskulirana - hvala! :-)
Slažem se s vama, ali kad preživite porod, a beba ne, tada ipak shvatite da bi u rodilištu imala veću šansu. Ili mislite da ne?
pa da, zato što ne filozofiraju
fiziološki proces zakompliciraš onda kad počneš filozofirat oko njega
Pa iz posta je razvidno da mi boravak u bolnici nije pomogao :nope:
Odluka za pkk je pala odmah, a definitivno kad sam ostala do kraja u niskorizičnoj skupini, dobra kandidatkinja za to, uzv i amniocenteza pokazuje da je beba zdrava (da, da, rodila sam doma a trudnoća je bila uredno nadzirana, ne znam zašto nekom padne napamet da bi baš kućerotke imale "nepraćenu" trudnoću, a baš je obratno; cure tu pišu da se žene nisu kontrolirale ali došle su rodit u bolnicu).
Nisam imala strah od nepredviđenih komplikacija, čakštoviše bila sam sigurna i znala da ih neće biti (intuitivno, da neko ne pita kak sam znala).
otprilike se sjećam da si pisala na temam sličnim ovoj
al mi se nije dogodio "klik" u glavi da si pkk imala nakon tužnog iskustva
pa sam zato pitala kak si se odlučila..
žao mi je zbog ovog tužnog iskustva..
takvo što mi je noćna mora..
hvala što si odgovorila
ja sam jucer isla posjetiti babu u bolnicu. u istu onu u kojoj sam rodila S.
i mislila sam i cure dovest da vide babu prije operacije, jer tko zna...i svi su graknuli da sam luda jer djeca ne idu u bolnicu, jos samo treba da nesto pokupe.
trebali smo doci do "trgica" u bolnici.
i onda sam se zamislila.
L. je rodjena CR i iz sale su je nosili odmah kroz hodnik, koji je "javan" i u kojem su bili moji i vidjeli je. da sam ja bila smjestena na babinjacama, soba za bebe je na drugom katu, znaci prosla bi i lift i kat.
S. je rodjena prirodno i opet je kroz tu istu bolnicu prosla hodnike i liftove, 2h nakon sto se rodila, a 3. dan je prosla i dobar dio bolnice da bi iz nje izasla.
i razmisljam se o svim bakterijama i virusima koje dijete moze u bolnici pokupiti, a doma ih nema.
za mene je i to jedan od rizika bolnice.
skulirana, hvala na linku!
bucka, zašto to misliš? možda bude dobro!
jesi čitala o tome kako bebe rođene CRom nemaju istu floru crijeva kao djeca koja su rođena vaginalno? njihova crijeva koloniziraju bolničke bakterije umjesto one "poznate", mame i ukućana (ima o tome u knjizi M. Odenta "The Caesarean")
ovo gore je bilo odgovor na leonisin post, nisam vidjela da je prešao topic na drugu stranu
jesam. no L. nije imala grceve, kolike, prdezi su joj bili, kao i bljuckanje, bezbolni i neprimjetni dok S. ima i grceve, kolike, bljuckanje, a prdezi su joj bolni toliko da se sve bojim kad ce mi netko od susjeda pozvat soc.sluzbu misleci da zlostavljam dijete. tako da je, sto se crijeva, flore, zrelosti tice, meni puno bolje iskustvo s CR.
:/
leonisa imaš pravo, što se tiče infekcija poslije poroda, podaci kažu 25% za bolnički porod, 4% za kućni.
Ali mislim da nije isto ako se beba samo nosi kroz hodnike i ako imaš veće dijete koji bi pokupilo sve i svašta na ručice, dodirujući sve živo. Hoću reć, kad bi vodila malene vidjet baku ova veća bi bila više ugrožena nego malena koju imaš na rukama.
bucka, zvučiš totalno indisponirano, već sada znaš će bit 3. najgore iskustvo?
bucka, ukoliko je sve u redu s tobom, s trudnoćom općenito i sa bebom, onda se potrudi da ti bude najbolje što može biti!
meni je žalosno što se u bolnici moraš boriti za humani tretman. BORITI SE u tim trenucima, kada bi se humanost trebala podrazumjevati.
Iz onoga sto sam ja cula i vidjela, to je stoga jer ih se pusti na miru da rode.
One dodju pred kraj, vecinom + jos 2001. nije bilo upitno da im se dozvoli da uzmu plahtu sa stola za radjanje, stave je pod sebe, cucnu i rode.
Ja zaista mislim da je dijelom do medjugeneracijskog prenosenja prica i iskustava (kod nas barem Romi jos uvijek zive u prosirenim obiteljima) i do toga sto ih se ne dira, nego im se dozvoli (mozda i iz predrasuda, ali neka bar jednom netko ima koristi od tudjih predrasuda) da zauzmu polozaj koji zele.
Bucka, bas mi je zao sto tako mislis i osjecas se.
Mozes li pokusati izanalizirati zasto se tako osjecas? Jesi imala puno intervencija, zbog cega si ih imala, je li bilo puno lijecnika oko tebe da te "pripaze" ekstra i sl.
Jer ono sto lijecnici zele napraviti iz usluge je totalno suprotno onome kako je priroda zamislila porod pa je mozda uslijed toga.
Drzi se! Zelim ti jedno prekrasno iskustvo koje ce zalijeciti stare rane i traume. :love2:
Zašto ti je porod najgroznije iskustvo? Zbog bolova ili zbog medicinskog osoblja? Ili nešto treće?
Ne želim biti indiskretna, ali možda da pokušamo svi skupa pomoći ti da to bude najdivnije iskustvo. Jer, može biti, vjeruj.
Savjet, neki tips&tricks, lijepa riječ, možda bude djelovalo...
ja predlažem da otvorimo novi topik: ajmo isplanirat savršeni porod za Bucku :love2:
ja sam sigurna da će ovaj biti divan :heart:
Možda bi Bucka prvo sama trebala isplanirati svoj savršeni porod , a tek onda bi joj mi možda mogli pomoći sa pokojom idejom? Ajmo Bucka, napiši što bi za tebe bilo idealno i što bi rado izbjegla ili dobila ovaj put (ne moraš javno možeš me i nazvati da mi kažeš :mrgreen:).
Ne samo to. Netko je rekao- njih puste na miru.
To je točno.
Osobno sam tomu svjedočila na Sv. Duhu. Majstori su taj dan popravljali svjet a u boksovima pa su par sati sve žene rađale u predrađaonci, dovukli su bili dva kreveta za to.
Sve su bile prikopčane na krevete, osim izvjesne Đule, ona je hodala tamo-amo i nitko je nije doživljavao dok nije sama legla na krevet i počela jače stenjati. Dotrčale su dvije babice i evo ga rodi Đula dok si reko keks.
hvala cure, ali bojim se da meni nitko ne može pomoći:mrgreen:
dosta cura sa foruma zna moje priče, ali evo ukratko
oba poroda u terminu, odmah drip (bez ikakvog pitanja, objašnjenja), nalijeganje na trbuh, epiziotomija...
prvi porod sam mislim od strahovitih bolova (drip) urlala od početka do kraja, morali su mi vezati noge za stol
na drugom porodu sam se nekako uspjela skulirati za vrijeme trudova, ali pred sam izgon sam opet totalno izgubila kontrolu i probušila uši svima u rađaoni, morali su mi vezati noge za stol... (btw.inače sam prilično mirna i relativno tiha osoba, pa je ovako nešto totalno netipično za mene)
prvo dijete sam rodila oko 8h, vidjela ju prvi put iza toga oko 16 h (nikad nisam saznala zašto tako kasno)
drugo dijete je dobilo perinatalnu infekciju i 11 dana sam bila odvojena od njega i smjela ga vidjeti 2x dnevno po pola sata (ostala 23 h sam se praktički non-stop ručno izdajala kako bih skupila što više mljeka i odnijela ga u bočici malenom na intenzivnu)
i na prvom i na drugom porodu sam ležala na jednom boku, nisu mi dali da se okrećem iako više nisam mogla izdržati u tom položaju, nisu mi dali na wc piškiti nego sam se ležeći na leđima pokušavala popiškiti u kahlicu koju su mi dali! obzirom da to nikako nisam uspjevala obaviti u tom položaju, dobila sam kateter
i tako, nekako mi se čini da će i treći put biti vrlo slična priča, samo što ovaj put ne vjerujem da ću roditi u istoj bolnici
btw. za porod kod kuće nemam hrabrosti
za porod u vž, rijeci, u grazu... sam prelijena:škartoc::škartoc:
traži epiduralnu
:mrgreen:
pa eto,u startu neces roditi u istoj bolnici...kako to funkcionira,mos poc u koju god hoces?ako je tako onda odaberi onu o kojoj se najbolje pise,valjda to cure odi znaju,gdje su dr. skloni sto prirodnijem porodu?
cini mi se da si oba puta dosta rano dosla u bolnicu,kriva procjena ili sto?....imas koga s tobom,MM-a,priju/doulu? bilo bi dobro doci sto kasnije u bolnicu,mozes li odradjivati sto vise trudova doma ili te uhiti panika (ili MM-a) pa odes zato ranije? i obavezno ˝advokata˝ sa sobom,da govori sto zelis a sto ne...
ako zivis dalje,uvijek mozes koliko je podnosljivo bit doma pa onda s autom doc blize bolnici....ja sam ko prvorotkinja krenula skoro u zadnji cas,valjda bi ti sad s 3cim mogla procijenit situaciju? mislim,valjda bi trebao 3ci porod ici brze...neka kazu iskusnije....
uh...joh...pa sam spomen vezivanja...:cry:
ako kažeš da je to tvoje ponašanje netipično za tebe, probaj razmisliti što bi u tom trenutku tebi najviše trebalo?
što bi te u tom trenutku činilo opuštenijom...sigurnijom...
i kažeš da si za neke druge opcije lijena...nemoj biti...to su događaji koje baš nikad u životu nećeš zaboraviti...
ja..da sam na tvom mjestu...nakon ovakva dva prestrašna iskustva...dala bih sve od sebe da mi treći porod bude što može bolji i ljepši...
mislim da to zaslužuješ :heart:
potpis na blackberry.
radi se o tvom životu i o tvojim trenucima koji bi trebali biti najljepši mogući.
ovo za lijenost-najmanji je problem sjest u auto i odvest se u BILO KOJE rodilište-oni te moraju zaprimiti ako je porod već počeo (trudovi). nemoj se bojati i opet očekivati najgore-pripremi se da bude najbliže onome kako bi željela da bude, a onda se za to i bori!