❤️
Printable View
❤️
Lea Ypi - Slobodna
Autobiografski roman o odrastanju u komunističkoj Albaniji. Prvi dio mi se nije svidio nikako, vrlo sličan sentiment kao kod Listanja kupusa (koji mi se nije svidio pa onima koji ga vole, ovo može biti samo preporuka za Ypi), komplicirani svijet iz nevine dječje perspektive. Drugi dio, kad padne režim, a autorica otkriva kompliciranu obiteljsku povijest, mi je mrvu bolji.
Nana Shepherd - Živa planina
Nana nije Nana, ima jedno 'a' manje u imenu, ali zbog pravila foruma, kao što smo vidjeli prije par postova, ime nestane jer je isto kao formula :)
Nisam uspjela završiti ovo kultno djelo. Sve oko nastanka knjige mi je zanimljivo, ali sama knjiga mi je smor. Prepuno meni nepoznatih toponima sa škotske planine, vrlo filozofski, metafizički... Prihvaćam realnost da jednostavno nemam intelektualni kapacitet za ovako nešto.
Meni je Lea Ypi u slušnom formatu (eng profi narator s aplikacije) bila odlična - kako je to knjiga koju sam tako konzumirana ne znam što je prvi, a što drugi dio, ali par stvari su mi se baš urezale kao vrlo slične s mojim odrastanjem iako me ekipa okolo (koja je bila u Albaniji) iskritizirala da kako mogu to reći - ali npr. čežnja za limenkama fante i cole koji su služili kao držači za olovke, i kao salvete iz Njemačke, bili prestižni element sa zapada me baš pogodila u pleksus u smislu kako je to bilo slično... Ja sam iz šezdeset i neke pa su neka rezoniranja drugačija.
Ja sam pročitala Vidimo se tamo gore od Pierra Lemaitrea. Kupila sam je bila pred par godina, a možda i više od 5, na preporuku cura s ovog topica - odlična mi je bila - tema je besmisao rata. Kisnula je na polici dok ta tema opet nije došla ciklički na red, valjda :/.
Čitam Elisabeth Strout "Sve mi ispričaj" - odlična mi je!
Ja sam započela novu Strout - The Things We Never Say. Samo sam htjela poviriti kakve je kvalitete epub, i odmah ma zarazila.
ja sam je jučer završila :heart:
još jedna mi se svidjela ovaj mjesec
Žene koje kupuju cvijeće
odgovor Jurani
Kutijicu od školjki?
George Saunders - Lincoln u Bardu
Počela i odustala. Avangardno, eksperimentalno, za moj kapacitet prezahtjevno. Priča inače prati Abrahama Lincolna koji gubi sina. Dolazi na groblje i tamo mu se obraćaju duhovi koji obitavaju između života i smrti. Bardo je inače tibetansko ime za taj prostor između mrtvih i živih.
Solvej Balle - O volumenu vremena 1, 2 i 3
Roman ima 7 nastavaka, ja sam našla prva 3. Ovo je Groundhog Day u literarno-filozofskom obliku. Antikvarka Tara Selter koja živi u Francuskoj, probudi se i shvati da je ponovno 18. studeni. I tako još jednom, i još jednom, i još stotine, i još tisuće puta.
Dovoljno je zanimljivo da sam htjela nastaviti čitati, iako autorica zna, na neki čudan knausgardovski način, otići u duge digresije, koje ne znače puno za samu radnju. Ali, uspijeva točno na vrijeme uvesti novi lik, novi detalj, taman dovoljno da morate znati što će biti dalje.
Nekako je zatišje ovdje, nadam se da čitate, i da ćete nešto napisati...
Maggie O'Farrell - Hamnet
Nisam gledala film, bojala sam se da je pretežak i pretužan. Pa sam posegnula za knjigom čiji hrvatski prijevod postoji već 5 godina.
Knjiga je ok, ali nije nešto što bih čitala bez ove pompe oko filma, a možda ga sad i pogledam.
David Grossman - Cijena koju plaćamo
Zbirka govora i novinskih tekstova izraelskog pisca koji je kod nas poznat po romanu Ušao konj u bar. Tekstovi se vrte oko napada Hamasa na festival, no ima i onih koji su napisani prije toga. Grossman propituje izraelsku vlast, pokušaje izmjene pravosudnog sustava koji su pokrenuli proteste, pita se što je Izrael, je li uopće demokracija, je li moguće odvojiti vjeru od države, kako riješiti problem izraelskih doseljenika koji nasilno oduzimaju arapski teritorij, kako su od žrtve postali zlostavljači. Odgovora nema, sve mi se čini jako pesimistično. A najzanimljiviji mi je dio kako i najliberalniji Izraelci, poput Grossmana, koji duboko promišljaju odgovornost svoje zemlje, jako zamjeraju i vide antisemitizam u propitkivanju kako je Izrael kao moderna država uopće nastao na današnjem teritoriju. Sad i ja možda ispadam anti nešto, ali toliko malo znam, a teško je naći neostrašćeni pristup toliko kompleksnom problemu današnjice. Jer baš sam neki dan gledala na HRT3 nagrađeni animirani film Valcer s Bashirom, u kojem izraelski filmaš pokušava naći odgovor zašto i kako je potisnuo sjećanje o svom sudjelovanju u ratu u Libanonu 80.-ih godina koji je rezultirao jednim od najgorih masakra Palestinaca. Film koji je snimljen 2008. i dugo je smatran izrazito antiratnim, u današnjim okolnostima se proziva za nešto što se zove estetika "shooting and crying". tj., sudjelovanje u groznim zločinima, a onda stvaranje umjetnosti u kojoj jako žališ zbog toga, ali se ništa dalje od tog "plakanja" ne događa niti rješava.
Ja sam uđasno spora, vremena sve manje, koncentracija sve lošija ali uvijek imam nešto ...
"Nitko ne napušta Palo Alto", sviđa mi se samo trebam više vremena :)
Potpisujem prvu rečenicu.
Evo liste, iako nije nešto:
Loreth Anne White: Sluškinjin dnevnik
Lars Kepler: Noćna mora
Harlan Koben: Dobro razmisli
Nedavno započela čitati knjigu o kojoj se ovdje dosta pisalo: Max, Mischa i ofenziva Tet (eh, za to i ja trebam više vremena, krimiće čitam s pola zadnjice).
Ja isto kao i Peterlin, moram čupati mjesto i vrijeme za čitanje, mobitel je i mom prastarom mozgu učinio štetu.... Uglavnom slušam, a mislim da sam tu sama pa nemam pojma jel' za pisanje, ali evo nečeg što mi se svidjelo, a i ženska je meni pozitivno pomaknuta i zanimljiva, to je publicistika, eng. To sam, znači, poslušala na toj aplikaciju koju plaćam:
- The Culting of America: What Makes a Cult and Why We Love Them, autorice Amy Reed and Daniella Mestyanek Young
- Uncultured: A Memoir, Daniella Mestyanek Young
Jenny Erpenbeck - Kairos
Roman o ljubavnoj vezi 19-ogodišnjakinje i 55-ogodišnjaka pred kraj postojanja DDR-a. Trebala sam odmah odustati od ove priče, zbilja mi se ne čita o grumerskim nezdravim ljubavima u kojoj je žena mlađa skoro 40 godina. Nešto se kao može naučiti o istočnoj Njemačkoj usred te priče, ali nakon 100 stranica mi se nije više dalo.
Paul Lynch - Prorokova pjesma
U bliskoj budućnosti Irsku preuzimaju radikalni desničari. Počinju progoni, otkazi i nestanci. Tako nestane suprug glavne junjakinje Eilish, a glavni krimen mu je da je sindikalist. Eilish ne može saznati ništa o njemu, a treba držati obitelj na okupu, 17-ogodišnjeg sina, 13-ogodišnje sina i kćer te bebu. Tu je još i dementni otac koji negira demenciju. U frenetičnom ritmu, kako politički sukob u Irskoj eskalira, tako se i njezina obitelj pomalo raspada. Jako potresno i, nažalost, vrlo realno.
Film nije pretužan, čak bih rekla da je suhoparniji od knjige. Knjiga mi je bila lijepa, ispočetka me nije nešto uvukla, ali isplatilo se ustrajati, kasnije sam s užitkom čitala.
NI meni se nije svidjela njihova veza, ne samo zbog razlike u godinama, nego jer je općenito toksična, ali i takve veze postoje u životu, nešto nam govore o autodestruktivnosti likova, koja opet ima veze s povijesnim i političkim trenutkom. Na kraju knjige sam imala dojam da sam iz nje nešto naučila, da sam od nje bila zeru zrelija.Citiraj:
Jenny Erpenbeck - Kairos
Roman o ljubavnoj vezi 19-ogodišnjakinje i 55-ogodišnjaka pred kraj postojanja DDR-a. Trebala sam odmah odustati od ove priče, zbilja mi se ne čita o grumerskim nezdravim ljubavima u kojoj je žena mlađa skoro 40 godina. Nešto se kao može naučiti o istočnoj Njemačkoj usred te priče, ali nakon 100 stranica mi se nije više dalo.
Sad čitam Mljekara Anne Burns, koji nije lak za čitanje, ali je odlična knjiga, i jasno je zašto je u većini izbora za najbolje knjige ovog stoljeća. Vrlo duhovito i pametno.