Da, Auster je dobar, davno sam čitala Newyoršku trilogiju, sjećam se da mi je bio otkriće u to vrijeme :)
Nego, opet me dugo nije bilo na ovom topicu :mrgreen:...
A pročitala sam puno toga u međuvremenu. Pokušat ću iz svoje tekice izvući najzanimljivije... Mnoge sam knjige uzela na preporuku odavde, i nisam požalila :). Tnx, cure...
Dakle:
Orhan Pamuk: Zovem se crvena... Napokon...
Užasno sam se bojala početi čitati ovaj roman... Ne znam ni sama što sam bila zabrijala... ono, povijesna tematika, orijentalna tema, puno turcizama, baš me nekako sve odbijalo...
A pročitala sam zapravo predivnu knjigu... Knjigu o ljubavi i o umjetnosti, o tradiciji i o suvremenom, o istoku i zapadu... o iluminatorima i njihovom načinu crtanja... o načinu razmišljanja...
Kroz način pripovijedanja u kojemu svaki lik priča svoju priču i ima svoj „point of view“ ispreplela se u ovom romanu priča o ubojstvu s ljubavnom pričom, i taj neki rashomonovski pristup osvojio me odmah...
U podlozi svega priča je o svijetu kojem ne pripadam, koji mi je potpuno stran i nepoznat i koji ima tu neku čaroliju i samozatajnost i privlačnost...
Vrlo zanimljivo, ako još niste pročitali, svakako to učinite, bez straha!
Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca
Knjiga od koje vam se srce stisne i najradije biste izlili rijeku suza dok ju čitate... Divna, moćna knjiga. Ženska knjiga, knjiga o prijateljstvu, ratovima, borbama, strahu, sudbini, ljubavi... Mislim da je ovdje već dosta pisano o ovoj knjizi, pa neću više. Želim svima da je pročitaju...
(budem nastavila, sad žurim dalje...)