Sirius
Kod nam bas i nema jedinica ima rijetko koja 2-ka a prosli tjedan je bila prva 1-ca pa ih je to malo.sokiralo ih je to dosta barem moju.odmah mi je dosla i rekla Mama Matej je dobio 1-cu sirom razgoracenih ocjju.
Printable View
Sirius
Kod nam bas i nema jedinica ima rijetko koja 2-ka a prosli tjedan je bila prva 1-ca pa ih je to malo.sokiralo ih je to dosta barem moju.odmah mi je dosla i rekla Mama Matej je dobio 1-cu sirom razgoracenih ocjju.
Nasa nista ne najavljuje u eDnevniku pa nemam pojma koliko i kakvih ispita je ceka:-/
Al ja jedva cekam kraj...
I cekajte, pisu testove i zadnji tjedan?
Glupo...
Matej je dobio jedinicu, a svijet nije stao?!:mrgreen:
U nasem razredu danas 3 jedinice iz citanja sa razumjevanjem. Trojica zivahnih decki.
E. nije zeljela da joj procita ocjenu na glas da joj se ne bi rugala jedna curica.
Uglavnom , ucimo je da svijet ne propada ako se dobije jedinica i ako se ne dobije pohvalnica.
I da rezultat nije uvijek jednak ulozenom trudu. Nije joj to bas super, ali tako je kako je.
Da, ni kod nas nema bas jedinica :-/
Al bude dvojki i trojki, nemaju svi cetvorke i petice
Moja ima uglavnom sve petice, al kod nje je stvar u tome sto je ljenguza pa je moram tjerati
Sto puta moram ponoviti da pise zadacu i da procita gradivo prije ispita :roll:
A cesto ni ne znam da je ispit, ona zaboravi, najave nema...i tak...
Dobro je ucite .
Moja se iznenadila jer nikad nitko nije dobio 1.
.Isto sam objasnila.
Mojoj je bila i 4 neprihvatljiva ocjena i jedva sam docekala napokon jednu 4 (jedinu uz skoro 60 petica) da napokon prodjemo i taj dio da su sve to ocjene.
I bas mi je tuzno kad djeca zbog ocjene manje od 5 placu ili su van sebe.Neki su na rubu suza kad im uciteljica samo kaze da se potrude malo drugacije/bolje nesto nacrtat ili napisat.
A na ruganje bi uciteljica trebala reagirat i vjerujem da reagira. To mi je uzasno.
Moja ne place. Ali mi je doslo da odem pred Minstrstvo sa transparentom za ukidanje ocjena u prva dva razreda.
To je bilo nakon sto mi je ispricala da se molila za pozitivnu ocjenu na ispravku testa, ali je svejedno dobila jedan. :-/
a mi ne idemo u crkvu. Tako da nije bas da ju ne pogada. Pogada ju, ali se sa tom poteskocom ( kao i ostalima) mora nositi. Nije bas da joj sustav skroz pomaze.
Sirius, ovo mi je grozno citati :(.
E. nema individualizirani pristup?
Ne. Odlucili smo da jos necemo traziti. Uciteljica individualizira koliko moze, ali pismeni testovi su prilicno jasna racunica , pa je onda i konacan rezultat jasan ( u brojkama).
Generalno, usmeno i zalaganje sve ima odlican. Ali poteskoce citanja i pisanja su prilicne , pa su rezultati ogledalo poteskoca , a ne truda koji ulaze.
Ali lako za nju, kako je tek djeci koja nemaju prepoznate teskoce i koji imaju roditelje sa manje razumjevanja za lose ocjene?
Sirius, kao da citam o nasoj L, jedino sto se u nasem razredu nitko nije rugao kada bi dijete dobilo losu ocjenu pa to nju nije nikada previse pogadjalo. Jednom, kad sam se ja nesto nervirala oko testa mi je rekla: Mama, to je samo ispit. I takav stav ima i dana. Poteskoce su idalje tu, njezine ocjene su bas sarene, ali guramo bez individualizacije, sada zavrsava 5r, proci ce sa 4,0 uz ne bas previse truda ( mogla bi ona i bolje) i uz treninge svaki dan. Hvala bogu ne zivimou Zg pa se uz takve ocjee moze upisati neka normalna srednja skola, tako da je ja i neforsiram,.
U školi u koju je išla moja kći, ocjene su došle u drugom polugodištu trećeg razreda. Do tada je sve bilo opisno.
To je stvarno jedna od bolji stvari u školskom sustavu.
Da li u Zagrebu ima takvih škola?
Uz to meni se 60 ocjena kod prvašića čini malo puno.
Sirius, znam da nije neka utjeha, ali vi ste brižni roditelji, koji razumiju situaciju. To ce je ojačati.
Ta mala rugalica je curica sa drugim problemima, pa onda svoje frustracije kompenzira tako da daje do znanja da je u necemu bolja od E.
Uvijek ce biti takve djece i takvih ljudi. Jednostavno se mora nauciti nositi sa tim i nauciti da to ruganje ne govori nista o njoj , nego o osobi koja se ruga.
I to je skola.
nije mi vrag dao mira pa sam isla prebrojati ocijene iz 1. razreda kod balerine. dakle ima ih 68, a ocijenjuje se samo drugo polugodiste. brojevima izgleda ovako: HJ:23; LK: 5; GK: 8; MM: 8; PiD: 12; tjelesni: 7; EJ: 5.
nisam bila ni svjesna da ih je toliko imala.
pisanje testova zadnji tjedan mi je najgluplja stvar koja postoji. no eto dogadja se i to.
Ja uopce ne obracam paznju na testove. Cak niti E. ne govorim da ce pisati test. Samo bi pod stresom bila. Prosli tjedan tri, ovaj tjedan dva . Ovaj tjedan imaju nastavu samo dva dana. :D
Sirius i meni je tuzno da se E. tako ikad osjeca i misli al opet sto kazes toj drugoj djeci je jos teze ako nemaju podrsku roditelja.
sirius, a zašto ne idete na individualizirani pristup, mislim, ne znam detalje, ali ako bi bilo bolje za dijete,
npr. da nema pismeno već samo usmeno ispitivanje, možda bi joj bilo lakše i bolje za samopouzdanje djeteta?
da fakat i ja sam tek sad shvatila da su ih ocjenjivali samo drugo polugodište :o
nisam sirius, ali individulaizirani pristup zahtjeva koliko ja znam testiranja, a onda jos i suglasnost skole. a ako i imas papir mozes ga macku o rep, ako to uciteljica ili ucitelji razredne nastave ne zele primjeniti.
pa mozda i imas super uciteljicu prva cetiri, a onda dodjes u 5. gdje vise ne pricamo o minimalno dva ucitelja (jezik i ostali predmeti) vec puno vecoj brojci. mislim da je sirius borbu sa skolom prosla vec sa starijim, pa da se okrenula onoj uzdaj se use i u svoje kljuse. na zalost.
Učiteljica bi itekako i mogla i trebala primjenjivati individualizirani pristup i bez ikakvog papira.
Mislim da ga učiteljica siriusine cure i primjenjuje, napisala je sirius da individializira koliko može. Ali dijete treba imati i pisane testove budući da IP nije još službeni. Ako sam ja dobro shvatila.
Ma, u svakom slučaju, grozno je što se sustav ne prilagodi djeci kojoj je to potrebno.
Uciteljica provodi IP i bez papira.
Koliko moze. Ne moze ju bez papira osloboditi pisanih testova.
Pa možda ne može osloboditi (premda ne vidim zašto ne), ali se sasvim sigurno može prilagoditi na neki način.
Uciteljica stvarno nije problem , njoj je jasno da E.ima problem zbog toga sto tesko cita . Ona je sama predlozila da trazimo IP za disleksiju pa uopce nece nista pisati. Ali nisam sigurna koliko je dobro odustati odmah na pocetku kad ne znamo koliko se ona moze nositi sa problemom i koliko je on uopce velik .Disleksija se zapravo i ne dijagnosticira prije kraja drugog razreda.
Nama je puno vaznije da se ona dobro socijalno uklopila, da je vecinom zadovoljna. Sa ostslim se nazalost mora nauciti nositi.
pa upravo to, sirius, super je onda učiteljica, ali ako po planu i programu dijete mora pisati testove a IP bi je oslobodio,
barem da djetetu ne udara na samopouzdanje
jer učiteljica ne smije sama ukinuti pismeno ispitivanje
da sam na tvojem mjestu, ja bih kao i ti, sirius. :-/
ona ima prilično strogu učiteljicu jer nisu uobičajene jedinice i dvojke u prvom razredu. jednostavno - nisu. gradivo u prvom razredu je takvo da je najvažnije da nauče čitati i računati do 10. a to većina djece nauči. netko prije, netko kasnije, netko bolje, netko gore, a netko u drugom razredu nauči čitati kako treba.
mislim, takva je i učiteljica od m. u paralelnom razredu nema jedinica i dvojki uopće, u razredu od j, nije bilo jedinica i dvojki. u razredu od m, dijeli i jedinice i dvojke šakom i kapom :D pisala sam, prekriži sastav polovici učenika u razredu, da im jedan i napiše crvenom - ovo nije sastav.
i tako par puta.
dok me m nije pitala - mama, a što je to sastav? :lool:
s time, jesi sigurna da je dobro da ne pazite kad su testovi? ne misliš da bi bilo bolje da se prije testa 2-3 sata dobro pripremi i onda ima više šanse dobiti bolju ocjenu? ono, još joj je friško, nabuba makar napamet i lakše joj je?
Sto se tice prilagodbe testova...neke stvari se ne mogu prilagoditi.
npr. Č i Ć. Ako je pisano dajes rijeci bez kvcica pa neka ona pogada.
Ona razmislja kao disleksicarka, NE prepoznje rijec bez kvacice jer rijec pamti kao sliku , a bez kvacice to nije ista slika.
Tako da je kvacica najmanji problem. ( plus- ne smatram nuznim da prvasici znaju tocno razlikovati ć i č.
Redoslijed rijeci u recenici. Njoj to nista ne znaci. Ona samo vidi masu slova jer opet razmislja kao disleksicarka.
Kad vidi normalnu recenicu vidi sliku ( svake rijeci) pa onda lovi smisao kod onih koje ne razumije . Ne da ih ne moze procitati , nego ih ne razumije ako ne moze vezati neku sliku uz njih .
ne steka njoj gradivo nego citanje i pisanje. Ide logopedu 2 x tjedno cijelo polugodiste koji radi po skolskom programu pa pred testove vjezba dodatno stvari za test. Ali joj ne govorim da je taj dan test. Kaze joj uciteljica u skoli, ali ne naglasavam da je ucenje za test ili zbog testa.
ne kužim se u te poteškoće i uopće ne kontam ovaj tvoj prethodni post, kako to u slikama čita...tako da se povlačim iz ove diskusije :mrgreen:
ma u svakom slučaju meni isto nisu jasne (tolike) jedinice u prvom razredu, uh,
mislim da kod nas nema ni jedinica ni dvojki (bar koliko ja znam)
Kako ste uopće skužili disleksiju, sirius? Prije nego što je krenula u školu ili nakon? Ni ja se ne kužim baš u to.
Prije skole sam posumnjala na probleme u vizalno prostornoj percepciji. To moze i ne mora biti disleksija i disgrafija , ali ne mozemo tocno znati jer se tocno dijagnosticira tek krajem drugog razreda.
Skuzili smo jer sam ja previse oprezna, obzirom na iskustvo sa starijim, pa su mi neke stvari bile zabrinjavajuce.
Niti jedna strucna sluzba koja je provela rutinsko testiranje za upis ( vrtic , skola) nisu vidjeli poteskocu.
Ovo pisem zbog toga sto u svakom razredu sigurno ima nekoliko djece sa neprepoznatim poteskocama.
Sigurno ima djece koja jako dobro kompenziraju poteskocu do odredenog trenutka.
Pretpostavljam da je za tu djecu prilicno frustrirajuce biti los, a ne znati zbog cega.
Isto i s mojim mlađim sinom. On dugo nije razlikovao lijevo-desno, naprijed-natrag, unutra-vani ili za razliku od starijeg, nije znao točno kojim putem treba krenuti doma iz parkića koji nam baš nije najbliži. Ali na testiranju za školu ne da to nisu primijetili, nego nisu htjeli ni slušati mene kad sam probala to napomenuti.
S vremenom je prostor savladao, ali bilo je čupavo. Ono što je i dalje ostalo problem je nikakva orijentacija u vremenu. Tu nema pomaka, osim što ima gomilu alarma na mobitelu.
ajme...ja nikad nisam gledala na taj način:-/ Stvarno sam nesvjesna. Trebam se senzibilizirati. Sirius, skidam kapu. Ja sa drugim moram radit na govoru, pa sam tako lijena i neda mi se... Svaka ti čast na tolikoj predanosti.
Sirius, nama su svi psiholozi govorili da ce biti frka u 5r ali do frke nije doslo. Dapace, cura me iznenadila kako joj ide. Doduse, nasa nema diskeksiju nego zastaje na govornom podrucju, ne kuzi u testovima sto se od nje trzi pa joj treba objasniti i onda je ok. U sloveniji u tušu ima za kupiti biljeznice u bojama bas za dislektike, ima sestricna dislekticara i kaze da su super. I prijateljice hvale. Neznam kako bi to rolazilo kod nasih uciteljica, u slo prolazi ok
Peterlin, joj, da, orientacija u vremenu je nasoj koma. Za sada he ja kontroliram ali polako joj predajem stafetu, ajme, ne ide nikako.
Sve prolazi. Vec ima posebne biljeznice. Sad narucujem iz Njemacke sa posebnim crtovljem .
Kad pise test uciteljica test napravi sa " njezinim" crtovljem.