A nemojmo zaboraviti i na psihološki aspekt. Mojoj bi čekanje rezultata je li slučajno pozitivna 3 puta tjedno bio ogroman stres. Vjerujem da nije jedino dijete koje brine i kojem takve stvari izazivaju tjeskobu i strah.
Printable View
A nemojmo zaboraviti i na psihološki aspekt. Mojoj bi čekanje rezultata je li slučajno pozitivna 3 puta tjedno bio ogroman stres. Vjerujem da nije jedino dijete koje brine i kojem takve stvari izazivaju tjeskobu i strah.
I ne 3 tjedna, nego mjesecima.
U Zg bolnicama nije tako kao kod beti. Svugdje se mjeri temperatura na ulazu. Neka sjedala su prekrižena, premda kad sam zadnji put bila na Rebru, neka ekipa ne gleda gdje se smije sjesti (iznimke), a jedna žena je cijelo vrijeme brbljala bez maske sa svojom snahom, nitko ju nije upozorio, tek kad je ušla u ordinaciju dr. joj je rekla da stavi masku. Piše da se ne ulazi puno ranije od termina. U Petrovoj sam gledala šmrkavu spremačicu kako čisti s maskom na bradi i nikako da obriše taj nos i stavi masku. U Vinogradskoj pak nije bitno kad si naručen, nego kad si došao, jer te ne uzimaju po tvom terminu, nego po listi pristizanja koju dobiju s ulaza. Možda nije tako na svim odjelima. To mi je van pameti, jer ljudi dolaze onda ranije da ih se ranije primi, a točni čekaju onda njih.
Ni meni od annie nije ništa strašno izgledalo, osim tog testiranja male djece 3x tjedno.
Malac moje gore list ;-)
i ja čitam o banaliziranju i ekstremnom pojednostavljivanju prijenosa obrazaca roditelja na djecu i ne vjerujem, trljam oči, pa čitam ponovno. Asti svašta čovjek ovdje pročita. :alexis:
Vezano uz starije necjepljene osobe, mene čudi da mi već nismo došli do ove faze "ko se cijepio, cijepio, ko neće, neće, sav rizik snosi sam, idemo postupno povratak u normalu. Ko voli riskirat, neka riskira". Ja osobno jesam došla do te faze zaključivanja, potpuno mirne savjesti. Ko je htio, mogao se zaštitit. Nije mi ok da sad cijelo društvo još godinama trpi posljedice toga,a najgore je da se krene prema nedužnoj djeci da oni iznesu golemi teret svega navedenoga s ovom debilanom od stalnih redovitih testiranja (ne povremenih) čija svrhovitost je zapravo upitna.
Jelena,
Prije 3 dana je izašla nova uputa za naše epidemiologe tako da vise nema izolacija cijelih razreda kad je više djece pozitivno u razredu. U izolaciju idu samo oni koji sjede oko djeteta. Eto utoliko će biti lakše djeci koje užasava boravak u zatvorenom stanu 14 dana. Manja je vjerojatnost da će doći do situacija s izolacijama cijelih razreda.
da se moram testirati svaki tjedan 3puta, pretpostavljham da bih radije izabrala opciju trajne osobne karantene i ne bih uopće izlazila iz kuće
meni je taj štapić živi užas
Zakljucak svega je meni da ekstremizma ima s obje strane..i s one koja negira postojanje korone i s one kojima je ovo najgora pošast svijeta
Meni osobno u svim mjerama u AT najviše smeta testiranje djece 3x tjedno. Od 6 godina (kod nas sva djeca koja do 31.8. napune 6 godina, idu iste godine u rujnu u školu).
Btw, vrtići isto testiraju djecu s "lizalica" testom.
Za odrasle je jedna stvar, za djecu je druga stvar. Em sam u takvoj struci da vidim psihološke posljedice, em ne želim da kao društvo (opet struka jel) idemo u smjeru da nam postane normalno da se testiramo godinama svaka dva dana.
Jel u AT nose maske ti mali? Sto se zbiva kad su pozitivni, idu svi doma ili samo pozitivni?
U nas mali idu svi u SI cim je jedan pozitivan jer ne nose maske, pa prvi razred online i cuci doma.
Jelena.o, otkud ti ova informacija?? znaš konkretan primjer iz konkretne škole? Ja imam osjećaj da ti negdje nešto načuješ pa tu pišeš kao univerzalnu istinu. Sorry ali tako ispada.
Ja znam konkretan primjer od jučer iz naše škole i upravo je onako kako sam rekla. Ne nose maske u razredu. Imaju 3 pozitivnih (blizanke i još jedno dijete) u razredu, radi se o jednom 7. razredu. Idu i dalje u školu.
Epidemiolog je jasno rekao da je stupila na snagu nova uputa i u samoizolaciju idu samo oni koji sjede neposredno oko djeteta.
Naravno uvijek može biti različitih tumačenja od strane epidemiologa, al ovo je generalna uputa za sve epidemiologe.
Ja mislim da je ideja iza ove mjere vrlo konkretna, da škole ostanu otvorene. Ako bi ona to omogućila - a onda bi valjda svi ipak razmislili o tome jer nitko ne voli online školu koliko mi se čini.
Uz sve priče da će biti ovako ili onako, mi vidimo da opet idu i cijeli razredi u samoizolaciju, a bome i cijeli Ruđer je online, tako da se očito ponavlja pršla školska godina.
(da ne spominjem da je scenarij kad par djece pošalju u SI isto koma koliko čujem od nekih roditelja čijoj djeci se to dogodilo)
E sad, izgleda da nam malo padaju brojevi ?! Tko zna zašto, možda zato što ljudi nose maske na placu ;) , pa možda bude bolje .
Sve ovisi o epidemioloigu i školi:
"Kada se radi o učenicima 5.-8. koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnojudaljenosti od najmanje 1,5 m*, odnosno o srednjoškolskim učenicima koji nisu nosili masku uučionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje 2 m*, škola ima obavezu sveučenike iz razrednog odjela koji su bili prisutni na nastavi staviti na popis."
Prošle školske godine, što je kod nas od početka rujna pa do početka srpnja, je bilo: maske nose svi razredi (od prvog razreda na dalje), također u učionici za vrijeme nastave, u hodniku, svugdje jel i stalno. Stariji od 14 godina FFP2. U samoizolaciju je išao cijeli razred, čak i ako je profesor, koji isto nosi masku, bio samo 15 min. u razredu..
Bez obzira na testiranje 3x tjedno. Onda se testiraju PCRom i bili su 10-14 dana u samoizolaciji. Ovisi jel kontakt prvog il drugog stupnja, što sad, između ostalog, trenutno ovisi i o tome jel dijete cijepljeno ili ne.
Razred našeg djeteta je bio u SI za vrijeme jesenskih praznika, pa ne znam jesu drugi imali online nastavu za vrijeme samoizolacije, al iskreno sumnjam, imaju zadatke u pisanom obliku obično.
Trenutno: nose svi razredi maske dok ne sjednu na mjesto u učionici. Znači u hodnicima nose, wc-u itd... I testiraju se onako kako sam navela.
Uz to, nije bilo glazbenog, tjelesnog, pjevanja i vježbanja u vrtiću i sve je bilo otkazano od strane škole i vrtića (što god si pod tim možete zamisliti).
Nisam legenda niti sam htjela biti duhovita ili ironična. Ono što ljudi koji se ozbiljnije bave promatranjem epidemije stalno govore je da se ljudi sami više počnu pridržavati mjera kad se brojevi povećaju, da je to u ljudskoj prirodi, a to bi bilo u skladu s ovim što Jelena piše o maskama na placu. Tako se objašnjavaju te povremene ravne crte na krivuljama. Možda smo mi sad u takvoj fazi (premda moram priznati da ja nigdje ne vidim da se ljudi drže bilo čega).
Ja ne znam da su kod nas pale bez ikakvih mjera. A ako padaju radi cijepljenih i preboljelih, odlično, daj Bože, nadam se da je tako.
Dosegli smo 50% cijepljenih u ukupnoj populaciji.
Ja sam prestala pratiti brojeve. Ali znam od ranije da su naši govorili od punoljetnog stanovništva, a na svjetskoj se prikazivalo od ukupnog stanovništva.
A i dalje ne vjerujem u naše brojeve zaraženih. Ne nužno zbog fejkanja brojeva, nego zbog onih koji prođu ispod radara jer se ne testira tako marljivo kao kod annie.
Gledam baš sad graf Active cases in Croatia, prethodna dva vrha su imala "rame" koje je prethodilo peaku. To rame je trajalo cca 3 tjedna. Tako da ako bi se pattern ponovio, onda bi trebalo skočiti za cca tjedan dana ili ranije. Nadam se da neće :) Razlika između ramena i peaka u intenzitetu se značajno smanjila u drugom u odnosu na prvi val. Možda sad bude i neprimjetno. Ali budući da je škola počela i neki fakulteti, a neki samo što nisu počeli, a vrijeme (klima) je trenutno na našoj strani, bojim se da kad zahladi, da neće biti bolje.
Sad kad ja stavim masku na Trešnjevačkom placu, sve će biti bolje :)
(Ja ne idem odavno više subotom na plac, a i u nedjelju dođem kad nije gužva).
Btw., ovako kad nema aktivnih antivaksera na temi, može se i u provakserima razbistriti nijanse kritičkog promišljanja i bezrezervnog prihvaćanja preporuka (koje još ni nemamo, al već brusimo stavove :)). To mi je OK, jer su pro i anti već stoput prožvakani.
Ja mislim da je ta razlika, odnosno da je taj drugi val ranije počeo padati, zbog toga što je onda već došao svibanj, puno više su ljudi bili vani
a da je ovaj prvi, najveći, počeo padati jer u to vrijeme, oko Božića i nakon NG stala je škola, bili su jako dugi praznici, a nakon toga 2 tjedna online nastave, i ono što Mima kaže, baš se osjećao jedan strah i oprez, malo toga je radilo
napominjem, ovo je moje nagađanje, nit sam stručna nit imam neke pametne podatke
A je. Prvi je trajao 4 mjeseca, a drugi samo 2 mjeseca. Rujan lani i ove godine je velika razlika, loša po nas. Ako bi išlo zimski i ljetni val, bolje da nas nema, jer smo sad već puno gore od prošle godine. Tada se tek u listopadu zakuhalo. Samo što sam ja stalno skeptična vezano uz pouzdanost dostupnih podataka.
al ovo što je jadranka rekla, valjda bi i tih 44% cijepljenih i još ne znam koliko preboljelih trebali držat neku branu u odnosu na prošlu jesen
i ono što ćemo vjerojatno ove jeseni malo više doznati, koliki je imunitet onih koji su preboljeli lani u 11-12. mjesecu, ja znam pojedinačne slučajeve ponovnih obolijevanja, ali sad će to biti veliki brojevi koje se mogu usporedit
uglavnom, ja stalno pratim te grafove i podatke, jer su mi zanimljivi. Taj dio me uopće nešto puno ne uzrujava i rijetko upadnem u katastrofične prognoze. Uzrujava me stvarni život i neke komplikacije, uglavnom na poslu, koje su covid related i svako malo mi iskrsnu
Nijanse i razlike su bas vidljive, ali nisam sigurna da itko ovdje bezrezervno prihvaca preporuke. Ja prva ne bih, i ne prihvacam, ako mi nije jasno o cemu je rijec i sto se od toga ocekuje, ne oko korone, vec opcenito.
Inace, sto se brojeva i statistika tice, ja cesto gledam i nista mi to osobito ne utjece na zivot u nekom negativnom smislu. Pomaze mi recimo u planiranju, tipa sad kad smo isli na malo dalje putovanje.
Ukupno evidentirano zaraženih je cca 10%. To je dosta malo da bi nas obranilo.
Čak i apsolutni broj smrti pred godinu dana je bio značajno niži, 50-60 %. Premda stalno ističu da je manji broj teških slučajeva, vjerojatno govore o udjelu u ukupnom broju zaraženih koji je sad puno viši. Ali tada su jako malo testirali kod nas.
I mene zanima ta ponovljivost. Znam za samo dva slučaja. Jedan mladić, cca 19-20 godina i jedna žena u najboljim godinama.