Malo upadam...možda netko od vas zna. Gdje napraviti pcr test i da je gotov čim prije? Slala sam mailove na par labosa u Zg i svugdje pišu da se treba naručiti plus najraniji nalaz je nakon 8-10h. Krenu trudovi i kako muž može stići na porod?
Printable View
Malo upadam...možda netko od vas zna. Gdje napraviti pcr test i da je gotov čim prije? Slala sam mailove na par labosa u Zg i svugdje pišu da se treba naručiti plus najraniji nalaz je nakon 8-10h. Krenu trudovi i kako muž može stići na porod?
Moj sin se testirao u jedan ponedjeljak u 15 sati na Mirogojskoj (Zarazna), a nalaz sam dobila mailom u 20 sati.
Mora biti pcr ne stariji od 72 sata...
Ne traže pcr radi ne bujanja korone,tako i za operacije isto traže bez obzira na cjepni status
Procitajte nove preporuke od 20.09. na stranicama HZJZa
Tamo pise da za porod treba covid potvrda , a ne pcr
Članak je grozan, kafanski stil bez argumenta. Poklikale smo ga, autor cvate, čitanost mu raste.
Ne volim pluralizam, kad se raspravlja od heliocentricnom sustavu ili postojanju gravitacije. Pluralizam nije uvijek dobar.
Willow, ti si neki strucnjak za razlikovanje simptoma prehlade kod djece od simptoma covida. Ja isto kao Riri, posizim na ove samo malo smrkave, jer kad se ja zarazim, jako se jako mucim na poslu. Zadnji sam put od tako nekog smrkavog djeteta morala na rtg, kod otorinca, nakon nekoliko mjeseci kaslja na kortikosteroide. Tako da je meni i prehladica no thanks, a kamoli covid koji slici na prehladicu kod djece.
Nikako da willow i ekipa shvate da nisu sami, da postoje i drugi ljudi i da to sto je dijete s covidom za dva dana fit, ne znaci da smije u park ili vrtic za dva dana. Mog tatu da zaraze, umro bi s velikom vjerojatnoscu. Willow bi mozda mahnula rukom, ah star je, komorbiditeti, dzaba mu sto se cijepio, vidis da cjepivo ne sluzi nicemu.
Nije problem u pisanju iz Amerike, ili od kud vec. Problem je u nacinu pisanja i silnim uvredama i generaliziranjima. Tko kaze da se u Hrvatskoj ne nose maske u skolama? Nose se u onima u kojima je tako odluceno (isto kao u SAD-u, ako dobro shvacam Kaee), u skoli mog sina se nose, na mom fakultetu se isto nose. Tko kaze da svi roditelji smatraju da su maske mucenje djece? To ovdje nisam procitala (mozda je netko i napisao, al to sigurno nije bio dominantan ton), a nisam bas ni cula da se to govori. Efikasnost maski se preispitivala, to da. Al postoje i istrazivanja koja govore da te maske (a narocito sa stilom nosenja prosjecnog covjeka, koji nije Balkanac, nego neki Kanadjanin, Amer ili sto god) i nisu nesto efikasne. Na forumu se pricalo o rutinskom testiranju svaka 2-3 dana.
A ovo, ako netko smatra prehladu samo prehladom, da ga se odmah napada da ce na smrt starijih ljudi odmahnit rukom, i da ga nije briga, to nije nista drugo do iskrivljivanje tudjih rijeci.
Jelena, ajd mi ne stavljaj u usta riječi koje nisam rekla
najbolje da se svi zabarikadiramo i ne pomolimo van ni nos iz kuće jer je epidemija
nisam ni sama za to da bolesni šeću okolo i šire zarazu ali ne možemo zatvoriti djecu zbog šmrkavih noseva, ne bi izlazili pola godine
zanimljivo je ovo što se događa u UK, baš zbog mjera i neizloženosti virusima, sad se pojavila neka gadna viroza
https://www.jutarnji.hr/life/zdravlj...orone-15106239
Willow, jesam li ja krivo shvatila da ti znas sto je prehlada kod djece, a sto covid?
prehlada: dijete kiše, curi mu nos, u pravilu nema temperaturu, rijetko se tko zarazi od njega
viroza: dijete kiše kašlje / curi mu nos, u pravilu ima temperaturu, često se netko zarazi u okolini, moguće da bih posumljala na covid i testirala dijete / sebe
da dijete testiram nakon što jednom zakiše i vidim da briše nos, mogu odmah postaviti šator ispred bolnice u dubravi
a ako ti Jelena imaš teško bolesne u obitelji, pa nećeš takvima voditi bolesno dijete, ne treba ti tu nikakav test, samo malo zdravog razuma
A vidis, nisam znala da kod prehlade samo kises, a kod viroze (ne znam sto je prehlada, bakterijska?) i kasljes, a nekad imas, a nekad nemas temperaturu. A nekad te boli glava, a nekad ne. Sori, al nikako mi nisi uvjerljiva.
Ne trebas testirati dijete kad kihne, nego kad ima virozu (ukljucivo prehladu, jednom kad kihne je mozda udahnuo prasinu, to se ne broji pod viroze), pa nije valjda stalno prehladjeno, kvragu. Vecina djece bude manje od 2-3 put u jednoj zimi prehladjeno.
Tvoje netestirano "prehladjeno" dijete dodje i zarazi moje, ja ne znam da je moje zarazeno, jer nema uopce simptome, i onda odemo kod bake i djeda i oni umru. Mama srcani, tata dijabeticar.
Moguc je scenarij i da ni tvoje nema simptome, (al ako je stalno bolestan, kao sto pises, onda ce valjda i na covid kasljati), i da moji umru ne znajuci od koga su se zarazili, ali je puno manja vjerojatnost. A samo vjerojatnost zaraze mozemo reducirati. Nista drugo. Ja nisam za to da ih se sve preventivno testira da cuvaju moje roditelje. Al kad imaju simptome, nece im nista biti od 3 testa u mjesec dana.
Al svaki vrtic ima zdravstvenog djelatnika. U uredjenoj zemlji brzi testovi stoje kod zdravstvenog djelatnika, pa nikamo ne moras ici. Testiras dijete i ostavis ga u vrticu ako je negativno. U bogatoj uredjenoj, ne moras ni platiti taj test. U siromasnoj bi trebalo dati vrticima i skolama po nabavnoj cijeni.
Bit ce da su testovi kod lili, beti i Jadranke dostupni na ulazu u skolu, vrtic, fakultet... Kod mene nisu. Al nije mi ni do apoteke daleko.
prehladu izazivaju virusi, toliko bi ipak trebala znati
ili propuh :lol:
Blago tebi sto sa kristalnom kuglom znas uzrocnika.
Kad je virus ovako van kontrole kao kod nas sve i nista moze biti simptom.
Pa se drzim testa iz ljekarne za pocetak. Za sad mi je prva sumnja bila 100 % uspjesna.
???
Daj me prosvijetli sto izaziva prehladu.
Ja znam ovo:
"Obična prehlada je virusna infekcija sluznice nosa, sinusa, ždrijela i velikih dišnih putova."
Izvor: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr...bicna-prehlada
Ili:
"Obična prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa koja katkad zahvaća i ždrijelo, a naziva se i rinitisom."
Izvor:
https://www.plivazdravlje.hr/aktualn...-lijeciti.html
Osim toga, sigurno nitko niie napisao da je sve u Hrvatskoj idealno. No, jedno je generalizirati i reci da je drzava u neuredjenom rasulu, a drugo je kritizirati odredjene pojave, akcije i ljude.
Odnosno, mozda se nismk razumjele, ti si posebno navodila prehladu, a posebno virozu. I napisala da se prehlada gotovo ne prenosi. A i te kako se prenosi.
Meni je ovo "nose se maske" smiješno. Maske se u ZG javnom prijevozu nose u najviše 70% slučajeva, a od tih su bar 40% niškoristi platnene ili one samo na bradi. Dakle, više od 50% putnika kao da i nema masku.
U školi mog starijeg djeteta maske se vrlo proizvoljno skidaju (ovisno je li na satu prof. masker ili antimasker).
Ja u školi ne smijem djecu do 10-11 g. tražiti da nose masku, a moram biti min. pola metra od njih dok govore, pljuckaju ili pjevaju (inače ništa neće naučiti). Ta ista djeca idu na zbor na kojem rasipaju aerosol sve u šesnaest :tele: .
Ukratko: ne vidim način kako da se ovo završi :-|
Willow, ti fakat prvociras. Je l zbilja ne razlikujes covid kod djece i kod starijih ili te boli briga je l djeca prenose? Nakon ovakvih postova cu jos upast u tabor onih koji misle da treba svu djecu preventivno testirati. Zaboravila sam da ima ljudi s ovakvim stavovima.
U Zagrebu epidemiolozi ne žele uzimati podatke o bliskim kontakima ako kontakti nisu u istom kućanstvu s pozitivnom osobom.
Kažu da se kontakti sami jave svom LOM i da to nije u nadležnosti epidemiološke službe,
Jel i u ostatku HR isto?
koji je razlog tome?
Nestalo love za bolovanja?
Nisam utvrdila jos nista jer mi dijete tek 5 dan simptoma. Plus ima nas ostalih u kuci koji smo u kontaktu.
Potpuno je jasno da je srecom za veliku vecinu djece covid vrlo blag virus. Osim za one koje nije pa dobiju komplikacije nakon par dana ili post-covid sindrom.
Da ne pricam i o svoj ostaloj djeci iz razreda u kojem kruzi virus. Mozda oni nisu rizicni , ali imaju doma nekog rizicnog.
Izvoditi zakljucak iz toga sto moje dijete ima glavobolje koje prolaze od paracetamola, bolove u ledima i misicima , peti dan vrlo zeznute bolesti ...bilo bi stvarno glupo. Posebno zato sto je ona vrlo ozbiljan kardioloski bolesnik. Pa ipak treba malo vise vremena od 5 dana da tvrdim da je virus obicna prehlada koja sluzi za zastrasivanje populacije.
Jadranka, losa procijepljenost je indikator za nepovjerenje drzavnoj upravi. Nisu Norvezani i Danci iz vlasti ljudima govorili jedno, a ponasali se drugacije (sprovodi, partijanje, teniski turniri...), niti im je Lauc dijelio savjete, a neka njihova dr. Markotic na misi drzala govore. Losa drzavna uprava rezultira slabijom uredjenosti. E sad, nismo bas neka bantu zemlja, al unutar EU smo prilicno kaoticni.
Meni je jucer stigla poruka na WA da javim SVIM kontaktima sama i da se oni jave svom doktoru da ih samoizolira. Plus da se javim na mail ako radim u sustavu zdravstva . Ali mail ne postoji jer je poruka stigla na WA .:roll:
Nije da me to cudi. Vec odavno nema nikakve kontrole epidemije. Svatko je prepusten sam sebi.
Zato i ispada da su nam vecinom djeca u SI jer odrasli jednostavno ne kazu kontakte
Bit ce da je strategija da se pusti jos 10% pucanstva da se zarazi.
Kako je ono islo - iduca dva tjedna su presudna. Vecini studenata pocinje prekosutra kontaktna nastava. Domovi su naseljeni. Skole vec idu. Studenti nose maske na bradi. Fakulteti, kako koji, imaju ili nemaju, mogucnost prozracivanja prostorija. Vidjet cemo.
a najbolje su fore iz Stožera - kažu da ljudi taje kontakte.
Koje kontakte - jel iste one koje epidemiolozi ne žele popisati?