Anonimni prvotno napisa
Čitam i dalje temu, samo se javljam kad osjetim da je potrebno =)
Totica, mislim da postoje neki poznati uzroci. Sad jesu li svi izlistani i otkriveni ne znam. No ako mislite da kad je dijete već rođeno i onda se postavi pitanje koji je uzrok ovome (hypospadiji), onda ne znam je li se može otkrit točan uzrok ili možda i uzroci osim ako nije u pitanju genetika ili nekakav DSD-i.
Dakle genetika može bit uzrok. Ja bi se zakleo da je negdje na početku teme bila mama koja ima 3 sina i svi trojica imaju hypospadiju i ako se dobro sjećam rekla je da s obitelji njenog muža hypospadija pristutna – znači može se pretpostavit da je genetski faktor u pitanju.
Ovo za Židove sam pročitao da je u Izraelu hypospadija nešto češća pojava nego u drugim zemljama. Pročitao sam da je hypospadija češća među bijelom rasom – dakle u Europi, a od zemalja navodno je učestalija u Italiji i Izraelu (neki smatraju Izrael europskom zemljom). Brojke nisam vidio i ne znam je li to toliko točno. Navodno u SAD-u je 1:125, dok u nekim drugim zemljama na svijetu može bit 1:4000.
Također kad su u pitanju blizanci onda se zna pojavit s tim da jedan blizanac dobi. To sada ne mogu više nać link no otprilike je bilo nešto tipa da mozak žene/majke komunicira samo sa mozgom jednog blizanca točno. Pa drugi blizanac biva zanemaren u razvoju (razvoju penisa) jer je mozak prvog blizanca poslao informaciju kako je njegov razvoj gotov. Ako sam dovoljno razumljivo objasnio. Uostalom mislim da još nisam to rekao. Ja sam blizanac.
S nekim DSD-ovima (disorder of sex development) se isto može pojavit. Ovo što vam je pedijatar rekao je oblik DSD-a. Naime ukratko rečeno i pojednostavljeno 5 alfa reduktaza pretvara testosteron u dihidrotestosteron. Taj dihidrotestosteron je potreban za razvoj muškog genitalnog područja. Ako ima pomanjkanja 5 alfa reduktaze – to se baš zove 5 alpha reductase deficiency – onda dolazi do feminiziranog izgleda genitalija (s tim da 5 alpha reductase deficiency pogađa muškarce – znači nije dobro). Ja nisam sad 100% siguran, ali mislim da kod vas to ne može bit slučaj jer bi to onda bio oblik interseksualnosti i imali bi vjerojatno, zovu to „teži“ slučaj hypospadije (ne volim taj izraz teži zato navodnici). To su oni oblici hypospadije koji se mogu smatrat interseksualni tip kao (pseudovaginalni) perineo-skrotalni/perinealni tip. Može se hypospadija javit i uz neke druge DSD-ove, ne samo 5 alpha deficiency.