cipelice/sandale gležnjerice ili ne u ovoj fazi? u ogromnoj smo dilemi....
Printable View
cipelice/sandale gležnjerice ili ne u ovoj fazi? u ogromnoj smo dilemi....
Ako hoda ja bi uvjek glasala za cipelice koje imajuzatvoren glezanj i zasticene prste
ne hoda nego se staaalno diže na noge i pomalo korača uz namještaj.. šta ortopedi vele?
prve cipelice trebaju imati cvrst kalup odozada, iznad pete i biti malo vislje, da se kopcaju oko gleznja, a ne ispod.
kad dijete prohoda trebaju mu prve cipele.
5,5 mj. - s leđa na trbuh, s trbuha na leđa, diže opako guzu i počeo je pomalo gmizati ako je motiviran (čit. ako dudu baci podalje od sebe). Dogmiže ujutro i do mene (spava između) i konkretno me probudi (čupanjem). Motorika nam ide. :roll:
tek sam sad ovo vidila....
moja ustaje iz iskoraka, da, ako to znači ono da se postavi na koljena pa se digne na jednu nogu pa na drugu...prije je krivila stopala ali sad ih drži ravno...
čak i šeta uz kauč ili kad joj sestra poteže stolicu onda hoda polako ali ako joj daš ruku neće, i bolje da neće...
a imamo dvije donje jedinice ali je u zadnje vrijeme toliko grintava i pospana i dosadna i samo mamače i neće da jede pa mislim da će ta dva dobiti društvo uskoro
opet ja...ma nešto me muči a nemam kad sad ovo sve ponovno isčitavat ( stvarno mi je pamćenje 0 bodova..)
malena od brata ima 6 mjeseci i još se ne okreće ni na trbuh ni obrnuto....kad je stave na pod podigne se na rukice i drži glavu super i visoko, čak i sjedi kad je posjednu ( govorila sam im da to ne rade ali za ništa mi je pričat) ali to okretanje me muči...jel još ima fore ili j to već trebala savladat?
da, zaboravila sam dodati da i puže prema nazad pomalo kad je na trbuhu...
ja mislim da je to ok, da je za rotaciju tamo bitan 7.mj
inace, razmisljam o odlasku fizijatru. s jedne strane me frka ici sabolu jer on zna dramiti (jos imam traume od L.) a o polovinama sam citala jos davno losa iskustva (pristup) tako da mi je odbojna njihova odrdinacija.
nemam pojma koliko se ceka za goljak ili vinogradsku.
pedica nas nigdje ne salje, al meni ej malo, ono...ima 10mj. samostalno se ne posjeda, posjeda se ako joj ja ispravim podlakticu, ne dize se na sve 4 osim ako joj ja ne primim natkoljenicu, onda ju uspravi i podvlaci al se ne mice. na ruke se dize dosta visoko, skroz do struka, ruke ispravljene, al tad su noge na podu. cim su noge pod guzom, ruke nisu vise toliko ispravljene. gmize u rikverc. u sjedecem polozaju ima fantasticne obrane, krece se s trupom dok sjedi na sve strane, dohvaca igracke, spusta se trupom do podloge pa se opet dize. znam da se moze rotirati, al ni to vise ne radi, odnosno maksimalno jedna rotacija. ne kotrlja se po stanu da bi dosla do necega.
inace je jako brza i jaka.
i sad ne znam jel bi trebala otici fizijatru ili ne.
msilim, kod nje izgleda kao da ce svakog trena, al tako izgleda vec 2mjeseca.
opet, ako bi isla fizijatru trebala bi otici odmah, a ne za mjesec dana.
kome ici?
leo, hvala na pomoći , volila bi da ti mogu uzvratit savjetom ali nemam pojma o fizijatrima
ovako je isto bilo kod nas. bas kad je imala oko 10 mjeseci pitam pedijatricu bi li trebali ipak negdje otići, ona kaže sad i ako odete vikat će vas što ste čekali do sada, sve će vam ona to fino stići, tonus joj je ok.
još bi je ja i vodila ali imali smo drugih zdravstvenih problema pa smo se usmjerili na njih.
i kad je mala napunila 11 mjeseci posjela se, počela pravilno puzati i dizati se na noge sve u razmaku 2-3 dana. I moja je uvijek tako izgledala, kao da će svakog trena....
ovo je utjesno, hvala kloolk :)
i pedica nama veli da je tonus ok. savjetuje bazen, sto fakat i je najbolje, al ne po zimi, ne sa smrkavim nosom zadnjih x mjeseci.
pa prakticiramo dupkom punu kadu i ja s njom u njoj (sto me iznenadilo- drzim je lahano jednim prstom na prsima, a ona radi pokrete za plivanje)
leonisa,ni moja se nikad nije 2x okrenula za redom,dok ima beba koje tako prelaze po cijelom stanu.....
ona se mozda sve skupa 50x okrenula,no zato je isto tako intenzivno gmizala u rikverc....
kazes :ne dize se na sve 4 osim ako joj ja ne primim natkoljenicu, onda ju uspravi i podvlaci al se ne mice...
sad ju jednostavno pusti da sama odradi poso,sve si joj pokazala i sad je na njoj red....
N se posjela dok mi nismo ni gledali,sjecam se da je MM viknuo : ona sjedi, ona sjedi....a mi bi stalno s njom na strunjaci vjezbali i poticali ju i nikako...
kad smo se odmaknuli krenula je....:) (to je bilo tako negdje, 9,5-10mj)
počela je s puzanjem :-D iako to nije školsko puzanje, nego nekakva mješavina pomjeranja na guzi, okretanja, istezanja za igračkama
uglavnom i bilo je kako sam očekivala nakon onog cjelonoćnog nasisavanja i cendranja, znala sam da mora nešto uslijediti...
leonisa ima li kod vas promjena?
Moj se sa 9 mjeseci nije sam posjedao, straznje obrane uopce nije imao, bocne tu i tamo, nije puzao vec se nekako vukao po trbuhu. Trazila sam uputnicu za Goljak, kod Dr. Zucka.
Dobili termin za mjesec dana, znaci sa njegovih 10 mj. U meduvremenu, on je u tih mjesec dana propuzao za pravo, sam se poceo posjedati, cak se i dizati na noge. Svejedno smo otisli na pregled. Kaze dr da je sve u granicama normale. Trebamo vjezbati jos straznju obranu, ona nam je jos malo slabija, i pravilan iskorak. Idemo jos jednom da nam pokazu te vjezbice. I ne poticati ga da se dize na noge,tj. spustati ga dolje.
bravo flopice za tvoju L. :-D
ani4 bravo i za tvog decka :)
zasad skulirana, ja se nadam da ce i kod nas tako. eno neki dan sjedi na podu pred ogledalom i krene u cetveronozni stav, onako s boka, samo joj se nutarnja noga zaglavila, nije skuzila da treba dici guzu da bi nogica prosla ispod. to je jedini napredak kod nas :mrgreen:
i to sto je jutros (nakon sto se opet i opet i opet zbudila u pola 6 i ja sam se sklupcala na rub kreveta u svojoj muki i jadu i polusnu jer osim sto se budi svakih sat vremena, dan joj pocinje zadnjih dana dok jos ni ne svane :gaah: ) dokotrljala se do mene. od jednog ruba kreveta do drugog (krevet 180). konacno je shvatila da se rotacijom moze kretati, a posto sam ja bila u komi da skuzim sta ona oce, dosla je do mene :lool:
e da, propuze cijeli dnevni boravak- u rikverc. i to je frustrira.
Flopice kakvo je to pomjeranje na guzi? I ja imam mrziteljicu potrbusnog stava i ne posjeda se sama ali ne zeli ni probati puzati, odmah pali sirene za opcu uzbunu. Ako je ja posjednem onda skupi tabane slicno kao turski sjed pa mahanjem rucica kao da leti ide prema naprijed na guzi. Jel tako i tvoja? Stariji mi je u njenoj dobi obisao vec pol kuce i dignuo se na noge uz trosjed
Moje se pak kad sam ga posjela rukama odgurivao od poda i tako sjedeci isao u rikverc.
Tiziana tako kako si ti opisala, ali svaki dan sad vidim neki novi sitni pokret
leonisa tako je i kod nas počelo, mislim da ste korak do ovog našeg
Joj, nadam se. 2mj budjenja svakih sat vremena, 2tj dobrog jutra izmedju 5 i 6, nekog nezadovoljstva i cendranja, mora doci taj skok jer ne mogu vise. Ne zivim, zombiram. Da me se pita kad je bila nova godina, rekla bi prije 4 dana...uzas.
leo kod nas isto nije puno bolje :love2:
mi se budimo u 6
nekad uspijem da ostanemo u krevetu do pola 7
trenutno je užasno prehlađena i nos joj je pun sekreta
noćas od pola 1 ne znam jesmo odspavale 4 sata
i sad se mislim kako će biti kad uskoro krenem raditi
pa sutomatski presječem misliti o tome, rješavat ću kad to bude, što ću sad :joggler:
Sad ja vise ne znam ako da se postavim prema ovom nacinu pomicanja. Na trbuh ni slucajno, na ledjima place dok je ja ne posjednem. Savija se naprijed i sa strane, cak se skroz preklopi do podloge kao za duboki naklon. Malo po malo ide na naprijed na guzi i uopce ne znam da li da ju tlacim na neko klasicno puzanje ili ne.
I nema nikakvog interesa micati se dostici neke djelove kuce, al kad vidi da ja oblacim klokanicu poludi od srece. Vise ne znam sta misliti ni o tom nosanju ni o (ne)puzanju.
Cesto se u kontekstu morotickog razvoja djeteta spominju bocne obrane.
Ono sto mene zanime jeste zasto su zapravo one bitne i jos vise, sto ako dijete uopce ne razvije bocne obrane?
jako su bitne,bez njih dijete ne zna padat/docekat se pa ce se to vidjet i kasnije kad prohoda....
N. je dugo puzala i hodala "medvjedjim hodom",sada kada pada obavezno se docekiva na ruke,ima odlicne obrane pri padu tako da jos nijednom nije udarila glavom!
Bocne obrane vjezbaj na npr. Pilates lopti.
L. se dočeka na ruke kada ne drži ništa u njima. Ako ima bilo šta u rukama, makar i travku, neće da je pusti i zariba nosom. Stalno je oderan. I danas ga je dokačila. :facepalm:
Inače je jako pažljiva, ali zabacuje desnu nogu unutra i zbog toga se saplete. Sama silazi niz stepenice držeći se za ogradu, penje se po stolicama, a sa njih na sto. Samo čekam kad će početi skakati sa stola na krevet. Pre par dana se sama popela u stolicu za hranjenje.
Za mene su njene akrobacije neverovatne i strašno sam ponosna, jer je osam meseci bila sputana kaiševima, a doktori su spominjali da će možda biti potrebna i operacija kukova.
Mozes li mi opisati kako se vjezbaju bocne obrane na Pilates lopti?
Moja 14-o mjesecna cura rekla bih da nema razvijenih bocnih obrana. Kad pada padne na glavu bocno. Rukicama se nikada ne pridrzava. Jos ne hoda. Kako se ne razvijene bocne obrane odrazavaju na hodanje?
dijete sjedi na lopti i mi ga ljuljamo drzeci ga pri tome za noge ili struk da ipak ne padne :mrgreen:
dok se ljulja dijete bi trebalo imati ruke na lopti i vjezbati oslonac.
netko spretniji moze dijete drzat i za ruke oslonjene na lopti dok se ljulja.
uglavnom je to shema, pronaci siguran nacin.
isto vrijedi i za prednje obrane, kao i za vjezbanje ruku i nogu u cetveronoznom stavu.
http://forum.roda.hr/threads/53824-pilates-lopta-i-beba al i nama je to pokazao strucnjak.
može mala pomoć :) ... zaboravila sam što smo i kako vježbali da malo svog ljenivca pokrenem, naime opet je faza "nosi me prema van" i to ne smijem ni sjesti, u ležećem se okrene preko desne ruke super, preko lijeve jedva i onda se digne na laktove i pokušava puzat uz dozivanje igračaka da mu same dođu, a kako ne dođu zaroni glavu u pod i vrišti dok ga ne dignem ili u 1% slučajeva prihvati da mu dodam inače je snervan i odustane od igre...grrrrrrrrrr
znaći baby handling znam, sjećam se kako smo otvarali šakice, mazili mamu po licu, davali mu okrugle igračke veličine šake, rotacije leđa-prsa znam potaknuti, igračka pored boka iznad glave da je jedva dohvati suprotnom rukom (tako se okrene).... što sad da radim, mislim jačanje ramena i trupa valjanjem preko rolica ili??? samo me treba podsjetit.....
btw. malac je 4mj i 2 dana :)
a kako se posjedala?bocne se obrane razvijaju i pri samostalnom posjedanju,djeca se usprave iz stava vrtnog patuljka ili iz cetveronoznog pa sjed u stranu ali u oba se slucaja pomazu rukama da se isprave i tako vec vjezbaju taj balans....
mi smo se isto igrali ljuljanja na pilates lopti drzeci je za struk,naprijed nazad i lijevo desno....to joj je bilo super zabavno a ujedno i jako korisno!
kada iz sjedeceg idu u cetveronozni kako idu?
npr da krece na desnu stranu, onda lijeva noga se izvije prema van, u luku od guze, desna noga ide isto tako, u luku prema van, od guze ili ide unutra izmedju zdjelice i ruku?
mislim da bi pravilnije bilo ovo drugo (izbjegava se m polozaj) ali kako da joj objesnim da treba dici guzu i nogu provuci pod guzu?
znaci ona dodje do toga da se jedna noga savije prema van i ode u polozaj za puzanje, ruke su naprijed, naslonjena na njih kao za puzanje i ima ovu drugu nogu koju ne zna di bi i kako bi. pa da bi nesto dohvatila cak se spusti u lezeci polozaj, dohvati i vrati se u sjedeci, i vrati onu prvu nogu koja je zavrsila iza guze naprijed i sjedne.
ne znam kako bolje opisati :gaah:
i jos uvijek se ne posjeda samostalno osim ako je malim prstom ne drzim za podlakticu...
leo, moja ide tako da se npr. više osloni na desnu ruku (na njoj je veći dio težine, ide blago udesno), lijeva noga se rotira da ide iza guze, u tom trenutku podiže guzu, a desna noga ide paralelno s lijevom, dakle savijena je u obliku slova L ispod guze, i onda kad krene naprijed nogice dođu u pravilan položaj
ja mislim da bi nogice trebale biti paralelne a ne svaka na svoju stranu
nisam stručnjak, ali mi taj M ili W, kako se već zove, položaj ne izgleda dobro
Kod nas je to izgledalo ovako: iz sedećeg raširi noge u špagu i spusti ruke između njih, savije trup napred, pa noge odu iza i tek onda ih savije i osloni se na kolena.:roll: Kasnije je shvatila da joj je i lakše i brže da podvuče noge pod sebe. I ja sam pokušavala da joj to objasnim, ali dok nije sama skontala moje pokazivanje i usmeravanje nije imalo efekta.
i ja mislim da je pravilno ovako kako betty kaze i tako je ja pokusavam uciti da ne bi slucajno ko starija zavrsavala u M/W polozaju kojeg smo godinama ispravljali, da noge trebaju ici paralelno (dobro si me sjetila kako to opisati) a ne svaka na svoju stranu.
kad joj dignem guzu i pomognem iskobeljat tu nogu ispod nje, ljulja se na sve 4 iako joj moram drzati noge da ne zavrse u M/W i pomakla se za 1 iskorak.
ne znam koje bi vjezbe bile za jacanje nogica :/
ni ja se ne sjećam da uopće postoje, samo vježbe za ravnotežu i bit je kičmenom stubu da je postignuta vertikala, da su kukovi kako treba, a mislim da se zato i potiče puzanje.... jačaju se i ruke i noge.....
šta nitko ne zna što ide iza rotacija..... vježbe koje prethode sjedenju?? usavršavanje rotacije prsa-leđa, doticanje nogica?
igra na boku?
to je moja preskocila :(
e da! sad sam se sjetila, imam nesto za prijaviti.
kako sam nocas bila osamucena od zubobolje i tableta i sklupcana na rubu kreveta, nisam cula kako S. aace i trazi sisu pa je u onoj vreci dopuzala do mene i povukla me za spavacicu.
trljala sam oci jer nisam mogla vjerovati sta radi.
mozda nocas to ponovi :lool:
ako tako i bude, od sad cu se nokautirati svaku noc, a bogme i dan, pa nek puze dijete :D
super, ma i meni se čini čim ih ne vidimo, da sve mogu, evo ja sam svog ostavila i virila iza vrata, i da zaista može s prsa na leđa nazad :)