super da je sve ok:)ja sam odbila amnio a rizik za own mi je bio 1/218 a za dob 1/363 pa se nadam da će sve biti ok, jerna uzv sve izgleda ok
Printable View
Pozdrav svima,ovo mi je treća trudnoća,imam sina od 9 godina,tada sam bila na ultrazvuku sa 12 tjedana gdje se gledao nuhalni nabor,ovi kombinirani testovi se nisu izvodili tada,znači bilo je najviše praćenja razvoja bebe šreko ultrazvuka,trudnoću sam vodila kod dr.Matijevića na Svetom Duhu,druga trudnoća je bila u 5mj 2012.nažalost vanmaternična,ali sam uspjela zatrudniti nakon 6mjeseci iako mi je ostao samo jedan jajovod,sad sam trudna 14tjedana i odlučila sam se za amniocintezu,naručena sam 24.01.na sveti duh kod dr.Matijevića iako nema nikakvih indikacija za to,nuhalni nabor je 1.7mm,ali ja imam 35 godina i da budem sigurna sama sam tražila amnio.Nadam se da će proći sve u redu.Pričala sam sa svojim ginekologom koji je rekao da je amnio jedina dijagnostički točna pretraga,a svi ovi testovi nisu pouzdani,imao je slučaj gdje je žena imala loš nalaz,a amnio pokazao da je sve ok,ali i slučaj gdje je i nuhalni nabor bio super i testovi pokazali odlične rezultate,a rodilo se dijete sa ds,tako da sam dobro razmislila i odlučila da ću ići na amnio.Pozdrav svima i sretno.
Ja sam išla na amnio, prvenstveno zbog mojih i muževih godina, imam 40, a on 50, druga mi je trudnoća, sve je prošlo OK, i nalazi su u redu, ali zanima me, koliko je to pouzdano, koji je postotak tocnosti same dijagnoze? Prvo sam dijete rodila sa 36, napravila sam krvni probir u 16 tjednu (triple test) i pokazao mi je rezultat da je rizik prema godinama 1/295 a stvarni, biološki 1/1032, prema podacima koje sam kasnije našla, stvarni mi je rizik bio jednak riziku 29-godišnjakinje, pa nisam uopće ni pomislila na odlazak na amnio, ali sad me upravo muči, koji je postotak točnosti nalaza?
amnio je dijagnostička pretraga. postotak točnosto je 120%
probir je kao što i sama riječ kaže probir. statistička procjena rizika. ukoliko se radi o kombiniranom probiru u prvom trimestru, osjetljivost je oko 85-95%, dok je u drugom trimestru (double ili triple test) osjetljivost oko 65-70%
Magriz, hvala na odgovoru. Znaci,da, ako mi je nalaz koji sam dobila nakon amnio, uredan, nema sumnje da je sve u redu sa djetetom? to sam pitanje postavila zato, jer sam cula i citala da je moguce da bez obzira na nalaz, dijete se rodi sa SD, kao, nije ni to 100% sigurno.
to sam i ja čula i raspitala se i dobila odgovor u takvom slučaju je jedino stvar ljudske pogreške,odnosno greške u labosu,znači da onaj tko je to radio ili je zamijenio uzoriak ili nije dobro napravio analizu.Amnio je sto posto točna ako se napravi kako treba,ali ne želim se s tim opterećivati,ovako sam opterećena što se bliži datum,imam snove noćne more,strah je prisutan.I cure živa je istina što manje znaš o svemu to ti je bolje.Moja frendica nije znala ništa o ničemu,neopterećena je ušla u 9mjesec....ufffff
Prema tome,mogu se jedino nadati da onaj tko je radio analizu u labosu, nije pogriješio i da je sve napravljeno kako treba? Nije baš neka utjeha s obzirim na učestale medicinske pogreške, ali,sto je tu je, nadam se da ce ishod na kraju biti dobar i da cu roditi zdravog dečka.
nalaz amnio je 100% siguran (ako zanemarimo zanemarivu mogućnost greške) , ali amnio pokriva samo greške (bolesti) koje se vide pretragom. Postoje mnoge druge bolest i stanja sa kojima se dijete može roditi, a ne vide se tom pretragom. Uglavnom šansa za grešku u labosu je vjerojatno nekoliko stotina puta manja od šanse da da dijete ima neko stanje koje se ne vidi na amnio. Srećom , da je šansa da da dijete bude zdravo u svakom pogledu 99%, ali grancije za ništa nema.
Nakon sto sam pročitala neke starije postove, o tome da je nekima rečeno da je dijagnoza dawn i dobile su savjet da pobace, a na kraju su rodile zdravu djecu, isto tako mogu pogriješiti i u negativnim nalazima, a toga se bojim.
moram se osvrnuti na dianin72 post-pogledaj malo što piše u tim takozvanim pogrešnim nalazima, prijateljičina prijateljica ili što znam više je rekla da joj se dogodilo.... medicina napreduje, iako su pogreške moguće, mislim da se postupak amnia dobrano usavršio, i ako se ne varam na nalazu si dobila i slike kromosoma, ili kak se to već zove pa za nalaz imaš i "dokaz", zar ne?
s druge strane možeš roditi savršeno zdravo dijete, a kasnije može poći 1000 i jedna stvar loše, tak da na tvom mjestu-opusti se i uživaj, i raduj se malom čudu koje dolazi. JA ću to napraviti, jer jednostavno više odbijam trovati i sebe i svoju bebicu negativnim mislima.
Nema 100% garancije za ništa u zivotu, pa niti za amnio ( kažu da je nalaz točan u vise od 99%, vise od toga ne možeš tražiti).
Na žalost, krivo misliš. Down sindrom je jedan od glavnih razloga zbog kojeg trudnice idu na amnio. Svi drugi sindromi su statistički vrlo rijetki.
A, bolesti koje nisu vezane uz promjene na kromosomima se ne mogu ni dijagnosticirati amniocentezom, kao što je to Sirius rekla gore.
znam ja što je Down sy i kolika je učestalost istog. htjela sam reći da liječnici na govore ni da ni ne za pobačaj već prepuštaju odluku majci, odnosno roditeljima.
sirus, naposto to ne mogu vjerovati. :-( uh...
Pozdrav.jutros sam obavila amniocintezu na Svetom Duhu,očekivala sam bol i muku,ali zaista samo malo je peckalo,ništa strašno.Posteljica mi je straga pa je doktor rekao da je to odlično,jer ne mora probijati posteljicu da uzme uzorak.Da li ste vi cure išle na uzv nakon 7dana nakon amnio?Meni nisu ništa rekli,a frendica mi je bila na Merkuru i nju su naručili na uzv nakon 7 dana...
Čini mi se da je meni pisalo da nekoliko dana mirujem i za 5 dana UZV. Nakon toga sam bila mirnija.
curke,hvala vam na odgovoru,zvala samdrugo jutro u ambulantu,rekli su mi da ne moram doći na uzv,tak je na Svetom Duhu,već da zovem u ponedeljak da se naručim na uzv i pregled kod prof.Matijevića za 4tjedna.Mirovanje su mi preporučili strogo 1dan,ostale dane lagani ritam.Hvala Bogu dobro se osjećam,osjetim bebicu da se miče,ovo mi je druga beba pa sam osjetila ranije pokrete nego u prvoj trudnoći.
Ja sam kod Kosa išla na uzv sutradan i strogo mirovala tri dana.
meni je rečeno strogo 1 dan, ali iskreno još sam 2 dana poslije ležala jer se nisam osjećala sposobnom za nešto, nakon toga prestane zatezanje, i nema više ni pikice od uboda pa je lakše
Pozdrav svima!
Moram se javiti jer me pere lagana tjeskoba. Naime, imam 5-ero velike, zdrave, prirodno začete dječice i nakon 13 godina pauze odlučili smo se na još jedno. Oboje smo sad 43 i danas sam 10+1 tt. Pitao me privat dr kakav je stav za amnio, rekla sam da imam još vremena do odluke. U stvari, s obzirom na pouzdanost svih ostalih testova ne znam ima li smisla nešto poduzimati, a mm i ja smo mišljenja da bu sve ok jer je i do sada bilo, a t. i onako ne bi prekidali.
Ipak, voljela bih čuti još mišljenja... (i moja mama je protiv amnio, a čak me i soc gin upozorila na mogućnost pobačaja...)
Pa sve je rečeno - ako trudnoću ne bi prekidali, amnio vam nema smisla raditi. Ja bih svakako napravila kombinirani probir koji je ipak najpouzdaniji statistički test. S druge strane, ako ne bi prekidali trudnoću, onda ni kombinirani probir ne trebate raditi. Rizik za godine će ionako u startu biti jako loš. Sretno!
carmina i ja sam protiv. Bila sam mlađa od tebe 3 godine početkom svoje trudnoće i nisam išla ni na kakve probire (meni je ta riječ "probir" prestrašna -tko to smije probirati našu djecu...) ni na amnioskopiju i puno puta sam svoj stav ovdje napisala.
Moje protivljenje amnioskopiji nije na vjerskoj osnovi, nimalo, nego na osnovi moga stava prema djetetu koje se razvija. Ako sam odlučila biti trudna i imati dijete, ne želim tu trudnoću dovesti u opasnost nikakvim dijagnostičkim postupcima koji nisu u interesu mene ni djeteta.
Podržavam tvoje odbijanje amniocenteze. I ultrazvukom se puno toga vidi, a ne smeta nikome.
To sto su ti prethodna djeca zdrava vjerojatno nema nikakve veze sa zdravljem bebe u sadasnjoj trudnoci. S druge strane rizik zbog godina da ima neki kromosomski poremecaj je puno visi nego prije. Dakle, pitanje je samo da li mislis nesto poduzeti ako bi test bio pozitivan na edwardsa, down ili neki drugi kromosomski poremecaj. Ako ne nema smisla uopce na amnio, a ako za neku od tih bolesti da, onda ima smisla. Ostali testovi nisu pouzdani, cak ni najbolji uzv nije pouzdan kao amniocinteza.
ako osjecas tjeskobu onda mislim da ipak ima nesto u cijeloj toj prici sto te kopka, budi iskrena prema sebi, razmisli dobro sto u stvari stvarno ocekujes od ove trudnoce i djeteta, prodji u glavi sve scenarije ne samo sto kad si trudna, ili kad rodis, nego i iducih dvadeset i vise godina zivota tebe i tvoje ostale djece...
ja sam se baš zbog starije cure odlučila na RACZ sa mlađom... to me je zaista guralo u racionalnosti oko odluke..
Jednostavno nisam i ne želim zdravoj djeci ostaviti teret brige oko eventualnog bolesnog djeteta.
Sve je to divno i krasno, sve je to super.. moral na jednu stranu ali realnost je nešto sasvim drugačija..
slažem se sa sillyme u potpusnosti... nema tu po forumima pravog odgovora.. lako je moralizirati kada se radi o drugome, lako je pričati o tuđim cipelama.. kada se radi o našim dvaput razmislimo i opet odlučimo na kraju ono što želimo.
Meni je divno da postoji pretraga koja je RACZ i što je njom dan izbor majci da li želi roditi dijete sa kromosopatijom ili ne. U 21 stoljeću pored toliko pretraga i ove koja je 100% sigurna smatram da je medicina ipak napredovala.
Nije RACZ ugodna, ja sam 3 RACZ prošla, i nakon svake me je bilo strah. Ali taj rezultat kada dobiješ (pogotovo ako si star roditelj) to olakšanje koje osjetiš... tada se možeš opustiti i konačno biti spokojan da je dijete 100% kromosomski zdravo
Down nije svo zlo ovog svijeta - slažem se, ima i gorih dijagnoza koje se na RACZ ne vide a nisu ni česte, stoga uvijek kažem da je to osbna odluka.
Citam upravo ovo sto ste napisali, i izgleda da mi se desava isto sto i vama.. vec sam malo izludila zbog svega.. trudnoca je prirodnim putem, ali su mi i fb-HCH i PAPP-A poviseni.. bila sam kod strucnjaka u Zg na 3D/4D UZ u 14+1 nedjelji i rekao je da je sve savrseno sa bebom.. izmjerio je apsolutno sve detalje na bebi i rekao da nista ne radim dalje.. vratim se kod svoje ginekologinje i ona mi preporuci da ponovo uradim hormone.. on je mnogo veci strucnjak od nje, to mi je i sama rekla.. da vise vjeruje njemu nego brojevima.. sad me strah ponoviti hormone, tj.uraditi triple test jer zaista ne znam sta uraditi ako budu ponovo poviseni.. zasto ici na amniocentezu i riskirati gubitak bebe ako je na UZ sve dobro.. ovo su ipak samo brojevi.. kako god, izludicu...
Sretna sam radi vas, cestitam vam! nadam se da cu i ja biti takve srece, i donijeti zdravog djecaka :heart:
Hi! Jel radio neko nedavno probir u Rijeci na Medicinskom? Koliko se tocno cekaju rezultati? Evo pomalo drugi tjedan na isteku i sad je vec poprilicna nervoza...
Pozdrav svima,nalaz amniocinteze nam je stigao u trećem tjednu od kad sam bila na amniocintezi i imamo normalan ženski kariotip ploda,zdrava curicaaaaaaaaaa,jupiiiiiiiiiiiiiiiiiii
nadam se da će ovaj link biti nekom koristan, nalazi amnio u roku 48 sati, ako tome nije ovdje mjesto-nek se briše http://genos.hr/hr/prodajni-program/...nske-tekucine/
to sam ja radila u obe trudnoće. ali to nije RACZ. uzimaju se 2 ampule plodove vode.. 1 koja ide u izradu kariograma i ova druga koja ide u GENOS.
i u roku od 24 sata dobiješ a4 papir gdje piše da nisu pronađene te tri trisomije.
Ali opet to ne isključuje mozaicizme i translokacije i zato se čeka ostalih 10 dana dok kariogram ne bude gotov.
Evo da se javim sa nalazom mog komb. probira. Sve je u redu i odgovara savim parametrima, nuhalni nabor iznosi 1,4 mm sa 12 plus 5 dana trudnoće. ALI, krvni nalaz je katastorfalan i rizik iznosi 1:37.. ima li tko iskustva? sad sam u 14 tjednu i trebam odlučiti idem li na amnio. U kojem se točno tjednu obavlja ona?Imam 38 godina, i normalan rizik bi bio 1:105.
ne znam ni sama da li da odem još jednom na detaljan UZV kod nekog boljeg dijagnostičara( moja soc. gin. ima stari UZV) sa 3D UZV, ili da ipak idem na amnio? Savjet, please !!!!
Anabanana, jel taj rizik 1:37 samo za biokemijski dio ili kompletan rizik kombiniranog?
Ne znam koliko bi ti drugi uzv bio od pomoci kad je nalaz uzv uredan i neupitan.
Na pitanje da li ac ili ne...mozes odgovoriti samo ti. Pitaj se bi li los nalaz utjecao na tvoju odluku da rodis, ili bi samo zeljela znati, mozes li odraditi trudnocu u odredenoj sumnji...
Mislim da se rana ac radi oko 16 tjedna i kompletan nalaz je za otprilike 2 tjedna.
rizik je samo za krvnu pretragu, to su me zvali iz Sunca pa poslali nalaz mojoj ginekologici. sutra ću ga podići, i idem kod nje na razgovor. UZV je sve ok, odgovara svim parametrima koji se mjere. Bas se nisam tome nadala :( Moja gin. nije bila za amnio kad sam ju pitala, zato je htjela ovaj kombinirani. da sam bar ostala na UZV mjerenju bez vadjenja krvi.
anabanana,
tko je mjerio nuhalni? ima li licenciju za mjerenje nn?