baš gledam web stranice dr kod kojeg si ostvarila trudnoću. nigdje nema podataka o uspješnosti :-(
baš gledam web stranice dr kod kojeg si ostvarila trudnoću. nigdje nema podataka o uspješnosti :-(
"By reviewing the applied treatment, we only found a single exception. A very promising stimulation protocol is in fact represented by the combination of a long acting gonadotropin (corifollitropin alfa) with HP-HMG in a GnRH antagonist regimen. However, prospective studies are necessary to confirm the possible benefit of this approach."
Management of Poor Responders in IVF: Is There Anything New?
34 god, AMH 8,2 pmol/l, FSH 8,1IU/L. Ako koja kuzi koliko ovo je/nije u skladu sa mojim godinama. I koliko je zapravo lose
misliš na estrogen priming protokol? ja sam ga imala -)) ali nekako u svojoj režiji.... pitaj što te zanima
Da iscitala sam negdje da si imala taj protokol ali neznam zasto zakljucila sam da je to bilo van Hr.
Pa cini mi se da nije bas nesto sa cime se tu kod nas radi a protokol mi se cini kako bi rekla zanimljiv u najmanju ruku. I cini mi se da bi mogao upaliti bar kod mene. Mozda se varam naravno ali ako krenem privatno i placam onda zelim ici negdje di ce se dati dogovoriti. Zato me zanima koji su dr. spremni na takav vid suradnje. Koji lijekovi se koriste i naravno koliko bi me ti lijekovi kostali.
Moram si napraviti financijski plan, pripremiti teren i sl. Svjesna sam da to necu dobiti u drz.klinici i da su moja preostala 2 postupka osudjena na pokusavanje sa standardnim protokolima.
pak, čini mi se da je estrogen priming koristio A. na VV, prije odlaska... ako sam dobro shvatila, možda me netko upućen ispravi
a u privatnim klinikama se primjenjuje, kao jedna od mogućnosti za low-ice
čini mi se da je bilo zalijepljeno par primjera protokola na ovom topicu...jesi ih uspjela naći?
http://www.ivfmd.net/fertility-treat...-ivf-protocol/
http://www.ivfmd.net/fertility-treat...nist-protocol/
Nasla sam ova dva.
Ajde dobro ako se primjenjuje. Citam, citam i svi protokoli su mi isti :facepalm:.
A. je otisao u privatnike ako sam dobro pohvatala ? Ako znate jos nekoga tko je to uspijesno primjenjivao i da mu se ne dize kosa na glavi ako mu pacijent dodje sa svojim zeljama javite. Nemam ni vremena ni novaca hodocastiti od jednog do drugog, tako da bar malo suzim krug potencijalnih.
Kadauna kada stignes daj link na svoj protokol, hvala !
Pak, od privatnika A. i R. rade s E2 primingom, ali to ti i nije neka mudrost sama koristi prije stimulacije, nije nužno da bude prije antagonist postupka, predtretman estradiolom traje 6-10 dana, koristi se Estrofem 4 mg/dnevno (može 2×2 mg, možeš i 4 mg odjednom).
Ono što kod low r. sa slabom zalihom zna biti zeznuto je baš antagonist postupak, ili punkcije budu prerano ili folikuli nejednako rastu, ponekad je bolja solucija blaga stimulacija, samo klomifeni, letrozol ili FSH u niskoj dozi (75 IU), no to mpo-ovac treba ocijeniti kada pogleda stanje antralaca prije stimulacije, jer ni sam AMH nije pouzdani indikator i pokazatelj, bitnije je stanje antralaca i ako se ima s čime za raditi, radi se.
Hvala ljube, ako je u tome sva mudrost super !
Antagonist protokol nebi vise nikako. Klomifen nisam nikada probala jer je moj stari dr. na moje pitanje u vezi klomifena odgovorio da to nije za mene. A zasto nemam pojma. Moja najbolja reakcija je uvijek bila u kombinaciji sa decapeptylom i suprefaktom znaci supresijom. E sada kako svasta citam to i nije najsretnija kombinacija trenutno. Ipak se radi o postupcima od prije 7 godina.
Ono sto je sada bio problem mislim da je upravo prerana punkcija i nejednak rast. U prijasnjim postupcima punkcija mi je uvijek bila od 12-14 d.c. a sada 9.d.c.. Ali dobro to je sada druga prica zasto i kako. I da jos jedan problemcic. Ovulacije su mi od 13-15 d.c. a ciklus mi traje 21-23 dana. I evo tek sada sam od moje gin. uspijela dobiti dabrostone u zamjenu za kontracepciju koju sam trazila :nope:. Izgleda da moras doci do samog ruba strpljenja da bi se itko upitao dali mozda ipak znas o cemu pricas.
upravo ovako kako je ljube rekla, nije to neka mudrost, ali mi pošalji na PP svoj mail, imam neke materijale koje ti mogu poslati. Ja sam samo koristila 4 mg estrofema dnevno i to od 21. dana prethodnog ciklusa (ako se ne varam) - sve do uvođenja stimulacije (u mom slučaju puregon). Na taj estrofem su na moj prijedlog pristali jednom Grbavac iz Vinogradske a drugi put Radončić, rekla bih da su istolerirali moj prijedlog, niti može škoditi pa kao neka mi taj estrogen priming. Ja sam dosta čitala o tome i jednostavno odlučila ići s tim. Ono što sam isto radila je bila tromjesečna kura suplemenata kako je hanumica fata napisala............. ja imam sasvim drugi AMH nego ti pak, pa valja i o tome razmisliti (moj je AMH visok i veliki je broj antralaca iako smo godinama blizu rekla bih - napunila nedavno 40), kod tebe vjerujem da bi DHEA-S mogao biti niži pa to provjeri - napravi novi hormonalni status ali kompletni - u slučaju nižeg DHEA-Sa bih posegnula i za tim suplementom, i to je vid pripreme za low respondere ali traje više od 3 mjeseca, kažu bar 4-5 mjeseci ako se ne varam. Pak, sigurna sam da se nisi niti približila nekim drugačijim pristupima za low respondere, tako da vjerujem da sama moraš stvar uzeti u svoje ruke - tvoja inicijativa je ovdje potrebna, iako ne vidim razlog da ti Rijeka ne bi izašla u susret s "tailor made" protokolom, posebno zato što si lowie, ne vjerujem jednostavno... da neće, posebno zato što se Rijeka hvalila da ima vrlo visok postotak trudnoća iz prirodnih ciklusa koji je jedan tamošnjih liječnika navodno doveo do višše od 10% trudnoća..... iako ne znam tko te liječi, jel profesorica ili netko od muških u RI? evo nešto od materijala koje sam ja svojevremno našla: http://www.google.de/url?sa=t&rct=j&...79189006,d.bGQ
Kadauna prirodnjak ne dolzi u obzir vise. Niti jednom nismo dosli do j.s. a odradila sam 4.
Hormone sam radila neke u 9.mj ali taj ciklus sam imala i cistu i hormoni su radjeni na 1.d.c. tj isti dan kada sam bila na pregledu i dobila. Fsh 10.6 IU/l estradiol 208.10 pmol/L i prolaktin 117.8 mlU/L. moj fsh seta od 9 do 12,9 i to u ovoj godini. Rekli su da je sve ok. Bila sam kod privatnog MPO-vca. DHEA-S sam na svoju ruku vadila u 8.mj i nije nizak 8.11 nmo/L.
Jedino neznam pa me prosvijetlite koliki bi trebao biti prgesteron ako je doslo do ovulacije. Moj je na 19.d.c bio 22.6 nmol/l i u to u ciklusu u kojem sam par dana prije bila na utz i potvrdjeno je da je do ovulacije doslo. Po bolovima koje imam za vrijeme ovulacije zakasnila sam 1-2 dana najvise sa utz da bi se tocno odredilo na koliko mi puca folikul.
I po mojoj procijeni nisam samo low nego i slow responder.
pak, a jel znaš kako stojiš s afc i amh?
Amh <1,14 pmol/L antralaca je bilo "nesto" prosli mjesec kod prirodnjaka, tako mi je receno.
e kad ja zorom se ne znam izražavati, ustvari Bog zna znam li se inače artikulirati kako spada :lol: ma ono pak što sam htjela reći je da ako Rijeka inače se izvježbala - odnosno jedan vaš liječnik - na prirodnjacima i u tome ima navodno zavidne rezultate (oni ih sami hvale), ne vidim ama baš niti jedan razlog zašto ne bi tebi kao (s)low responder išli s tailor made protokolom, s jednom od (poluprovjerenih - jer ne šljaka svaki za sve (s)lowies) stimulacija..... ! Na tebi je da stvar uzmeš skroz u svoje ruke, za početak se ja iskreno ne bih niti zadovoljila s ovakvim standardnim protokolima niti bih se dala otpremiti s "nešto" antralaca u jednom ciklusu. Tvoje je da pitaš i traži konkretan odgovor, tek onda ustvari znaš čime ti raspolažeš. Nadam se da se ne ljutiš zbog ovakve iskrenosti. AMH je nažalost vrlo vrlo vrlo nizak, za pretpostavljati je da ih antralci prate - nažalost, ali to nije razlog za popustiti i ne pokušati još bar jednom odraditi na teret HZZO-a nešto drugačiju stimulaciju. Ostalo bih ja iskreno otvoreno pitala liječnika koliko ima smisla dalje pokušavati s vlastitim stanicama. Pak, zaboravila sam ti godine?
Kadauna napisala sam ti poduzu poruku da ti malcice priblizim situaciju dva puta ali mi se obrise jer radim dvije stvari istovremeno pa to potraje i ode sve u nepovrat :gaah:.
Vjeruj mi pokusala sam uzeti stvar u svoje ruke ali ne ide to samo tako jednostavno. A ja im jaaako kvarim statistiku za prirodnjake jer nisam u standarnim okvirima. A gle mora svatko po necemu biti poseban. Ja imam posebne diiiiivne cikluse.:cupakosu:
I ne ljutim se ni najmanje, dapace. Zato i jesam tu jer ponekad mislim da sam ja luda pa sve seciram i analiziram ali kada imam osjecaj da sam u pravu i jos uz to imam nazalost dokaz da ne valja ne mogu samo sjediti i cekati.
Put u Prag je u planu kao opcija nakon jos bar jedne stimulacije privatno. MM bi odmah da preskocimo sve i na jesen za Prag ali ja ipak imam potrebu jos malo tjerati mak na konac i odraditi ovo na sto imam pravo preko HZZO a pa makar me to kostalo zivaca.
Neznam kako da vam to objasnim ali ovo je borba izmedju mene i mojih stanica. Ah tesko prihvacam poraz, sta da radim :lol:, takva sam.
Pozdrav cure ;-) nova sam tu.. vidim ima masu postova.. puuno informacija.. imam 33 gidine.. uredan 28-dnevni ciklus konstantno.. zadnji nalaz Uzv 9 dan ciklusa dobar, jajnici u redu ,s dominantnim folikulom od 17 mm , prima time test nije pokaza ovulaciju. Progesteron 21 dan 4,5... fsh od prije 2 godine 13.1 .. (2010 je bio 7,1) amh vjerojatno smanjen (bar je bio na granici 2009 god) polip u maternici od nekoliko mm,spremam se sad hodocastit u bolnicu za skinit ga. Trebam li se uopce nadati da cu prirodno uspit stvorit bebaca ?
Nova sam.. i ne znam jel moji postovi idu odmah ili mora proc neko vrime ?
AMH ti je nizak, fsh polako već ide prema gore. Nije najbolja situacija za jednu 34-godisnjakinju.:-(
Smanjena plodnost prema zalihama js. Kakvo ti je stanje sa antralnim folikulima? Imate li koji dodatni problem vezan uz plodnost? Jeste već bili u postupcima? Kakvi su rezultati bili i prema kojim protokolima? Ako niste bili u postupcima, idite sto prije. Ne gubite vrijeme.
Ne znam ti reci puno o tome jer sam i sama pocetnik..mogu ti reci samo da je moj AMH 12,5 a imam 35 god i dok je rekao da nije bajno u smislu da nije tak lose ali nije ni dobro..to je negdje na granici ...imas i tablicu kako se te vrijednosti citaju..googlaj.
Inesz I Fuksija hvala. Procitala jesam da je ta vrijednost smanjena plodnost, medutim zanimalo me koliko je to atipicno za moje godine. Da, imamo jos problema a to su neprohodni jajovodi I ne bas bajan spermiogram. bila sam u postupku tzv. Polustimuliranom, klomifen+puregon I od 7 folikula samo 2js. Zato sam se I zabrinula I otisla vaditi amh
stela ni ja nisam bas iskusna pricekaj da ti se jave cure s vise iskustva. Ja cu ti napisati svoje iskustvo: moj amh 1,14pmo/l imam 34 god. sve ostalo je uredno ukljucujuci i spermiogram.Meni je postupak uspio iz prve! od 5 folikula 2 stanice 1 zrela, napravili icsi vratili je i eto bingoooo.
moj savjet ti je da nikako ne gubis vrijeme. Sretno
Stigli nalazi hormona 4dc pa očekujem raspravu :) ljube, bubi, kadauna... i sve druge...
tsh 1,18 (0,27-40,2)
prl 412,5 (102-496)
fsh 22,6 (3,5-12,5)
lh 5,8 (2,4-12,6)
estradiol 253,70 (46-607)
testosteron 0,67 (0,29-1,67)
shbg 60,2 (24,6-122)
fai 1,11 (0,297-5,62)
zadnji nalaz pred 1,5god. AMH 2,4
FSH krenuo rasti, menga mi traje 2 dana, od trećeg imam samo smeđarenje do petog i onda više ni to... ulazim u lagano u menop... strah me ni izgovoriti...
Snekica nis pametnoga ti neznam reci osim :love2:.
Snekica, meni se ovo cini ok, sto te tocno muci?
Sneki, šala mala- trebala si vaditi 2.dc pa bi i FSH bio mrvicu zgodniji. :-)
A sad za ozbiljno, mene tu više muči visok FSH nego nizak AMH, vrlo je velika vjerojatnost da reakcija na (bilo kakvu) stimulaciju bude losa, tu bi trebalo loviti dobar ciklus, napraviti UZV na početku ciklusa i vidjeti stanje antralaca i ovisno o tome ići ili ne ići dalje, nisam sigurna da li je to moguće ganjati u bolničkom aranžmanu. Stimulacija i nije od neke koristi ako je taj ciklus loš po pitanju antralaca.
bubekice FSH me muči, uvijek je omjer sa LH bio 2-3:1, a sad je skoro 4:1
ljube, imam feeling da nema smisla ići sa dugim protokolom (od 21dc Decap., od 2dc menopur 4x)... :( mislila sam da će nalaz biti bolji, neznam, nisam više pametna...
Snekica pa kao kaze ljube dogovori fm 1 d.c. i ako nema antralaca dovoljno nemoj ni kretati sa stimulacijom. Ovo ti je zadnji postupak preko Hzzo-a probaj dogovoriti da ga sto bolje iskoristite.
ljube, bila je subota :D
pak, tako ću i probati dogovoriti. moram zvati 28.11.ili 1.12. pa bi taj dan odmah i išla gore.
Ha da, fsh je u nebesima :/
Poslusaj ljube, ja nazalost s tim nemam nikakvog iskustva.
Ma zovi ti vec sutra i reci da imas izvanrednu situaciju i da moras do doktora sto prije, a ne da ti sada od stresa jos malo skoci fsh dok cekas kraj mjeseca. I mozda da ponovis nalaz u sljedecem ciklusu.
Zvala sam danas ali njega valjda idući tjedan nema, a ovaj ima ful krkljanac. Ma, neću forsati ništa, ići ću gore na dogovor i lijekove, pa ću vidjeti šta će tada reći. Najvjerojatnije ćemo odgoditi za iza nove godine. Samo mi je šteta jer imam neke lijekove kojima će isteći rok dok dođem na red :(
Sneki, pa fsh ne naraste odjednom nepovratno...neko vrijeme varira, a to može trajati i godinama. ne znači ovo sad da će i idući ciklus biti toliki, trebalo bi ga pratiti, izvaditi par puta...mjerodavan je onaj vadjen u ciklusu kad ideš u stim, uz afc. možda nije izgubljen postupak u ovoj godini
Do sad mi je uvijek bio do 12. Šta je sada pitaj Boga...
Ma odlučili smo odmoriti još koji mjesec, nek se on ili stabilizira ili da znam na čemu sam konkretno. A do tad živio stari dobri keks :)
Kod mene s 35g AMH 1.5 nikad nikakvih problema nisam imala, svi u cudu od doktora! :o
Slucaj iz bolnice 45g/AMH 25.5 i sad ti meni reci!!! :gaah:
Mi smo krenuli na potpomognutu zbog suprugove kemoterapije, kao imamao godina šta cekati i onda skuze da su meni niske ovarijske rezerve, nitko ne zna zasto, valjda stres. :zbunj:
Do sad smo prosli 5 postupaka samo 1 oplođena stanica koja se nije ugnjezdila. :-(
draga Nela, sjećam te se s teme mpo u Petrovoj...još uvijek ste tamo? kakve stimulacije si dobivala s tako niskim amh? jesu ti rekli kakvo ti je stanje s antralcima?
stres nažalost nije dokazan uzrok smanjene ovarijske rezerve :( stvar je u tome što se o ovom stanju jako malo zna...ono što je poznato je da je u jednom manjem dijelu slučajeva uzrok genetika i abnormalnosti na x kromosomu (npr. Turnerov sindrom, fragilni X), u jednom dijelu autoimune bolesti, ali većina nas ipak za sad ima nepoznat uzrok.
rađamo se s finalnim brojem jajnih stanica, a zašto je kod nekih od nas on manji - to još nitko ne zna. meni je najteža stvar u mpo bila (i još uvijek je) mirenje sa spoznajom da o tom stanju postoji tako malo medicini poznatog... nema odgovora, pa evo - čak ni ujednačene ideje o tome što i kako s tim pacijentima
Evo da napisem kakvo je stanje kod mene bilo kad sam krenula u postupak.
FSH 17,75
LH 11 i sitno jos nesto
svi nalazi su mi ostali u klinici al sam pisala kad sam dobila nalaze na temi stigao i moj nalaz hormona....
prvo mi je bio sok zbog FSH a AMH sam cekala tada jos.
Bez tog jednog nalaza odlazim kod dr. Lazarevskog na pregled i nakon uz mi kaze da se sto on vidi ne podudara sa nalazom koji sam donijela. Jos jedan sok, cekam sto ce mi reci.
Kaze vi imate 10 antralnih folikula i to je dobro...cekamo jos AMH i dobit cete terapiju. Rekao je da moj FSH maksimalno 13....i to je poviseno al nije skoro 18 kako sam dobila u nalazu.
AMH je 7,1
Kad sam mu javila rekao je da nije to tako strasno.
Nedavno sam napunila 35 god. i danas punih 22 tt
Dobila sam i te kako jaku terapiju al evo isplatilo se :) ;)