za veceru cu po 1. x napraviti pomfrit od butternut tikve
http://www.coolinarika.com/recept/po...tternut-tikve/
Printable View
za veceru cu po 1. x napraviti pomfrit od butternut tikve
http://www.coolinarika.com/recept/po...tternut-tikve/
istu stvar možeš raditi i na tavi uz minimalno ulja, ne treba više od 10 minuta za peč
o da, čak se i mom mužu sviđa bundeva-pomfri. njam!
možete mi dati ideju što da MD jede tijekom dana, on je naime cijeli dan u autu pa nema mogućnosti za pravi ručak.
osim voća, naravno.
odlučio je da će izbjegavati pekare (a i ja bih trebala opet):no:
Moj gablec često bude sir i vrhnje s malo špeka ili napravim salatu od rajčica/paprike/zelja/rikule/kristalke s malo tvrdog sira i kuhanim jajima i zalijem s dressingom od mas. ulja, octa i soli, nekad dodam kefir.
Napravim shake od kefira, lanenih sjemenki, malina, žlice meda, za glad nekada stavim žlicu mekinja ali češće ne, i najvažnije kokosovo ulje ili maslac.
Ili sendvič u velikim listovima salate.
Napravim dan ranije zapečeno povrće u vidu lazanji i to je fino hladno a i lako se prenosi.
Nakon takvog gableca sita sam do 17-18 sati.
jučer sam isprobala caponatu, doduše malo modificiranu i domaće kobase.
Jako fino.
Danas sam radila ovo http://www.gastro.hr/Pecena-piletina...evom-7013.aspx
Uz male izmjene - pureći batak, bez tikvice, malo komorača. Koristila sam hokaido bundevu.
Bilo je odlično.
dakle imam more rog paprika, dio sam ispekla i stavila u duboki a za ostatak smiščjam svaki dan recepte..
U nedjelju sam prepolovila rogice, napravila filu od sitno narezanih paprika, slanine,poriluka,češnjaka, labneha i vrhnja. Napunila paprike i pekla jedno 20 minuta, pred kraj sam stavila malo tvrdog sira na vrh.
Odlično, jako ukusno toplo no hladno još bolje.
Sad bi rpavila ovehttp://www.coolinarika.com/recept/pl...rog-paprikama/
Jel imate ideju što staviti umjesto brašna?
odustala sam od toga, tražim recepte bez pečenja...
kad pravite kruh,koliko sode bikarbone treba umjesat s kefirom da glumi prasak za pecivo?
evo su mi se fine lepinjice iz LCHF kuharice spljostile...:( cekam da se ohlade pa da provam ali ne izgledaju obecavajuce,ni blizu ko na slici...
dosada se nisam usudila peci nijedan kruh jer su mi sastojci malo skupi za promasaje....
i,da kako cistite mlinac poslije mljevenja,jaaako se sve ljepi od masnoca iz sjemenki/oraha?
od svih tih kruhova ja sam sebi slozila najjeftiniju i najbrzu vatijantu: dva jaja, soli, maslaca odokativno (žlicu, dvije, moze i ulje), četvrtinu vrecice praska za pecivo, mjesavina kokosovog brasna, lanenih sjemenki i sezama (kada imam, dodam badema, oraha...svejedno). Žlicom stavljam hrpice u tepsiju, pece se desetak minuta.
dugo već virkam na ovaj topik, i nakon što sam neki dan skontala da ako ovako nastavim, u martu neću imati u čemu na posao, odlučila sam da vam se pridružim...ovako više ne mogu...nadam se da ću i ustrajati u svojoj namjeri, ako i kad posustanem obratit ću se vama :-)...
štreberski sam iščitala svih 31 stranicu al' opet imam par pitanja...zobene mekinje sam našla samo sa klicama, je li mogu te?vegeta ne dolazi u obzir (ima šećer u njoj)?za vegetu pitam radi mm...prilagodila bih i njemu ishranu, a on voli vegetu...turska sa steviom i što masnijim mlijekom?ne bih sa slatkim vrhnjem...možda su pitanja bezveze, oprostite, nova sam :oops:...
Vegeta je puna pojačivaća okusa koji je gadna kemija i uzrokuje ovisnost, glavobolje.
Sa klicama ne ide..imaju previše ugljikohidrata.
Ja stavim mlijeka u kavu, ako imam domaćeg, što su rijetki petki, a ako ne onda od Veronike i ne grizem se zbog toga, malo pijem pa me deci mlijeka u 2 dana ne brine.
Da si bliže dala bi ti korjen ljupčca https://www.google.hr/#q=ljup%C4%8Dac&spell=1 ja to kristim umjesto vegete jer ima intenzivan miris, korism naravno lišće koje iznikne.
Skužila sam da ako koristim kupovno meso treba mu hrpu stvari dodati a kad uzmem komadić domaćeg miriši fino za poluditi i ne zahtjeva puno začina.
hvala ribice :-)...
nisam znala da je vegeta toliko zlo...inače, ja je ne volim, nego je mm još od svekija pokupio tu naviku...izbjegavam je gdje mogu, ali izgleda da će sada biti sve bez nje...
pokušat ću nabavljati domaće mlijeko i sireve...bar živim u mjestašcu okruženom selima pa se možda i snađem...inače i ja mlijeko pijem samo uz kavu, rijetko samo...ali zato ne mogu bez vrhnja, sira, vrhnja za kuhanje...i sada mi se osnova ishrane sastoji od mesa i salata, ali mnooogooo slatkiša i kruha...ovisnik sam o lošim UH a znam da se debljam od njih...ma začas ogladnim...
još jedno pitanjce...koriste se hladno prešana ulja?može li ono obično maslinovo, dakle ne ekstra djevičansko?koje ulje ima neutralniji okus, bučino ili laneno?do sada ih nisam koristila, pa ne znam...
Trabalo bi biti extra djevičansko jer su ostala dosta mješana s nepoželjnim uljima..treba neko vrijeme ali se navikne na miris.
Bučino je meni intenzivnije od maslinovog a iskreno laneno nisam probala.
Ja koristim dosta mast u kuhanju a s maslinovim začinim salate i klasika preko ribe, blitve i dr povrća na lešo.
Ja moram ovdje napisati da sam u trideset i nekoj dkužila da je dinstani kupus ukusan. Dosta mi je već bilo kupusa na salatu i kelja na lešo pa sam zdinstala kupus.
Upravo sam se najela pilećih jetrica i tog kupusa, jako fino.
Jel ima tko ideje za kelj. Inače mi je najdraže varivo sa krumpirom ili popečci u koje ide dosta brašna. Nekidan sam probala napraviti popečke od jaja, mješavine smljevenih sjemenki i pirea od kelja ali mi i nije bilo nešto.
Ja od kelja jedino radim kelj na lešo s malo krumpira, s finim maslinjakom i bijelim lukom. I to mi svi doma jedu.
Kao prilog tome super su mi pileća prsa na gril tavi, prethodno marinirana masl. uljem i bijelim lukom u prahu. POslije
se opet poliju s masl. uljem. Jel se vidi da se mi utapamo u maslinovom ulju?:lol:
nabujak od kelja
Dinstas mljeveno meso, dodaš začine i pred kraj žumanjke.
Kelj izrežeš na trakice i prokuhaš u slanoj vodi.
Istučeš bjelanjke.
Sve zajedno izmješaš i staviš u namazanu vatrostalnu, pečeš oko 20 tak minuta, izvadiš, naribaš sir i vratiš u pećnicu da se sir rastopi i zapeče.
Ovo kod mene jedu svi, iako nisu ljubitelji kelja.
moji vole i te popečke ali to mi nije sada prihvatljivo.
Našla sam neke kao sarmice pa sve zapečenosa bešamelom, ok mogla bi vrhnje staviti ali to mi je prekoplicirano. Možda neku musaku.
ne znam kolko ce se ovaj recept uklopiti/nova,pripremam se promijeniti jelovnik,tek proucavam
ja ih radim ovako i nestaju brze od mesnatih
1 kg kelja-oprati,skuhati u slanoj vodi,dobro ocijediti,iskosati
ubaciti-1 jaje
sol biber
1zlicu kosanog persina
malo kosanog cesnjaka
1-2 zemlje namocene u mlijeku i ocijedene/prilagodite svoje pogacice :)
1 zlica brasna-mozda bi se mogle ubaciti zobene pahuljice
na masti isprziti 1 manju glavicu luka,da malo posmedi
ubaciti u smjesu,sve dobro izmijesati i ostaviti da se sastojci prozmu/savrseno je bar 1-2 h
ovi se *fasiranci inace klasicno pohaju,ali ja ih obicno uvaljam u prezle i przim na ulju
caka za izvrstan okus je przrni luk na masti/inace stari recept-probajte
mislim da bi bili fini i zapeceni u rolu sa vrhnjem i sirom,kolko sam pokopcala ovj nacin prehrane
hvala na receptu.
tako nekako ja pravim svoje popečke i probala sam improvizirati nešto sa samljevenim sjemenkama, jajima i sirom ali meni nije odgovrarao okus.
Ovaj nabujak moram probati.
A što jedete za doručak?
jutros sir, vrhnje, malo kulena i puno rog paprike
ja cu za rucak/veceru ovo
http://istineilaziohrani.blogspot.co...na-salatu.html
može i musaka od kelja.
dinstano mljeveno na luku s lovorom, blanširani cijeli listovi kelja pa slažeš musaku i zaliješ domaćim vrhnjem. fino je i hladno
u toj musaki (ja to zovem lazanje od kelja) se ja i MM davimo, odlicna je!
A što koristite umjesto kruha?
Recimo voljela bih ujutro pojesti kiselo vrhnje namazano na kruhu.
A sad ću ja- smije li se domaci ajvar jesti po LCHF/ naravno žlicom :)
Ne vidim razloga zašto ne, ali eto da pitam
Cak mislim na svinjskoj masti. Kad smo vec kod masti; prosli vikend smo bili u Baranji kod prijateljice koja ima EKO imanje. Kakvu sam mast jela??!!! Ajme! Od žirovanih svinja, sorte mangulica. Bijela kao snijeg a ukusna kao da ima zacina u njoj. Njamiii! Odmah sam narucila jednu kantu kad krenu svinjokolje ;)
Bok svima!
Evo i ja vam se pridružujem, barem ću probati. Danas mi je prvi dan, frižider mi još nije dobro opskrbljen pa improviziram.
Inače imam dijabetes tip 1 i jako me zanima kako će ova prehrana utjecati na moje šećere. Ja ne želim izgubiti kile, HbA1C mi je super (<6), ali imam puno oscilacija, odnosno hipo- i hiperglikemija što me jaaakoooo iscrpljuje i fizički (jer se osjećam loše) i psihički (jer me to živcira).
Uvjerena sam da je za to djelomični kriva i prehrana odnosno moja nedisciplina.
Znači ono kaj ja želim postići je stabilnost. Sigurno će mi se i doze inzulina smanjiti, ali to mi nije toliko bitno. Jedino što me plaši je količina masnoća. Ne zbog kolesterola, nego zbog odgođenog otpuštanja šećera u krv..no neći vas s tim zamarati :-)
Imam par pitanja za iskusne Lchf-ašice:
1. Vidim da neke od vas jedu banane. Jel to ok ako ne želim mršaviti? Npr. za doručak?
2. Ne volim svinjsku mast, ali volim maslac od badema. Jel ga mogu trpati di stignem ili ne?
3. Kaj je s mlijekom? Dnevno pijem tri kave s malo punomasnog mlijek. Ukupno bi to bilo max dva deci dnevno. Jel mogu i dalje tako?
4. Ne volim baš jaja. To me dosta ograničava, vidim da vi sve mlatite jaja. Ali volim majonezu. Ne da mi se radit svoju pa sam kupila neku od alnature. Jel ta ok? Piše da su jajca iz organskog uzgoja.
5. Zobene posije? Jel to ok npr. za doručak? Danas sam ih jela i ipak ih moram pokriti inzulinom. Kaj nisu to samo ljuskice? Ima li nešto tog tipa a da ne sadrži UH?
Hvaa puno na odgovorima, tek se ufuravam :-)
Pozdrav svim lchf-ovcima
Budući sam i sama lchf fan, konstantno sam u potrazi za novim receptima. Odlučila sam napraviti web stranicu na koju se možete logirati i objavljivati vaše recepte. Trenutno je na stranici objavljeno samo mojih nekih 20-ak recepata. Nadam se da ćete podržati moj trud i zajedno sa mnom puniti stranicu receptima, a time ćemo napraviti bazu recepata i imat ćemo ih sve na jednom mjestu
Molim vas također da sugerirate kako poboljšati stranicu
http://www.lchfsvakidan.com/
LolaMo,ja sam daleko od iskusne,samo koketiram s LCHF-om ali mogu ti rec da su posije OK jer za razliku od zitarica nemaju UH,samo vlakna...
Eto to sam naucila...:)))
Ja pravila maloprije oopsie,hm,nije mi dobro ispao...kad sam dodala zutanjak i sir u snijeg sve se nekako rasplintilo i smjesa je bila dosta ligera.. (a dobro sam bjelanjak istukla)
pa sam onda zlicom spustala na pleh male hrpice (njih bice 12ak) koje su se sve jos malo rasplintile i spojile pri pecenju,dosta narasle pa se onda na kraju spljostile...(LOL,koji opis...)
okus me podsjeca na neku losu prepecenu kajganu.... i jos nisam namastila pleh nego stavila papir za pecenje pa mi se prilicno zaljepilo sve...
koliko je 1gr pp-a? ja sam bice 1/3 zlicice razmutila u malo kefira...
Skulirana sada imaš super palačinke :D pa ih možeš napuniti s sirom/špekom/paprikom/mljevenim i salatom....i super je za ponjet na posel.
Lolamo tebi onda više treba paleo nego lchf, voće je dozovljeno u paleu pogotovo ako je domaće i lokalno.
S maslacem od orašastih budi tek toliko suzdržana da ne pređeš neku šaku, dvije ( doza suhog orašastog) na dan.
Brobaj Eggmilk, meni je otkriće za kavu, još dodam na vrh žlice kakaa ili cimeta mmmm...
Za majonezu nisam ziher ali kao i sve u životu ne smije se biti jako ograničavajući i treba si neka sitna zadovoljstva dozvoliti.
Ako se ide na dugi rok a vjerujem da ovaj način života mnogi "žive" na duže ne smijemo gledati samo ravno, treba kupovati lokalno, jesti domaće ali ne se uzrujavati ako je koka koju smo pojeli iz cekina a ne iz farme..dok ne jedemo pakirano, vegetu i slična sr...a, gotovu hranu, rafinirane žitarice i proizvode tipa tjesta, peciva, kruha mislim da sebi radimo jako veliku uslugu.
Probaj granolu samo od orašastog za doručak, možda će ti biti ok.
Tak su mini, onda napravi big mac s njima :)
Mogla bi ih i ja napraviti.
Jučer sam napravila sladoled/mousse od čokolade s malinama.
Izmisala 0.5 l veronikinog sl vrhnja, dodala 150 g otopljene čokolade i kada se malo ohladila dodala sam je u istučeno vrhnje i samo umješala maline.
Što je to fino.