:)
Moj nije, ali ja skroz nešto i u starijim datumima novo pronalazim :)
Često se vraćam na vaše godišnje liste najboljih knjiga.
Došla iz knjižnice maloprije : "Bilješke o tvom iznenadnom nestanku" i "Dobar materijal" su u torbi :)
Printable View
Slično i ja, s tim da se meni čini da imam najsličniji ukus s chesil, tobom (iako ti čitaš puno previše u odnosu na to što ja mogu svladati), pratim i Juranu, a knjige od tanja_b ne mogu dio jer ona uživa u prepoznavanju glazbe i matematici i stemu, a meni je to big no, ja volim... što bi ona rekla... pastorale :mrgreen:. I Knausgaarda volem, ali ono.... sezone. Imam ovu koju ti sad čitaš na eng., čekam ljeto. Kupila kad sam naivno mislila da je napisao standalone roman :lol:.
Pitao me ex krug Roda prijateljica koje su postale RL - ti si još uvijek na Rodi??? Zašto??? Zbog ovog topica najviše.
I malo pišem u prazno i pišem svoje ina33 nizove za audio formate / publicistiku jer to je zapravo sada većinski format na koji način konzumiram knjige, ali nikad ne znam jesam li s tim audio stvarima zapravo off topic jer to nije "čitanje".
Ja si kad vidim novo ili staro :) na forumu odem odmah u aplikaciju od knjižnice pa si ih označim :)
Sad slušam ovu, i ta mi je baš zanimljiva:
"Peak Human" Johana Norberga, o uzrocima uspona i pada civilizacija, zanimljivo predstavlja povijest Grčke, Rima itd. Ne znam je li prevedena, ako dobro shvaćam, iz 2025. je.
Ne bih rekla da je dostupno na hrvatskom. Originali su se mogli kupiti, ali uglavnom sada nije dostupno. Evo primjera: https://znanje.hr/oznaka-proizvoda?s...=Johan+Norberg
Baš je lijepo vidjeti toliko upisa.
Preporuke uglavnom nalazim na ovom forumu, hvala vam. Relevantni su mi još klasični mediji i kritičari, provjeravam što se o knjigama piše na Jutarnjem i tportalu.
Ponekad kad ne znam što bih, uzimam po izdavačkim kućama. Fraktura, Hena com i Oceanmore su mi najdraže.
Heidi Saevaerid - Život na Svalbardu
Nakon Žene u polarnoj noći, sa zanimanjem sam uzela ovaj roman. 50.-e su godine 20. stoljeća, mlada žena s dvije malene kćeri prati svog supruga koji je prihvatio posao liječnika na Svalbardu, na kojem uglavnom žive rudari. Svedena na ulogu supruge i majke u polarnoj pustoši, pomalo gubi konce. Zanimljivo je prikazan odnos s mužem, koji je, naizgled, prepun razumijevanja, nježan i tolerantan. Ali, ženu jednostavno ne vidi.
Andrew Walden - Prokleti muški
Autobiografski roman švedskog novinara rođenog 70.-ih. Odrastao je s hipijevskom majkom koja je stalno mijenjala partnere, neki od njih su mu glumili očeve, neki su bili samo u prolazu. Walden kroz sve ide s humorom, jer je istina zapravo mučna. To što je prolazio preteško je, ali nalazi načina i snage da razumije majku kojoj je i posvetio knjigu (i to, kako je napisao, bez pasivne agresije).
Ja se foruma baš i ne sjetim više često i nisam bila sigurna jel to itko više čita, al evo nekih stvari koje sam čitala zadnjih mjeseci
Daniel Kehlmann - Tyll
Roman se odvija u ranom 17. stoljeću i prati Tylla koji je kao dječak pobjegao od kuće nakon što mu je otac osuđen za vještičarenje, te radi kao akrobat, zabavljač i dvorska luda. Prateći njega i ljude oko njega roman priča o okrutnoj europskoj stvarnosti, prožeto s malo magijskog realizma. Na trenutke me podsjetio na Mladenku kostonogu po atmosferi, s tim da je Kehlmann k tome i jako duhovit
Od istog autoga čitala sam i Kao na filmu, ta se odvija kroz drugi svjetski rat i prati redatelja koji slučajno zaglavi u Austriji za vrijeme rata i snima propagandne filmove. Na trenutke mi je bilo izazovno pohvatat tko je tko, isto ko i u Tyllu, jako puno njemačkih imena. Zanimljivo je kako o ratu ne priča direktno, ali on je svo vrijeme tu i ostavlja zagušujući osjećaj.
Anna Burns Mljekar -
jedna od najdražih mi ove godine. Setting je Sjeverna Irska sedamdesetih, uz političku situaciju tu je i zajednica koja je vrlo kontrolirajuća, konzervativna i mizogina, a mi čitamo priču 18godišnje djevojke koja pokušava ostat koliko toliko normalna u tome. Autorica priča o vrlo teškim stvarima ali na jedinstveno duhovit način. Puno toga nikad ne izgovara i sve je puno šifri, tipa Engleska je prekomorska država, dečko s kojim ima nedefiniran odnos zove se možebitni dečko, brojna obitelj sastoji se od prve sestre, druge sestre, treće sestre, pa prvi šogor itd... taj stil je ko šećer koji nam pomaže progutati ustvari gorku pilulu. Briljantna knjiga i odličan prijevod
Lea Ypi Slobodna - sve je već rečeno, 12/10
Otessa Mossfeigh - Moja godina odmora i opuštanja mi je bila super, Smrt u njezinim rukama onako
Ubod pčele meni bezveze, onako zabavna dok čitaš al ustvari ne bih je opisala kao nešto kvalitetnu knjigu. Kraj razvučen do zla boga, bila sam sva "dajte meni taj pištolj da to riješim"
Ann Patchett - Nizozemska kuća - krasan atmosferičan roman
James McBride - Dućan nebo i zemlja - 1930e, američko predgrađe gdje žive siromašni židovi i crnci, međusobno si pomažu a pogotovo se ujedine oko pomoći jednom gluhom crnom dječaku. To je priča o solidarnosti i obespravljenim ljudima koji si međusobno pomažu, iako ima mučnih scena ustvari grije srce, meni je osobno bila i malo "preamerička" s tim, al generalno je dobra
Vernon Subotex od Virginie Despuentes, preporuka ovdje s foruma još davnih dana, s razlogom. Ne znam zašto, očekivala sam da će bit teža i mučnija nego što je. Prvi dio mi je odličan, drugi malo slabiji, treći još nisam.
Alejandro Zambra - Čileanski pjesnik -
meni je bila zanimljiva i draga, iako me na jednom dijelu malo i smorio s tim pjesnicima
Yoko Ogawa - Policija sjećanja -
kratki japanski roman o otoku s kojeg nestaju stvari, npr jedno jutro nestane čaj, tad se svi okupe i pobacaju sve čajeve u kući i nakon nekog vremena uopće se ne sjećaju da je čaj ikada postojao. Knjiga je neobična, nije svakom po guštu, al recimo ako ste voljeli Vegetarijanku, svidjet će vam se i ova
Isabel Hammad - Ulazi duh -
mlada glumica palestinskog porijekla vraća se u domovinu i priključuje jednoj kazališnoj skupini, te postavljaju predstavu Hamleta ne u Mrduši Donjoj nego na Zapadnoj obali. Jako zanimljivo prikazano kako je život izgledao tamo prije 2023.
I još za angie, nakon Jutarnje zvijezde čekaju te Vukovi iz šume vječnosti, meni je ta najdraža. Drugačija je konceptom, nema toliko likova, ustvari se vrti oko dva centralna lika. Onaj poznati zoom in, meni je naprosto genijalno što glavni lik u toj knjizi nije ništa pojeo a da nismo bili s njim i dok je tu hranu pripremao, dok je kupovao namirnice, dok se vozio do trgovine, prenosio namirnice iz auta u hladnjak..
:heart: ali to je naš klasični Knausgard, zato mislim da je Syvert njegov alter ego
Nego, pročitala sam ja Vukove, s njima sam i započela, pa s Trećim carstvom, i super da si me vratila na Jutarnju zvijezdu, tako mi je super čitati te priče iz perspektive drugog lika iz odnosa.
Ma baš volim Knausgarda! Uz njega mi je i filozofija postala zanimljiva, kako on promišlja o filozofima i filzofskim pravcima, odnosu filozofije i vjere, baš mi je sve zanimljivo i stalno mi se otvaraju novi svjetovi.
Heart the lover mi je divna, iako je bila dosta i tužna na kraju pa sam uzela drugu knjigu iste autorica koja je povezana s Heart istim glavnim likom. Zove se Writers & Lovers, i također je lijepa, samo ne toliko kao Heart. Možda, da sam ovu prvu čitala, ne bih tako mislila jer ne bih bila u situaciji da uspoređujem.<