Mislim da sam to i rekla, da ako je i cisto matematicki opasnost takva da je nekome jednako riskantno i cijepit se i ne cijepit se, ne bih ga smatrala sebicnim. Al nadam se da bar za ta starija cjepiva nije?
Printable View
Mislila sam omjer koristi i rizika.
Itekako je ispalo i niko nije obecao da je to jednom zaivijek, ne kuzim odkud to? Al ako si u mentalnom sklopu 'meni dosta visee ovoga', onda da, razumijem odkud to nerealno ocekivanje. Nema garancija, nema garancije da nece sad lupit potres, srusit se zgrada, prometna itd. To je meni djetinja slika svijeta. Ima vecij i manjih vjerojatnosti za nesto. Dobro procijepljene zemlje bolje zive, nemaju toliko viskova smrti i krcenja bolnica, relaksiraju mjere. Ako ove druge ne skuhaju jos ucinkovitiji virus. To je maraton, niko nije obecao sprint, osim laika 'dosta viseee korone, za mene je prosla'.
Pričam o cjepljenoj baki i dedi, oboje ni 65 godina, bez komorbideta. Ne čuvaju mi djecu ni bez corone, živimo predaleko za to, oduvijek, niti mi je to bilo bitno.
Ali, ako pričamo o situaciji gdje su svi cijepljeni, testirani 3x tjedno i o situaciji u kojoj je jednoj osobi ugrožen život (ne zbog corone), onda mi je svejedno sebično. Em me zanima koliko je takvih slučajeva bilo, od svih koje ja znam su oni bili najekstremniji slučaj i nisu doslovno pustili nikog u kuću niti išli ikog vidjet 18 mjeseci.
Cijepljeni koji se zaraze i razviju simptome su opet manje zarazni u odnosu na pozitivne necijepljene, plus cjepivo štiti od težih oblika bolesti, tako da te dve stvari u kombinaciji, manje zaraze i manje težih oboljenja meni ipak djeluje kao put prema kraju pandemije. Normalno, da se nije pojavila Delta sve bi bolje izgledalo.
Ja nisam nikoga puštala u kuću, zašto bih?
Pa dobro, vlastito dijete mi živi u mojoj kući.
E pa ja osobno znam samo dvoje ljudi, koji nit su puštali vlastitu djecu ni unuke niti ikog drugog nit su išli vidjet ikog (čak ni na otvorenom). Godinu i pol dana.
E sad, ja bi svoju djecu posjetila u bilo kakvoj situaciji i ponudila im pomoć da im treba. Sve drugo mi je sebično. Divno mi je kad ljudi kažu "ja bi za svoje dijete..." nadopuni točkice, al kad dođe neka takva situacija, onda ih nema nigdje.
Znači meni osobno je ova corona situacija pokazala sebičnost na više razina. I odnos prema različitim mišljenjima, toleranciji, akceptiranju, rezilijenciji....psihičkim bolestima, solidarnošću, društvu u cjelini...ma hrpi toga.
Pa, ovisno o tome di zivis... ima mjesta na kojima je poprilicna garancija da nece lupit potres. A jos vise mjesta na kojima je poprilicna garancija da se nece srusit kuca.
Al dobro... da, ocekivala sam poboljsanje, bila vrlo optimisticna zbog primjeta izraela, a ono sipak. Ok, smrtnost se prepolovila ili pala na trecinu, mozda i vise - sto je izvrsno, svakako je! Al i dalje stoji ovo da ljude vise nije briga za koronu, da se s jedne strane jednostavno zivi, ovdje u nas u svakodnevnom zivotu poprilicno po starom... a s druge strane se uvode mjere i restrikcije koje su tako nelogicne (npr. to s kontaktima sto pisete, i tko je i tko nije kontakt), i zagovaraju se testiranja djece za koja je upitno hoce li ista zaustavit (tesko jer se svi ionako druze) i koja uopce nisu ugrozena od korone. Itd.
Ma ono, pišem i brišem jer nije baš ok tračati obiteljske situacije ;) Svakako, inzistiranje na kućnim posjetama starim ljudima, ne znam, nije mi to ok. Ne vidim problem da se sjedne na otvorenom.
evo, što bi vi rekle na to da od ponedjeljka cijepljeni liječnik ili medicinska sestra s covid potvrdom (ne znajući) šire virus po bolnici i zaraze teške bolesnike?!?
što će im Capak reći: "čujte, oni su vam znatno manje virusa mogli prenijeti jer su cijepljeni, ma zapravo, bilo je to malo manja šansa da će vam donijeti koronu u bolnički krevet, ali čujte imali su covid potvrdu pa smo ih pustili da hodaju okolo i tako neznatno pobiju pola odjela"?!?
toliko je nelogičnosti u ovome svemu da to nije normalno
A do ponedjeljka su širili i cijepljeni i necijepljeni, ne kužim te baš.
Pa do sad se nisu testirali ni jedni ni drugi.
Znači cijepljeni neće početi širiti viruse od ponedjeljka, ako (minimalno) šire širili su i do sad. A ovi za koje je veća vjerojatnost da šire će se testirati.
Pa ne znam to si ti napisala da od ponedjeljka cijepljeni šire virus
Znači ja tu situaciju vidim u odnosu na petak kao smanjivanje vjerojatnosti da zaraza prodre u bolnice.
No da se ne pravim blesava, svakako da su covid potvrde vrsta pritiska da se ljudi cijepe.
Jesu li bolnice do sad odgovarale?
Pa naravno da jesu. Mislim na pitisak, ne na tuzbe.
Ali i dalje cijepljenje nije obavezno. Imas izbor. Gnjavazu , ali izbor.
Bolnica je odgovarala ako se netko u bolnici zarazio koronom?
Rekla bih da je to bio ukalkulirani rizik ili sto se narodski kaze bad luck.
Svakodnevno kalkuliramo rizike u odnosu na resurse, pogotovo kod upravljanja velikim sustavima u krizi.
Bilo bi svakako bolje da se u zdravstvenom sustavu testiraju svi, ali koliko bi to bilo opterecenje za sustav i koliko je izvedivo, to stvarno je znam.
Ali ne mogu reci da testiranje necijepljenih nema bas nikakve logike.
Svakako vise nego netestiranje nikog.
Pa valjda ce testirati one koji imaju statisticki vecu sansu da se zaraze i prijenose virus.
Sto se sustava tice njemu je svakako puni jeftinije platiti dvije doze cjepiva kao zastitu nego testirati ljude.
Ali nikoga se ne moze prisiliti na cjepivo pa su sad smislili testiranje.
( da ne bude zabune preporuka je da se testiraju i cijepljeni ako imaju simptome i/ili su bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na covid bez propisanih mjera zastite).
Ja sam na tragu razmisljanja kao annie, Jadra i Willow.
Sve zajedno pocelo je gubit smisao i stvarno se covjek pita dokaaaad ovako zivjet i sto sad dalje cekamo?? Godot-a :lool:
Mnoge stvari nemaju logike. Cure su vec pisale.
Ja sam uvjerena da ce se ici na prir.imunitet krda, puno zemalja je vec krenulo tim smjerom. Covid potvrde u vecini slucajeva u kombinaciji sa smanjenjem mjera.
Sto se tice HPV cjepiva, nit sam se ja cijepila, nit ce mi se kcerka cijepit. Samo obavezno s kalendara, nista dodatno.
Fala lipa i to mi previse :-)
Lili, a sto tocno dokad? Sto ne mozes raditi sto si prije radila? Koja mjera te najvise pogadja?
Ovisno o kontekstu, naravno, ali kad se govori o necemu sto je lose, onda se pise generalno. Kao i o Hrvatskoj, uostalom. Uzmemo li samo pandemiju u obzir, ne pada mi na pamet niti jedan jedini primjer jasnih/transparentnih mjera, nacina provodjenja tih mjera, mehanizama provjere provedbe tih mjera, eventualnih kazni, sistema prijave... nista. I ta riba smrdi od glave, za pocetak. Tako je nekako i s pravosudjem, a sire.
U isto vrijeme, Hrvatska je jedna prekrasna zemlja u kojoj zivi brdo meni jako dragih ljudi. I vecina njih bi puno toga mijenjala.
Je li ovo dovoljno jasno?
https://scontent-msp1-1.xx.fbcdn.net...92&oe=617EA073
Pa ako je sve ovo tocno, a cini mi se da jest, kako da to nazovem, osim neurednim i neorganiziranim?
Nitko ne kaze da se ne moze organizirati tako da bude - dobro.
Ne znam mozete li mi vjerovati (odnosno zelite li), ali nama je trenutno stvarno prilicno dobro. Prijateljici 50 milja juzno nije. Prijateljici u Kaliforniji je bolje nego nama. Bolja vlast, razumnije stanovnistvo.