Zasto iskljucujes problem vezan sa pelenama, bas me zanima jer sam ja uvjerena da su pelene jedan od indirektnih uzrocnika sinehija?Citiraj:
Dr. kaže bit će bolje kad skine pelene, ali prema mom iskustvu to nema nikakve veze.
Printable View
Zasto iskljucujes problem vezan sa pelenama, bas me zanima jer sam ja uvjerena da su pelene jedan od indirektnih uzrocnika sinehija?Citiraj:
Dr. kaže bit će bolje kad skine pelene, ali prema mom iskustvu to nema nikakve veze.
Sad vidjeh ovu temu,pa da napisem nase pozitivno iskustvo.
Nama je pedijatar na redovnom pregledu rekao za sinehije,al kao nista strasno,nista ne dirat,to se vecinom rijesi samo.
Ako ne,napravi se neki mini zahvat(detalje nisam pitala,jer to dolazi u obzir tek oko 3.godine).
L. je tad imala oko godinu dana. Ja sam tad prvi put cula za to.
Nakon par mjeseci,kad je bila negdje godinu i pol,pocelo se samo razdvajat i sad ima normalnu rupicu. :D
Dakle doslo je,ali i proslo u pelenama. Ne vjerujem zato da pelene bas puno utjecu :/
Ne bi rekla da ima veze sa pelenama, H ih je skinula prije godinu dana, a sinehije se joj i dalje pojavljuju, jednako kao kad je nosila pelene.
Zasto iskljucujes problem vezan sa pelenama, bas me zanima jer sam ja uvjerena da su pelene jedan od indirektnih uzrocnika sinehija?[/quote]
Sad je već dvije godine bez pelena i još uvijek ima sinehije, ali ne znam da li je tako rođena ili ih je dobila tokom prve godine života dok je nosila pelene.
ja vec duze vrijeme kod pranja pisulinke primjecujem kao da joj je desna mala stid.usna sljepljena za veliku onak mi malo cudno to izgleda pa sam se sad sva uspanicarila,M ima 21 mj.,sto posto sam sigurna da to tak nije izgledalo kad je bila manja,sad nemam pojma,sta vi mislite?zamolila sam frendicu da pita svog ginica da dodemo na pregled da ju pogleda a do tad...
Mislim da nije problem ako su velika i mala usna slijepljene jedna za drugu sa strane, već kad su male usne međusobno slijepljene, jer se tu može zadržavati prljavština (zato ja svoju curicu ne kupam u kadi, samo je tuširam) i zatvoren je ulaz u vaginu, što će kasnije sigurno biti problem.
Ako si u Zg imaš dječje ginekologe, oni se bolje kuže u to.
evo danas je slucajno bila patrnazna kod nas,pa sam ju pitala veli da ce to sve na svoje doci,mada mislam da sam zabrijala ,da i nije neka sljepljenost vise moja neka paranoja :/
thx svejedno
Malo ću podići ovu temu jer je kod moje H. problem kao kod we&baby i Rency, dakle, male usne slijepljene za velike, desna na desnu a lijeva na lijevu. Ne bih rekla da ju smeta na bilo koji način...
Pedijatrica je rekla da ne treba dirati, da će to vjerojatno s vremenom samo proci, tj. odlijepiti se, da male usne nisu još do kraja razvijene (ne zna da li je to kod svih curica ili samo kod moje :?, stvarno su jojmalene, oblikom ok ali male).
Interesira me ima li tko iskustva sa takvim stanjem, što su poduzimali, ako išta i kada se riješilo.
i mi nažalost imamo ovaj problem.tj,moja sedmogodišnja djevojčica.
zanima me da li je netko ovaj problem riješavao operativnim zahvatom??
kako je prošlo,i koliko traje oporavak.
i općenito,mame s ovim problemom, koje se dugo nisu javile,kako je sada s vašim curicama??
jako sam zabrinuta pa podižem u nadi da će netko nešto napisati :(
imas pp
Ja sam bila s Lanom u vinogradsko prije godinu i pol i dr je razdvojila i danas sam skužila da su se opet slijepile. ne skroz, ali dosta :(
Baš mi je bed jer ona sada ima 2,5 god i više kuži i bojim se da će joj sada biti traumatičnije :(
cekajte, prosvijetlite mene neuku: jel nije to sljepljivanje malih usana nesto kao fimoza kod muskih? koja je u principu normalna cak i do puberteta?
cini mi se da moja k. ima slijepljene usne, ali nisam sigurna. zasad se ne brinem. idem rostati po webu i traziti info o tome.
da mikka,nešto kao kod muških.
al nije da je baš normalno,
pogotovo zbog urina koji se zadržava iza tog slijepljenog dijela
i nakupljaju se bakterije koje izazivaju urinoinfekte :(
I mi imamo isti problem. Ali nama se zakompliciralo zbog Escherichie Coli. Vec tri mjeseca ratujemo s bakterijom, i tek sada je pedijatrica koja je isla raditi kateterizaciju otkrila "fused labia", ili slijepljene usnice. Kod V. je to onako, djelomicno, vise s gornje strane. Prvo smo to odmah povezali s E.Coli, da je to uzrok, jer dio urina uvijek ostaje ispod tih sinehija. No, nefrolog je pri telefonskom savjetu rekao da je vjerojatno u pitanju bas i urinoinfekt :( . Sutra idemo u Klaicevu na obradu, vjerojatno UZV abdomena, kateterizacija, Vjerojatno MCUG :( ...
Sto se terapije tice, ja sam malo istrazivala, raspitivala se, svugdje kao smjernica pise, da ako nema urinoinfekta, ili bilo kakve druge upale, ne treba dirati vec cekati i promatrati, pustiti da vrijeme napravi svoje. Tek ukoliko ima problema, koristiti estrogensku kremu. Mehanicko razdvajanje-nikako, jer kod njega dolazi do jo-jo efekta, svaki puta gore. Sto se uzroka tice, smatra se da beba kod rodjenja dobiva dio majcinih hormona, pa tako i estrogena, a ta razina hormona pada kod djeteta oko 6 mjeseca zivota, i tu dolazi do sljepljivanja. Zanimljiva cinjenica je da, npr. i starije zene u menopauzi iz istog razloga imaju istih problema (!).
Eto, to je ono sto ja znam. Javim se nakon sutrasnjeg pregleda. Dajte malo vibrica, mene je frka kako ce moja ljube sve to podnesti... :cry:
Little duck :love:
~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~
Kod nas je problem isti ali opet drugačiji...
Žellim tvojoj curici što brži, bezbolniji i uspješniji pregled!
little duck,
~~~~~~~~ za tvoju curicu i tebi, da vam ne bude strasno kod doktora! :-(
javi sta je bilo.
ja svoje dijete nisam nikud vodila, jer ne vidim da ima nekih problema zbog toga. posebno ne bih dozvolila "nasilno" razdvajanje :/ , pogotovo sto svi preporuciju to NE raditi.
doktorica na sistematskom, nije nista posebno komentirala, iako sam napomenula ...jednostavno je nekako presla preko toga....
ok, mozda bih drugacije razmisljala, da ima nekih problem, tipa urinalne infekcije ili sl..... sada nismo u tim "cipelama" -srecom.
we, tko preporučuje da NE raditi?
Lana je recimo imala malo jaču uroinfekciju i bila na profilaksi radi toga i blabla, ja se bojim da njoj to ne bi izazivalo nove infekcije. A i svakako se mora riješiti prije menstruacije. A ja imam feeling da tko tkivo s vremenom može postajati samo čvršće, a ne samo od sebe razdvojiti
branka, morat cu potraziti di sam citala...sad ne znam iz rukava izvuci...ali velim ti ukoliko su neke zdravstvene komplikacije vezene uz to, onda je druga prica.
kod nas je malo drugacije- gore sam pisala kako.
kaj su vama tocno rekli u Hr, kad ste isli na pregled? koliko sam na forumu vidjela da razliciti doktori imaju razlicite savjete...pa svak po svome.... :/
Pedijatrica nam je rekla da mažemo sa Linoladiolom, to je čisti estrogen pa je meni bio malo bed
Dr Pentz je rekla da nema smisla mazati hormonom dok se ne razdvoji
Ona je za to da se to lagano mehanički razdvoji i kaže da nema potrebe to kirurški raditi, kako neki drugi predlažu
Ne znam, pustila bih ja to da znam da će se samo razdvojiti. Ali što ako neće, kasnije će biti još veći bed jer će biti čvršće. tako bar ja mislim, to mi je logično.
A i bojim se potencijalnih uroinfekcija
mojoj mlađoj curi su na šalati to napravili na silu i na živo, a nitko me ništa nije ni pitao :evil:
o traumama sad ne želim :(
išla je na mikciju pa su to skužili.
prije toga ,više od 2 god. se borili sa urinoinfektima, i na kraju mi kažu,nalaz mikcije uredan,urinoinfekti zbog sljepljenih usana.
omg,koliko doktora prošli i gledam stare nalaze, svugdje piše spolovilo uredno :? i nitko nije skužio.
nama je dr.batinić na šalati rekla NE hormonskim kremama,nikako ne za djecu.
kad sam došla doma pogledam stariju i vidim da i ona to ima,
nisam htjela na šalatu pa smo završili u klaićevoj, na kraju smo naručeni na operativni zahvat u općoj anesteziji. strah me je al sam i jako zbunjena jer je puno doktora i različitih mišljenja,a ja više ne znam što napraviti :?
Branka1,a kako ce se samo otvoriti, kada se to dogadja upravo zbog nedostatka hormona? Kontrolirano koristenje estrogenske kreme, kratko propisano vrijeme, smatram da ne moze stetiti, i naravno pravilno nanosenje.
Odlicno tko nema komplikacije zbog toga, i bolje dati vremenu da napravi svoje.
Anyways, mi smo danas bili na pregledu u Klaicevoj. Dr. je vidjela, kaze da su dosta velike sinehije. Za sada sm osamo izvadili krv, ljube se nije htjela popiskiti u vrecicu :lol: pa urin sutra nosimo, i bili smo kod ginekologa. I nefrolog, i ginekolog su savjetovali estrogensku kremu, i smatraju da se time bude rijesila i uroinfekcija. Nije bilo tako strasno, svi su bili jako ljubazni, dragi, profesionalni. No nacekali smo se, ali to je tamo takva guzva...
Cure, hvala na vibrama, puno nam znace! :*
Inace sto se tice samoga stanja, nasla sam dio neke studije o ulozi radioloskih metoda u dijagnosticiranju sinehija. I medju ostalim, kaze da je najcesce asimptomaticno stanje, no da se kod samog mjesta zatvaranja cesto skuplja urin, koji tada pomalu curi, i cesto dolazi zbog tog nakupljanja do infekta u vagini, koji se najcesce ponavlja. Tu je vrlo vazna tocna dijagnoza jer tek kada se usnice otvore, moze se rijesiti uroinfekt.
Htjedoh pitati, We&Baby, jeste radile provjeru urina, ili urinokulturu? Cesto su uroinfekti skroz asimptomaticni, bez temperature, ili bilo kakvih drugih naznaka... :/
jesmo jednom, nevezano uz to. nikad nije imala nikavih urino-infekc.
(kod nas se mokraca ne zadrzava, jer je malo drugacije: zalijepljeno je na van, za velike usmine, svaka na svoju stranu...tak da je, kontam, to sasvim nesto drugo)
ak se ne varam :?
pa kako djeca podnose te preglede? koliko vase curice imaju godina?
kiki31, presjeklo me , kad sam procitala , kaj si napisala :( , jadno djetesce.
ja bih cure potrazila vise strucnih misljenja, pa tek onda donosila odluke.
branka, kazu da takve stvari djeca sama sebi "rijese", kad imaju priliku prckati po sebi, isto kak decki, tak i cure.
mozda ipak sve prepustiti vremenu?
meni pada na pamet, da se to moze vrlo lako opet srasti, nakon takvog "nasilnog" razdvajanja....netko je vec pisao o tome....
samo sta ja sad nemam vremena nista traziti, sorite ...
we. dr Pentz je već jednom to ani riješila, kad je imala 10 mj. I tad mi se stvarno nije činilo strašno. Trajalo je sekundu, onda plakala 3 sek i gotovo. A mojoj nećakinji su u Poliklinici Helena preporučili za to kirurški zahvat i napravili ga, kad je imala cca 5-6 god.
Dr Pentz kaže da nema nikakve potrebe za kirurškim zahvatom
ne Ani, nego Lani :roll:
Treba prilikom odrzavanja higijene lagano razmaknuti, i namazati sa kremom na vazelinskoj bazi.Citiraj:
da se to moze vrlo lako opet srasti, nakon takvog "nasilnog" razdvajanja....netko je vec pisao o tome....
Mi smo zavrsili svoju obradu zasada. Hvala bogu, nije bilo stresno, ni za ljube ni za nas. Dr. Palcic je jako ljubazna i profesionalna, kao i sestra Vera sa nefrologije u Klaicevoj.
Uglavnom, mi mazemo sa estrogenskom kremom, do 3 tjedna, i dalje smo na profilaksi, dok se usnice ne otvore. Svi nalazi su odlicni, i krv, i ginekoloski bris, i urin, jos samo cekamo UK. :D Tako da smo jako sretni. Dr. kaze da uroinfekt i te sljepljene usnice ustvari pogoduju jedno drugome...No kaze da je kod nas doslo do lose UK zbog tih sinehija, i da kada to rijesimo, da ce se rijesiti i bakterije. Odmah mi je lakse, sada kada je to iza nas.
padam s neba, ali to se pouzdano zna da je razlog? jel djeci vade krv?Citiraj:
little duck prvotno napisa
nama je ginekolog rekao da "ma nije, ma i ako je maaaalo je"
sve je ostalo na tome.
ja i dalje ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da nije.
cure ako netko zna, postoji li u vinogradskoj neki drugi dječji ginekolog osim dr penz??
kojim danima rade?
ako je dr. penz samo utorkom,značili da je drugim danima neki drugi dj.ginekolog i dal se isto može bez naručivanja??
Koliko je meni poznato, samo je dr. Penz za djecji ginekolog, ta ambulanta za djecu i mladez radi samo utorkom. (sto je i normalno, jer ipak nema toliko djece s gin. problemima koja dolaze u Vinogradsku).Citiraj:
kiki31 prvotno napisa
da, ja bi htjela podijeliti iskustvo sa djecjim ginekolozima u klaicevoj.
pregled kod doktora, L. stara god. i pol- usli, stavio je na stol samu, bez mene (ni da joj se obrati), rasitio noge, ona nje dala, sirio joj noge zajedno sa sestrom., ona se baca, vristi, oni joj sire noge...uzasna scena!! i jedva uzeo bris i ista vidio.
L. je imala traume godinu dana i ja joj godinu dana nisam mogla bez vristanja oprati pisu.
sljedeci pregled bio je sa 2 god. kod doktorice. bila je njezna i draga.
upoznala se s L. prisla joj, dala igracku....rekla meni da sjednem na stol i uzmem ju u krilo i ja joj rasirim noge.
no s obzirom na prijasnje iskustvo, opet nije dala pa smo sudjelovale i ja i sestra i dr. je uzimala bris.
sad ce 3 i tek sad mi zna rasiriti noge da joj namazem pisu i bez suza oprati se u lavabou (jer jedino tako mogu oprati unutar usana.
uglavno, ja bi izbjegla doktora u sirokom luku.
ja zvala svog ginekologa,ispričala mu za sinehije kod L.
i kirurgiju,rekao mi da nek prvo probamo mazati hormonskom kremom,
a posebno K. kojoj je već razdvojeno da se opet ne slijepi.
bila sam kod pedijatrice i nije mi htjela dati recept jer ona ne zna o tome ništa i dala uputnicu ginekologu.
a koliko vidim dr. penz razdvaja odmah(kod K. je to razdvajanje bilo preeestrašno) pa mi je sad još veća muka.
a ako odemo u klaićevu,oni će u kompu vidjeti da smo bili nedavno kod kirurga,hoće li nas zbog toga zahebavati??
joj majko moja,kako odlučiti najbolje :/
kaj imaju kompove? i kaj su povezani? :lol:
(sorry, jos nisam naisla na to)
ono sto sam surfala, nailazila sam na podatke da se prije korist krema nego mehanicko razdvajanje.
odi u klaicevu i pravi se blenta.
ma reci i da nisi imala ok iskustvo u vinogradskoj, pa kaj.
tebi :love:
leonisa,možda me nisi dobro skužila,
mi smo bili u klaićevoj kod kirurga,al s obzirom da ja ne bih na operativni zahvat prije nego probamo mazati kremom,
pedijatr. nam dala uputnicu za ginekologa.
ako idem ginekologu u klaićevu,vidjet će da smo bili kod kirurga(u klaićevoj) za istu stvar( i da, imaju kompjutere,ne kažem da imaju svi,čak i pedijatri-naša ima :P )
u vinogradskoj nismo bili,tek bi išli
ali ako dr. penz razdvaja odmah a ja to nikako ne želim, kome onda da idem
da, skuzila sam da si bila na kirurgiji u vinogradskoj.
ja bi na tvom mjestu otisla ginekologici, a ako sta spomene vezano uz kirurgiju reci da si dosla po drugo misljenje jer ti ne zelis il bi rado zaobisla mehanicko razdvajanje.
sad citam ponovo...tebi je kirurg rekao da ti pedica da kremu ali ona to nje htjela pa te uputila ginekologu?
u cem je onda bed?
mislm, meni ni u kojem slucaju ne bi bio bed otici ginekologu i reci da ne zelim odvajanje.
ipak nisi skužila :mrgreen:
kod kirurga smo bili u klaićevoj,
moj ginekolog preko telefona je rekao da tražimo pedicu da nam da kremu,
pedijatr. nas šalje dječjem ginekologu...
pa problem je u tome što svi kažu da dr penz to odmah razdvaja
pa se bojim dal će me poslušati ako kažem da ne želim razdvajanje
nego kremu jer koliko sam čitala ona nije za kremu :/
i što onda dobivam s tim ako odemo kod nje?
a gle,očito je problem u meni jer ne mogu odlučiti kome na kraju otići :/
znam da ti nije lako :love: