može i štapni mikser ili neki takav stroj
Printable View
može i štapni mikser ili neki takav stroj
hvala, probat ćemo. :)
danas:
azuki sa bundevom
palenta sa bundevinim sjemenkama
blitva
salata od crvenog zelja
prikupila nešto recepata s heljdom, pa ću polako isprobavati:
Buckwheat and Spinach
1 lrg Spanish Onion
2 x Cloves Garlic
2 cup Buckwheat
1 tsp Salt
1 tsp Black pepper
1 pt Vegetable stock (I use Vecon
Which is fat free, and Water)
1 lb Spinach
Cook the finely chopped onion and the minced garlic in a little water.
Meanwhile cook the buckwheat with the salt (only if needed) and pepper in the stock till tender. Finely chop the spinach and add it to the onions and garlic. Add the bulgar wheat. Simmer for about fifteen minutes.
Buckwheat Bake
1 x Onion
4 x Tomatoes
1/2 tsp Oil
3 oz Buckwheat
1 oz Rice
1/2 pt Water
1 tsp Dried Basil
Salt/pepper as you deem fit
1.Chop onion, heat oil in pan and fry until transparent
2.Chop tomatoes, add to onions until soft
3.Stir in buckwheat and rice and cook for 1 minute
4.Add remaining ingredients - bring to boil
5.Heat oven to 190C
6.Simmer the mixture for 20 minutes until liquid has been absorbed 7.Adjust seasoning, turn into 7" square cake tin
8.Put in 5. above, leave for 30 minutes then remove.
Kasha Burgers
1 cup buckwheat groats -- (kashe)
2 small onions -- chopped
1/2 pound mushrooms -- chopped
1 tablespoon parsley -- chopped
3 egg whites
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper
Cook kashe and cook. Saute onions and mushrooms. Mix all together, shape into burgers and brown in pammed skillet or griddle.
Buckwheat Stir-fry
Finely chop:
• 1 medium onion
• 1-2 cloves garlic
Saute over medium heat in 1-2 T of olive oil (or oil of your choice)
Add to this:
• 1/2 head cabbage chopped (finely or coarsely..your preference)
• 1-2 carrots chopped
• 1/2 cup of other veggie of your choice. I like chopped broccolli or snow peas (left whole)
• 2 T soy sauce
Cook over medium heat until vegetables are soft. (about 7-8 minutes)
Add 2 cups cooked Buckwheat and let simmer for 5-10 minutes so the flavors can combine with the buckwheat.
Serve with chopped almonds on top, crunchy chinese noodles or toasted seasame seeds
Buckwheat-Cinnamon Pancakes
1/2 cup All-purpose flour
1/2 cup Buckwheat flour
1 tbl Sugar
2 tsp Baking powder
3/4 tsp Ground cinnamon
1/4 tsp Salt
1 cup Skim milk
1 tbl Vegetable oil
1 lrg Egg
Combine first 6 ingredients in a large bowl; stir well. Combine milk, oil, and egg; stir well. Add to flour mixture, stirring until smooth. Spoon about 1/3 cup batter for each pancake onto a hot nonstick griddle or nonstick skillet. Turn pancakes when the tops are covered with bubbles and the edges look cooked.
Russian Buckwheat Pancakes (Blinis)
1 pkt dry yeast
1/2 cup warm water
1 cup plain yogurt, room temp
1 tsp sugar
1/2 tsp salt
1 tbl oil
1 cup buckwheat flour
1 cup warm water
2 lrg egg whites
Sprinkle yeast over 1/2 cup warm water. Stir and allow to proof until bubbly. Blend yogurt with sugar, salt and oil. Stir into yeast mixture. Add buckwheat flour and beat until smooth. Cover bowl and allow to stand in a warm spot for 20 minutes.
Beat egg whites until soft peaks form. Stir 1 cup water into buckwheat batter. Fold in egg whites and let stand 10 minutes.
Spray a blini pan or 6-inch crepe pan with cooking spray. Heat the pan over medium heat. Pour a scant 1/4 cup batter in the pan and cook until top is bubbly. Turn over and cook until crisp and browned, about 5 minutes. Hold in a 250F oven until ready to serve.
Repeat to make 12 blini.
Buckwheat Pudding
1 x vanilla bean
4 cup milk
1/2 cup butter plus
2 tbl butter
1 cup buckwheat
4 x egg yolks
1/2 cup sugar
1 tbl grated lemon zest
1/2 cup raisins
4 x egg whites beaten until stiff
1 cup cherry jam
Using a sharp knife, split the vanilla bean in half lengthwise. With the back of the knife, scrape the pulp away from the bean. Discard the bean.
In a saucepan, over medium heat, combine the milk, vanilla bean pulp, and 1/2 cup of the butter. Bring to a boil. Stir in the buckwheat and continue to cook until tender, about 20 to 25 minutes. Remove from the heat and cool.
In a large mixing bowl, whisk the eggs and the sugar together. Stir in the cooled buckwheat mixture, lemon zest and raisins. Fold in the beaten egg whites.
Butter a shallow baking pan (8- by 8- by 2-inch, square) with the remaining 2 tablespoons of butter. Pour the buckwheat mixture into the prepared pan. Bake in a preheated 350 degree oven for 30 minutes.
Serve warm in individual serving bowls with cherry jam.
Granny Smith Buckwheat Muffins
2 Apples, granny smith, peeled, diced
Joj, Ivy, kak' si bila vrijedna, super! :D
Joj, Ivy, kak ja ne volim heljdu. Ta mi žitarica nikada nije sjela
nekad sam kupovala heljdine žgance i bili su mi baš fini. zaželila sam se malo promjene, zadnjih mjeseci smo jeli proso u svakom zamislivom obliku.
ja pak ne volim ječam, osim u obliku pahuljica. kad se sjetim ričeta... :bljakbljakbljak:
heljda zapravo nije žitarica
Kako je hajvi pametna.
Nisam ja to znala, pa evo stavljam svima:
Iako se gotovo uvijek heljda spominje uz žitarice, ona u biti, botanički gledano, spada među zeljasto povrće, kod kojeg se koristi nama poznata sjemenka, zato ju u ovoj seriji i svrstavamo među žitarice.
Od heljde sam nedavno radila musaku. Zamislite si mesnu musaku (koju ste sigurno svi barem vidjeli ako ne i jeli), pa umjesto mesa - heljdu!
zirnite ovdje:
http://www.hic.hr/zdrava-hrana29.htm
Moram se oglasiti jer mi se vratio apetit, poslije prvog tromjesečja trudnoće pa smo se jučer fino najeli:
Miso s mrkvom i prešinom
Brokula s krumpirom, češnjakom, sojinim vrhnjem i senfom
Prženi tofu
Kiselo zelje za salatu.
Joj i
Integralna riža.
Sad to ima smisla.
hajvi, kako joj ubijaš onaj "smrdljivi martin" okus?
moja ne smrdi :P
ozbiljno, ima karakterističan okus ali nama je to fino. pogotovo u mafinima kad se kombinira s integralnim brašnom.
Danas:
Riža, proso i amarant sa bundevinim sjemenkama
pjegava cikla
pečena bundeva
tofu i seitan na roštilj
blitva
naravno da ću pitati što je to!Citiraj:
mara prvotno napisa
Vidis, ovo je zgodno. Inace, u sve kombinacije u kojima bi u originalu trebalo ici mljeveno, stavljam lecu. I to mi je odlicno!Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
Jučer, "Tri sestre"
To je klopa s pričom. Radi se o sjevernoameričkoj indijanskoj filozofiji uzgoja hrane i prehrani, koja se svojom skladnošću lijepo potvrđuje današnjim znanjem o zdravoj prehrani. Tri sestre su kukuruz, bundeva i grah (ili grašak). Zajedno čine idealnu kombinaciju u loncu, na nepcu, u želucu i u vrtu.
Postupak? Jednostavno se sve pobaca u lonac, skuha, začini i uživa. Ja sam napravio onako sa indijskim sabđi stilom, ali je fino kako god se napravi.
U vrtu čine idealnu samoodrživu zajednicu, gdje kukuruz osim uroda klipova služi kao podrška grahu/grašku, grašak osim mahuna daje dušik u zemlju, a bundeva osim plodova svojim ogromnim lišćem sprječava pristup korovima i tako pomaže kukuruzu i grahu. Vrt bez motike. Idealno.
Suprotno popularnim vjerovanjima, sjevernoamerički Indijanci su živjeli vrlo mirnim agrikulturnim plemenskim životom, bez izrazitih vođa. Plemena su zapravo prilično labave zajednice okupljene radi zajedničkih interesa, a ako se baš traži nekakav ustroj i vodstvo, bila su nekako više naklonjena ženama i starcima, negoli ratnicima. Fascinantno.
Na webu se nađe svašta o ovome, evo samo par linkova:
The Three Sisters
Creating a Three Sisters Garden
:shock: :D
bas smo jutros luka i ja sa gustom mandjali palentu sa grahom i budnevu dinstanu na kockice....
po prvi put sam radila takvu kombinaciju cisto m slucajnoscu stanja stvari u fridzu... i onda procitam o 'tri sestre'.... preegenijalno...
nisam ja rekla da smrdi.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
nego mi ima taj neki čudni, polumetalni okus...
draga lucky day... ako se po jutru dan poznaje... :lol:
ako ti se ne sviđa - ne sviđa ti se.
probaj je pomiješati s prosom, primjerice. meni proso ima jako fini okus.
a brašno se ionako kombinira sa pšeničnim...
Malo koketiram s zdravijom hranom (totalni početnik), a neki od recepata na ovom topicu zvuče jako primamnjivo. Kao npr. kuglice od slatke riže s marelicama i bademima. Dakle, volje imam, još mi se samo ispriječilo krucijalno pitanje: što je to slatka riža? I gdje kupiti?
vrsta rize, biobio
BIo bio. Jurišićeva kod dm-a ili Ilica 72.
Vrsta riže. Slatka je.
Koja mudrost. :lol:
Nisi ni kužila da znaš odgovor.
Brza si ko metak.Citiraj:
marta prvotno napisa
:)
A danas sam već išla u bio bio, kupila sam miso, i bilo me sram pitati što je to slatka riža! Kad sam tražila miso i kad me žena pitala od čega, a ja nisam imala pojma od čega bi bio miso - osjećala sam se kao da padam na ispitu i bilo mi je već dovoljno neugodno, tak da sam blamiranje zbog slatke riže odlučila propustiti
Tko pita ne skita - što se tad nisam sjetila te poslovice.
Roza, pa nemoj se sramiti pitati ništa u Bio&Bio, oni su baš voljni pomoći i objasniti, pa kao da njima nije jasno da miso nije tradicionalan u Hrvata :mrgreen: I ovi prodavači u Ilici puno i znaju, i dečki a i gospođa koja radi u dućanu. Btw na slatkoj riži piše SLATKA RIŽA :mrgreen:
Htjela sam nesto pitati vezano za uravnotezene obroke po makrobiotici. Jel od presudne vaznosti imati sve tipove namirnica u jednom obroku, tj. rucku ili je ok rasporediti te namirnice da se izmijenjuju tijekom dana. Pa opet dodje na to da su se sve namirnice u jednom danu jele.
Npr. ako jedemo za dorucak nesto zitno s vocem, za rucak npr. varivo mahunarka sa salatom, vecera povrce..jel bi to isto bilo ok?
Moja djeca se najcesce najedu samo od juhe. :mrgreen: I onda uzmu samo nekoliko zlica glavnog jela i to je to.
Pa mi je bezveze servirati tako slozen rucak ako znam unaprijed da se nece pojesti.
I nesto jos vezano za povrce, jel ok jesti ostatke rucka za veceru? Znam da krompir nije bas ok kad odstoji nekoliko sati. Povrce mi je totalno bezveze kad prenoci, ali nisam sigurna jel u redu podgrijati nesto sto je ostalo od rucka za veceru.
I jesu li mahunarke preteske za veceru?
Propadam u zemlju od neugodnosti, nemojte više :predaja:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Ako ne jedu meso, mlijeko i mliječne proizvode, važno je dati cjelovit obrok od povrća, mahunarki i žitarica jednom dnevno.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Nisu.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
evo zapisanih nasih poslijednjih tjedan-dva...
medjuobroke nisam zapisivala...
1.
-***** pahuljice s jogurtom i suhim marelicama
-miksana buca s int. tjesteninom i kuhano jaje
-pecivo s hummusom i kruska
2.
-proso-kruska-jogurt
-riza s grahom
- ? (nisam zapisala)
3.
-miso sa quinoa pahuljicama i jogurt sa corn-flakesom
-krumpir sa lecom i brokula na pari
- ?
4.
-palenta, bundeva,grah
- int.tjest s povrcem (mahune,mrkva) i cottage sirom
-?
5.
- cornflakes i jogurt
-riza s lecom i tikvicama
- ?
6.
-proso-bademi-lanene sj.
-blagi kineski rucak (rizina tjestenina s povrcem na stapice - brokula, luk, mrkva)
-miso s quinoa pahuljicama i inegralni kruh sa sirnim namazom
7.
-palenta, brokula, mrkva s lanenim sj.
-bundeva, suhi grasak, tjestenina od pira
-ostaci od rucka + banana
8.
-proso s avokadom i sirnim namazom
-krumpir s tikvicama i kuhano jaje
-miso s povrcem i neizbjeznim (kao sto ste primjetili) quinoa pahuljicama
9.
-griz od pira sa suhim marelicama
- spaetzli (svicarska verzija gnoccha, sa jajima) s umakom od brokule
-miso i quinoa pah. s brokulom
10.
-tikvice i palenta
-'risotto' od zobi s povrcem
-proso s ribanom kruskom i maslacem
eto, sad sam se malo i pogubila u ovim post-it-ima na koje sam zapisivala. :lol: ali to je otprilike to...
medjuobroci su uglavnom:
svjeze voce (pojedemo sa spirulinom),
croissanti koje i luka i ja obozavamo,
znam mu dati plasmon keks sa jogurtom ali sam skuzila da nema potrebe za tim pa ih necu opet tako skoro kupiti,
kruh sa namazom (hummus, sirni, meni majoneza i ostale gadosti)...
svaki rucak ima svjezu salatu...
ja si jos znam uz obrok dodati kakvu zlocu poput przenog luka koji se vodje moze kupiti kao u pahuljicama, malo vise soli ili soja sosa, blagog currya, ljuto ne volim...
i nekad si dodam midnight snack veggie (quorn -to su neke hrenovke od gljiva) hot-dog, con flakese sa puno sirupa od javora, tople sirne sendvice ter ostali junk - pokusavam se udebljati...
Ajoj pa zašto, nije mi to bila namjera. Hoću reći da je u bio&bio sve izloženo i da na svemu piše što je što.Citiraj:
Roza prvotno napisa
LeaB, zasto? Koja je razlika ako se npr. u dva sata popodne jede integralna riza s povrcem i salatom, a tri sata kasnije, za veceru, mahunarka?? Svejedno se znaci tijekom dana jelo iz svih grupa namirnica?
Da ne duljim, evo citata:Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Bjelančevine se sastoje od 23 aminokiseline. Čovjeku je potrebno njih 10 da bi očuvao zdravlje i vitalnost. Riba, jaja, meso i mliječni proizvodi sadržavaju svih 10 aminokiselina, dok pojedine biljne namirnice nemaju sve. Samim time, da biste osigurali unos svih esencijalnih aminokiselina preko veganske makrobiotičke prehrane, važno je jesti mješavinu namirnica bogatih bjelančevinama svaki dan. To najčešće znači da trebate jesti mje?avinu žitarica i mahunarki ili proizvoda od mahunarki. Na primjer, juha od graha i obrok sa smeđom rižom u istom danu osigurat će sve esencijalne aminokiseline. Sjemenke, ora?asti plodovi i povrće također pomažu da osigurate unos svih esencijalnih aminokiselina svaki dan.
Makrobiotičari navode da je "obračunski period" :lol: unosa raznolikih namirnica 72 sata.
Što ti fali dasnas - nadoknadi sutra i sve 5
Mara, jel to znaci da ipak nije toliko vazno imati sve u jednom obroku?
Razumijem da neke kombinacije namirnica osiguravaju optimalan unos npr. aminokiselina u organizam itd.
Ali, evo danas sam napravila djeci rucak.....one su se najele juhe od povrca i ostatak nisu htjele ni primirisati. Znaci, ti kombinirani ruckovi su im nekako previse. Kaze mi muz poanta je u tome da se od svega uzme pomalo. I slazem se. Ali, kako da malom djetetu kazem: e sad je dosta, sad ces nesto drugo jesti, a njemu se jede bas to...ni to mi onda nema smisla.
Lea, i dalje nisam sigurna ovo za mahunarke i veceru.....mnogi ljudi kazu da im padnu tesko na zeludac tako i tako, a pogotovo ako se jedu pred spavanje.
Lea, u tom tvom citatu isto stoji da ce obrok od graha i obrok od smedje rize osigurati........znaci opet se ne navodi da to mora biti isti obrok.
Ne nije, važno je imati sve u 72 sata.
važno je kombinirati i način pripremanja namirnica.
komplicirano