Citiraj:
Davor prvotno napisa
S druge strane, pronaći bilo kakav stručni članak medicinske tematike je u prosjeku Mission impossible 4. Osim sažetaka - ništa.
...
Žalosno je živjeti s deset godina zaostatka, a očito je da nam se upravo u području imunizacije to događa. Ne vjerujem da je to samo radi straha od google-a. Prije deset godina nije bilo google-a. Lijenost? Bahatost? Nešto treće?
S druge strane, čak se i u papirnatom tisku (vidi
link, čak možeš naručiti knjigu, bit će papirnata) može naći vrlo jasno opisana situacija sa stručnim člancima objavljenim u vrlo cijenjenim British Medical Journalu i Lancetu kao katastrofično loša, pristrana i netočna. Zapravo nije ni čudo da skrivaju sadržaje članaka. Vjerojatno ih je sram.
Imam stvarno ozbiljno pitanje biolozima (ne medicinarima!): na koju foru toksoid difterije sprječava epidemiju? U zadnjim izvještajima HZJZ-a se provlači takva tvrdnja i ja se ubi guglajući i ne nađem odgovor. Moj zaključak je - nikako.
Čuj, ne znam pravo odakle da krenem. Evo, da probam od početka. Netko je već napisao da se pristup bazama znanstvenih i stručnih časopisa plaća (ne svima, neki su besplatni, no većini - da). Akademskoj zajednici to plaća Ministarstvo znanosti i tehnologije. Ako imaš pristup kompjutoru na nekom od sveučilišta u RH, baze su ti dostupne, ako ne, u Zagrebu postoji Sveučilišna biblioteka, pa možeš probati i odonuda. A možeš koristiti i dobar stari google pa kad nađeš sažetak koji te zanima, možeš reći da si zapravo našao sve. Jer obično tamo piše autor za korespondenciju kojem napišeš pismo ili pošalješ mail ako ne voliš papire (premda je prvi način uljudniji) i lijepo ga zamoliš za kopiju njegova članka. U cca 99 % slučajeva dobit ćeš što si tražio, sa posvetom.
Što se tiče "skrivanja članaka", čudi me da ti je uza svo guglanje promaklo da je baš BMJ jedan od časopisa koji ima besplatan pristup znanstvenim člancima. Svi research articles od 1997. na ovamo su free!!!
No, ta godina je nažalost limit i za većinu drugih časopisa koji svoje sadržaje nude on-line, besplatno ili ne. Ako želiš neki članak od ranije, bojim se da ćeš morati protegnuti noge do Sveučilišne, središnje Medicinske, IRB ili neke druge knjižnice, ili pisati autorima, i dobit ćeš naravno papirnatu verziju. Lijenost? Ne, odlična tjelovježba (treba se popeti do središnje medicinske! Čudi me da planinari još nisu markirali stazu.)