:heart: :heart: :heart:
Printable View
:heart: :heart: :heart:
Bez riječi sam. Oči pune suza, sva naježena.
Drago mi je da se nešto počinje zbivati u našoj, ženskoj, svijesti po pitanju rađanja i majčinstva. Bravo cure :D :D :heart: :heart:
SUPER!!! :heart:
seko, pratim te pozorno!
Cure, saljem vam ogromnu pusu. :heart:
Prekrasno! Dirljivo do suza! Naježila sam se sroz naskroz... :heart:
A Egici i Vegici šaljem puno pusa i mislim na njih!!!! :*
Citiraj:
Maja prvotno napisa
Nemam dobrog smajlica da reagiram na ovo.
Nisam dovoljno cesto s vama dole, ali me bar jedan momenat nije zaobisao: stajala sam odmah pored kad te Egica pitala hoces li biti s njom, jezila se i gledala kako se mijenjaju emocije na licima.
Sada sam oborena s nogu. Uspjele ste!
Iako ne politicki korektno ;) moram priznati da mi je ovo bar tri puta draza varijanta nego da je tata bio tu. :ups:
:zaljubljen: :*
:heart:
mozda se moze i partnera osposobiti da bude doula? pa imas dvije doule. :heart:Citiraj:
Felix prvotno napisa
mama ju, da li su sve doule zenske, ili iznimno ima i poneka muska doula?
Servant's heart je naslov jednog teksta o doulama.
Zato :heart: za servant's heart!
:D :heart:Citiraj:
Ljubavi, mi smo borg. Resistance is futile
doula je poput majke.
otac nije majka.
a ni ljubavnik nije majka
ali zato je ona koja je majka, majka!
8)
Doista jedinstvena i pre-prelijepa prica s poroda!!!
:heart:
Blago Egici, a i Vegici ;)
Majo, svaka cast!!!! :klap:
Ja bih tako, tako rado da sam imala nekog poput tebe na svom porodu ;)
Rasplakala sam se!
Ostala bez rječi.
Koje iskustvo! :love:
:heart: :heart:
Predivno. :heart:Ovo i ja mislim. Prepredivno iskustvo a da se ne bi podijelilo s nekim tko ti je drag.Citiraj:
Nitko ne bi smio rađati sam.
ah... sad si mene rascmoljila s drugom stranom mog poroda, fenomenalno je to citati...
napisat cu svoju stranu cim uhvatim malo vremena.
iako ce vjecno u mom srcu ostati rupa sto tata nije bio na porodu, u njegovom srcu ce ostati jos veca... ja sam imala maju, jedno posve drugacije iskustvo, uskraceno za emotivni dozivljaj tate i mene, ali obogaceno jednom dimenzijom daleko vece sigurnosti, senzibiliteta, povjerenja... koji samo doula moze dati na porodu...
:love:
ege, jedva čekam tvoju priču :) .
Lilly :* .Citiraj:
Lilly prvotno napisa
seni, doula ne može biti muškarac, doula je uvijek žena.
jer treba imati vlastito iskustvo poroda da bi bila doula.
naravno da ti na porod može biti i neka osoba koja nije rodila, ali to nije isto, ni blizu.
za naše uvjete je možda stvarno bolje da je žena u rodilištu barem s partnerom, možda je donekle uspije zaštititi barem od grubosti.
ali ako je žena samopouzdana, čini mi se čak bolje da je sama, nijednom muškarcu ne može biti svejedno kad se rađa njihovo dijete, ma koliko super bio, radit će mu adrenalin.
ono što sam primijetila je da u nekim situacijama osoblje jako često izvrši pritisak baš na muža.
pa koji od njih je onda u stanju preuzeti tu odgovornost na sebe i reći-ne, nikako ne želim da je režete; ili ne, apsolutno nema potrebe za prokidanjem vodenjaka isl.
doula osim toga mora jako puno toga znati, što muževi uglavnom ne znaju pa ih je lakše zaplašiti i razuvjeriti.
nemojte me sad napasti :ups: , ideja da partner bude na porodu mi se sve više čini dosta izromantiziranom, ja sam o ovome u biti promijenila mišljenje u zadnjih par godina, pod utjecajem Odenta.
kad naučite po kojem principu zaista rade hormoni u porodu, onda shvatite da je potreba za što manje adrenalina ključna stvar za sve.
a nesigurnost, neizvjesnost, strah, nestrpljivost, puno ljudi, malo privatnosti, puno priče-sve su to stvari koje dižu adrenalin koji opet "spušta" oksitocin.
čista kemija ;).
što opet ne znači da to sve isključivo dolazi s muške strane, jednako tako može na vas utjecati i uznemirena prijateljica, mama ili žena s traumatičnim iskustvom poroda koje nije uspjela prevladati.
na stranu da to za par može biti poseban doživljaj kada su muškarac i žena zajedno na porodu, ali meni se čini da bi i egičin porod sigurno bio sa ponekom intervencijom više da nije bila s njom iskusna Maja nego dobronamjeran ali zabrinut partner.
ovako se to svelo svega na prokidanje vodenjaka nakon što je već spontano počeo pucat, a da se ege nije borila, moglo se dogoditi i da je par dana ranije induciraju i cijeli paket koji uz to ide.
u biti, nitko od nas, evo osim egice, nema to iskustvo da je rodila samo uz doulu, bez parnera.
da ne velim da nitko od nas nema iskustvo totalno neometanog poroda, pa da može usporediti kako porod može izgledati kada je žena potpuno neometana, u potpunoj intimi, znači da se usudi ponašati kao da je potpuno sama, ma baš sama samcata, bez imalo srama kako će je ko doživjeti.
meni se čini da je jedno rađati uz svog partnera, muža, ljubavnika, a sasvim drugo uz neku drugu mother figure iskusnu samopouzdanu ženu koja kuži fiziologiju poroda.
sve ovo što pričam je neki moj ideal, to je u našim rodilištima, a zapravo mislim u bilo kojoj instituciji, praktički nemoguće postići.
ege, ne znam jel na tvom 1. porodu bio partner, ako je onda možeš usporediti možda...ili možda ipak ne jer su malo drukčije okolnosti ;).
po meni je idealno da je tata negdje u blizini, da žena zna da je tu, ali čini mi se bolje da je na mjestu poroda umjesto partnera nenametljiva doula.
ege, sori ako sam ti uzurpirala topic :oops: , ipak si probila led...
čini mi se bolje za ženu da je na mjestu poroda umjesto partnera nenametljiva doula
ovo potpisujem! tako će biti kod mene ako budem ponovo rađala...Citiraj:
po meni je idealno da je tata negdje u blizini, da žena zna da je tu, ali čini mi se bolje da je na mjestu poroda umjesto partnera nenametljiva doula.
sramežljivo dižem ruku :oops:Citiraj:
Frida prvotno napisa
Majo, pazi da ne postaneš prebukirana :)
Besramno dižem ruku :mrgreen:Citiraj:
Maja prvotno napisa
Sad malo ozbiljno - baš sam to govorila mami, kako zaista ne želim da MM bude kraj mene... Doduše, osobno sam uvijek bila takva - kad bi mi bilo najgore, tada sam htjela da budu najmiliji negdje blizu, ali nikako da me maze i tješe i sl. Nekako više volim bol i neugodu "odraditi" sama...
MM je odradio do sada tri poroda (moja dva i sekin jedan) i kao takav dobio novu dimenziju. Mislim ne pada u nesvjest, ne zalaze se za sredstva protiv bolova, drip, carski ili slicno, diktira podatke med. osoblju, seta i podmece kicmu kad to treba ( tu je jedino frka jer mu disk moze prolabirati, a ja to znam pa mi tokom trudova to stalno prolazi kroz glavu) i sto je najbitnije zraci mirnocom, bodri i trpi, ako treba, ne tuzi se na nista. Bio je na dva porodnicka tecaja. Procitao hrpu knjiga zajedno sa mnom. Muska babica.
Mislim ovaj dril koji je on imao nema svatko pa ne bi to generalizirala, ali bitno je znati da ima i takvih koji imaju iskustvo u kostima. Mislim ne moze se usporediti sa poznatom muskom babicom i lijecnikom Odentom, ali u formi podrske super funkcionira. Odent kad je o prisustvu muskarca na porodu pisao onako kriticki, sigurno nije mislio na ovu varijantu prisutnog muskarca o kojem ja pisem, pa to trebamo uzeti u obzir.Mislim isto tako da ovaj forum polucuje jos ovakvih tata i zato trebamo biti oprezni s izjavama bolje zenska, nego muska douala, prije nego saznamo tko se iza nje krije.
MM je bio na tri poroda kao douala, a ja samo na jednom. On ipak vodi! Jest da sam odradila moja dva, ali nisam tada bila "na tribinama", a to je bitna razlika.
Čestitam!
Ovo potpisujem umjesto MM. Ovakvu priču kakvu je ispričala Maja je i MM ispričao svim našim poznanicima..pola njih se pritajeno snebivalo, ali tko ih šiša...samo što na mom porođaju, i to drugom, od uzbuđenja umjesto ON na kameri stisnuo Standby. I ništa od snimke :(..samo sjećanja :)Citiraj:
Davor prvotno napisa
Nadam se , Majo, da egemamu nisi natjeravala u fazi izgona da se nasmiješi fotaparatu :)
samaritanka, doula je po definicije žena ;).Citiraj:
samaritanka prvotno napisa
Odent se drži toga i sam, kad je na porodu, obično je u sobi do, iza pritvorenih vrata drijema :mrgreen: , a sa ženom obično bude doula.
no možemo o tom još podrobnije na nekom drugom topicu...
Jel bi to znacilo da muska energija po definiciji djeluje uznemirujuce na zenu pri porodu? :mrgreen:
Super mi je ova prica Maje i Egemame. Bas je inspirirajuca. istina je da, svatko onaj tko zeli, trebao bi imati nekoga pored sebe u tim trenucima. A ja, da mogu birati, potjerala bi na porodu sve prisutne iz stana. Zamracila sve prozore, ugasila sve uznemirujuce zvukove i rodila apsolutno sama.
mama ju hvala na objasnjenju. :) zvuci vrlo logicno.
i ova majina i egicina prica zvuci zaista sjajno. :heart:
no ja sam sam svojim mm povezana na posebne nacine (pobratimstvo dusa u svemiru) :heart: , i nekako si ne mogu zamisliti, da nase zajednicko dijete ne bismo rodili zajedno.
doduse bilo bi lijepo imati i jednu doulu poput maje uz nas dvoje.
ne znam, mozda meni fali tih "zenskih energija", ali mi je emocionalno strano da mm nije uz mene.
cini mi se najbolje kada bi zena, odnosno par mogao birati kakvu varijantu zeli za sebe.
citam, ali su mi ruke zauzete pa nikako da se oglasim...
ja sam prvi put radala sama (bez muza), ali cijelo iskustvo poroda je potpuno drugacije. bila sam tada osnovno informirana, puno citala, ali daleko je to od onoga sto danas o porodu znam... osnovno je da je moj prvi porod bio kratak, cista indukcija (prokidanje vodenjaka, drip...) i sve su odradili umjetni hormoni, meni je sve nekako proslo maglicasto i nisam bila bas svijesna svega sto se oko mene dogada. zaspala sam odmah po porodu, dalje sve ide u nekakvim isjeccima...
sada sam jako zeljela partnera na porodu, njemu je takoder bilo jako vazno da bude prisutan... u trenutku kad sam shvatila da cu roditi taj dan (tj tu vecer) bila sam uzasno razocarana sto je on bio na sluzbenom putu. medutim, kako sam vec gore napisala, s majom sam dobila puno vise. tesko mi je sada govoriti o partneru na porodu, ali imam viziju kakav bi moj partner bio... divan i njezan, ali sigurno ne bi izgovoro nekoliko kljucnih recenica koje je u nekim trenucima maja izgovorila...
ma, moram napisti pricu...
ovo potpisujem :heart:Citiraj:
seni prvotno napisa
a slazem se i sa samaritankom
a kuzim i mamu ju :love:
i treba nam novi topic
da bi se ti mogla tamo s još nekim složiti? :PCitiraj:
zrinka prvotno napisa
I gore sam napisala, meni je Dražen jedna stvarno predivna muška doula (sori Juanita :P ) i ježim se kad čitam vašu priču s poroda upravo zato jer vas oboje poznam, znam vaš odnos i točno mogu osjetiti njegovu podršku tamo, koliku razliku je napravio. :heart: To mi je najljepša priča s poroda, partnerski gledano (iako volem i kad Schaphra drijema na stolcu u rodilištu :D ).
Ja nekako malo pogubila perspektivu partnera na porodu, kao i partnera uostalom :P , ali, želim na svom slijedećem porodu (ako ga bude) svakako muškarca kojeg volim. Ali, tko me zna, zna da sam sklona 'kolodvorskom' porodu pa na njemu želim i svoju djecu i nekoliko žena koje volim.
(Ja sam ona suprotna od zorane :) )
u gnijezdu? 8)Citiraj:
Maja prvotno napisa
koliko god kužim o čemu pričate i osjećam da bi mi doula puno značila, toliko mi je nezamislivo roditi bez mm-a ili njemu uskratiti to iskustvo. ja bih oboje...
kod ivke doma :lol:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
aaa pa da, čujem da tamo stane puno ljudi. :lol:
ajvi :lol: :lol:
Da onda nastavimo ovdje?
Meni nesto nije jasno. A nije mi jasno jer sam, nakon drugog poroda, skontala koliko mi je to falilo. Nije mi jasno kako se osoba moze skoncentrirati na tu svoju unutarnju snagu ako oko nje ima puno uznemiravajucih faktora? Kolodvorski porod ne mogu ni zamisliti. :P
Sjecam se prvog poroda. Muz je bio sa mnom, porod je bio velicanstveno iskustvo. Ali, sad kad se prisjetim, imam dojam da mi je muz vise osiguravao psiholosku podrsku u bolnickom okruzenju. Bolnicko okruzenje je poticalo strah. I onda sam se pitala kolika je realna potreba za takvom podrskom kad se prica o prirodnom porodu. (zena usred noci pobjegne u spilju da u miru rodi svoje dijete. :mrgreen: )
Kod drugog poroda je sa mnom isla u bolnicu mm-ova sestra. Joj, koji promasaj je to bio. (tako smo odlucili jer sam smatrala da ce me vise ometati neznanje jel Zorka ok nego da mm nije tamo)
Nakon poroda me toliko bilo sram kad sam se sjetla da sam u jednom trudu rekla zaovi da izadje iz sobe jer necu da me netko gleda. :mrgreen:
Meni su ti momenti shvacanja necije prisutnosti tijekom trudova bili doslovno ubitacni. Nisam se nikako mogla skoncentrirati na sebe samu.
I u trenucima kad je tranzicija vec uzela maha, proklinjala sam u sebi babicu koja mi je stalno nesto "drobila" o ovakvom disanju, onakvom opustanju i kojecemu ostalom. Ja sam samo htjela biti ostavljena sama, apsolutno sama. I suociti se sa tom svojom zenskom snagom oci u oci.... Bez posrednika, bez ometanja.
Jednostavno sam zakljucila da mi to nije apsolutno ostvarivo ako tijekom poroda imam drustvo. Pa makar se radilo i o drustvu duhovno i emocionalno povezanih osoba. To su bili trenuci kada sam jedino trebala osjetiti povezanost sama sa sobom...i sa djetetom koje se radja.
Eto, to je moje iskustvo.:)
Da si mi bliže, sad bih te izgrlila :heart: tek sam danas pročitala ovu priču i toliko sam dirnuta da mi je možda bolje da ništa ni ne pišem dok ne obrišem oči i nos i ne prestanem se ježiti...Citiraj:
Maja prvotno napisa
Inače, meni je nezamislivo da rodim, a da otac mog djeteta nije uz mene i, iskreno, uz ovakvog muža, doula mi ne treba na porodu. Ali, ako si slobodna za doularenje mjesec-dva nakon poroda... :mrgreen:
meni je bas simpa kako se zrinka slaze sa svima. :lol:
al mislim to je bit. sto ce sad zorani netko objasnjavati da ona treba ovog ili onog, ako ona hoce sama, ili samaritanki da je njen muz ipak muskarac, ili maji da njeno "kolodvorsko drustvo" nije bas standard......
:lol: :lol:Citiraj:
seni prvotno napisa
ops, :oops:
(nisam tako mislila, kako se sad cita)
ja sad mislim da znam što bi slijedeći put htjela.. mm-a, svoje dijete (ako će ona to htjeti), i jednu mudru ženu, koja zna puno, da mi bude stup, ako zatreba.. i da me svi puste na miru, ako ću tako htjeti..
ali ja sad u stvari ne mogu znati što ću htjeti baš tada..
samo znam da ne bi u bolnicu.. ne želim se unaprijed živcirati, kakva će me ekipa dočekati.. ne želim se boriti tamo s nekim..
moram ići, nemrem dovršit misao..
Divna priča! Ege-Vege, sjajna si! Marla, i ti, doula za poželjeti.
E, sad kad Marli krenu pozivi za doularenje... uskoro ćeš promijeniti zanimanje. :lol:
Ja nikako ne bi propustila prisutnost MM-a na porodu. Bilo je to divno iskustvo za oboje. No, za poželjeti je imati i tako divnu doulu kraj sebe.
cure, svaka vam cast :D