tiwi :shock: :love:
Printable View
tiwi :shock: :love:
u ovome zadnjem leži veliki dio problema oko ubrzavanih/nasilnih poroda.Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
Da imamo kojim slučejem obiteljske liječnike, koji bi i asistirali pri porodu i liječili djecu koja su nastradala zbog eventualnog nemara - situacija bi bila barem 50% drugačija.
A to što pišete da vam je došlo da idete pitati u rodilište doktora za zdravlje zbog posljedica na djetetu - svakako biste trebale, ili barem iskopirati dokumentaciju od pedijatra (ako je ima) i poslati dotičnom ginekologu (samo kad većina ne bi skrivala svoja imena kao zmija noge, pa 90% žena misli da joj je na porodu bio dr. anonimus).
Evo ja sam zahvaljujući dripu imala kojih 4-5 truda i porodila se odmah! Od početka trudova (izazvanih dripom) do kraja poroda bilo je svega 15 min. :D
ja bih prije rekla da si ti imala sreću i imala potpuno bezbolne i prekrasne svoje trudove uz koje si se otvorila sama skoro do kraja, a na samom kraju si dobila drip.
Jer to bi bila naučna fantastika da si se 10cm otvorila u 15min.
Takve "bezbolne" trudove bi možda imala još pokoja žena da imaju sreću rađati prirodno ili dobiti drip na samom kraju kad je sve već skoro gotovo (ali ima i slučajeva da se kod tog dripa na kraju sve zakomplicira jer ne reagira svako tijelo jednako na iznenadni unos neke strane kemikalije).
U ovakvoj situaciji drip je totalno nepotreban i garant bi se i bez njega porodila za 15 minuta. :)Citiraj:
evita prvotno napisa
ja sam rodila uz pomoć dripa i da sutra idem opet rađat opet s vrata bi tražila da mi ga daju.
meni je pukla plodna voda u 18 sati, nisam bila ni milimetar otvorena, trudova svojih nigdi, ispregledali me silni doktori dok se jedan nije sitio pitat kad mi je pukla voda. i kad sam mu rekla, a on izračunao da sam 14 sati bez vode samo je dreknio: sestro, hitno drip, davno je voda otišla.
meni je to bilo sasvim dovoljno, ma šta to njemu značilo.
ušla sam u rađaonicu u 10.30 i rodila u 11.45, imam osjećaj u 3 truda.
i stvarno se ne sićam da su trudovi izazvani dripom bili kod mene nešto pretjerano jaki i traumatični. naprotiv, sasvim podnošljivi.
a kad je doktor bio tako "uspaničen" zbog plodne vode, meni su se noge odsjekle i da mi je kaza da tribam vući lava za rep da porod krene i to bi bila u stanju. a kamoli ne primit drip.
ti misliš da si se otvorila u sat vremena 10 cm
To bi bila prava stvar!Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Ja sma se otvorila u roku par sec 5 prstiju 8) - u 6.20 vizita na odijelu ja otvorena za pola prsta, nakon toga puca vodenjak u 6.25 i ja otvorena 5 prstiju i da bi se do 9 satii otvorila 9 prstiju :mrgreen:, nakon 48 sati trudova mislim da sam i zasluzila ovakvo brzo otvaranje :lol: i u 9.15 sam dobila drip ( nisam ni znala da sam ga dobila) i porodila se u 9.50 pa stoga drip uopce ne smatram nicim losim i nepotrebnim i sto je najbolje stvarno ga nisam ni osijetila :oops:Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
dobila si drip kad si bila otvorena 9cm, u sljedećih sat vremena si se otvorila sam 1cm uz drip, vjerojatno bi se u idućih sat porodila i bez dripa.
Ja sam imal npr. trudove (drugi porod) skoro cijelu noć i dan, dakle malo manje od 24h (moje, relativno bezbolne), dakle otvarala sam se cijelu noć i dan, da bi se zadnja 2cm otvorila u zadnjih malo više od sat vremena što je iznenadilo i osoblje, jer sam bila samo s mužem i jedva su dotrčali.
I sve bez dripa.
Cure koje su dobile stvarno drip "na hladno" dakle kad su bile otvorene tek mrvicu (kao ja npr. u prvom porodu) rijetko kad će to opisati kao podnošljivo ili nešto što bi ponovile.
Zahvalite sreći što ste imali liječnike koji su vjerojatno znali što znači drip na početku poroda, pa su vas "počastili" tek na kraju.
evo jedne takve. to je bilo nesto pre strasno. svog se poroda jedva sjecam, morala sam traziti md-a da mi prepricava sta je bilo, ja sam se unezvjerila od stravicnih i neprestanih bolova.Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
sad si mislim da bi drugi put cak radije pristala na carski nego na drip. :/
biti će im smjena bila pri kraju pa da "svoj" posao ne ostavljaju drugome :roll:Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
mogla si proć bez kapi kemije ali nisu izdržali , %&$####
ne u sat vrimena, nego u dva sata.Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
a da ti budem iskrena, stvarno se nisam baš zagledala doli koliko sam bila otvorena i jesam li uopće bila otvorena nakon što je doktor pogledao i kazao: zatvoreno skroz, idemo na drip.
i spojio me malo prije 8.30 da bi u 10.30 bila otvorena 7 prstiju. u slijedeći sat vrimena se valjda otvorila i ta tri preostala prsta kad samo rodila u 11.45.
Drage moje zagovornice NE DRIPU!!!
Da razjasnimo neke nedoumice i igre pokvarenog telefona!
Radi se o oksitocinskom pripravku koji ubrizgavanjem venski uzrokuje koordinaciju i pravilnost kontrakcija maternice koju velika većina nema kada dođe u radjaonicu! Posljedično tome,porod traje kraće nego što
bi inače trajao, stimulira se adekvatna kontrakcija maternice ,te se izbjegava premorenost rodilje koja neminovno nastupa nakon 12 sati poroda za prvorotke,odnosno 8-10 sati za višerotke!
Posljedica nedavanja dripa tamo gdje treba: zastoj otvaranja ušća maternice,inkoordinirani i slabi trudovi koji ne mogu dovesti do izgona djeteta,premoravanje rodilje koja u ključnom trenutku nije u stanju potiskati dijete na adekvatan način što potom zahtjeva pomoć stručnog osoblja te produžuje vrijeme koje bi trebalo za dijete biti najkraće jer dolazi do nedostatka kisika!
A što se tiče navodne štetnosti dripa: provjerite gdje se oksitocin proizvodi! U ljudskom tijelu!
Dakle,drip se ne daje bezveze i onima kojima ne treba i budite pametne da ga ne odbijete i napravite katastrofalnu pogrešku koju ćete potvrditi svojim potpisom!
Aj sad navedi i nuspojave.
Zasto bi porod trebao krace trajati ako je priroda namijenila drugacije?
No evo malo s dripu:
Do not take oxytocin/pitocin without first talking to your doctor if you
*have or have had cervical cancer;
* have an allergy to oxytocin, other medications, dyes, foods, or preservatives;
* have eclampsia;
* have herpes;
* have had more than 7 pregnancies;
* are experiencing premature labor;
* have had a caesarean section (C-section);
* have had any surgery on the cervix or uterus;
* have a prolapsed uterus; or
* have a breech, placenta previa or any other issues with the fetus or umbilical cord.
Bas me zanima koliko se doktora po nasim rodilistima drzi ove SLUZBENE preporuke.[/b]
pretpostavke, koje bi možda u teoriji i trebale funkcionirati tako.
Iz osobnog iskustva mogu reći da mi prvi prood koji je trajao malo više od 7 sati nikako nije bio niti lakši niti me je manje premorio (drip) od drugog koji je trajao malo manje od 24 sata (odbila drip).
Nakon prvog sam jedva znala za sebe, uspjela sam tek malo otvoriti oči da kroz maglu vidim bebu.
Nakon drugog nisam bila niti iscrpljena, niti nespremna na izgon, itd. itd. (nikada nisam uspjela saznati zašto su mi i tada htjeli dati drip, jer sam se sasvim normalno porodila sama).
U prvom porodu hrpa nuspojava (koje Aurora nije navela) u drugom bez nuspojava (jer niti nisu imale nakon čega slijediti). Također, nikada mi nije bilo jasno zatšo se je taj porod trebao skraćivati, ako je prirodno trebao trajati istih 24 ili manje sati. Jedini logičan razlog, jer je osoblju tako pasalo zbog kraja smjene.
Da ne bi bilo zabune, sigurno postoji manji postotak poroda kada drip ima svoju pozitivnu funkciju; ali ovi postoci u kojima se kod nas koristi prešli su sve moguće granice razuma.
Inače, ovakvo objašnjenje kakvo je dala aurora je dobro poznata fraza, koja se može čuti iz usta velike većine ginekologa kod nas. Koji si onda nakon te divote od dripa, za drugi porod dogovore preko veze carski. A ostala smrtnice i dalje časte tim čudom od pripravka.
te se izbjegava premorenost rodilje koja neminovno nastupa nakon 12 sati poroda za prvorotke,odnosno 8-10 sati za višerotke!
e a ovo mije je najbolja patka
Aurora3, preporučam ti sljedeću literaturu:
dr. Michel Odent "Ljubav očima znanosti", "Preporod rađanja", "The Caesarean"
čovjek definitivno nije laik, doktor je ;).
imamo nešto malo i na portalu:
Dr. Michel Odent - Početak drugačijeg pogleda na porod
Dr. Michel Odent - Kako razbiti začarani krug (prvi dio)
Dr. Michel Odent - Kako razbiti začarani krug (drugi dio)
Dr. Michel Odent - Kako razbiti začarani krug (treći dio)
još jedan doktor
Dr. Marsden Wagner - Tehnologija i porod
Dr. Marsden Wagner: Zašto se tehnologija nepotrebno primjenjuje?
Dr. Marsden Wagner: Prikupljanje informacija o tehnologiji
a evo i jedna doktorica ;)
Dr. Sarah Buckley - Vaši hormoni su vaši pomagači
Dopustimo porodu da bude normalan!
pa još jedna...
dr. Christiane Northrup: Trudovi i porod - naše kulturološko naslijeđe
i još...
Dr. Judie C. Rall :Zašto bi prirodan porod trebao biti naš cilj?
i za kraj citat WHO:
WHO - Njega tijekom normalnog porođajaCitiraj:
Medikalizacijom porođaja tj. odvođenjem žene u njoj nepoznato okruženje, s nepoznatim ljudima koji upotrebljavaju čudnovate sprave kojima joj čine čudnovate stvari pokušavajući joj pomoći, ženino se tjelesno i duševno stanje toliko mijenja da se neizostavno mora promijeniti i način na koji ona izvodi intimni čin rađanja, a jednako će tako biti izmijenjeno i stanje novorođenčeta. Rezultat je da više nije moguće znati kako bi porođaji izgledali prije tih manipulacija. Većina zdravstvenih radnika više ne zna što je 'nemedikalizirani' porođaj. Cjelokupna moderna literatura iz porodništva i neonatologije u biti se temelji na promatranjima 'medikaliziranih' porođaja."
- WHO
Moja socijalna ginekologica je rekla da ako mi daju drip da obavezno tražim epiduralnu, da je to po njoj najbolji način da se drip podnese, ali da je u normalnim situacijama, po njoj, nepoželjan. Ja sam htjela prirodni porod, i imala sam ga do kraja. Na kraju su mi (uz moje odobrenje nakon silnog nagovaranja) dali drip. Minutu nakon toga pala sam u tahikardiju i čupali su Niku iz mene. Povezano?
Prije toga sam se dobro osjećala.
kad ovo pročitam dođe mi da im zabijem taj drip... znaš di
:evil:
nema druge nego poniti sa sobom kutiju andola i kad počnu piliti o dripu, početi ih piliti da popiju andol, on je dobar, pomoće im .... zato je dobro imati nekog svog uz sebe da brani tvoje interese[/b]
a ona cura u đurđevcu kojoj su se noge počele nekontrolirano grčiti da ih nije mogla držati u onim nogarima
komentirati ću samo ovo. kad žena dođe u rodilište, često joj dotad jaki i pravilni trudovi oslabe ili potpuno stanu.Citiraj:
Aurora3 prvotno napisa
pitam se zašto?
i nakon što prođe prijem, pregled, brijanje i klistir, dobije oksitocin da se trudovi pojačaju i ustale jer njezini "nisu dobri". ako ima sreće da joj tijelo dobro reagira, super. ako nema, tko joj kriv.
a da se ženu pokuša što manje uznemiriti, osigurati joj mirnu i intimnu atmosferu u kojoj će se ugodno osjećati kako bi njezino tijelo moglo nastaviti obavljati posao koji je dotad uspješno obavljalo? da joj se omogući da se kreće, zauzima različite položaje? ublažava si bol tuširanjem, masažom? jede i pije?
pa nije valjda da nas ima toliko nesposobnih roditi bez medicinske intervencije.
je, sad bi ti da oni budu humani i tretiraju rodilju kao pojedinačnu osobu a ne ka stoku na traci :P
zaista bih voljela čuti argumentirani odgovor, ajmo raspravi dati šansu.
na što: zašto je bolje dati drip nego pustiti ženu da joj se vrate prirodni trudovi (ili počnu ako je došla bez trudova s npr. puknutim vodenjakom).
Ajde i ja bih voljela čuti dobar argument.
trudovi oslabe ili čak stanu jer se rodilja nađe u "opasnoj"s ituaciji, "neprijateljskom" okolišu, i tijelo pokreće mehanizam odgađanja poroda dok se ne nađe "sigurnije" mjesto za porod
to je jasno
ali pitanje je zašto je onda bolje dati drip nego pričakati da se rodilja počne osjećati da je u prijateljskom gnijezdu
hm, zato što možda bolnicu neke nikada ne bi doživjele kao sigurno mjesto za porod i prijateljsko gnijezdo, pa im treba na silu iščupati djecu, inače bi ostala unutra do promjene zakonskih okvira za alternativne lokacije poroda
ha, kaj kažete jel dobar argument :lol:
za koga je bolje? za osoblje, definitivno, jer se prije riješe rodilje, oslobode box za slijedeću na traciCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
za osječaj sigurnosti potrebna je bliska osoba, uljudno osoblje, humani doktori, pozitivna atmosfera
ali pazi sad ovo, možda treba samo pola sata ljubaznosti da se žena počne osjećati ugodno
a meni su i prvi i drugi puta, drip davali istu, ama istu sekundu čim sam legla na krevet u boxu .... nije li to čisti nemar, onaj nepatvoreni, neupitni, čisti, jasni, do krajnjih granica bezobrazni nemar
kadkad je dovojna topla riječ i osmjeh , niti pola sata
Candy, baš mi je žao.Citiraj:
Candy prvotno napisa
Ovo što je tvoja doktorica rekla, nešto slično je na predavanju u veljači izrekla i Andrea Robertson, edukatorica na području poroda.
Da je parafraziram-rekla je da žene koje dobiju drip često zaista i trebaju epiduralnu.
Naravno, to nije teza u korist epiduralne, nego više kontra dripa koji može izazvati zaista teško podnošljive trudove.
I evo nešto što još nisam čula, a meni se dogodilo. Osim činjenice da su mi zbog dripa izbušili sve vene, da je naškodio i meni i bebi (apgar je bio loš, dakle...), trudovi se NISU pojačali. Dotični doktor se derao na mene, pa kad će taj trud, napičio drio na max, ja se u nesvjestici tresem, pokušavam razgovarati s njim i izgurati porod do kraja, i ČEKAMO trudove, kao i prije. Moji trudovi nisu bili na minutu ni za izgon, ni sa dripom, ni bez njega. Moje tijelo NE podnosi drip.
Imam doma oksitocinski sprej za pomoć kod izdajanja. OPET moje tijelo više mlijeka ispusti kad pumpam i mislim na sina, nego nakon ubrizganog oksitocina. Učinkovitost dripa? Hm...
kaže meni sestra, pa zašto nećete inducirani porod ... a to vam žene samo pričaju tako da sa dripom više boli, nije istina
ja sam s doktorom (mojim) prepričavajući porod rekla da je pakao počeo s dripom,. on je tako jako negirao moj navod neizdržive boli da me je skroz zbunioCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
a onda još nisam znala vezu oksicitin+endorfin
još jednom o drugoj strani dripa, ili kako su Tiwi i bebač preživjeli, svakome kao štivo prije nego se odluči dopustiti bilo kakvo dodavanje raznih bućkuriša u porodu
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...172459#1172459
možda nije ni onCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
a negirao je pretpostavljam iz vlastitog iskustva :lol:
Tik što sam rodila bila sam opčinjena svime i svima. Bila sam presretna što je završilo. Bolovi su mi bili prestrašni, mislila sam da neću izdržati, lupala sam rukama u pločice, grčila se...sve je to predugo trajalo...ma muka mi je kad se i sjetim tih bolova...očito sve zbog dripa! No meni je doktorica rekla kako će mi dati jedan lijek da mi se opuste mišići i da mi može lakše probušiti vodenjak. tada ja nisam znala o kakvom se lijeku radi. No, da sam i znala, uvjerena sam kako bih pristala jer sam jedva čekala da vidim svoje djetešce. Iskustvo više- drugi puta definitivno ne pristajem na to, i dolazim pred sam kraj :D
i nadam se da su prirodni trudovi bar za trećinu manje bolni
jesu draga, drugačiji su, može se na njih utjecati, reagiraju na vanjske podražaje, osjećaje, promjenu položaja ... dok drip ne reagira na ništa, i ja sam ga osjećala kao nješto što izvana upravlja mojim tijelom i umom (umom jer nisam mogla kontrolirati ni glas, vrisak je izlazio sam iz mene, grčila sam se nekontrolirano).
Mada ima ovdje i žena koje kažu da im drip nije bio ništa posebno neugodniji od vlastitih trudova.