-
I meni se dogodilo isto. Nakon što godinu dana nije bilo rezultata, došla sam 11. dan ciklusa u socijalne dr. tražiti da mi radi samo folikulometriju tj. da utvrdimo da li imam normalne ovulacije. Ona me je pregledala na UZV - rekla da ovulacije nemam i da ćemo to riješiti sa klomifenom. Odmah mi je uvalila recept i rekla da idem kući i ne trebam nikakve više kontrole te da slijedeći mjesec počmem piti klomifen.
Tu su bila dva problema: 1. što su meni u to doba ciklusi bili 24 dana i vrlo je vjerojatno da sam imala normalne ovulacije, tj. da nam je u toj famoznoj kontroli "pobjegla", 2. što ona ni na kakvo inzistiranje nije htjela raditi folikulometriju uz klomifensku stimulaciju. (Ista priča sa tom dr. se javila kod par žena koje poznajem - zaključak - najlakše je napisati recept za klomifen).
Jedan od razloga je gužva - odnosno broj socijalnih ginekologa na broj žena u ST je katastrofalan (znala nekad broj, zaboravila ga; pretpostavljam da je slična situacija u dosta drugih gradova). Drugo je što, po mom mišljenju, većina takvih ginekologa zna relativno malo o potpomognutoj oplodnji odnosno o dijagnostici vezanoj za potpomognutu oplodnju. Dosta tih doktora godinama "zavlači" pacijente bez da ih šalje na neke osnovne i često ne preskupe temeljne pretrage. A godine idu ...
Na početku našeg puta MM je bio dosta ljut na mene što se igram doktora i da treba njima vjerovati. S vremenom se to promjenilo i zaključili smo oboje da dosta toga ovisi o nama i našoj informiranosti. Prvu dijagnozu, povišen prolaktin, postavila mi je prijateljica koja radi kao biokemičar u jednoj bolnici, dok sam ja spletom okolnosti bila u tom gradu na službenom putu. Tada ništa nisam znala o hormonima, a bila sam već 2 puta stimulirana klomifenom.
I zato je ovaj forum divan. Zakon kakav god bio, bojim se da neće moći promijeniti sve stvari koje trenutno ne štimaju. Ali to u svakom slučaju nije razlog da se ne borimo za što bolji tekst zakona
:D
-
Sad kad smo zaista dosta skrenuli s teme nek ju ja još malo skrenem pa se možda za 360 vratimo na pravi kurs :lol:
Ja sam stekla dojam na početku liječenja kod primarnog ginekologa, ma šta sad uljepšavam ne da sam stekla dojam nego je on doslovno tako i mislio, da ja trebam slijepo vjerovati i ništa ne znati.To mi je rekao i direktno da nek ništa ne čitam.
Ok ja mogu uzeti u obzir da ljudi koji nisu medicinske struke nešto pročitaju pa krivo shvate, previše se uplaše pa naprave još veći problem, ali come on-u kojem dobu takvi doktori žive.
Zaboravili su da je ovo doba informacija i dostupnosti istih-oni se smiju nekakvim vračarama koji liječe pseudomedicinom, a ponekad se i sami ponašaju kao takve.
Čovjek ima jednu karakteristiku koja ga je izdigla od ostalih vrsta, a to je da misli i da uči, odnosno da je znatiželjan i to nije karakteristika samo pojedinih ljudi nego apsolutno svih bez obzira od kud su, kolike su im intelektualne sposobnosti i materijalne mogućnosti.
Po meni je takav odnos ravan nepoštovanju čovjeka.
-
A propos višeplodnih trudnića, i s obzirom na njihovu rizičnost, na VV-u trojke smatraju "neuspjehom", koliko god to nama ovdje teško zvuči. Ja bih bila najsretnija kad bih dobila jedno zdravo dijete (dobro, ja sam se specijalno bojala blizanačkih trudnoća i odgađala svoj prvi stimulirani IVF jer me toga bilo koma strah s obzirom na moj oštećeni kuk i težinu). Mislim da ipak i većina MPO liječnika upozna žene s tim rizicima. Ovo socijalni ginići koji daju klomifen bez folikulometrije neću niti komentirati jer se oni ne bi trebali stvarno petljati u MPO i jer se to tako NE RADI.
A propos nečitanja i neforumiranja itd.... Mislim da ginići i svi doktori počinju lagano danas shvaćati da je vani ipak "vrli novi svijet" i da su pacijentima danas dostupne informacije, jest da nećemo nikad biti doktori (na žalost, ja bih se najrađe samoliječila, samo mi je oprema skupa :lol:), ali ipak se preko foruma može doći do nekih jednostavnih i logičnih zaključaka. Medicina je po meni isto jedna servisna industrija. Ako svi drugi servisi danas idu za tim da gledaju korisnika kao partnera, mislim da se i medicina u Hrvata isto mora promijeniti. Ja razumijem da to nekima nije lako za prihvatiti, kao što nijednoj "firmi" nije lako prihvatiti outsidere unutar sebe, ali vremena su se definitivno promijenila i više nije niti jednu uslugu lako "prodati" u ovom našem turbo informiranom društvu, ali tako je kako je. I sad, ako unutar moje firme može biti vijeće korisnika i slušaju se korisnici, mislim da će morati dođi i unutar bolnica do "promjene mentalnog sklopa". Jest da tamo ide sporije, ali dosta med. usluga je, hvala Bogu, na tržištu, pa ipak postoji jedan korektiv velikom sustavu. A, ruku na srce, pa nema šanse da se iti jedan doktor recimo sa mnom toliko bavi koliko se sama sa sobom bavi, pa slušam simptome, pa istražujem. Bila bi prava šteta odbacit svu tu silu informacija koje sam pokupila sama o sebi :lol:. Naravno, da nemam problem, ne bi se time bavila, ali je milijun puta bolje doći kao informirani pacijent, nego kao neinformirani. Tj. informiranost pacijenta je često upravo proporcionalna duljini trajanja problema ili njegovoj težini. Interesne skupine pacijenata su dobre i neka i dalje služe kao korektiv. Tako funkcioniraju sve stvari u životu i samo tako se može doći do... izvrsnosti u nečemu (da malo koristim moderan žargon :-)).
-