Prvo smo bili zajedno oko pola sata.
Onda sam ja izašla na 45 minuta. A nakon toga sam ušla ja a Sven izašao na cca 45 minuta.
Sve skupa je trajalo oko 2 sata.
Printable View
Prvo smo bili zajedno oko pola sata.
Onda sam ja izašla na 45 minuta. A nakon toga sam ušla ja a Sven izašao na cca 45 minuta.
Sve skupa je trajalo oko 2 sata.
Imam jedno pitanje.
Naime, nakon testiranja nisam dobila ništa napismeno od TS. Ona je testove i svoja opažanja spremila u njegov dosje ali ja nisam dobila ništa.
Da li ste dobili kakav nalaz obrade?
Ako da, odmah nakon razgovora ili naknadno?
Brunda, hvala!
Ako se ne varam, Zdenka2 je pisala da je papire od TS pokazala tetama u vrtiću, znači da je nešto dobila napismeno...
Brunda sigurno ćeš dobiti papire naknadno (poštom - znaju li adresu?). D je bila na sličnom testiranju prije uključivanja u Bistrić pa smo za nekoliko dana poštom dobili "nalaze". Ipak je to preozbiljna stvar i previše košta da bi ostalo visiti u zraku na tvojim sjećanjima.
Mi smo dobili papire postom, a tako i svi ostali koje znam da su bili tamo. Nemoj ocekivati papire za dan-dva vec dopusti malo duze razdoblje, mislim da oni razgovaraju o nalazima na svojim internim sastancima, obzirom da je guzva sigurno to traje ...Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Mi nismo dobili nikakve nalaze, a kada sam pitala za to rečeno mi je da nalaze izdaju samo ako ti treba za nešto konkretno (školu, nekakvu komisiju isl,) a inače ne :? I meni je to malo preskup sport da iza toga ne bi ostao baš nikakav pisani trag.
Mamanatali i tatek kada ste bili na obradi? Možda se u međuvremenu nešto promijenilo. Ipak bi bilo vrlo neozbiljno da ne daju neki papir. Nama su u vrtiću prije 2 godine preporučili testiranje kod JCL (Bistrić) i dibili smo "nalaz i mišljenje" na skoro 2 strane prilično detaljno i stručno (koji test je primjenjen, koji je rezultat postignut,...) i zaključak "visoko natprosječan razvoj koji ulazi u domenu nadarenosti".
Makar moram priznati da ponekad sumnjam u tu njenu "darovitost", ali to je već druga priča...
Mi smo bili prije 2 mjeseca i nismo dobili ništa napismeno!
Ja mislim da smo mi cekali duze od 2 mjeseca na misljenje (bilo je i nekih problema sa adresom), nazovi i pitaj sto je s time, mozda se negdje zagubilo.Citiraj:
mamanatali prvotno napisa
Ma zvala sam ja i pitala (vidi par postova gore) i rekli su mi da u pravilu ne izdaju nalaz, sve je u njihovom dosjeu pa ako treba za nekakvu komisiju, za školu isl. onda izdaju.
Onda reci da ti treba (smisli bilo koji razlog)!Citiraj:
mamanatali prvotno napisa
ja imam nalaz samo za svog sina s ADD-om kada nam je trebalo za školu. Za ostale potrebe sam išla s mm-om na razgovor s njom i tada bi oboje čuli ono što nas se ticalo. Za najstariju sam dobila nalaz kada je išla u akceleraciju, poslije niakda više. Jednom godišnje nam daje evaluaciju djetetovog napretka i to mi je najvažnije.
ja imam nalaz samo za svog sina s ADD-om kada nam je trebalo za školu. Za ostale potrebe sam išla s mm-om na razgovor s njom i tada bi oboje čuli ono što nas se ticalo. Za najstariju sam dobila nalaz kada je išla u akceleraciju, poslije niakda više. Jednom godišnje nam daje evaluaciju djetetovog napretka i to mi je najvažnije.
Bili smo na prvoj radionici u utorak kod Julije :D Novi prostor je stvarno prekrasan. Bilo je malo problema (čak i plakanja) u početku, jer Mia ima problem sa izrazitom sramežljivosti i nesigurnosti u nepoznatim prostorima, situacijama i ljudima, pa nije htjela ostati na radionici bez mene. Srećom Tin je odigrao upravo onu ulogu koju sam se i nadala da hoće i ušao s njom. Za 15 minuta mi ga je dovela natrag rekavši da im smeta i mrtvo-hladno se vratila i ostala do kraja. Bila je zadovoljna nakon svega i ja sam skroz happy za prvi put.
Sutra idemo kod TS na obradu pa trebam jedan praktičan savjet - da li ići autom ili ne? Da li je moguće (znam da je sve moguće, ali da li je realno) naći parking tamo u 3 popodne? Ili možda garaža u Branimir centru - koliko kužim to nije daleko?
Rijetko idem u grad autom pa me to malo muči.
Ja nisam iz Zagreba, ali znam da je tamo teško naći parking. Možda ti je najbolje da idete tramvajem i iskrcate se kod "džamije".
Nadje se parking, ali treba malo kruzit, a ulice su jednosmjerne i ako nisi iz Zagreba zna biti problema sa orijentacijom ... a i kosta 8 kn/satu, mozes ostati max. 2 sata.
Odi u Strojarsku ulicu (10 min pjesice od Tanje, iza aut. kolodvora), u bloku zgrada tamo je moguce parkirati besplatno, za radnog vremena teze, no oko 14-15 sati bi se vec trebalo naci nesto.
Tatek, hvala - ipak smo išle autom i parkirale u garažu kod Cinestara.
TS je stvarno maher za klince, pročitala je D kao otvorenu knjigu.
Ono što me najviše veseli uključit će ju u radionice - kreće već slijedeću srijedu s još jednom djevojčicom i dva dječaka.
Zdenka2 da li je to termin od tvojeg M? Spominjala je da su ta dva dječaka prije radila u paru i jednom ime počinje s M.
ETO I MI SMO KONAČNO OBAVILI OBRADU. BILI SMO KOD JULIJE. ODUŠEVILA ME JE, ONA JE PUNO POSVEČENIJA DJECI OD PSIHOLOGA U DOMU ZDRAVLJA. PROBLEM NAM JE KONCENTRACIJA I SAMOPOUZDANJE.
ONO ŠTO ME MALO ŠOKIRALO JE TO ŠTO SAM SE POTPUNO NAŠLA U KARLOVOM PROFILU, SAMO ŠTO SAM JA ŽENSKO PA SAM TO DRUGAČIJE DOŽIVJELA.
SOCIJALNE VJEŠTINE SU MU KOMA(A I MENI SU BILE SVE DOK SE NISAM UDALA), DOK JE U DRUGIM STVARIMA DALEKO IZNAD PROSJEKA SVOJIH VRŠNJAKA.
ŽAO MI JE ŠTO NE MOŽEMO NA RADIONICE JER SU KADA JE ON U ŠKOLI.
radionice moje djece su ponekad kada su oni u školi i oni uredno izostaju s isšričnicom. Ne vidim osobno u tome nikakav problem jer su nam one jako bitne i par sati mjesečno izostanka s nastave je ništa u usporedbi s dobiti :D
Danas je D bila prvi puta na radionici kod TS. Njenom oduševljenju nema kraja ali i "tuzi" što do slijedeće mora proći 14 dana.
Četvero ih je u grupi i svi su joj super a naročito Zdenkin M. ;)
Dobili smo raspored do lipnja, vidim da se tu spominjao nekakav roditeljski - da li je to na kraju radionica ili na početku? Ništa nam nije rečeno.
I zaista mislim da vrijedi svake kune koju platimo.
Sven je toliko oduševljen TS da ju skoro svakodnevno spomene. Ili nešto što mu je "ona teta" rekla, pitala ga, ili što su radili dok me nije bilo unutra. Rijetko kad se nekim tako oduševi da ga toliko često spominje.
Btw., zvala sam za nalaz i poslati će ga poštom kroz 3 tjedna.
Rekla mi je žena na telefon da nemaju običaj izdavati pismene nalaze ali ako želim da će ga poslati. Naravno da želim :)
KARLO MI JE DOSTA LOŠ U ŠKOLI I KAD IZOSTANE TEŠKO NADOKNADI.
ŠKOLA MU JE DOSADNA DO BESVJESTI.
SADA SE POČEO TRUDITI NAKON OBRADE, JER MU JE VRATILA SAMOPOUZDANJE.
DOGOVORILI SMO SE DA ĆEMO PRIČEKATI MJESEC DANA I VIDJETI ŠTO SE DOGAĐA.
JEL SE JOŠ NEKOM OD VAS DEŠAVA DA VAM KLINCI, KAD PIŠU ZADAĆU ILI TREBAJU NEŠTO PROČITATI, ŠTO IM NIJE BITNO U TOM TRENU, NIŠTA NE ZNAJU I NE RAZUMIJU, A KAD JE NJIMA BITNO PROČITAJU SVE BEZ PROBLEMA I IZRAČUNAJU NEKE STVARI TAKO BRZO DA OSTANETE ZABEZEKNUTI?
:?
Mislim da ti je to svojstveno svim klincima te dobi, ne vidim u tome nista neobicno niti ikakav razlog za zabrinutost.Citiraj:
TINA13 prvotno napisa
(Tina13, mozes li iskljuciti velika slova i pisati malima, tako je citljivije? Hvala! :) )
Sorry na slovima.Citiraj:
tatek prvotno napisa
Ma ja sam luda jer znam da zna to iz čega piše ispit, a on dobije 1 ili 2.
To se dešava još od vrtića kad sam mislila da mi je djete daltonista.
Zna kad je njemu bitno, a kad treba truba.
Jučer je tražio da mu se skine neka igrica s interneta čije skidanje traje 7 sati i on, koji ne zna na sat, izračunao je u 5 sekundi kada će igrica biti presnimljena. Stavi mu to kao zadatak iz matematike neće imati pojma.
I kaj da mu čovijek veli??????????????
Citiraj:
tatek prvotno napisa
Matematicki zadatak pretvori u neku pricu koja ce ga zanimati.Citiraj:
TINA13 prvotno napisa
Ako je zadatak 4 + 2 + 1 = ? tad mu reci: "zamisli, u 4 popodne nam u kinu pocinje film, film traje 2 sata, a nakon toga nam treba jos jedan sat da stignemo kuci. U koliko sati cemo biti kod kuce?"
(malo karikiram, ali vjerujem da se ovakvim pristupom da malo olaksati stvar ... sjecam se svog ucenja povijesti, marksizma, TIPSS-a iz srednje skole, sve predmeti koji su mi bili odvratni ... i onda sam napisao pitanja na ceduljke i izvlacio ih iz sesira, pa sam sa sestrom organizirao kao izvlacenje lota, "sretan broj je pitanje br. 85, "Sto znaci kratica USIZ?" :lol: ... a sjecam se da mi je kao malome nesto slicno jednom napravila i stara, isto neki sistem papirica, pitanja i odgovora ... nije nesto sto mozes svaki dan primjenjivati, ali da moze dati malo poticaja, moze sigurno)
Ma sve je to moguće doma, a kaj u školi???Citiraj:
tatek prvotno napisa
Primjetila sam da ima neki ,meni totalno nejasan, način računanja. Na obradi su nam rekli da ima vrlo visok potencijal za matematiku i prirodu, a da mu problem predstavljaju oni dugački načini, jer su mu dosadni.
Jednostavno ne kužim što je u njegovoj glavi.
:) M. je procvao jer su u skupini i cure. Odmah su mu ramena narasla za dva broja, a od glasnog je postao još glasniji. Čisto mi je bilo smiješno gledati ga kako se pravi važan pred curicama.Citiraj:
deva prvotno napisa
Nije to roditeljski sastanak nego roditeljske radionice kojih ima dva tipa. Pojedine grupe roditelja sastaju se jednom mjesečno - moja grupa je s Tanjom - razgovaramo, slušamo što nam ona ima reći i rješavamo različite zadatke vezane uz razumijevanje, prihvaćanje naše djece itd. Nažalost, nisam baš bila redovita na tim radionicama, zbog našeg poslovnog rasporeda koji je svaki dan drugačiji. Drugi tip su razgovori o tvom djetetu - to se odvija nakon svake tri djetetove radionice.
Deva, sad tek vidim da si mi ranije postavila pitanje o radionici, oprosti - nisam to uopće skužila.
Zdenka - hvala za odgovore.
M. je za 10, pravi mali frajer mora doći do izražaja pred "novim" curama.
Znam da si negdje pisala da čitaš neku dobru knjigu o darovitoj djeci i problemima koji se javljaju na početku školovanja. Malo je OT ali molim te napiši opet.
Moze li mi netko napisati je li nakon rjesavanja testova razgovor uvijek s TS? Ili komu dodjes po rasporedu - TS ili njezinim suradnicima?
Najbolje su mi bile:Citiraj:
deva prvotno napisa
Ellen Winner, Darovita djeca. Mitovi i stvarnost. Lekenik: Ostvarenje, 2005.
Sally Yahnke Walker, Darovita djeca. Vodič za roditelje i odgajatelje. Zagreb: Veble, 2007.
Obje knjige govore i o problemima darovite djece u školi, ali više i konkretnije ova druga.
Mmmama, unaprijed se zna tko će raditi s određenim djetetom, a to određuje tim. Tamo su svi provjereno dobri.
Brunda, jako mi je drago da je mudra glavica Sven u ekipici.
(Što se sve ovdje izdogađalo dok mene nije bilo! Rijetko čitam zdravlje, jer smo svi zdravi :mrgreen: . Jučer je B. imala neki problemčić, pa sam nešto tražila, a kad tamo ovdje tulum! :D )
Ovu prvu knjigu imam i vrlo je zanimljiva. Probat ću nabaviti i drugu - hvala!Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Zdenka2, hvala na odgovoru. :)
ovo je karakteristicno za djecu koja imaju problema s paznjom.Citiraj:
TINA13 prvotno napisa
kod nas je slicno, samo je m. mladja pa se to drugacije iskazuje.
ne moze sjediti 3 sekunde na istom mjestu, stalno se vrpolji, uglavnom ne hoda nego trci, inace je jako zainteresirana za sve ali recimo puzzle nije dugo htjela uopce slagati.
ali zato moze satima sjediti i crtati, ima koncentracije pamititi dugacke pjesmice i to na vise jezika. s 3,5 godine potpuno uredno pise (i nedavno je pocela citati). odkad je prije par mjeseci otkrila puzzle, slaze ih satima i to nevjerovatnom brzinom.
ukratko, ono u cemu nije dobra nece i tu pokazuje pomanjkanje paznje, a ono u cemu je u tome briljira i u tome pokazuje hiperfokusiranost karakteristicnu za adhd.
ja ovo dosta dobro razumijem jer sam i sama bila takva. predmete koji me nisu zanimali u skoli bih jednostavno izbjegavala. zbog toga sam imala najvise izostanaka u razredu i dobivala iskljucivo petice i jedinice, nije bilo nista izmedju. ali sam se s vremenom naucila da i stvari koje mi se ne daju raditi ipak moram napraviti, pa sam dogurala do magisterija.
za takve mozgove je najnezgodnije doba osnovne skole, kasnije takvi ucenici cesto briljiraju. opet zbog tog hiperfokusa.
preporucujem ti knjigu "Zahtjevna djeca" Stanly I. greenspan. vrlo lijepo je opisan tip nepazljivog djeteta i kako izvuci najvise od njega.
Hvala pokušat ću.
Mi idemo skoro na obradu, pa imam par pitanja.
Prvo, jeste li isli obiteljski ili samo jedan roditelj?
Postoji mogucnost da MM nece moci doci i to mi je veliki bed. Razmisljam cak da otkazem, no s druge strane, kad cemo opet doci na red...
U slucaju da to nije bilo testiranje prije skole, sta ste rekli djetetu, zasto idete tamo? Kako ga pripremiti?
Mi smo planirali ici prije skole, no bilo je nekih problema u vrticu zbog kojih smo se pozurili, tj. ja sam osjecala da bi mi koji savjet dobro dosao.