Imaš pravo zrinka. Evo, otvorit ću novi topik!Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Stay well!
Printable View
Imaš pravo zrinka. Evo, otvorit ću novi topik!Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Stay well!
mislila sam da ce biti super, s obzirom na super trudnocu, a na kraju je ispao induciran, prebolan i ponizavajuci. ukratko, nisam odusevljena. cekam da se usvoji klauzula o porodu kod kuce, sto bi trebalo biti normalno. :)Citiraj:
master blaster prvotno napisa
sorry, nisam vidla premjestaj :oops:
Citiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
ljube draga , ja tek sad vidim ovo... sto me nisi upozorila na pp?
evo samo za tebe...
ja sam bila trudna 22 tjedna(ili 24 nisam sigurna vise, trebam pogledat u knjizicu) od jednog do drugog pregleda srce moje bebice je stalo..kad je doc na uzv gledao da provjeri srcanu akciju rekao mi je da je glavica po mjerama velicine za 18 tj, a 3 tjedna prije toga je bilo sve ok, bebica se fantasticno razvijala...onda sam ga ja pitala da mi objasni, pa je rekao da kad bebi stane srce onda joj se kosti na glavici preklapaju na cim manje kako bi sto lakse izasla... neznam to je valjda takav, prirodni fenomen..
Ovo je vrlo zanjimljiv fenomen. Možeš li o tome naći nešto više?
pokusat cu proguglat malo veceras sad ne stignem
a šta mislite o ovome:
http://www.udrugaprimalja.hr/baza/up..._smjernice.pdf
pa jesi vidila tko je preveo :yes:
:lol: :lol:
nema smajlića koji se lupa po glavi
Bila sam na seminaru AR i zadivio me je film sa pet poroda u cucecem polozaju s malom stangicom za pridrzavanje ( da se zena sama pridrzi ili da ne izgubi ravnotezu?). Nije bilo navijanja i tiskanja na komandu. Tako je bilo sve prirodno da mi je ostalo nejasno da li je to bila bolnica ili kod kuce. Rekla bi kod kuce. Cure kakve ste vi dojam dobile?
meni se nekako cini da je ipak bilo kod kuce...jedino sam se malo jezila u trenucim kad je beba onako ispadala van, a nitko je ne docekuje... malo mi je taj dio brrr, al svejedno istovremeno i magican :heart:
ti porodi konkretno su svi u bolnici u brazilu.
stvarno??
uopce ne izgleda kao bolnica....
Ni meni, pogotovo ne poza za radanje...
samaritanka, al je poza upotrebljiva za doma ;), uhvatis se za sipku kreveta i rodis
MM kaže da je Andriji glavica bila sva u trokut kod izgona, dan-danas ga to najviše fascinira, kako je to priroda uredila, i kako mozak ostane neoštećen...Citiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
gle ti njih, pokrenule ponovo topic, a ja nemam pojma!
a zašto ste onog tipa sa simentalkom u avataru otprašile? i di je otvorio taj svoj topic? jeste skužile, čovjek kaže da je dva put asistirao porođaju svoje bebe?
di si čovječe? :bye: nisam te ignorirala, nego nisam skužila da se nešto događa ovdje! jesi l' ti možda iz samobora? u tom slučaju smo se možda upoznali.
ja sam skužila da se radi o bolnici... ne da je magično, nego je tako neopisivo i čudesno da meni svaki, ali svaki put kad to vidim dođu suze na oči...Citiraj:
meni se nekako cini da je ipak bilo kod kuce...jedino sam se malo jezila u trenucim kad je beba onako ispadala van, a nitko je ne docekuje... malo mi je taj dio brrr, al svejedno istovremeno i magican
nismo ga sprasile ,otvorio je topic ovdje:http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=36974
Meni se čini ok.
Puhica samo usput ono je Holštajnka crno šara izraziti mlječni tip, Simentalke su crvenošare mesno-, a onda tek mliječni tip. S obzirom na mliječnost godi mi usporedba s Holštajnkom jer je ona neoboriva po proizvodnji mlijeka...
:lol: :lol: cool
ej puhica, imas pp. :)
Mene su isto Brazilke odusevile (film je iz 79-e).
I jedino na sto sam poslije mogla misliti je to da je u Brazilu sada najveca stopa carskih rezova.
Pa sto im se dogodilo u medjuvremenu?
na filmiću su indijanke! sigurna sam da one i danas tak rađaju.
Pogledajte zašto ne možemo rađati bez tuđe pomoći:
http://www.nationalgeographic.com.hr...4&sid=&jezik=1
Citiraj:
Cijena uspravnog hoda
Spretnost i intelekt koje smo stekli nakon što su naši preci stali na dvije noge imali su svoju evolucijsku cijenu: mnoge bolesti i tegobe zbog kojih nije lako biti ljudsko biće.
Mi ljudi čudnovata smo stvorenja: bezrepi dvonošci s vijugavim kralježnicama, dugih udova, savijenih stopala, okretnih ruku i golemih mozgova. Naša tijela mozaik su svojstava oblikovan prirodnim odabirom tijekom nepreglednih vremenskih razdoblja – s jednakim omjerom izvanrednih sposobnosti i silnih nedostataka. Možemo stajati, hodati i trčati tako skladno i izdržljivo, ali patimo od bolova u stopalima i ozljeda u koljenima; možemo savijati i uvrtati kralježnicu, a ipak većina nas prije ili kasnije iskusi nevolje s leđima; sposobni smo rađati bebe velikih mozgova, ali samo uz velike bolove i rizik. Znanstvenici odavno pokušavaju otkriti kako su naša tijela postala takvima kakva jesu. Danas, koristeći se novim metodama iz raznih znanstvenih disciplina, otkrivaju da mnogi nedostaci u našem “dizajnu” imaju zajedničku crtu: uglavnom proizlaze iz evolucijskih kompromisa nastalih u doba kad su se naši preci uspravili na dvije noge – na prvom koraku duge staze ljudskog postanka.
Tijesan prolaz
U laboratoriju Karen Rosenberg na Sveučilištu Delaware, sobi pretrpanoj odljevima lubanja i kostiju čimpanza, gibona i ostalih primata, jedan se model ističe: kopija ljudskih ženskih zdjeličnih kostiju u naravnoj veličini učvršćena na postolju. Tu je i lubanja fetusa sa savitljivom šipkom na mjestu vrata. Ideja je simulirati ljudski porođaj tako da se glava fetusa kroz zdjelicu progura ručno.
Čini se prilično jednostavnim.
“Hajde, pokušajte”, govori Rosenbergova.
Okrenete li malu jajoliku lubanju licem prema naprijed, ona glatko sjeda u gornji rub zdjelice, početak porođajnog kanala. Ali onda zapne o izbočine sjednih kostiju (onih istih koje trpe prilikom dugih vožnji u automobilu). Nakon nešto guranja i okretanja postaje jasno da se lubanja mora provući kroz prolaz koji izgleda manji od nje same, skučen ne samo zbog sjednih kostiju nego i zbog trtice koja prodire u donji dio zdjelične šupljine. Tek okretanjem lubanje licem u stranu na sredini kanala, i zatim snažnim pritiskanjem, ona se pomiče centimetar ili dva – a onda opet zapne. Uvrćite, gurajte: ne ide dalje. Vodeći moju ruku, Rosenbergova okreće lubanju licem prema natrag, a zatim, nakon snažnog pritiska, tvrdoglava glava konačno prolazi kroz porođajni kanal.
“Za većinu nas prolazak kroz porođajni kanal vjerojatno je najsloženiji gimnastički manevar u životu”, govori Karen Rosenberg, pročelnica sveučilišne katedre za antropologiju. To je prava majstorija, pogotovo kad nema ruke koja bi vrtjela i gurala lubanju. A ovaj sjajan dvodijelni model čak ne uključuje široka i tvrda ramena ljudskog djeteta, baštinu naših majmunolikih predaka, kod kojih su se prije oko 20 milijuna godina razvile široke ključne kosti, koje su im omogućavale da jedu plodove viseći s grana. Slijedeći glavu, bebina se ramena također moraju dvaput okrenuti da bi prošla kroz porođajni kanal; ponekad se i zaglave, izazivajući ozljedu moždinskih živaca koji upravljaju rukama.
Odjednom mi je, kao nikad prije, postalo jasno zašto je za siguran dolazak na svijet mojega prvorođenca bilo potrebno 36 sati, dva liječnika i tri smjene primalja.
Svim ženama na svijetu rađanje je teško iskustvo, pokazuje istraživanje o načinima rađanja što su ga u približno 300 kultura diljem svijeta provele Karen Rosenberg i njezina kolegica Wenda Trevathan, antropologinja Državnog sveučilišta Novog Meksika. “Ne samo da su porođajne muke teške”, govori Rosenbergova, “nego zbog konstrukcije ženske zdjelice djeca iz porođajnog kanala izlaze sa stražnjim dijelom glave okrenutim prema preponskim kostima, licem na suprotnu stranu od majčina. Njoj je zbog toga vrlo teško pridržavati i voditi dijete dok izlazi a da mu pritom ne ozlijedi kralježnicu – to joj onemogućuje i čišćenje djetetova dišnog puta ili uklanjanje pupčane vrpce omotane oko vrata. Zato žene iz svih krajeva svijeta prilikom rađanja traže pomoć”...
ova sigurno nikad nije vidjela taj film.
evo sad sam ponovo procitala ovo sto je dijanam stavila i ne cini mi se bas logicki...
mislim, da je bebina glava veca od otvora zdjelice to mi je jasno, ali je to priroda tako lijepo uredila da se bebine meke kosti glavice mogu preklopiti i tako proci kroz porodjani kanal..ako prodje u lezecem polozaj majke, kako nece kad majka jos dodatno oslobodi onih 28% prostora u klececem ili cucecem polozaju
samo ležeći bolnički , ćini mi se
a ta tvrdnja da nas porođaj puno boli zasnovana je na tome što nam druge životinje ne mogu reći koliko ih boli (zbog nemanja zaštite plemena pri okotu , druge životinje trpe bol u tišini jer bilo kakav glas će privući pažnju grabežljivaca )
85% poroda mogu biti u potpunosti prirodni
i dakako ako si u punom čućnju bez problema možeš prihvatiti bebu jer ona izlazi prema tlu, sve što treba je lagano je prihvatiti, a da ne spominjemo ljudsku kralježnicu
e ima jedna teorija po kojoj smo mi ljudi davno, davno prije vratili se u vodu (većinu vremena ) i živjeli uz obalu (hrana), zato nemamo krzno (ka ostali primati) jer stvara otpor u vodi, imamo potkožnu mast za čuvanje topline, imamo kosu na glavi da štiti mozak od UV-zraćenja, odlični smo plivaći i ronioci, i kralježnica je super prilagođena vodi, a da ne spominjem porođaj u vodi ;)
Moja babica kaze (a ima preko dvadeset godina iskustva u asistiranju kucnim porodima) da su zene koje rode lezeci stvarno velika manjina u odnosu na one koje rode cuceci, polustojeci, klececi itd.
MGrubi, odusevljas me :)
:*
e, citala sam i ja tu knjigu, i bas ima smisla. zove se "porijeklo zene". navodno zbog tog "vodenog iskustva" i imamo tako veliki mozak i inteligenciju (osim onog da nemamo dlake i imamo mast). btw, druga najinteligentnija vrsta na svijetu su delfini, i oni jedini, osim ljudi, vode ljubav iz gusta a ne samo zbog reprodukcije ;)Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Super knjiga :) Odmah sam skuzila da se o njoj radi. Posudila sam ju nekome i nikad mi se vise nije vratilaCitiraj:
mikka prvotno napisa
:mrgreen: ja sam o tome gledala dokumentarac
kako se knjiga zove ?
ne i u Hrvatskoj :(Citiraj:
Zorana prvotno napisa
zorana, a da ti nama posaljes svoju babicu na jedan "godisnji" ;)
"Porijeklo zene" ne sjecam se autoraCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
Usporedjuje bedaste muske teorije tipa "zena ima bujnije grudi od majmunice zato da bi bila ljepsa lovcu :roll: ili iz istog razloga ima i guzu punasniju (a u knjizi se to recimo tumaci tako sto je zena morala sjest na obali na kojekakve gluposti, pa je trebalo i sacuvat reproduktivne organe isl) ili recimo oblik nosa kod ljudi koji je prilagodjeniji duzem boravku u vodi nego recimo majmunov nos, pa onda, sjecam se mutno pojasnjenja zenine duge i cvrste kose za koju se malac - sisavac lako moze pridrzavati u vodi, pa grudi koje imaju svoju fonkciju hranjnja "malih ljudi" i tako dalje.
eno seni na nekom drugom topicu napisalaCitiraj:
zrinka naslov knjige koji sam vam davno obecala, a nisam ga se mogla nikako sjetiti o alternativnom pogledu na evoluciju od majmuna do covjeka je: "porijeklo zene" robin morgan. super stivo!
hvala
:*