Zorana, meni su sve to dubioze, ali između ostalog zato i jesmo na forumu...voljela bih dalje raspravljati ali idem domeka s posla i nema me tri dana...pusa svima :*
Printable View
Zorana, meni su sve to dubioze, ali između ostalog zato i jesmo na forumu...voljela bih dalje raspravljati ali idem domeka s posla i nema me tri dana...pusa svima :*
:) Cujemo se iduci tjedan.
nevjerojatno kako iz one 'divne romantične perspektive' porođajne boli, sada dječji plač podrazumijevamo kao 'daj mi zraka' uz znanstveno objašnjenje. naravno da zato zaplače. očito se ja izražavam preapstraktno i dvosmisleno da bi se shvatile moje poruke. a što se tiče teksta o tome 'kako bi beba htjela biti rođena', pročitala sam ga još prije, i - napadnite me sada snažno koliko želite - smatram ga licemjernim i degutantnim načinom za provođenjem onoga što je ustvari majčina volja, tj. iskorištavanje "dječjeg glasića" (a pitanja postavlja i na njih odgovara autor teksta, samo bezvezno nagađajući) kako bi se zagovarao prirodan porod. mene je moja mama isto pitala kako bi htjela biti rođena. doslovce me pitala, na glas. mazila me danima po trbuhu i molila da se okrenem da ne mora na carski, jer bila sam okrenuta poprečno. pričala je sa mnom, dragajući me preko svoje buše, moljakala 'ajde, zlato, okreni se, ajde zlato...'. njeno se zlato nije okrenulo :P .....i tad je valjda započela moja borba za carski koju provodim i danas :lol:
ja glasić svoje bebe ne osluškujem preko tekstova na ikojoj internetskoj stranici (pa tako ni rodinoj). ja ga osluškujem preko svoje intuicije, jer to je najjače sredstvo nematerijalno koje čovjek (a pogotovo žena posjeduje). dok je u meni (a i kad će biti izvan mene), odgovaram za njega svakim postupkom, ali to znači i da odlučujem umjesto njega (sve do njegove 18.g., po zakonu). dakako, odabirem odluke koje smatram najboljima.
Kaj je ovdje netko govorio iz perspektive porodajne boli kao divne i romanticne? Ja sam dobila dojam da se o njoj govori kao necem prirodnom, potrebnom, o njenoj svrsi, ulozi.
nedovoljno romantičarski i idealistički ispričano? (oprosti dijanam što te citiram, nemam ništa protiv tvog shvaćanja porođajne boli...da se opet ne petljam u istu raspravu...)Citiraj:
dijanam prvotno napisa
pa neznam, ja to bas ne bih opisala kao romantiku al sto ljudi-sto cudi (i sto definicija romantike).
nisam mislila romantika kao večera uz svijeće u suton. romantika kao nešto gdje su odnosi fini, ugodni, nenametljivi, na nekom višem - duhovnom nivou...
uh, kako me na cudan nacin zbunjuju ove prepirke oko poroda...
zapitam se sto sam dozivjela tada... imam li uopce svojih rijeci...
:(
lucky day, ja bih bas volila procitati sto ti mislis :)
nama su danas na tečaju rekl ida epiduralna ne prolazi kroz postečljicu i da nema utjecaja na bebu pri porodu!
jel to istina?
Jel zna netko nešto o tome :?
naravno da ima utjecaja na bebu
na tecaju gdje pricaju o epiduralnoj, trebaju vam objasniti i sve rizike iste, nadam se da su to ucinili...
recimo
sa http://www.medicina.hr/clanci/epiduralna_anestezija.htmCitiraj:
Nedostaci epiduralne anestezije
ˇ Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom
ˇ Majka treba ostati u krevetu s glavom na istoj razini tijekom cijelog poroda
ˇ Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje djetetovih otkucaja srca
ˇ Majci se treba učestalo mjeriti krvni tlak
ˇ Potrebna je kateterizacija
ˇ Možda će biti potrebna uporaba forcepsa za dovršenje poroda
ˇ Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim tijelom i vjerojatno neće uopće osjećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dijete.
ˇ Majka potpuno ovisi o sestrama i liječnicima za sve svoje potrebe
ˇ Iznimno rijetko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svjesna
Zrinka meni je ovo sve što si ti nabrojala posve prihvatljivo osim izvlačenje djeteta kliještima...i nevidim tooliku opasnot...ljudu, pa to ipak boli, to što će se malo odužiti ili što će mi glava morati uvijek biti na istoj razini(a ne boli) je mačji kašalj naspram bolnog poroda..a malo mi je promaklo ovo o ljepoti bolova kod poroda...mislim da nisam dobro čula..
nisam se bojala boli jer sam znala da mora boljeti
bojala bih se da nije boljelo
nije bilo ugodno, pogotovo 17 sati otvaranja i ne volim ih zbog toga što su me šopali do te mjere da sam se u jednom trenutku ulovila u misli - što god bilo samo nek već jednom prođe - ne vjerujem da je to bilo od boli, više mi se čini da je to bilo od nečeg protiv bolova