tatek:
Citiraj:
No@, mozes li mi, molim te, odgovoriti na moj upit otprije dva posta?
(ono o proceduri prilikom upisa)
Zdravorazumski tvoj pristup se čini OK (svjesna sam da nema savršenog i u svakoj situaciji efikasnog recepta), ali:Citiraj:
Mislim da sam vec dosta detaljno opisao svoju poziciju, no mozda nisam detaljno opisao sto namjeravam uciniti. Zelio bih porazgovarati sa uciteljicom/uciteljicama (nije sad uopce bitno je li to buduca trudnica, 4-struka majka ili pak kruta i nefleksibilna uciteljica), cuti njeno misljenje, da li bi ona zeljela imati takvog ucenika u razredu i ako bi rekla da bi, tad bih kod razgovora sa pedagogom spomenuo taj neformalni dogovor sa uciteljicom,a pedagog bi tad rekao "u redu, to moze ici" ili bi rekao "u redu, vidjet cemo mozemo li izaci u susret vasim zeljama" ili ce reci "zao mi je, ne mozemo udovoljiti vasim zeljama".
priča 1.
Prošle godine me naša najbolja (prema mišljenju roditelja, drugih učitelja, pedagogice mene... o njoj su čak roditelji pisali panegirike po ovom forumu, ali nećem reći tko) učiteljica molila da joj u razred ne stavim jednog lumenog prvoškolca (klinac je izniman s obzirom na IQ, soc. i emoc natprosječan; zapravo ja takvog malca još ne vidjeh ) za roditelje mogu samo reći: jabuka nije pala daleko od stabla.
Razlog učiteljice se zasnivao na hallo efektu. Naime tata je u razgovoru s učiteljicom (to je onaj razgovor koji obično obavljate s pedagogom, ovdje ju je mjenjala učiteljica) rekao nešto specifično o svom načinu života što je učiteljicu asociralo na vrlo negativno iskustvo koje je imala s jednim prijašnjim roditeljima (sa sličnim načinom života) .
Na svu sreću njezin prvi utisak po pitanju roditelja malog lumena pokazao se totalno pogrešan, no on nije u njezinom razredu.
(I nemoj mi samo reći da učitelji/ice moraju u takvim situacijama reagirati profesionalno - i oni/e su samo ljudi.)
Priča2:
Vrtim u glavi hipotetski pokušaj ovog tvog razgovora s učiteljicama u mojoj školi i mislim da bi on prošao vrlo iznenađujuće.
Najkvalitetnije učiteljice bi se prezentirale: Suzdržano i pomalo na distanci, te vrlo samokritično i sa određenom skepsom prema svojim sposobnostima i umijeću rada. Neke bi ostavile zatvoren i pomalo rezerviran dojam..
One sposobne (i vrlo inteligentne), ali nemotivirane i možda pomalo površne i lijene: imale bi sjajnu prezenzaciju, imponiralo bi im tvoje zanimanje za njih i to bi im značilo svojevrsnu kompenzaciju za izostanak značajnijih rezultata u radu. Obećale bi ti brda i doline..
bolje da ne nastavljam...
Bubica:
Primjer se odnosio na predmetnu nastavu. Na konkretnu učiteljicu koja vrlo kvalitetno obavlja svoj posao (i odgojno i obrazovno). Spada u učitelje koji puno daju, ali i puno traže, temeljita, je kreativna i vrlo ažurna. Uvijek je na raspolaganju i učenicima i roditeljima. U svojim je postupcima dosljedna i sve što radi s učenicima u stanju je adekvatno argumentirati. No, na nju se redovito žali 2- 3 roditelja. I to zbog ocjena; koje je ona u stanju svaki put iznova valjano argumentirati i dokumentirati. Ali... roditeljima zapravo i nisu bitni njezini postupci, rad, kvaliteta poučavanja i koliko zapravo znaju njihova djeca - bitna je ocjena na papiru!