:heart: :love: :D
Printable View
:heart: :love: :D
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
evo danas sam tek našla ovu temu pa da se i ja malo uključim .Prvo su mi u rodilištu(petrova)na moje pitanje o širokom povijanju rekli da se ništa ne brinem da će pedijatar sam propisati ako bude smatrao potrebnim.Valjda nije jer na otpustu su mi rekli da ne treba.kontrola s tri mj. i šok,obavezno široko s dvije pelene 6 tj.nakon 6 tj. opet uzv i još veći šok,remenčići.Sada ih već nosimo 1,5 mj. i sljedeća konrola je za 1,5 mj.Sreća da ih je mrvica super prihvatila i nije bilo ni minute plakanja ali ja sam ipak zabrinuta zbog njenog razvoja.Muči me okretanje,sjedenje,puzanje...Valjda će sve bit ok.
I ja sam se brinula za sve to. Nika sada ima 11. mj. i još nosi remenčiće, ali radi sve s njima osim hodanja :lol: . Bebama kad dođe vrijeme za nešto, nikakvi ih remenčići ne mogu zaustaviti. Tako da se ne moraš za to brinuti, sve će stići, samo da se kukići isprave i da sve bude u redu.
Ovo treba samo potpisati.Citiraj:
-tajana- prvotno napisa
I ja sam brinula i brinula pogotovo zato sto ju nisam smjela 3 mjeseca pustiti da stoji na nogicama (po danu nije trebala nositi remencice u tom razdoblju). Prvi dan kad su nam napokon dozvolili sve sto i ostalim bebama ona se popela po stepenicama SAMA. Puzajuci naravno :mrgreen:
Nemoj se brinuti samo voli bebicu :* :love:
I ja sam pomislila to za milimetre i centimetre ali sam prešutila. Bitno da je on popravio remenčiće.Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Inače, moja bebica isto više raste u širinu :mrgreen:
Zadnjih par dana tako tužno i neutješno plače kad joj stavljam remenčiće da mi se srce kida... općenito je postala puno plačljivija i nervoznija i ponekad mi se čini da hoće pokidati remenčiće koliko se izvija i pokušava mahati nožicama :cry: :cry: Nadam se da će to brzo ići na bolje jer ne znam kako ćemo ovo izdržati :(
Mali trik koji sam pocela primjenjivati kad vise nisam mogla izdrzati Majine krikove radi remencica :mrgreen:
Pretpostavljam da skidate remcice samo za kupanje. M. sam uvijek kupala navecer bas radi remencica. Nakon kupanja bih ju obukla i nahranila i uspavala (tad je bila u odlicnoj fazi - zaspala bi uvijek izmedju osam i pola devet). Pricekala bih da prodje nekih 10 do 15 minuta i onda bih joj stavila remencice. Nemoj ovo pokusavati ako ne spava dobro (mora biti potpuno opustena i duboko disati). Pri kraju sam se vec toliko izvjezbala da sam joj unutar minute mogla staviti remencice i da ju ne probudim pri tome :mrgreen:
Moja se curica teško uspava i često se budi (valjda je na oprezu zbog remenčića :mrgreen: ). Ali borimo se nekako. Sad me nešto drugo muči. Bili smo na kontroli, ortoped nam kaže da je bolje ali za sada ostaju i remenčići i široko povijanje :( . Kontrola za 6 tjedana. Pitam ga za produživanje remenčića a on kaže - ništa do onda. To praktički znači da će biti 10 tjedana bez podešavanja remenčića :? . Ima li netko takvo iskustvo???
:oops: tek sad vidim post.
primijeni ovo svaki tjedan i kad primjetis da kut vise nije 90° odi da poprave remencice ;)
Mislim da olako kazu nista do slijedece kontrole - no TI moras stavljati remencice djetetu koje vristi i kojemu su ocito remencici premali. Znaci kad primjetis da su premali neka ih podese. Bar neces ti imati griznju savjesti ako nisu dobro podeseni zato sto doktori tesko zamisljaju da djeca rastu. Da ne bi kasnije bilo - joj sto niste dosli pa zar ne vidite da su premali remencici :roll:Citiraj:
Opcenito pravilo za te remencice je da kad se koljena simetricno povuku prema dolje mora biti kut u odnosu na tijelo 90°. Nije dobro kad su koljena previsoko jer to isto tako moze dovesti do deformacije.
Malo karikiram ali kuzis sto hocu reci :* :love:
~~~~~~~~~~~~~~
-tajana- je ovaj tjedan kontrola ;) javi sto ima novog.
Nije, nažalost , tek 23.11. , nismo uspjeli dobiti ranije termin. Još se malo moramo mučiti :( , pretrpjet ćemo, samo da sve bude ok.Citiraj:
Ariens prvotno napisa
vibrrrram za odlicne vijesti :love:
~~~~~~~~~~~~~~~~
sad i nama trebaju vibretine do neba
u utorak smo na Šalati na kontroli... cekam da Anticevic prevali preko usta recimo 'vidimo se za tri godine' ili tako nesto... (ili barem godinu dana, sad smo na intervalima 6 mjeseci)
uf, vidim i sama da je Anouk ok, al uvijek strepim od RTGa :/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I kako je prosla kontrola?
jos malo vibram ~~~~~~~~~~~~~~~~~
:gumi:
predobro :D :D :D
joj, joj sorry na smajlicima, zapravo nema tog smajlica koji bi mogao opisati kako se ja sada osjecam
stoga doslovno prepisujem
kontrola: dob 2,10
dg st. post fracturam (obstretica) femoris sin.
sada klinicki: hod i trcanje u skladu s normalnim
rtg pokazuje manju valgus promjenu proksimalne trecine femura
duljina femura je jednaka
stanje kukova je dobro i stabilno
upute roditeljima. kontrola za 1 godinu
e sad bih ja tu podebljala tri stvari koje su potpuno, poptuno iznenadjujuce: prvo sto je nas jos prije 6 mjeseci ogromni valgus (iskrivljenje bedrene kosti) postao manji valgus jeeeeeeee
drugo: nitko nikada nije ocekivao da ce se femuri bas poptuno izjednaciti: nogica je trebala ostati kraca barem 5 mm ali sada je potpuno jednaka (to nemaju ni savrseno zdravi ljudi)
i trece: kontrola za godinu dana - jos prosli puta je rekao da bi on to rado pratio svakih 6 mjeseci sve do 7 godine zivota... veli sad da je to stvarno maltretiranje i da za to nema potrebe
nek svima koji muku muce s kukicima i nozicama Anouk bude najbolja inspiracija - klinci stvarno mogu prebroditi sva ogranicenja i srediti svaku ovakvu nezgodu u svoju korist
saljem vam hrpetine pusa (pa nek je i pateticno, tko mari) :heart: :love:
odlično, prekrasne vijesti, baš mi je drago :D :D :D
:love: :heart:
nemam rijeci od srece :*
Ja tek sad vidjela sve ove postove :oops: ... tako je to s malim bebama.
Ariens hvala na savjetima :*
anledo nemam riječi :D
-tajana- puno, puno sreće! :heart:
:D :heart:
Mojoj Tei je dijagnosticirana displazija kukova u subotu na uzv kod Vrdoljaka u Klaićevoj. :( Terapija remenčići :cry: Sutra idemo potvrditi doznaku i poslije u Klaićevu u 13h da joj namjeste remenčiće.
Cijelu subotu i nedjelju čitam vaša iskustva i plačem i skidam dijete i gledam je kako maše nožicama i svjesna sam da joj je to zadnje do tko-zna-kojeg-daljnjeg i nosim je koliko god mogu u naručju jer znam da to neću moći kad je povežu. Sirota moja curica - sutra u ovo doba biti će imobilizirana i stisnuta.
Ona je tako zadovoljna i vesela beba. Remenčići će vjerojatno to promijeniti.
Uf, da je barem mogu zamijeniti :cry:
Joj... Možda bi bilo bolje da ja ne pišem... :unsure:
M. ih je dobila, nije nosila (kad smo joj ih stavili - plakala, urlala, nije spavala dulje od pola sata u komadu pa smo ih skinuli i rekli - da vidimo što će biti na prvoj kontroli), a na pregledu za dva tjedna dr u Klaićevoj kaže "Puno je bolje!" :shock:
Da je dr prvi put na kontroli rekla da je isto ili lošije, NARAVNO da bismo joj ih stavljali. Ali kad je bilo bolje i bez njih, čemu? Pa dodjemo drugi put, za mjesec dana, kaže dr - "Sve ok, ne treba ih više nositi."
NIJE bila riječ o iščašenju, samo joj se jedan kuk, rekli su, slabije razvijao. Znači, NE BIH htjela odgovoriti od nošenja remenčića roditelje one djece koja imaju neki stvaran problem s kukićima. Ali - neka mi netko objasni kako to da se remenčići nose samo kod nas? U većini drugih zemalja za njih nikad čuli. Kao, karakteristika Slavena? :shock: A milijuni Slavena rodjenih u iseljeništvu? Poznajem dosta iseljenika i nijedan ne šepesa...
Ne bi li liječnici trebali znati komu ZAISTA trebaju, a komu ne, umjesto što ih dijele šakom i kapom? Za isti problem u jednoj bolnici vježbe, u drugoj remenčići. Malo mi to sve ne drži vodu.
Danas smo se mm i ja dogovorili da ipak idemo po još jedno mišljenje. Na Šalatu. Vidjet ćemo, znači, u srijedu hoće li se potvrditi dijagnoza dr. Vrdoljaka.
chris blue :love: Ona ce i dalje biti zadovoljna i vesela samo ce se u pocetku malo ljutiti sto ima remencice.Citiraj:
chris blue prvotno napisa
Maja je bila u bolnici dva tjedna na istezanju - ja sam ocekivala paniku i vristanje cijele dana - ma nista od toga - samo je u cudu gledala kud su joj to noge otisle :lol: a dva tjedna kasnije kad su je pustili i stavili remencice nitko nije bio sretniji od mene - ona ih nije ni primjetila (pocela ih je primjecivati tek sa 5-6 mjeseci i jako se ljutiti na njih ali samo onda kad sam joj ih stavljala nakon kupanja).
Znam da si sad tuzna ali displazija kukova je lako izljeciva i za godinu dana se neces ni sjecati da ih je ikad nosila :*
Samo ju puno nosi i bit ce sve u redu :love:
Nika ih još uvijek nosi i oni su problem samo kad joj ih stavljam, ostalo vrijeme radi sve s njima.Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Ma, joj, da barem tako bude. Hvala vam cure, malo ste me utjesile...
Javim u srijedu sto ce nam doktor reci...
Maja je isto isla kod Vrdoljaka od pocetka. I mi smo htjeli drugo misljenje pa smo pitali nasu prijateljicu koja je doktorica da nam nadje nekog i svi ortopedi koje je pitala su joj rekli ako zele drugo misljenje neka odu u Klaicevu Vrdoljaku. :mrgreen:
Znam, vidjela sam tvoje postove o njemu - ali ipak želim čuti još nekoga...
naravno :love:
:* :heart:
Bili smo na Šalati. Uzv nalaz kukova je potpuno uredan i nema potrebe za remenčićima. Postoji mali odmak koji upućuje na event. granični nalaz, ali to nije za remenje. Preporučene su vježbice za svaki slučaj. I kontrola.
Zašto su me tako isprepadali u Klaićevoj? Samo - aha, dobit ćete remenčiće, tu vam je doznaka :evil:
Grrr... Ljutim se.
Pretpostavljam da je to njihov patent pa ga zato tako zagovaraju i nekriticki dijele sakom i kapom. Ja sam presretna sto smo MM i ja odlucili da ih M. nece nositi do prvoga pregleda, a da cemo onda odluciti sto dalje. Kako se pokazalo da je PUNO BOLJE (iako ih nije nosila), nije ih uopce nosila. Pretpostavljam da ima slucajeva kad su stvarno potrebni, ali u nasem bi slucaju bili samo sprava za mucenje.Citiraj:
chris blue prvotno napisa
A sto bi bilo da ste krivo odlucili i morali u bolnicu na dva tjedna istezanja :roll:
chris blue drago mi je da je bila kriva procjena :love:
a sto se Klaiceve tice sve mi je jasnije zasto plase roditelje i odmah posezu za ortopedskim pomagalima :(
Ariens Ovu drugu dijagnozu dobila sam nakon što sam izričito molila drugo mišljenje i objasnila zašto. Na to me navela činjenica da je i V. malo krzmao i tek onda rekao da neka ih uzmemo, kao i da je žurio i, pretpostavljam, išao na čistog zicera, bez objašnjenja...
mmmama ne bih se ipak usudila samo tako na svoju ruku odlučiti da je s bebolinom sve ok...
bog svima!
ja sam nova i zanima me da li mi netko može reći koliko se otprilike dugo nose remenčići sa dijagnozom subluksacije. naime, naša m. je stara 2 mj. i u klajićevoj joj je dijagnosticirana subluksacija IIIa na desnom i displazija IIa- na lijevom. vrdoljak nam još ništa nije konkretnije rekao, bili smo na istezanju i izašli prošli tjedan nakon 10 dana (već je bilo o.k. za remenčiće) i imamo kontrolu 20tog. zbunila me njegova izjava da ''kuk više nije nestabilana ali da je subluksacija i dalje prisutna'' - čitala sam one njegove uratke na ped.croat. gdje kaže da je subl. dislociranost kuka, hoće reći ''poluiščašenje''... hm..(?)
Mogu ti samo laički objasniti - naime "kuk više nije nestabilan" se najvjerojatnije odnosi na klinički pregled - tj. prepipavši kuk i pregledavši dijete očima, on se uvjerio da je kuk stabilniji nego prije; "subluksacija i dalje prisutna" odnosi se na pregled uzv-om.
chris blue ma sve pet :love:
stovise jako mi je drago da ste to napravili jer je to dokaz da u klaicevoj cesto pusu na hladno.
ali razumijem i njih zasto to rade
Josephine tako je i kod Maje bilo - mogu ti prepisati s povijesti bolesti - nakon istezanja su kukovi bili stabilni ali se kroz slijedecih 6 mjeseci to mijenjalo iz displazije u subluksaciju i nazad - ponekad jedan kuk ponekad drugi... ne znam zasto je to tako...
sto se tice koliko cete dugo nositi remencicie ... u najtezem slucaju to ce biti 6 mjeseci (to je neki maksimum za remencice) - Maja ih je skinula sa 8 i pol mjeseci - a ona je bila jedan od tezih slucajeva (najtezi za rjesavati s remencicima - da je bilo malo gore dobila bi ortozu ili gips...) u vasem slucaju moguce je bilo sto - od skidanja vec za 3 mjeseca do ovih nasih 6 mjeseci.
Nemoj biti obeshrabrena s dugim lijecenjem :love: znam da ti je sad tesko. Sad s distance od 4 mjeseca od zadnjeg nosenja remencica ni ne sjecam se da ih je nosila... nevjerojatno kako se zaborave lose stvari :P.
Koliko cesto imate kontrole? I to je neki pokazatelj koliko cete ih nositi.
chris :D :D jako mi je drago da ste otisli na Salatu po drugo misljenje i da je ono stvarno razlicito od prvog
stvarno precesto djeca iz Klaiceve izlaze sa remencicima
nasa prica je bila potpuno obrnuta, kako smo odmah po rodjenju zavrsili na Salati ja sam dugo, dugo razmisljala da li da trazim drugo misljenje, i kad sam napokon privatnim kanalom dosla do V. samo je odmahnuo rukom i rekao da nam ne treba drugo misljenje ako smo na salati kod Anticevica
strasno cesto klaicevci zamjeraju salatasima da su oni samo kirurzi i losi ortopedi, a obrnuto ovima da nemaju pojma o kirurgiji i da sve sto sfusaju u klaicevoj ipak zavrsi kod njih na stolu, bas mi je to ruzno i precesto nam djecu dodatno traumatizira (i nas naravno)
netko je gore pitao za subluksaciju (stanje pred ili neposredno nakon potpunog iscasenja)
mi smo to imali kao posljedicu dugotrajnog gispa zbog frakture femura i lijecenje remenjem nij davalo zadovoljavajuce rezultate (probali mjesec dana i sipak)
umjesto remencica dobili smo hilgenreinerovu ortozu i nakon prvotnog soka i uzasa ispravili problem u roku od 5,5 mjeseci (sto skupa s gipsom prvih tri mjeseca zivota, pa mjesec dana remenja i tih 5,5 mjeseci ortoze cini nesto preko 10 mjeseci potpune, potpune nepokretnosti; ni kupanja, ni iceg)
al izdura se, i bude sve dobro, pa i tebi drzim fige :love: