luk i origano u šparogama? Zvuči zanimljivo iako ne onako kako bi ih ja jela. Mi to po istarski - panceta (ili pršut), podliti ih bijelim vinom i baciti jaja.Citiraj:
india prvotno napisa
Printable View
luk i origano u šparogama? Zvuči zanimljivo iako ne onako kako bi ih ja jela. Mi to po istarski - panceta (ili pršut), podliti ih bijelim vinom i baciti jaja.Citiraj:
india prvotno napisa
evo jedan jednostavan recept tzv. španjolski omlet
2-3 krompira se nasjecka sitno na kockice i stavi se kuhati 10-ak minuta
dok se to kuha 4-5 jaja se izmuti, u tavici se poprži glavica crvenog luka i bijeli luk, ja dodam mali špeka ili pršuta. Sve se to istrese u izmućena jaja zajedno sa kuhanim krompirom, promiješa se i istrese u tavicu i stavi na štednjak da se odozdo zapeče. Kada se zapeče, ja stavim odozgo malo naribanog sira (po želji) i stavim u pećnicu pod grill da se zapeče
uz nekakvu salatu, meni odlično
ovo definitvno probam!Citiraj:
miafa prvotno napisa
Imam i ja jedan, nije baš za 20 min, ali nije ni više od 40
U tavi se dinsta luk i panceta narezana na kockice. Na to se stave tanko narezani pileći šnicli i zalije vodom i malo bijelog vina. Kad je meso gotovo, izvadi se van, a ubaci narezana jabuka i nasjeckane gljive (bukovače, vrganji, shiitake) i još malo prokuha da to omekša. U međuvremenu se mlinci preliju kipućom vodom i ocijede, i ubace u tavu. Sve se promiješa da mlinci upiju sokove i ispadne jako fino.
Evo jedan za 20-30 minuta gotov
Tjestenina s umakom od tune
na masl.ulju prodinstati crveni luk, na kockice narezana tikvica i na rezance narezana paprika. dodati pelate i kuhati još 10ak minuta, a pred kraj se dodaju još i kapare, limenka tune, sol, papar i bosiljak i to je to.
naravno u međuvremenu se skuha tjestenina (moj favorit ona šarena zbog raznolikosti boja kad sve serviras :mrgreen: )
obožavamo ovo doma
1.
namazat vatrostalnu posudu maslacem, stavit na dno zasoljene file ili odreske puretine (može bit i file piletine, a i začini po želji), poslagat po tome gaude na fete, zaliti jajem (1-2 jaja opet po želi i ivisno o veličini), zalit vrhnjem za kuhanje, na vrh poslagat par poma i crnih maslina (može i zalene, kako više volite). Peći u pećnici na 200, 20-25min. za prilog zelena salata koju volite
mi ovo obožavamo, a priprema nekih 10min niti
2.
Piletina ili puretina file začiniti ili začinjeni štapići piletine, ispeći na tavi cca 10min, i uz to kuhano povrće brokulu kija se kuha dok se meso peće 15min
3.
svinjske bržole ili šniceli zašiniti i stavit peć na tavu, dok se peće ogulit krumpir za pomfri, i šampinjone očistit i prerezat po pola, pred kraj pećenja mesa dodat šampinjone, izvadit meso kad je gotovo, pa izvadit šampinjone naravno u zatvorenu posudu i ispeć kumpire. salata kao prilog!
ovo traje duže zbog pečenja mesa oko 40min, kome je dugo može ispeć piletinu ili puretinu kraće se peku pa je i prije gotovo :)
4.
na tavu stavit narezanu kapulu (crveni luk), pa narezane šampinjone na listiće, zalit jajima i ribanim sirom gauda ili trapist.
dobar tek
meni su super oni marinirani štapići od piletine - fini i brzinski ručak! To često prakticiramo uz Ledo smrznuti mix povrća kojeg bacim u wok na malo sezamovog ulja i soya sauce-a.
ne znam jel' ovo već netko napisao...
pileće prsi izrizat natanko i malo (5min) izmarinirat u masl. ulju... zatim prepržit da dobije zlatnu boju (ja sve prženje radim na suncokretu) i preliti
umakom -
umak - vrhnje, gorgonzola (vindijina mi je dobra i taman je pakiranje za ručak), gauda naribana (može i ne mora), majčina dušica i origano 5 minuta na laganu vatru da se otopi sir...
prilog po želji, umak savršeno slankast (paziti kod dodavanja soli jer je goronzola slana sama po sebi)...
salata i neki prilog (tikvice, povrće na gradele (ili gril tavi ko nema gradele) ili krumpir nekakav....
ovo sam pravila nekidan za večeru prvi put i svim se svidjelo
šalica kus kusa 1 šalica vode, voda se posoli i dodaju se u vodu narezane tikvice (1-2), kada se skuhaju izvade se i ta vode se istrese preko kusa, promiješa i ostavi 5 minuta
posebno se u tavici malo poprži nasjeckani mladi luk, narežu se krastavci i sve se to zajedno sa tikvicama doda u kus kus
posebno se napravi marinada od limunovog soka, senfa, maslinovog ulja sa 4-5 žlica vode. Umiješa se sa ostalim i može se na kraju popržiti malo suncokretovih sjemenki koje se isto umiješaju u salatu
gotovo za 20-ak minuta
Podižem ovaj zgodan topic,neki dan sam ovo radila i prefino je!Citiraj:
klaris prvotno napisa
Za pripremu treba valjda 5 minuta,klinci vole,ma divota! :)
u wok se stavi malo maslinovog ulja, kad se zagrije stavi se povrće nasjeckano na komadiće (za brzinski učinak može i smrznuto) i malo provrti, nakon toga se dodaje (ali i ne mora se) piletina/puretina na komadiće (po mogućnosti prethodno poprskano s malo limuna, mljac), i to se malo provrti, pa se dodaje riža (mi za to koristimo miješanu dugog zrna i divlju) i to malo provrti dok ne požuti. dodaje se (vruće) vode i začine po želji (mediteranske trave, sol, papar, može i povrtna kocka...kako ko voli). poklopi se. dok se postavi stol i napravi eventualno salata ručak je gotov. sve skupa max. 20min
:mljac:
nešto što obožavam jesti.
komorač - isjeckati i propržiti na maslinovom ulju. (ja volim da se smekani, svatko nek odluči za sebe). izvaditi i staviti na stranu.
u tavu s uljem staviti 3-4 tanke kriške limuna, ostatak limuna iscijediti. dodati 1-2 zlice secera (smeđeg naravno :mrgreen: ), u biti se šećer dodaje da limun ne bude prekiseo, pa to nek svatko za sebe odluči omjer soka i šecera.
i onda čim to prokuha, vratiti komorač u tavu, još minutu peći i mješati...
i gotovo je.
pošto to nitko od mojih ukućana ne voli - pravim i jedem sama, najčešće u kasnim satima. mljac.
ovo smo danas imali za ručak . PREFINO!!!Citiraj:
klaris prvotno napisa
Da,i mi se davimo u tome,ovo jelo mi je pravo otkriće :mljac: :mljac:
špinat skuhat na malo mljeka pri kraju dodat mozzarellu i malo vrhnja za kuhanje, začinit sa soli i češnjakom(nije obavezno) skuhat špagete, promiješat po žlji posut parmezanom i to je manje od 20 minuta.
Jako ukusno, prolazi i kod velikih mesojeda i neljubitelja špinata.
ja sam danas potrošila 3 sata u kuhinji.
imam goveđu juhu, dio ću zamrznuti.
skuhala sam šerpu bolonjeza - nekoliko obroka ću zamrznuti
očistila piletinu i puretinu, izrezala na šnicle i komadiće - i zamrznula.
pa ću neko vrijeme imati ručkove za 20 minuta :mrgreen: .
u zamrzivaču je naravno karfiol, brokula, prokulica, grašak, zelenjava za juhu (osim mrkve), šampinjoni u komadićima, i oni u ploškicama za pizzu... i kore od pizze - zlu ne trebalo :mrgreen:
Radila sam ovo neki dan i bilo je :mljac: :mljac:Citiraj:
Kosjenka prvotno napisa
Za brzo kuhanje ključna je "građevinska mehanizacija": ekspres lonac, wok, štapni mikser, obični mikser, multipraktik po potrebi (ja ga koristim relativno rijetko, za zimnicu i božićne kolače).
A sad - evo recepta za brzi složenac (sve u 1 loncu) koji radim onak ofrlje, sa svim povrćem koje zateknem u frižideru:
1 luk
1 paradajz (po želji kožicu oguliti)
1 paprika
1 manji patlidžan
(varijacije - može se dodavati mrkva, tikvice, brokula i drugo povrće - bitno je da bude ili tikvica ili patlidžan ili oboje, bez toga mi ne ispada tako ukusno)
1 šalica riže (šalica srednje veličine - bijela ili integralna)
1 žličica mljevene crvene paprike - slatke
sol, papar, po želji drugi začini (kopar, peršinov list, lovor...)
Tko želi, može staviti i meso (10 -15 dag, mljeveno ili na kockice)
U ekspres lonac ubaciti malo ulja i na njemu popržiti luk ( +meso, ako ga stavljate). Ubaciti sve ostalo povrće i promiješati. Ubaciti opranu i ocijeđenu rižu, doliti vodom tako da sve bude pokriveno. Zabrtviti lonac. Treba mu oko 5min da počne zviždati. Tada smanjiti vatru na minimum i kuhati još 10 min. Vrijeme kuhanja zapravo ovisi o loncu - treba pogledati upute! Ako stavite meso, treba kuhati 5 minuta dulje.
Nadam se da nisam ništ ispustila - ako jesam, dodajte sami!
hop
Evo i jedan moj prijedlog, već dugo posuđujem ideje pa evo i moj prijedlog:
Faširanci:
- mljeveno meso
- sitno isjeckani luk
- sitno isjeckana mrkva
- sitno isjeckana paprika
- jaje (može i ne mora)
- češnjak
- peršin
- posoliti
(to se sve može pripremiti i večer prije)
-dodati prezle i vruće vode (vruća voda daje mekoću mesu)
-pomiješati, napraviti pljeskavice i peći
uz to može:
kelj (karfiol ili poriluk) i krumpir na lešo (svako posebno skuhati i začiniti po volji) + salata cikla
ili tijesto s vrhnjem + salata (zelena)
ili zapečeni grah (iz konzerve) na luku i paprici + začini = brzi ručak
ili špinat i pire krumpir
ili samo pire krumpir + sos od paradajza
ili paradajz juha + faširanci + rizi bizi (riža, grašak, mrkva ili kako vam srce hoće)
naravno umjesto faširanci može piletina, šnicli...
Evo još par ideja, ako kome pomogne bit ću jako sretna :)
Brokulu (smrznutu ili frišku) prokuhati u slanoj vodi. Na maslacu prepržiti bijelog luka i na to staviti kuhanu brokulu, sve zaliti vrhnjem za kuhanje. Posebno skuhati tjesteninu (široki rezanci meni najbolji izbor). Sve zajedno izmješati i posuti ribancem. Uz to dodati salatu i ručak gotov!!!
Na masnoći prepržiti sitno isjeckani luk (crveni i bijeli), na to dodati smrznute kozice ili smrznute gambere i to sve zajedno pirjati dok voda iz kozica/gambera ne ishlapi. Dodati bijelog vina i vrhnja za kuhanje, začiniti, posuti sitno sjeckanim peršinom i dodati uz tjesteninu, rižu …
Moji vole i pileća jetrica sitno, sitno isjeckana i prodinstana na luku + začini i uz to palentu i zelenu salatu. Mljac!
Već sam gladna, a tek je 9,00 sati!
da se i ja pridružim,
PILETINA bijelo ili meso od batka skinuts s kosti, posoliti malo, staviti šnitu pršuta i šnitu sira, zarolati i zakačiti s čačkalicama, staviti u Actifry fritezu, preliti 1 žlicom maslinovog ulja i za 20 minuta gotovo!
prilog je krumpir narezan na šnite, začinjen s začinskim biljem,može i s lukom crvenim, vegetom..kako god volite i staviti u Actifry na 20 minuta s jednom žlico ulja (to možete staviti i skupa pa za 20 minuta imate cijeli ručak!
Jako ukusno, nemasno, brzo spravljeno ;)
juha od hokkaido tikava (ili neke druge narančaste tikve)....
tikvi (ca 1 kg) odrezat vrh i dno i isjeckati ju na kockice... staviti tikvu, jedan srednji krumpir, malo selena i dvije mrkve u ca 1 l vode... začiniti sa soli i maslinovim uljem... (po ukusu dodati muškata ili lovora ili...) kuhati 15 ak minuta nakon što uskuha... smiksati... et voila... (tko voli može umiješati vrhnje za kuhanje za kremastiju teksturu)...
može se služiti za zaprženim kockicama kruha ili nekakvim mislićima ...
Moji klinci obožavaju Podravkinu Talianettu 4 sira ali to im ne dam (jedemo to samo na ljetovanju).
Neki da su tražili, a ja si mislim - pa kak ne bi doma to mogli napraviti...
Daklem, HOME MADE TALIANETTA 4 SIRA (zapravo 2 sira :mrgreen: )
Skuhati svrdla ili neko drugo tijesto. Za 2 djece i 1 odraslog ja stavila pola velike vrećice.
Kad je kuhano i ocijeđeno, prebaciti u tavu na malo ulja (može i špeka nakosanog, ali ja ne stavljam) i zaliti zaljevom koji sam prethodno pomiješala štapnim mikserom u 3 sekunde:
2 jaja (broj ovisi o količini tjestenine)
1 dl vrhnja za kuhanje
2-3 žlice parmezana
po mogućnosti još neki drugi sir (naribala neki Zdenka sir Sport, koji se zatekao u frižideru)
začini: kod nas je bio vlasac, peršin, origano i majčina dušica (sve iz vrećica)
Daklem, time zaliti kuhanu još vruću tjesteninu na malo ulja i miješati na vatri dok se jaja ne stegnu, a sir otopi. Ispalo je tak da su odmah drugi dan tražili ponovo (bude, bude... sutra... ne možemo se samo time hraniti).
Eh, da, uz to zelena salata. MM je tjesteninu zalio sojinim umakom koji obožava. Ponekad to rade i djeca.
Dodaci se mogu varirati po želji. Ako treba biti brže gotovo, umjesto tjestenine (koja se kuha 10 min) uzmite njoke od krumpira koje su gotove za 3 min.
Peterlin sline mi cure na ovu tvoju tjesteninu, meni su te Talianette tak fine
da si ih priuštim nekada, ovo ću sigurno probati :mljac:
moj danasnji brzi vege rucak:
palacinke sa abc sirom i zelenom salatom - uz to jos povrce kuhano na pari (ona gotova smrznuta mjesavina, inace mi trejalo duze od 20min).
tjestenina u umaku od kozica,vina i vrhnja
povrće u foliji
za večeru pizza
talijanski dan, što da kažem... :mljac:
ovo je trebalo ići na što danas kuhate :roll:Citiraj:
purple rain prvotno napisa
sorry
Pa ovo sve ide za 20 minuta, osim ako misliš raditi dizano tijesto za pizzu, ali i tu ima lijeka: zamijesiš prije (dan ranije ili ujutro za navečer) i frkneš u zdjeli s poklopcem u frižider. Dizat će se polako satima i bit će super...
Ja taj trik rabim za one slavne Amaltheine klipiće - zamijesim navečer, frknem u frižider, a ujutro pečem klincima friško pecivo. I jest gotovo za 20 minuta.
pileći file narezati na trakice ili ne, začiniti. lagano popržiti na ulju, preliti jogurtom i senfom malo prokrčkati, dodati malo gustina po potrebi i ukusima.
paralelno skuhati rižu!
Nisam čitala cijelu temu, ali u zadnje vrijeme od brzinskih stvari kuham:
- paradajz juhu
- juhu od tikve (na maslinovo ulje nabacam narezanu tikvu, batat i malo prosa, provrtim, skuham, izmiksam)
- rižoto (puretina, opet tikva, mrkva, riža)
- šnicle na naglo - puretina/piletina (samo ih posolim i namažem maslinovim i pečem na gril tavi)
- uz šnicle skuham krumpir na ploškice, pred kraj dodam blitvu, začinim maslinovim i češnjakom
- gusta povrtna juha (puno povrća + proso, povrće naribam, tako da je brzo gotovo)
- pire krumpir, pohana piletina, salata (zelena ili cikla)
- štrukli na juhu (brzinski su, ako imam prije napravljene, pa smrznute)
- ...
ova juha od tikve, misliš na bundevu? onu veliku, okruglu, narančastu?
Joj super je ta tikva, prošle godine sam ju dobila na poklon, narezala na kockice za juhu i zamrznula višak, od jedne sam imala nekih 16 porcija :shock: te kockice, mrumpir i mrkva na kockice, peršin, vlasac,m maslinovo ulje i sol i juha je za 15min gotova!
Moji ručkovi su isto brzi i zdravi, al ne baš od 20minuta. Sad nam je režim kuhanja takav da spremam kad dodjem s posla pa je maksimum sat vremena od dolaska. Danas imam pileća prsa još nisam odlučila što ću ...
¨pureći ili pileći file na naglo, uz to riža s kukuruzom
tjestenina s tunom iz konzerve, parmezanom i vrhnjem, zelena salata
njoki s prodinstanom paprikom rezanom na trakice, može i mrkva, tikvice, što ima (posipam parmezanom i uz to matovilac, mljac)
palenta s ribom iz konzerve npr.ona iz lidla, razne vrste, uz to zelena salata
krem juhe razne od povrća
to su sve recepti koji se daju smutiti u manje od pola sata a meni su super ukusni...
jučer npr. pečena svinjetina od nekidan a uz to karfiol na lešo, samo začinjen + pečena rog paprika iz zimnice, prefino...
U mene je danas brzinski: usitlnjeni poriluk dinstan s pilećim prsima na male kockice+začini i kiselo vrhnje. Uz to riža.