Citiraj:
Ms. Mar prvotno napisa
Ovo mi se čini super fora. Jel možeš malo detaljnije, onak za neznalice? S kojim žitaricama si probala, koliko dugo ih pržiš, što znači ukuhati ih kao griz, misliš s mlijekom, na par minuta? Moj B pred mene postavlja visoke zahtjeve i tjera me na kreativnost u kuhinji pa me vesele ovakve drukčije ideje.
pripremis za tavu ovim redom:
1. psenica
2. raz
3. zob
4. sezam...ili naravno koje žitarice dijete smije, sezam mogu vrlo rano, a bitan je za okus
prvo zagriješ tavu, poklopljenu, bez masnoca, cista tava, i kada je zagrijana, stavis pšenicu. tava mora imati dobar poklopac koji drzis s krpom, i rucku, jer ju stalno protresaš. kad cujes kako psenica pucka, jos ju malo protresas, ne pustis da pocrni, ali skoro sva mora pucnuti, i svatis ju na tanjur.
zatim stavis raž, ona se pucka malo krace, i iz zelenkaste boje prijede u toplu smedu, staviš ju na onaj isti tanjur
zatim malo smanjis vatru, i stavis zob, ona pucka dosta kratko (to ti sve ovisi o tvojoj peci)i opet na tanjur
zatim jos malo smanjis vatru i stavis sezam koji pucka odmah, mozes cak dignuti tavu iznad vatre, ili staviti pokraj, ali pazi, brzo pocrni.
tako, to je osnova.
kada zelis pripremiti umak, odredjenu kolicinu, npr. 2 velike zlice stavis u mikser za kavu, cist od kave, i sameljes, stavis u vodu, hladnu ili mlaku (ako je dijete starije posoliš) kuhas oko 2 min, da postane vezano, kao rijetki griz.
stavis vode koliko hoces, jednu casu za "kavu" kako kaze moj mali, ili tek da pokrije to brasno ako je za umak za rizu.
ljudi su obično skeptični prema okusu, ali kada probaju, oduševljeni su (meni ukućani uvijek pola pokradu dok još radim :) )
odlično je kao umak za rižu, ali oni koji kradu jedu ga i ovako samoga :)