to je do fiziologije mozga - jednostavno mozak nema kapacitet baviti se s usavrsavanjem takvih dviju vaznih vjestina paralelno.
Printable View
to je do fiziologije mozga - jednostavno mozak nema kapacitet baviti se s usavrsavanjem takvih dviju vaznih vjestina paralelno.
ovako...bas na zadnjem pregledu kod neuropedijatra je napomenula to- ona je sad otkrila hodanje i trcanje (znaci motorika) i moguce je da ostalo stagnira. moguce je cak i da "nazaduje". primjer- prije 3mj. je govorila auto, sad govori toto. i tako neke druge rijeci. nista za zabrinjavat se, sve je to normalno. :)Citiraj:
Felix prvotno napisa
Istina!
Patrik je bio sav izbezumljen od penjanja po stepenicama (na treći kat :roll: ), penjanja na tobogan isl. i niš drugo ga nije zanimalo. Vrlo nedavno je to konačno savladao i - krenuo dalje.
Zadnjih dana smo fascinirtani i opčinjeni njegovim napretkom govora. Sad je totalno foklusiran na to. KAo da je otpustio ručnu - od jutra do večeri nauči i usvoji brdo toga.
Jučer, uz sve moguće slikice (na onim reklamama za dućane) kod bake, pogađa što got mu pokažu, s tim da ponekad zvuči nerazumljivo od prve, ali se sam ispravlja, popravlja, modificira. Samo ga treba pustiti.
Ja sam se izbezumila na ribu. Kao prvo, uopće mu nisam do sad pokazivala ribe do jučer kad mu je baka pokazala i rekla Riba. Prvo je šutio i gledao pa onda pokušavao malo i ispalio Liba. I nakon par puta je to neka mješavina r i l - ma ja zaista jesam fascinirana - jer zamislite nas odrasle da tom brzinom usvajamo bilo koji jezik.
A to prosječan ili ne. Ma meni je to bez veze. Nitko nije prosječan, svi su oni naši mali slatki normalni genijalci, zar ne? ;)
Malo OT.
Tim puno žlabra na nekom svom jeziku, Bena to često mući tenas ispituje na kojem je ovaj jeziku i sl.
Jučer je Ben izjavio, onako kao napokon sam donio zaključak, pa kaže: Ja mislim da su nama Timija zamijenili kad smo mi rodili, pa vidi ga kako priča, on mora da je na nekom drugom jeziku.
:lol: :lol: zakon!!Citiraj:
Nika prvotno napisa
upravo tako!!! :heart:Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
i davno sam prestala raditi usporedbu. ni dvije pahuljice snijega se ne usporedjuju, zar ne :)
LR Ahmed isto kao i Kaleb. Do 5 rijeci i mozda koristi 2-3 redovno. Mama, baba (babo) i daj...Rijeto ali kaze Mena (Mejra)
Prije mjesec dana sam ti rekla da prica samo na kinesko-japonski.. i ama bas nista na makedonski da ga nesto mozemo razumjeti. svi me pitaju da im prevedem sta prica i kad im ja kazem da ga ne razumjem, komentar je: pa kakva si ti to majka kad ne razumjes svoje djete! :evil: :evil: Pa zasto ga ne tjeras da ponavlja i sl. A meni sve to lici kao i da sam trebala pokusavati nasilno uciti da sjedi ili hoda. Sve je naucio sam, jeste nesto kasnije ali sam! Smatram da je tako i sa pricanjem. On nas sve razumje i cak vodi diplomatske pregovore kad hoce nesto. Nemoj da se brines. Znaj da ces se jednog jutra probuditi i Kaleb ce ti reci:Dobro jutro mama! :love:Citiraj:
Zanimljivo mi je kako ste svi cool oko toga da 18-mjesečno dijete ništa ne priča, a opet, gotovo nitko nema takvo iskustvo. Undecided Kad se i netko požali da mu dijete "ništa" ne priča, ispadne da je 3-4 mjeseca mlađe od Kaleba i da govori makar par smislenih riječi (mama, tata, baba, vau vau)...
Mislim da neces bas puno postici sa doktorima u ovom razdoblju jer djeca dozvoljavaju da im pridu samo poznati ljudi i s drugima ne suraduju. To je moj savjet. Pisi kako ide.
moram to prijaviti!!!
prije nekoliko dana bili smo u gostima i Jan je počeo vikati: BA-BO, BA-BO!!!
Svi smo počeli gledati šta mu je sad to, a kad ono spunge Bob!!! :love:
Da ,moja prica i prica...samo ja ne pricam taj jezik :lol:
Ni jednu jedinu njegovu riječ :mrgreen:
moj sad sa 16 mjeseci ne prica cak ni svoj jezik. on se cak ni ne trudi nesto reci. pa cak ni mama!
jedino sto pokusava reproducirati je 'zvjezdica' (splšp) :lol:
Prijateljeva mama je neki dan pricala kako je on sa skoro 2 godine pricao:MA-MA I TAAA-TA i svi su vec bili lagano frustrirani oko toga.
Odu njih 2 van i na stubistu sretnu curicu iz zgrade koja se rodila 2 dana prije njega.Isla je s mamom prema gore.Pita je njegova mama kroz tepanje,ne ocekujuci odgovor: "A gdje ste vi vili mala cujice?Buci buci.."
Mala ce na to:" Bili smo u ducanu i nakon toga u park."
Ova ostala paf,slozila kiselu facu,primila svog malog mutavca i produzila :lol:
Evo mali mutavac danas dipl.ing ;)
evo, osim mama i baba imamo novu riječ: ko-ka
A takvi su, po defaultu, elokventni do bola.... :lol:Citiraj:
ema1980 prvotno napisa
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
ema1980 prvotno napisa
Ovakve scene su nam svakodnevne...Samo što moj mali mutavac nije dipl. ing. :P
i ja sam bila mutavac i dipling sam 8)
M. je naucio pjevati pjesmicu tj. ja pjevam, a on se ubacuje
to izgleda ovako:
ja: bila mama
on: kukuka
ja: bio tata
on:kakaka (tata=kaka)
ja: imali su maloga
on: gugu
a imamo i onu
ja: guskica je zalutala, mene je u pomoc zvala
on: ga-ga ga-ga ga-ga
ja: kuda vodi put
i mi imamo novu rijec: KUGLJI. znaci kuglica (ona tibetanska magnetska stovec).
fascinantno mi je kako bez problema govori teze izgovorljive rijeci (konj, kuglji), a neke lako izgovorljive jos ni u peti...
ovak smo i mi počeli, samo s Išo medo u dućan, to nam je bila prva pjesmica s rječima :heart:Citiraj:
Dia prvotno napisa
Za koji dan punimo 14 miseci i evo što pričamo;
mama
baba
am am (kad je gladan)
tata (iako ne često)
teta (isto ne često)
brm brm (auto i motor)
Kad nešto želi pokaže prstom ili dopuže do toga.
Nama su rekli da do godine dana treba znati oko 5 riječi.
jučer je počeo pozdravljati sve sa: TAO = ćao! :D
da, meni je isto zanimljivo kako se dorian ni ne trudi reci mama, tata, baba, al se zato svim silama trudi reci zvjezdica i crkva :lol:Citiraj:
Felix prvotno napisa
vjerovatno zato što mama i tat zna reći, samo vam ne govori!!! :lol:Citiraj:
meda prvotno napisa
pa mene M. uopce ne zove, jedino kad mu kazes reci mama, on kaze gaga ili baba
tatu kad vidi kaze kaka, al isto tako ga ne zove kad nekaj treba
e da znamo pjevati i teletubbiese: jaja i b (u prevodu laa laa i po)
Konačno imam što za napisati na ovaj topic.
Išla sam pobrojati sve riječi kojih sam se mogla sjetiti koje imaju značenje... Većina nisu prave riječi, nego samo dijelovi riječi, ali uvijek su u istom kontekstu i bez sumnje znače riječ koja piše pored.
Spisak ima skoro 30 riječi ( :shock: duplo više nego što sam mislila), možda se nisam niti svih sjetila...
Dakle, 21 mjesec:
- "meme" uz izvrtanje rukice lijevo-desno = nema
- šššššššš = spava
- au ili brm brm = auto
- (l)ampa
- paji = upali
- palo
- (h)am/papam = jesti, jelo, piti
- pam pam = Pink Panther
- to
- štoto = što je to?
- ne, ne (uz mahanje prstićem - to govori sam sebi kad nešto ne smije)
- "papa" uz mahanje rukom = pa-pa
- piš piš (onomatopejični zvuk za piškenje)
- oko
- tu
- apu = lopta
- mama
- tata
- di = dida
- ciii ciiii = cica
- pi pi = pile
- klok = clock (ništa ne pitajte)
- ti = tri
- še = šest
- ci = cipela
- ajde
- da
- ahaaa (kad nešto skuži)
Zaboravila sam
- halo (na telefon) i
- mmm = kad je nešto fino
Okruglo 30! :D
Ih, eto i nas među vas :mrgreen:
Ellica- 20 mjeseci
mama- mamice, maminja (ovo dodatak inja je uber :lol: )
tata- tatittteee, tata
sestra- aj
nona- noni
nono- non
djed- dedittta, dede
baka- babitteee, baba
auto- brmmm
pas, patka - pa
krava- muuuu
voda, hrana- njam (pa kad traži, snađi se druže :lol: )
teletabisi- tabi
crtić Fifi- fifice
cipele- pipice
beba- a
da/ne- da/ne
konj- (klacka sa jezikom)
i još za neke stvari se koristi onomatopejskim zvukovima
I sve razumije što joj kažeš da napravi, ali neće baš da priča
:mrgreen:
A ovo je najvažnije: halo i mmm.
Mojoj je jedna od prvih riječi: daaaaaa (kao javlja se na telefon)
Mamino :mrgreen:
Luna, zapelo mi za oko, ovako je i Hana za loptu govorila "apu", dugo vremena. Sad kaže lopta.
Ovako kako Kaleb govori dio riječi, to isto radi i Hana samo što se ona dosjetila pa kaže za cipele "cicici", pa za koljeno "nonono", pelene su "mememe", i tako......ima sluha, to je sigurno!
Moj maleni ima vokabular od 50-ak riječi, prema Jovančeviću - pročitala sam tu knjigu i uopće nisam "registrirala" taj podatak dok ovdje nije bio naveden. Smatram da se u takve tablice nisu mjerilo za praćenje razvoja govora.
Važnije je razumijevanje govora i pokušaj komuniciranja. Leon koristi puno riječi u komunikaciji s nama, neke su pravilne i čiste, a neke su samo njegove i tako su simpatične i uvijek su iste za određene pojmove i stvari. Meni je to dovoljno da znam da će brzo početi pravilno pričati i da će mi nedostajati bagl (kabl), bibi (riba), pupa (sirup)...
gita 17 mjeseci govori:
mama
tata
njanja (maca)
knkn (konj)
baubau (pas)
aja (gita)
a sve ostalo je jaja i jeja