Dragi forumaši,
kliknite na link dolje da se informirate :)
OBAVIJEST
Printable View
Dragi forumaši,
kliknite na link dolje da se informirate :)
OBAVIJEST
ajme sjecam se naseg uzasa kad smo ustanovili azoospermiju! godinu dana smo tapkali u mraku. urolozi, itd i nitko ti nezna reci di da ides.mi smo bili u vuk vrhovec u zagrebu, na punkciji testisa kad tamo, opet nista od spermica. panika! tada smo doznali za splosnu bolnicu maribor, oni rade biopsiju testisa i eto nama spermica! krepali smo od srece. sestre i doktori svi su divni! sretno! javi mi se.Citiraj:
v&v prvotno napisa
Draga geae, nadam se da sam između redaka pročitala da ste ipak imali uspjeha?! Je li tako? :*Citiraj:
geae prvotno napisa
ja bih da pozdravim nove azoo cure.steta sto nas stalno ima sve vise.
zna li iko sta je sa mummy?ne javlja se danima.
ljubim vas :love:
Geae mm i ja smo u avgust bili u mb, njegov nalaz katastrofa-radili mu dva puta punkciju da nahvataju 14 komada sp, nažalost ja sam imala biohemijsku-e sada njihov tim je doneo odluku koju nam je profesor saopštio da mm ode u mb da mu urade biopsiju i da zamrznu tkivo pa da se onda dogovorimo za sledeći postupak, samo je problem što mm trenutno neće ni da čuje za biopsiju. Interesuje me da li je i tm išao prvo na biopsiju i kada ste vi , nakon biopsije krenuli sa postupkom-samo u par rečenica ako ti nije teško.
Sve u svemu tvoja beta je sjajna, čestitam vam i držim fige da sve do kraja bude kako treba. SRETNO
Joj ljudi moji, izgorit ću do 17.-og o.m. Naime, tada ćemo dobiti nalaze kariograma, F508 i mikrodelecije y kromosoma. S jedne strane umirem od straha :shock: , s druge sam totalno otupila :raspa: .
Držite nam fige!!!
v&v :love: i ne daj se!
Nisi sama.
v&v,
mi samo cijelo ljeto cekali rezultate od geneticara. Prvo je napravio MM i imao je pozitivnu mutaciju na F508 (ne kuzim se bas u to) i onda su nam iz klinike rekli da i ja moram napraviti. I ako budem isto pozitivna po tom genu nece nam raditi IVF tretman. To mi je bio jedan od gorih sokova. Na kraju kod mene je sve bilo o.k., napravili smo biopsiju i IVF i trudna sam. Sad cekam prvi ultrazvuk. (19.10.)
Zato samo hrabro i sve ce biti o.k. Zadnje tri godine ni u snu nisam mogla zamisliti da cu ostati trudna i evo dogodilo se...........
Sretno uz tebe smo
p.s. jesi dobila moju privatnu poruku
v&v :love:
cure ~~~~~~~~~~~~~~ i drž te se! :*
Da se i ja uključim na temu. Već sam napisala da smo u istom problemu neopstruktivne azospermije i o pretraama koje smo do sada obavili. U nedelju smo bili na konsultacijama kod Vlaisavljevića i skroz sam sluđena. Naime, čovek ne može da veruje da nije urađen histološki nalaz posle biopsije, tako da mm mora ponoviti biopsiju. Meni su rađene dve intervencije na otklanjanju septuma na materici. Napisano mi je na otpusnici da je septum skinut, da bi mi prof. rekao da septum i dalje stoji! Kome više da verujemo?!
Sad smo ponovo u nadanju do sredine novembra kada će raditi biopsiju.
Ne znam ni da li da u međuvremenu nešto uzima od vitamina, minerala ili šta već. Ne mogu ni na šta da se koncentrišem i skroz sam sluđena, uplašena i ne znam već šta već ne...
Pozdrav za sve!
Jesam, hvala!Citiraj:
veki5 prvotno napisa
Kao što rekoh, čekam taj 17.-i pa da vidimo što dalje. Htjela bih i ja početi s nekim pretragama, ali čekam nalaze MM da uopće vidimo koje su nam mogućnosti i što trebam napraviti.
Što uopće trebam napraviti, mislim koje pretrage??? :?
veki5 tko vas je od lječnika slao na te genetske pretrage?
Mi smo već obišli ne znam ni sama koliko doktora, na koliko klinika i baš nitko nam nije pomenuo da bismo mogli to uraditi.
Dok smo bili na tretmanu u Ljubljani, doktori kada su culi MM dijagnozu odmah su trazili M genetske pretrage. A sada smo na tretmanu u Americi i oni prvo sto su nas pitali su te geneske pretrage obojice. Mi smo ih napravili na Rebru, mislim da je to jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se to moze napraviti.
Talia, znaš da i mm ima onu strašnu dg, i do sada smo uradili dva ICSI, prvi put jevremova-beta=3, drugi put Mb-biohemijska, beta=70.Nakon toga prof. Vlaisavljević tražio od mm da ode u mb na biopsiju i da zamrznu uzorak a tek onda da se dogovaramo za sledeći postupak-e onda smo otišli još kod jedne divne dr u bg koja se bavi time , a bili smo i pre godinu dana-samo nije htela da nas uzme u postupak zato što je mm pušač, rekla je tek kad prestane da puši, neće da radi sa pušačima-tada ni ona nije tražila genetske analize, nniti je bilo ko drugi. Sada je ta dr pošto je videla da se spermogram mm koji je ionako katastrofalan još više pogoršao tražila da uradi test na deleciju y hromozoma i uputila nas kod njenog urologa koji isto to traži, ali i kariotip. Ja sam i čitala da se to traži u slučajevima izuzetno malog br sp i nije mi jasno kako to neki traže neki ne-pa logično ako je u genetici uzrok da onda to i ne može da se izleči a mislim i da nema mogućnosti za biološko potomstvo ili ne, nisam baš sigurna jer nisam ja pričala sa biologom, ako neko ima više iskustva neka piše.
Pozdrav i pusa svima
Muskarci sa azoo (cak i oni koji imaju mali broj spermatozoida) pored spermiograma i hormona moraju uraditi kariotip, F508 i Y-deletion test.
1. Kariotip- radi se da se vidi postoji li Klineferterov sindrom. Ti muskarci umjesto xy hromosoma imaju xxy u svom kariotipu. Takvi muskarci mogu imati i neke vanjske karakteristike drugacije, ali to sad nije bitno. U svakom slucaju ako muskarac ima Klineferterov sindrom ne mora znaciti da u testisu sigurno nema spermatozoida, te uz odgovarajuce postupke moze imati djecu, sa normalnim kariotipom.
2. F508- test za cisticnu fibrozu. Ovo je povezano za azoo opstruktivnog tipa, a ne neopstruktivnog tipa. Ako se otkrije da muskarac ima taj gen, onda se mora testirati i zena. Ako je prisutan i kod zene, djete ce sigurno biti bolesno od cisticne fiboze (teska bolest). Ako je npr. bolestan samo muskarac onda je djete zdravo, ali ce nositisti taj gen za tu bolest isto kao i otac.
3. Y-deletion-obavezan test pogotovo za neopstruktivnu azoo. Ispituje se da li neki dio (krak) ovog hromozoma fali (a, b ili c krak). Ako fali c ili a postoji sansa da spermatozoida ima u testisima. Ako fali b krak spermatozoida nema sigurno i tada se muskarac ne maltretira sa biopsijama. U slucaju da postoji nedostatak c kraka tj Yc deletion i da se npr. TESE-om nadu spermatozoidi, koji oplode jajnu stanicu, onda ce sva muska djeca imati isti nedostatak Y hromozoma. Da bi se to izbjeglo kod takvih muskaraca se radi PGD- preimplantacijska dijagnostika-to znaci od embriona, koji je nastao oplodnjom jajne st. i spermatozoida, prije transfera se uzima 1 st od tog embriona i analizira, transferom se onda prebacuju samo zenska djeca koja ce biti zdrava.
Ne znam koliko sam ovo jasno napisala, u svakom slucaju muskarci sa azoo prije upustanja u bilo kakve postupke: biopsija, TESE, ICSI moraju imati ove nalaze (moje misljenje).
Zana hvala ti na informacijama, srce si- s obzirom da je mm imao uvek po koji sp i u sedimentu, pretpostavljam da onda možda kod njega i nije ta najgora varijanta sa nedostatkom b kraka, kada se ni ne radi biopsija i da su to ovi u mb znali pa možda zato i nisu tražili. U svakom slučaju malo sam smirenija, ali samo malo.
I hvala ti puno još jednom :love: :heart:
Dobro si me shvatila, kod vas ne moze biti nedostatak b kraka
Zana, jel se F508 i Y-deletion rade na Rebru gdje i kariotip, kod dr. Begovića? Isto samo vađenje krvi?
Ja sam uradila kariotip i u redu mi je, al samo ja, jer tada još nismo znali da je i u mm problem. Mislim da bi bilo pametno da i on to napravi.
Mi to nismo radili u hr. Raspitivala se jesam, cak i razgovarala telefonom sa dr koja se jedina time bavi u hr. (dr. Jadranka sertic). Sorry ali se ne sjecam jel ona radila na rebru, znam samo da je iz zg. Hrvati to naravno mogu dzabe uraditi, strani drzavljani placaju punu cijenu.
Zaboravila sam..
Da jednostavno vadenjem krvi.
Ja ludim od toga da sam bila u tri postupka i potrošila više i ne znam koliko novaca, posjetila valjda 5-6 urologa/androloga i nitko ali baš nitko nije pomenuo da nam trebaju i te pretrage :x
Hvala bogu da postoji forum i još jedno veće hvala vama što postojite :love:
zana, da li te netko od lječnika uputio na te pretrage ili si samo proučila. Jesu ti u Belgiji tražili rezultate tih pretraga?
Da, ove se pretrage rade na Rebru! Pojednostavljeno, to su analize krvi. Potrebna je samo uputnica liječnika opće prakse, tj. dvije. Jedna uputnica za kariogram (on se radi u centralnoj zgradi na 4. katu) i jedna uputnica za mikrodeleciju i F508 (to se radi u podrumu zelene zgrade). Naravno, da ne bi plaćali ove skupe pretrage poželjno je imati i dopunsko zdravstveno osiguranje. Nalazi se čekaju 3 tjedna. Za kariogram se treba naručiti, za mikrodeleciju i F508 ne treba (krv se daje radnim danom od 7h).Citiraj:
Gosparka prvotno napisa
p.s. o ovome smo već dosta pisali i u ovoj temi i u temi "ah ta azospermia" :mrgreen:
znam v&v, ali sva sam pogubljena u svim mogućim analizama, sjećam se da si spominjala dopunsko osiguranje.
Kad sam dr. Čolaka pitala o tim analizama, on mi je rekao pa 2000 gena utječe na plodnost odnosno moguću neplodnost i onako skoro zavrnuo očima kad sam pitala za Y-deletion.
Pogubim se u tim ordinacijam i ne znam se postaviti, nego nasjednem na njihovo "dobro još ste mladi, uspjet ćete... "
talia, te pretrage belgijanci obavezno traze.
Od navedenih stvari na ovom spisku, jedino ja nisam morala raditi kariotip i DNA testiranje
http://www.brusselsivf.be/user_docs/INS-TEST1.PDF
ostalo smo sve uradili
U Sarajevu nisu nikad culi za F508 i Y-del test
pozdrav,cure!
znaci,zana,nema mogucnost u BiH da se rade te pretrage?
:love:
Talia7,nama je baš dr.Čolak dao da napravimo sve te pretrage,kariogram,y mikrodelecije i cističnu fibrozu,to je bilo prvo šta smo napravili,čim smo ustanovili dijagnozu.
i nama je dr. Jezek dao da napravimo sve te pretrage prije biopsije, srica sve smo uspili napravit u splitu i to dok je jos bilo besplatno bez obzira na dopunsko, sada valjda treba platit nesto :/
Evo sam ja upravo zvala na Firule, pa zapišite dalmatinke i sve ostale kojima je potrebno, a Split im je bliži od Zagreba :)
1. Firule, Citogenetski labaratorij, tel. centrale 021/556-111 (za ovo zahvaljujem chiari30 :heart: ) - Labaratorij se nalazi u prizemlju, nasuprot transfuzije, kaže teta najlakše naći po dječjem odjelu
2. Obavljaju i kariogram i cističnu fibrozu i Y-mikrodelecije, s tim što ih šalju za Zagreb.
3. Sve se vadi na istom mjestu (uzorci krvi), s tim da se kariogram vadi samo ponedjeljkom i utorkom. Kako vidim ne čeka se, jer je mene naručila već sad u utorak.
4. Potrebna je uputnica od dr. opće prakse i dopunsko osiguranje te se jedino plaća transport uzoraka u Zagreb i to 117 kn po pretrazi.
Moram napomenuti da mi se javila jedna neopisivo ljubazna teta koja mi je ovo sve fino objasnila, što je danas rijetkost (barem ja većinom naletim na mrzovoljne). I na kraju mi je savjetovala da kad svi nalazi budu gotovi, dogovorimo razgovor sa njihovim genetičarom.
Eto, mislim da sam vam što se tiče ovog dijela pretraga podrobno objasnila. :love:
tuzna, mozes u sa uraditi jedino kariotip privatno kod M.
druga dva testa nigdje u BiH
Kako još nisam krenula ni na kakve pretrage, jer čekam 17.-i da uopće vidim što dalje, ipak mozgam o budućim pretragama koje ću i ja morati napraviti. Već mi je muka pri samoj pomisli odlaska kod moje soc. ginekologice. Nemam ništa protiv žene, ali apsolutno sve protiv načina njihova rada. Od čekanja da dođem na red do (ne)opremljenosti ordinacije. Najradije bih ju promjenila, ali ne znam niti za jednu "društvenu" ambulantu koja je dobro opremljena.
Može li mi netko pojasniti vezu između određenih pretraga i menstrualnog ciklusa. Taj mi je dio prava misterija. O čemu se tu radi, kakve su to pretrage?
I još me nešto zanima. Ako se odlučimo za postupak u inozemstvu pretpostavljam da ćemo imati određene pripreme (stimulacije i sl.) pa me zanima kako ću to i gdje obavljati, mislim pod čijim nadzorom? Ako se npr. za postupak dogovorimo u siječnju iduće godine, hoću li se moći "ugurati" nekom MPO-ovcu ili??? :?
Danas sam bila na prvom ultrazvuku i imamo trojceke. Sva tri embrija su se prihvatila. Presretni smo, a isto tako smo i u laganom soku. Nadam se da cu ja to moci izgurati, samo Boze daj zdravlja.
Zato cure, ima nade i samo naprijed, naci ce se neki kvalitetni spermij koji ce vam podariti srecu.
Veki :D :D Kako si mi popravila dan sa ovim prekrasnim vjestima :D Naravno da ćeš moći, samo polako i hrabro. Želim ti lijepu i zdravu trudnoču i neka sve prođe u najboljem redu :love:
Draga veki BRAVO,BRAVO,BRAVO!!!!
Skačem od sreće zbog vas :preskaceuze: :klap: :sing: !!!!
Samo hrabro i oprezno i sve će biti u redu,neka te TM mazi i pazi i uživajte konačno,zaslužili ste to. :* :heart:
samo hrabro i sta vise tetošenja od supruga... CESTITAM :heart: :heart: :heart:
koja predivna vijest :love:
veki predivno :D :D :D
Mi smo ocajni, ta 0 u spermiogramu je udara koji nismo ocekivali!
S urološke strane je sve OK, sad vadjenje hormona, ponovo spermiogram pa cemo viti...
Koliko se ceka za biopsiju u Sloveniji? A koliko potpomognuta oplodnja?
Pozdrav svima,
Eto meni MM dao zadatak da malo čitam o pozitivnom djelovanju vit C na azospermiju. Naime on je jutros pronašao na internetu jako puno članaka o tome. Uglavno uzimanje 1000 mg C vitamina u kombinaciji sa selenom i cinkom rješava problem azospermije u 70 % muškaraca. A evo da i ja podjelim sa vama ono što sam ja našla. Također ove bi pripravke trebalo uzimati minimalno 72 dana do 6 mj.
- vit E (400 i.u)
- vit C (1000 mg) koji se postepeno oslobađa
- Selen (100 - 800 mcg)
- Cink (60 mg)
- L karnitin ( 2g dnevno)
- L arginin (4g dnevno) - na prazan želudac ili prije spavanja
Za L arginin piše da njegov nedostatak može biti razlog neplodnosti, jer njega luči hipofiza, a iza 30 te godine njegovo lučenje gotovo sasvim prestaje.
L karnitin je važan za sazrijevanje spermatozoida i njihovu pokretljivost.
Ukratko to je to. Šta vi mislite o ovome, dali da pokušam sa svime ovime ili ne :?
kia :* , ja sam mm počela šopati sa svim i svačim odmah nakon prvog nalaza sa nulama - cink, selen, l-karnitin, l-arginin i bioastin.
ja bih na vašem mjestu pokušala s tim, nemate kaj za izgubiti, a držim fige da pomogne.
ja isto ne znam hoće li to pomoći, ali ipak koristimo sve to
ivana, drž se!
što se tiče Maribora mislim da se od prvih konzultacija čeka 1 -1,5 god.
ovdje imaš inin detaljan opis postupka
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=maribor
pozdrav i drži se
velika pusa svima ostalim
:* THX!
A zna li ko koliko se čeka za Ljubljanu?
Recite da sam luda ali meni je godina dana puno! Ok, ako već moram i prihvatiti situaciju tragičnu kakva već sama po sebi je onda se želim boriti, godinu dana mi je puno! Prolupati ću! :nope: