peče mi se zadnja tura, 4 velika protva
čak sam i istuširana, čak evo sjedim i pišem :lool:
i stigla sam, nemaš pojma koliko si mi pomogla ovom mantrom
mislila sam si: rekla peterlin da sve bude u redu! :lool:
Printable View
Ovo je stvarno fino... probala puno puta, nikad pravila...
Bilježim temu.
I... foto stripa više nema... :(
Jednostavno je. Kao i svako dizano tijesto. Moj E. to obožava, kao i kompletna starija generacija u obitelji. Ne prođe mi obiteljsko okupljanje bez toga, kao ni dani kruha u školi.
Evo zamjene: http://recipeci.com/varazdinski-klipici/10736/
Ovako ja radim, samo ne frčem sirovo tijesto u dugačku kobasicu, nego kuglu iz zdjele za dizanje razrežem na četvrtine, pa svaku četvrtinu na osam dijelova. Izađe 32 komada od pol kile brašna, taman za veliki pleh od peći.
Napomena - moji su mali, može se to raditi i tako da bude 16 kom od pol kile - brže je gotovo.
:heart:
Mogla sam i misliti tko će znati. :)
I pitanje... koliko dugo se tijesto mora dizati?
meni se tijesto dosta brzo digne. a ne znam sta bi na to ja odgovorila, ali vjerujem da ce peterlin to pedagoski napisati.
dosla sam samo reci da ih upravo doruckujem.
Još jedna napomena iz prakse: ja sam tako lijena da mi na pamet ne pada raditi tijesto postupnim dodavanjem sastojaka, kako je opisano na ovom linku za varaždinske klipiće. Ja frknem brašno odmah u zdjelu za dizanje (ima poklopac), umiješam viljuškom sol, napravim udubinu u brašnu, unutra zafrljim ulje, a u toplo mlijeko zamiješam šećer i germu (nekad frišku, ali često i suhu jer se npr. moj sin zna zmisliti u nedjelju popodne da bi to jeo). Kad se kvasac naklobuči, samo frknem sve u brašno i mikserom izradim tijesto. Ako je pretvrdo, dodajem malo pomalo tople vode.
Brže se digne ako brašno nije iz hladne špajze nego je na temperaturi kuhinje, ali to su već detalji.
Mojca ako nemas zdjelu za dizanje, kao npr. ja, ja na tijesto obavezno stavim frish foliju. ona ubrza dizanje, a sprijeci susenje na toj povrsini.
Zdjela za dizanje?!
Koja je pak sad to?
Ja imam obične zdjele u kojima mutim sve... pa i dižem tijesta.
Nemoj slučajno trošiti lovu... Radi kao i do sada. Sve što se može promijeniti je da ti se produlji vrijeme dizanja.
To što ja koristim je obična plastična zdjela, ali ima poklopac koji dihta. Kupila sam je prije petnaestak godina u nekom dućanu s jeftinom kramom za 8 kn. Svakako nije namjenska ni skupa.
Poklopac znatno skraćuje vrijeme dizanja tijesta jer blokira odvođenje topline prema gore. Pomozi si praktično (to ja radim kad mi treba veća količina tijesta jer ova je za 0,5 kg brašna) - staviš na zdjelu poklopac od bilo koje rajngle, a ako je metalni gore još krpu. Kraj priče.
Btw. vidjela sam na letku iz Muellera da 6 litrenu takvu zdjelu prodaju za 39 kn pa si sve mislim da bih to mogla nabaviti (djeca su veća i više jedu, he he he...) ali o tom potom.
Hm... svašta ja još moram naučiti. :lol:
Imaš link na tu zdjelu?
Evo, našla katalog "hit tjedna" - zdjela je na str. 9: http://katalozi.net/muller-katalog/m...hit-tjedna-411
Hvala ti.