e, a "ono što se ne smije spominjati", nije adaptirano mlijeko (to mi nikada ne bi ni palo na pamet), već bijela čokolada s krispijem, omraženog proizvođača.
pa koristim alnaturinu.
Printable View
e, a "ono što se ne smije spominjati", nije adaptirano mlijeko (to mi nikada ne bi ni palo na pamet), već bijela čokolada s krispijem, omraženog proizvođača.
pa koristim alnaturinu.
:mrgreen: Imam ih oko 130.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Možeš stavljati direkt u vruće kalupiće, tako i ja radim.
Istina je da je ovo masno tijesto, pa možda ni ne bi trebalo mastiti, ali meni se znalo dogoditi da mi se zalijepe za kalup. :/
To znaci da si ih predugo mijesila. Trust me. Sto krace mijesiti.Citiraj:
Rene2 prvotno napisa
a gdje ima za kupiti te bijele čokolade omraženog proizvođača?
ja sam tražila i od bijelih sam našla samo sa bombončićima od tog istog omraženog i s kokosom da ima neki dodatak, sve su ostale bijele vulgaris
pa sam uzela bijelu milku
a DM mi je daleko za altanaturu
ne znam proizvodi li se više uopće, već godinama ih ni ne gledam...
ali, ako imaš tu s kokosom... pa to ti je odlično za rafaelo
ja sam je našla u Lidlu,nije omraženi proizvođač :mrgreen:
Evo jedan fini :mljac:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Marcipan
Miješaj 3 jaja sa 30 dkg štaub šećera te prokuhaj na pari.Dodaj malo ruma,20 dkg margarina,1 štangu čokse,dvije šake narezanih oraha (ne presitno),40 dkg mljevenog keksa.
Kad je sve skuhano,namaži protvan margarinom,stavi masu i zagladi (najbolje žlicom koju močiš u kipuću vodu).
Na hladno stavi glazuru.
Glazura:3 štange čokse,3 žlice šećera,2 žlice mlijeka...ne smije zakipiti
Kad makneš s vatre umiješaj 5 dkg margarina i prelij po kolaču.
Reži na štangice.
ma kokosa natrpam sama, htjela sam taj krispi radi krckanjaCitiraj:
apricot prvotno napisa
ništa, drugi put ću kupiti u DM-u, a sad ću s milkom
i koliko mi treba?
ja sam kupila 4, da stavim sve ili je dosta 3?
ja ih ne dajem ni sebi ni šarcu jer ne volim bijelu čokoladu (jedino od čokolade što ne volim)
OT apricot, ja sporo palim, pa mi je trebalo 2 sata da skužim jučer na rođendanu da je bila tvoja Orka
krasna je (kuc, kuc, pljuc, pljuc), a nisam vidjela još curicu od 5 godina s tolikom pletenicom, ja sam samo gledala u tu pletenicu
A koliko se te cokolade mora onda staviti??? Evo ja sad prtljala..pa sprtljala..i stavila sam 100g bijele cokolade za kuhanje..Citiraj:
apricot prvotno napisa
I sad mi je ta rafaelo smjesa vodenasta..mislim..hoce li se to sigurno stisnuti nakon 2h u frizideru? Jao ocajna sam.. :(
A sad kao i krenem radit bajadere i skuzim da nemam kristalnog secera dovoljno. Moze li secer u prahu???
Lijepo molim da mi neka iskusna domacica brzo odgovori.. :)
naravno da može šećer u prahu, ionako se topi u vodi.
a ne znam zašto su ti kuglice vodenaste...
osim ako konzistencija bijele čokolade za kuhanje nije takva da joj se sastojci odvajaju na komponente... :/
Ja sad moram stavit ovaj smajlic :tele: Pa nebi li pravljenje kolaca trebalo biti zabavno..aaaa...............Citiraj:
apricot prvotno napisa
Nije vodenasno u smislu voda..nego je..joj..nekak kremasto..
Ostaje mi nada da kad se to ohladi i frknem u frizider da ce se nekak (nemam pojma kak) stisnuti, ak ne..bumo na zlicu jeli..
ma cak mi je i palo napamet da utrpam unutra smljevene kekse :/
Odlicno da moze secer u prahu..odo sad nastavit svoju avanturu..
Thanks na brzinskom odgovoru! :*
slobodno možeš staviti mljevene kekse, to je super.
ili još kokosa.
ili mljackati kuglice koje će se zasigurno stvrdnuti, ali onda ti ni na stolu neće moću dugo stajati...
ma vidiš da ti je zabavno...
Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
napisala sam negdje gore, i ja kupim 4, pa malo sebi, malo šarcu dajem...
mislim da bi tri bile ok...
o, meni bi bilo tako drago i tako super da se sve okupimo kod mene pa da radimo istovremeno...
koja bi to zabava bila!
a tek fotke!
(ipak mislim da bi kule najviše "ušićarile") :lol:
(Orkina kosa je do ispod guze, a muž mi rekao kako su jučer majke sinova gledale u njezinu kosu; idem mu reći kako i majke kćeri gledaju) :D
radila sa ja rafaelo s čokoladom, ali sam zaboravila koliko sam stavljala, ja sve zaboravljam :(
možda je TM mislio da sam i ja mama sina, jer sam tako indiskretno buljila da nije mogao ne primjetiti (inače se tako zabuljim, a uopće nisam svjesna toga, dok me ne upozore)
a znaš što tate kćeri gledaju? fotoaparat
Evo puuuuno Kolača koji se ne pekuCitiraj:
ivarica prvotno napisa
Ja uopce ne mogu raditi kolace ranije, ne volim zamrzavati, a i nemam zapravo gdje. Skrinja je puna kokosi-pterodaktila....
Uglavnom ako se dobro organiziram, tj. pripremim unaprijed mljavene bademe i orahe, kekse i sl., bez problema ispecem 6-8 vrsta za dva dana, a da se ne umorim.
Evo recept i za lincere:
Linceri by marta
Sastojci:
50dag brasna
20dag masnoce
10 dag secera
prasak za pecivo
1 vrhnje za umijesiti (kiselo vrhnje, ja potrosim 1/2 do 1 casice, ovisno o brasnu)
Priprema:
Izmijesati brasno, secer i prasak za pecivo, pa onda u to razmrviti masnocu i dodavati vrhnje dok se ne umijesi. Ostaviti da odstoji 2 sata u frizideru. Pece se na 180°C dok ne krenu mijenjati boju. Kad se ohladi, namazite pekmezom i spajajte dva po dva.
U ovom receptu moze se dio brasna zamijeniti mljevenim bademima ili ljesnjacima (s orasima nisam probala, cini mi se da bi bilo premasno), npr. u omjeru 15:35, pa se onda ne moraju lijepiti pekmezom.
i kod mene je zakazalo... :/
pravila sam onaj čokoladne zvjezdice, limunovi prutići...kolač, ali sam sve podijelila u 2 smjese a ne u 3, jednu s čokoladom drugu s narančinim sokom i limunovom koricom. stajalo je u fridžu skoro 2 sata, izvadim čoko smjesu u krenem valjati a ono ljepljivo i mekano, probala sam rezati modlicom ali uopće ne zadržava oblik... stavila sam sad van da se hladi. da nešto dodam?
kada sam pravila tijesto prvo sam izmješala brašno, mljevene bademe, maslac šećer i ostalo a tek na kraju stavila jaja. jel možda u tome problem? šta da sad radim?!
osim toga, napravila sam one "mekaneE medenjake i rafaelo kuglice i sad jurim zdrobiti kekse u smjesu koja se vani hladi jer mi super zvuči!
e da, jel netko koristio integralno brašno za medenjake umjesto bijelog? kakve je razlika?
Koristila ja prošle godine. Malo mi manje nararastu nego s bijelim, pa sad ponovno pečem s bijelim :/
Dakle, mamicu im balticku..maslac je pun vode i nema sanse da se to stisne kak spada..
Nema veze, bajadere su toliko ukusne da je to divota! Mislim da cu prije Bozica radit jos jednu turu.
Rafaelo se i dalje tam gnjeca po frizideru..uopce mi ga je muka i gledat..jerbo vise nije bijeli nego neke kakaste boje..moram jos utrpat tih keksiju unutra al mi se nada vise danas mljeti prat taj mlinac. :roll:
Tu istu smjesu sam stavljala izmedu srceka od cimeta (to sam vec prije radila pa ostavila), prelila cokoladom i zamrznula. Zamrznuti izgledaju dobro.
Bajaderu sam takoder zamrznula.
Prije Bozica cu jos radi dva kolaca koji se peku i meni je dost vesele avanture!
ja sam 2 puta radila rafaelo kuglice s bijelom čokoladom i ispale super, kad sam stavila u hladnjak, masa se toliko stvrdla da mi je bila i pretvrda za oblikovanje, pa se morala vani malo opustit.
stoga, da utvrdimo gradivo, da li si ti stavila SAMO 10dag bijele čokse ili 10 dag bijele čokse + 30dag mlijeka u prahu?
jer ako si stavila samo 10dag bijele čokse, onda nije čudo da ti se nije steglo. otopi bar još jednu čokoladu unutra ako si sad dodala i kekse. ja sam radila i s bijelom milkom (koju ne volim inače) i bilo je ok. a možeš dodat i tamnu čokoladu, pa će to biti rafaelo na crni način ;)
što sam danas kreativna, divim se sama sebi. još nisam napravila ništa, dijete već dva dana brusi zube po meni :roll:
Ma ne, evo 2006.Citiraj:
tinars prvotno napisa
A ja još nisam ništa napravila ove godine :/ .
T. je bio buban. I ove godine moram smanjiti broj jer se i ovako moram skrivati od njega kao otimača kad jedem ono što on ne bi smio :mrgreen: .
Aha!
Krivi naziv!
Pa i bilo mi je čudno :)
definitivno moram pohvaliti recepte od apricot!
rezime:
rafaelo kuglice s cijelom bijelom milkom, smvrljenim petit keksima (6-7 kom) i onako odokativno mlijeko u prahu ali ono koje ne smijemo ovdje spominjati, baš sam se pitala što ću s tim mlijekom :mrgreen: . preeefino je! smjesa se stisnula ali na sobnoj i dok sam oblikovla je bilo skroz mekano, nadam se da će stajanjem stvrdnuti.
onaj recept čokoladne zvjezdice, limunovi prutići.... tijesto je bilo jako mekano ali sam umijesila još brašna pa je bilo bolje. čini mi se da je trebalo više brašna na tu količinu maslaca. pečeni su jako fini, nemaju intenzivan okus ali mi se lome. nadam se da će se to promijeniti stajanjem. crno tijesto sam rezala u cvjetiće a limun-naranča u mjesece.
još sam napravila i mekane medenjake, no oni stoje do danas. stavila sam integralno brašno umijesto bijelog i sad držim palčeve...
Ja napravila ježeke sa bademima!
Kak' je to fino :mljac:
ja radim medenjake od integralnog i raženog brašna, jako su fini, mislim da je recept s foruma, ms.ivy.
marta :naklon:
ja ovo printam :)
i ostalim curama hvala za iskušane recepte...a sad kaj bum napravila od toga...bumo vidli
Apri molim te recept za breskvice !!! Pleeeaaassseee!!
I medenjake :mrgreen:
ne radim ja breskvice, to je prepimplavo za mene.
ja napravila napolitanke.
i totalno sam razočarana.
ne okusom, jer je okus njammmm.
ali oblatne!!!!
ko da su godinama stajale na zraku, ko guma.
uopće ih ne mogu fino rezati. mislim, mogu na dugačke štange, ali njih na manje komade koma.
a kad trebaš zagristi - ko da gumu grizeš.
najradije bih otišla u dućan i dobro se izderala.
e da ti je jedna dooobra kvalitetna plava posuda s poklopcem da natrpaš oblatne u nju
odžilavile bi se :mrgreen:
Ja napravila tijesto za kukije u luđačkim količinama i to sad čeka u frizu razne prigode tipa dječji božićni judo turniri etc. pa ide na pečenje.
Upravo napravila medena srca s nekog tamo topica.
Htjela sam još i traditional dark fruit cake, al to ako ne stignem sutra niti neću.
Za vikend još bajaderice i htjela bi pracne (iliti po 'naški' šape) - marta, jel ima tamo na onom grozomornom postu koji treba skrolat tvoj recept za pracne ove što same iskaču ili da ga ne tražim tamo?
Hvala Maji na otkrivanju misterija koji me kopkao već par dana a to je bilo: šta su to "pracne" :?
Aaaa... šape :mrgreen:
Mislim da moraš malo pričekati. Meni su napolitanke uvijek bolje kad odstoje par dana. Prvi dan su isto oblatne gumene.Citiraj:
uopće ih ne mogu fino rezati. mislim, mogu na dugačke štange, ali njih na manje komade koma.
a kad trebaš zagristi - ko da gumu grizeš.
ja bih ipak rekla da nešto nije u redu s tim oblatnama: stare ili jadne
Kakva je to krema za napolitanke? Meni se oblatne ožilave ako ih napunim kuhanom kremom. Zato uvjek kremu za oblatne radim na pari i oblatne budu u redu. Oblatne sigurno nisu krive za žilavost nego kuharica (bez uvrede i ja sam napravila jednom sličnu svinjariju) . :)Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Nažalost, oblatne neće povratiti prijašnje stanje, nego će ostati žilave pa ti ne preostaje ništa nego pojesti ih čim prije i ne davati ih osobama koje nemaju svoje zube. :lol:
evo ti krema (i cijeli kolač)
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1916
ja napravila:
lošinjske kekse s maslinovim uljem
smokve u čokoladi
a planiram napraviti još:
apricotine bajadere
orah kiflice
čokobrdašca s kavom
...i još neku tortu, božićni kruh ili dark fruit cake :)