Call me mommy,
ovo su super vijesti! :D
Tako mi je sada lakše! :)
hvala što si to podijelila s nama!!
Printable View
Call me mommy,
ovo su super vijesti! :D
Tako mi je sada lakše! :)
hvala što si to podijelila s nama!!
Ček, ček... Jesam ja dobro shvatila da se tečaj plaća? Koliko se ja sječam, prije je bio besplatan... Ili se varam?
Ja sam prvo rodila 2007 i po ovim pričama imam osječaj da je samo estetski bolje i ljepše, iako su moja iskustva jako pozitivna i svoj prvi porod pamtim samo po dobrome.
Meni je najvažnija bila moja pozitiva u glavi i sigurnost u sebe, a sve drugo se nekako posložilo :)
Tečaj u bolnici se nije plaćao prije 4 mjeseca.
Tečaj u rodilištu je besplatan, a onaj u gradu se plaća.
Jučer je u Karlovačkom rodilištu bila Unicefova komisija. Čak nisu otpuštali rodilje sa bebama iz bolnice. Baš me zanima jesu li ponovno dobili status Bolnica prijatelj djece.
Matilda imaš li kakvih saznanja?
Budite strpljivi. ;)Citiraj:
ivory prvotno napisa
same pohvale !!!
od doktora do cistacica, cista petica!!
:D
Pročitala sam u jednom od prethodnih postova da se i u našem rodilištu može dati krv iz pupkovine :)
Ima li netko podrobnijih informacija o tome?
Koliko ranije bi trebalo dogovoriti pojedinosti oko donacije i kakva je procedura?
Karlovačko rodilište je opet prijatelj djece.Citiraj:
Matilda prvotno napisa
Čestitamo! :D
Prenosim vijest s Mrežnice.
http://www.radio-mreznica.hr/vijesti...rijatelj-djece
Citiraj:
Karlovačko rodilište opet prijatelj djece
objavljeno 15.6.2009. u 16,25
KARLOVAC - Karlovačko rodilište ponovo je 'rodilište – prijatelj djece'.
Ovaj prestižni naziv, koji ima 14 hrvatskih rodilišta, znači da je karlovačko ispunilo svih 10 traženih kriterija, a među njima i promicanje dojenja te omogućavanje novorođenčadi da uz majke budu 24 sata na dan.
Plaketu je danas voditelju Službe za ženske bolesti i porode dr. Željku Štajceru predao koordinator UNICEF-ova projekta 'Rodilišta – prijatelji djece' prof. Josip Grgurić, podsjetivši da je Rodilište ovu titulu prvi put dobilo 1996. Sada je svoj status obnovilo, takav bi naziv uskoro trebao dobiti i dječji odjel, a i Karlovac je 'Grad – prijatelj djece'.
- Prenatalni dio, trudnoća i dojenje, nije dovoljno u žiži našeg interesa, puno toga treba napraviti. Drugi dio je kada majka i dijete dolaze u svoju kuću, nakon rodilišta, kada treba velika potpora patronažne službe, ali i primarne zdravstvene zaštite koja nedovoljno čini u promicanju dojenja. Deklarativno: svi smo za dojenje, ali u praktičnom pogledu, zapravo, nedovoljno činimo. Onaj tko zaista puno čini je upravo rodilište i zato mu dajemo priznanje - naglasio je Grgurić.
Dobitak za majke i djecu, zasluga osoblja Rodilišta
Obnavljanje ovog statusa, koji dodjeljuju Ministarstvo zdravstva i UNICEF prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, po riječima Gorane Dojčinović iz UNICEF-a, postignuće je za majke i djecu, ponajprije zaslugom osoblja Rodilišta.
- To potvrđuje da ovo rodilište želi unaprijediti svoju skrb o majkama i djeci i pružiti im ono što nam je svima jako važno: najbolji početak života, gdje su majke i djeca zajedno, gdje od početka postoji podrška za rani odnos i za dojenje. Zahvaljujem osoblju na motivaciji jer ipak je prošlo 13 godina od prvog statusa i to govori koliko je važno, ne dobiti ovaj status 'rodilište - prijatelj djece', koji je inicijalna potvrda kvalitete skrbi o majkama i djeci, već koliko je važno biti uporan u održavanju te kvalitete i njenom unapređivanju - kazala je Dojčinović.
Pojasnila je da status rodilišta, prijatelja djece treba obnoviti svake tri godine, te da je projekt u Hrvatskoj nekoliko godina bio prekinut.
- Krajem 90-ih je UNICEF prekinuo provođenje ovog programa zbog uvođenja paketa 'Sretna beba' koji je izravno kršio međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko. Program je ponovo pokrenut krajem 2006. i Karlovac je 14. rodilište u Hrvatskoj, od 34, koje nosi ovu titulu - ispričala je Dojčinović.
Zagrepčanka na porodu u Karlovcu
Naglasivši da su u karlovačkoj Bolnici iznimno zadovoljni zbog ovog statusa nedavno uređenog rodilišta, ravnatelj dr. Nedjeljko Strikić rekao je da se na tome neće stati.
- Naravno da tu nije kraj za karlovačku Bolnicu; mi idemo dalje i vrlo brzo ćete ponovo doći u inspekciju Dječjeg odjela, naše pedijatrije, da i ono dobije status prijatelja djece jer i naš Karlovac je 'grad - prijatelj djece'. Za građane Karlovca ovo je veliki dobitak - izjavio je dr. Strikić.
Da se za karlovačko, jedno od najljepših hrvatskih rodilišta, čuje i izvan županije, pokazuje i Zagrepčanka koja je odlučila svoju prvu bebu na svijet donijeti upravo u Karlovcu. Ivanu Cvitanović, zajedno sa suprugom Denisom, zatekli smo u rađaoni.
- Za sad dobro napreduje; nadamo se da će brže - rekla je, a upitana zašto Karlovac, odgovorila: ljepše je!
Upravo pročitala :D
Već se veselim porodu, iako znam da u praksi baš i nije sve tako ružičasto kao što navode u članku.
U svakom slučaju čestitam osoblju, a i karlovačkim Rodama koje su se zalagale da naše rodilište opet dobije status prijatelja djece.
BFHI ili Bolnica-prijatelj djece je titula koja se dobije kad se ispuni 10 koraka do uspješnog dojenja (ili barem 80%). Karlovačko rodilište ispunilo je sve korake.
Osoblje mora biti educirano o dojenju, pomoći majci oko dojenja, ne hraniti dijete formulom (osim ako je medicinski opravdano), ne davati dude i bočice, usmjeriti majku na grupu za potporu dojenju nakon izlaska iz rodilišta itd.
Dakle, titula je vezana uz dojenje i skrb o majci i djetetu nakon poroda (ako ne računamo edukaciju trudnica o dojenju).
Načini poroda, pristup porodu, prirodni porod i sl. nemaju baš veze s tom titulom, jedino što moraju omogućiti prvi podoj još u rađaonici unutar pola sata od poroda.
Bravo za rodilište! :D
pozdrav, karlovcanke
evo, spremam se rodit za nekih mjesec dana pa me zanima dali je koja skoro rađala u klcu i kako to sve izgleda u praksi.
prosla sam njihov tecaj i moram priznati da mi sve to krasno zvuci ali me dosta poznanica odgovara od klca. one su rodile pred koju godinu pa me zanima kako je to danas.
Prvog sina sam rodila prije 8 godina prirodno, a drugog u lipnju ove godine na carski rez.
I prvi i drugi put mi je porod i boravak u bolnici bio ugodan i rado se sjećam tih trenutaka.
Budući da sam znala da ću roditi carskim rezom (zbog bebe koja se okrenula na noge u zadnjem mjesecu), pokušala sam se na to pripremiti psihički. Nije mi išlo i u bolnicu sam na dogovoreni dan došla prilično u strahu.
Svo osoblje bolnice bilo je vrlo drago i rekla sam im za svoj strah. Bili su divni.
Bojala sam se boli dok mi stavljaju kateter. Dr. Lončar me zabavljala pričama i pitala me o mom poslu dok su sestre radile svoj posao. Sve je bilo gotovo u trenu, a ja nisam gotovo ni osjetila. Cijeli dan prije CR su dolazile u moju sobu, kratko porazgovarale, pitale kako sam. Nema žurbe, nema nervoze. Kao da suosjećaju sa mnom i osjećaju moje strahove.
Sam CR je prošao odlično. Čak su mi nakon vađenja bebe, pregledali maternicu i izvadili miom za koji nisam ni znala da ga imam.
BOravak u bolnici je izuzetno lijep. Beba me dočekala u sobi kad sam se probudila. Nema ljepšeg trenutka nakon buđenja, a dijete s tobom. Držale su me u sobi odmah prekoputa sestrinske sobe. Imala sam kraj sebe gumb za pozvati sestre. Prvi dan su vrata bila stalno otvorena i redovito su prolazile i povirile s osmjehom. Redovito su nas (mene i cimericu koja je isto imala CR) dolazile oprati, presvući. Donosile su nam čaj, čiste spavaćice, presvlačile bebe. Čim bi dijete zaplakalo, netko od njih bi se stvorio kraj naših kreveta.
Prvo ustajanje iz kreveta nakon CR je teško, sporo i za tih nekoliko metara do umivaonika u sobi, treba ti više od pola sata. Sestre nisu bile ni nervozne, niti su nas požurivale.
Griješe one koje te odgovaraju od naše bolnice. Uređenost soba je na vrlo visokoj razini. Bebe ne izlaze iz sobe od trenutka kada ih unesu nakon poroda pa do predzadnjeg dana kada ih kratko odnesu da im izmjere sluh. U svakoj sobi je plazma sa 4 programa za gledanje i edukativnim filmom o bebama i mamama.
Iako ovoga puta nisam rodila prirodnim putem, znam da se pristup dosta promijenio. Trudnice kojima je porod počeo, ne moraju ležati u boksevima, vezane za CTG. Štoviše, potiče ih se da šeću. Tek pred kraj ih odvedu u boks gdje su stolovi "svemirski", ugodni, s masažom za leđa kada trudovi bole. (Zato mi je još više bilo žao što nisam prirodno rodila.)
Iz bolnice sam otišla 5. dan od CR, hodajući uspravno i nasmijana.
Budući da sam napunila 38. godina pre dnekoliko dana, bilo mi je žao što nisam mogla reći na odlasku: "Hvala, vidimo se opet!!!"
Ili možda jesam? :lol:
Zna li netko kad je trudnički tečaj u bolnici?
Drago mi je da netko ima lijepo iskustvo :D , uglavnom do sada nisam slušala lijepe priče.
Ne znam je li se što mijenjalo, mislim da nije, trudnički tečaj u bolnici je uvijek prvi tjedan u mjesecu. Prijave su tjedan-dva prije.
Sve podatke imaš ovdje http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=146&Show=1645
hvala huanita, drago mi je da si imala pozitivno iskustvo.
žabice, tečaj ti je svaki prvi tjedan u mjesecu, moraš nazvati da se predbilježiš pa ce ti sve reci.
mi smo ušli u 36. tjedan i nervoza je sve veca.
Curke hvala vam za info :love:
Oh, pa ti si lagano pri kraju...Citiraj:
ANA100 prvotno napisa
Ja sam tek 25+5. S koliko tjedana je ok doći na tečaj? Mislim ja još ni pošten trbuh nemam a već bi na tečaj :) .
A čuj, to ti je relativno.
Najbolje je oko 30. tjedna (budući da ovaj tečaj u bolnici traje samo 5 dana), ali ako ideš na tečaj koji traje 2 mjeseca, onda možeš krenuti i u 25. tjednu. :)
Ja sam išla tjedan prije ternima, to se zove lijenost (siječanj 2009. ) :lol: . Rekla mi dr. da odmah mogu ostati, :lol: :lol: :lol: .
Ajde cure koje ste rodile u Klc nabacite poneko iskustvo...
Što da potrpam u torbu? Niš ne znam i lovi me panika :) Imam do kraja još 8 tj tako da se stignem sabrati.
Da, ne znam ni sama što želim od svog poroda ni što mogu tražiti i što odbiti.
Znam da me jako strah i znam da boli... Idem uskoro na tečaj i andams e da ću se malo dobiti što se straha tiče.
Frka me dripa, rezanja i tako, a to koliko čujem rade većini žena koje prvi puta rađaju.
Priče su jedno, neke su i pretjerane, a tebi može biti sasvim drugačije.
Onako kako ti želiš.
Koliko znam, epiziotomija nije rutina (no, dobro, ovisi o primalji), no nastoje da ne moraju rezati međicu. A drip uvijek možeš odbiti.
Prvo se moraš riješiti straha jer strah povećava adrenalin koji koči porod (i onda nastanu problemi).
Na Rodinu portalu imaš dosta tekstova o porodu i pripremi za porod.
Meni su koristile knjige Marsdena Wagnera "Pripremite se za porođaj", Odentova knjiga " Preporod rađanja".
A za rodilište spremi pribor za higijenu, neke osobne stvari (mobitel, fotić), Vir uloške, donji veš (ili jednokratne gaćice), ručnike za umivanje i tuširanje, kućni ogrtač i šlape s kojima možeš u tuš kabinu. Spavaćica je bolnička.
Matilda, hvala na odgovoru.
Knjige ću svakako nastojati nabaviti i pročitati.
Idem idući mjesec na tečaj pa se ndama da će mi i on u nekoj mjeri pomoći da se opustim i shvatim što zapravo očekujem i želim.
Na koji tečaj?
U rodilištu ili u Domu umirovljenika kod Bibe?
Imaš na portalu sve info o ta dva tečaja.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=146&Show=1645
Na onaj u rodilištu.
razmišljala sam i o ovom u staračkom, al nikako ulovit vremena pa mi se nekako omaklo da sam se prekasno sjetila:)
N taj u rodilištu je najbolje otići pred kraj trudnoće.
Ako imaš još pitanja, samo pitaj. ;)
Imam pitanje vezano za tečaj u staračkom.
Dal postoji mogućnost ići samo na vježbe disanja, da se barem znam snaći kad me ćope trudovi:aparatic:
Evo info iz prve ruke. U bolnici je bilo ok, mogla bi se na nešto požaliti, nešto pohvaliti. Rodila sam prije termina, bila sva zbunjena. Sestre su mi uglavnom mlađe bile bolje nego starije. Prva 2 dana nitko mi nije pokazao kako maloj dati cicu, samo su odmahivale glavom, nema mlijeka, mala prsa, uvučene bradavice, ništa od toga. jedna mlada sestra, nisam imena zapamtila se stvarno potrudila da mi stavi mlu na prsa i iako nije bilo mlijeka. Da nije bilo nje sumnjam da bih uspjela nešto s dojenjem. Doktori su ok, vizita dođe, pita kako ste i to je uglavnom to. Nema skidanja gaća pri svakoj viziti. Čistih spavaćica ima za uzeti kad god treba, klopa je šugava bolnička, ali sam ju jela sa oduševljenjem... Ne znam ni sama što još napisati.Ako nekog zanima nešto samo pitajte.
Da, jedan veliki minus glede neznanja vezanih za AS. Sestra nas je oprala radi nje, jer kao nije dobra za kičmu ...
žABICA,,neke mi cure kažu ,,pošto ću roditi vjerovatno u KA,,, da treba ponijeti i pelene za bebe-ja puta 2:love2: ?
jel ti bio težak poroda?
Ovako, glede pelena, koliko sam skužila imaju i oni svoje. Ja sam nosila svoje i svaki puta kad bi prematali bebu pitali su dal imam pelene, tako da su uzimali moje i njih trošili. Kreme za guzu imaju oni. U bolnici dobiješ kupon za paket pelena iz dm-a. Uloške, sapun i wc papir si također ponesi svoje.
Vezano za porod, nije mi bilo strašno, očekivala sam puno gore. dobila i drip i radili mi epiziotomiju, ali nije bilo strašno, pogotovo s obzirom da sam ja velika kukavica.
Ti čekaš dupliće, joj krasno...
Jesi li možda rodila vikendom?
Čudi me da te nitko nije savjetovao o dojenju. To im je obaveza. Ili titula "prijatelj djece" opet visi samo na zidu. :nope:
Ono što ja čujem je sasvim suprotno od ovoga što se dogodilo tebi.
Nadam se da će pročitati ovo što si napisala, i truditi se da se takve stvari ne događaju.
Time ne samo da je smanjla sigurnost djeteta u vozilu i ugrozila djetetov život, već i potiče roditelje na kršenje Zakon o sigurnosti prometa na cestama i plate 500 kn kazne.
Rodila u subotu. I istina, smjena u ponedjeljak je forsirala dojenje, pokazali mi i trudili se da beba uhvati cicu. Svi propagiraju dojenje, ali baš se ne trgaju da pokažu kako, a ja sam toliko zblinkana ostala da sam zaboravila i ono što sam znala:-) Praksa i teorija se ipak razlikuju:mrgreen:
Hvala žabica na odgovoru,,da,da dupliće ,jednu curu i jednu bebicu koja nam još ne želi otkriti jeli dečko ili cura,,uglavnom dvojajčani su.
Sad mi je laše ipak kad kažeš da nije bilo strašno,,pa vidjet ćemo ako ne budem morala na carski rez.