smijesno je da se ovaj prijedlog gleda iz politicke perspektive (pogotovo nakon barem pet upozorenja od moderatora). ideja je jednako smijesna kao ona da se u skolama uci strani jezik ili visa matematika. znanje je znanje.
Printable View
smijesno je da se ovaj prijedlog gleda iz politicke perspektive (pogotovo nakon barem pet upozorenja od moderatora). ideja je jednako smijesna kao ona da se u skolama uci strani jezik ili visa matematika. znanje je znanje.
Bolje da ne komentiram, nekad mi se čini da je Mesić fulao predsjedovanje za kojih tridesetak godina. Onda bi mi imalo smisla što priča, a sada baš i ne. Istina, sami smo ga birali.
Samo ovoliko:
Pogledajte što se događa u Jagodnjaku, hrvatska djeca u Hrvatskoj ne mogu imati nastavu na hrvatskom jeziku, možeš misliti kako bi u Srbiji bilo obratno. A Mesić bi uveo u škole ćirilicu. :shock:
Zasto ne mogu imati nastavu na hr jeziku?
Dijana, pa nitko ne govori o uvođenju srpskog Ustava u naše škole!
Nego o uvođenju PISMA koje, slučajno, koriste Srbi.
Ali i Rusi.
I Makedonci.
I koje smo koristili mi (ne znam koliko puta je ponovljeno: latinica, ćirilica, glagoljica).
Apricot, mislim da ga mi ne bi uveli jer ga slučajno koriste Srbi. Isto tako bi zbilja slučajno mogli uvesti kineski.Citiraj:
apricot prvotno napisa
A to što ga koriste i Rusi i Makedonci, pa to nam neće koristiti kad ne znamo te jezike. (bar ga ne učimo u školi)
Zorana, jer im nije omogućena. Većinsko je srpsko stanovništvo, ravnatelj škole je Srbin. (što ne bi trebalo biti povezano s tom nemogućnosti) Djeca nemaju nastavu na hrvatskom jeziku, roditelji ih upisuju u neko dalje selo. U tom slučaju, većinski narod u svojoj državi ne može imati nastavu na svom jeziku.
I ova rasprava jest politička, i ako će biti slobodna, nikakva drugačija ni ne može biti.
a možeš mislit onda mog ponosa kad pročitam nešto napisano na ruskoj ćirilici, hehe, to mi je bio drugi jezik u osnovnjakuCitiraj:
Mukica prvotno napisa
Definitivno ću potpisati Dijanu,nikako se ne mogu oteti dojmu da ovo ipak mora na bilo koji način biti povezano sa politikom,htjeli mi to sad ovdje napisati ili ne!
A ovo za Jagodnjak je prestrašno i nažalost istinito.
Tu nema nikakve dvojbe nego da se radi o politici. Ne mogu shvatiti da netko u svojoj državi (nakon domovinskog rata i na području gdje je rata itekako bilo) ne može imati nastavu na svom vlastitom jeziku. Pa zar to nije sramota za ministarstvo i za cijelu državu? Da ta djeca moraju putovati u drugo selo da bi slušala nastavu na svom jeziku i pisala svojim pismom ???
Haloooo...a vi bi još i ćirilicu u škole!
Nadam se da do toga nikada neće doći jer ću prva iseliti iz ove države.
Bez obzira na porijeklo ćirilice i na povijest i na sve!!
nitko ne poriče da ministarstvo ne bi trebalo djelovati.Citiraj:
Ne mogu shvatiti da netko u svojoj državi (nakon domovinskog rata i na području gdje je rata itekako bilo) ne može imati nastavu na svom vlastitom jeziku. Pa zar to nije sramota za ministarstvo i za cijelu državu?
jedno s drugim nema veze.Citiraj:
Haloooo...a vi bi još i ćirilicu u škole!
:roll: ne smetaju te ratni zločinci koji slobodno hodaju po hrvatskim ulicama, smeta te pismo.Citiraj:
Nadam se da do toga nikada neće doći jer ću prva iseliti iz ove države.
i treba i biti, kao što si sama navela, al ne treba koristiti govor mržnje i generaliziranja dok raspravljamo. a ne treba ni smetnuti s uma da među braniteljima ima i onih srpske nacionalnosti, da među onima koji sa ponosom vele da su hrvatski građani ima i onih srpske nacionalnosti. da zbog takvih, a ne krezubih četnika treba prihvatiti i obogatiti školski program. da je i to jedan od načina (osim procesuiranja zločinaca) da rane zacijele i da naša djeca žive u miru, neopterećeni našom mučnom prošlošću.Citiraj:
I ova rasprava jest politička,
Poznavanje ćirilice mi je itekako bilo korisno u životu. U poslu su mi često dolazile u ruke (neprevedene) tehničke specifikacije ruske telekomunikacijske mreže. Da nisam poznavala ćirilicu, mogla sam samo sjesti i plakati nad tim hijeroglifima. Nepravedno mi je ćirilicu, kao jedno živo pismo (a i dio naše narodne baštine), svoditi samo na nama susjednu naciju. Na žalost, zbog ovog nesretnog rata ćirilica se nikad neće gledati samo kao pismo, nego uvijek u nekom drugom kontekstu.
Bez obzira na sve, ipak se nadam da će ćirilica zaživiti u školama - bilo u sklopu redovnih, ili izbornih programa.
MC-to sve tako lijepo u teoriji zvuči-zaboraviti mučnu prošlost,i sve vezano za rat...ali sumnjam da to može netko kome je život zbog toga uništen . Moj na sreću nije,samo je okrznut ratnim stradanjima.
Govor mržnje u mom životu ne postoji. Nisam tako odgojena,niti ću tako odgajati svoje dijete,ali ćirilicu u školi nikada neću poduprijeti,štoviše nikada neću biti za to.
O ratnim zločincima na hrv. ulicama uopće ne želim raspravljati jer nije mjesto,ali ne mogu ne podsjetiti na ratne zločince iz Srbije ili Bosne. Zločinac je zločinac,ali to nema nikakve veze sa ćirilicom ,zar ne?
I ne znam zašto si ih uopće spomenila??
I da...ako ćirilica bude obavezan predmet u našim školama (a neće definitivno) moje dijete neće pohađati tu školu. Pravo izbora ,opet!
Sad mi samo nije jasno koji je bio cilj ovoga,politički ili ne?
.Citiraj:
i treba i biti, kao što si sama navela, al ne treba koristiti govor mržnje i generaliziranja dok raspravljamo
U mom postu?
Apsolutno to nisam smetnula s uma. .Citiraj:
a ne treba ni smetnuti s uma da među braniteljima ima i onih srpske nacionalnosti, da među onima koji sa ponosom vele da su hrvatski građani ima i onih srpske nacionalnosti
Eto, u ovom se ne slažemo, za mene to nije način, barem ne koji bi bio provediv u ovom trenutku, možda u budućnosti. Samo bi donijelo još problema.Citiraj:
da zbog takvih, a ne krezubih četnika treba prihvatiti i obogatiti školski program da je i to jedan od načina (osim procesuiranja zločinaca) da rane zacijele i da naša djeca žive u miru, neopterećeni našom mučnom prošlošću
Mislim da se suživot ne može umjetnim mjerama stvoriti, kada narodi budu spremni, onda im treba ponuditi ovakve mjere.
A to se dobro osjeti je li vrijeme ili nije.
A MORAM primijetiti silnu buku i halabuku na ovom forumu protiv vjeronauka, koji valjda nije obogaćivanje znanja i vidika , dok se uvođenje ćirilice objeručke dočekuje jer se, na taj način šire naši horizonti. :? To je prevladavajuće mišljenje ovdje, to je moj dojam.
traktorka rijetko koga od nas ovaj prokleti rat nije oštetio, vidim da si iz Osjeka, vjerujem da si proživjela puno ružnih stvari i da su rane još svježe, ne ponovilo se nikada
ali Jagodnjak s ovom temom nema veze
to sa Jagodnjakom je katastrofa, teška nepravda i nečija glupost koja samo čini zlo toj djeci, ali i Srpskoj zajednici i ministarstvo treba pod hitno reagirati
čirilica je nešto drugo, mada htjeli mi to ili ne, to je, bar u ovom trenutku, političko pitanje
ne znam da li bi bilo dobro da bude izborni, mislim da bi je trebalo staviti u redovni program, ali više neobavezno, kao upoznavanje s tim pismom, uz priču o Čirilu i MEtodu, povijest čirilice, malo slova, ali bez očekivanja da će djeca baš pisati i čitati čirilicu
a o iseljavanju, he, tako je i Mate Mišo Kovač tamo 90 i neke sitne, rekao da će se iseliti ako HDZ pobijedi na izborima
Dijana, o kolikom broju djece je rijec?
I kakve veze ima ravnatelj skole i to sto je on Srbin?
Zasto bi on bio taj koji mora organizirati nastavu za djecu koja su u manjini?
Toj djeci nije zakonski onemoguceno imati nastavu na hrvatskom jeziku nego je problem iskljucivo organizacijske prirode.
A usporedba srpskog jezika i kineskog ti je stvarno na nivou. Zaboravljas li namjerno ili slucajno da je srpski narod priznata nacionalna manjina i da kao takva ostvaruje odredjena prava??
I to nije izmislila ni Hrvatska ni hrvatski zakonodavac nego je to tako u svim zemljama svijeta. Sve zajednice priznate kao nacionalne manjine ostvaruju svoje pravo u maticnoj im zemlji.
Btw: Bi li te toliko smetalo da se poteze ovakvo pitanje npr. talijanskog u Istri? Bi li te smetalo da dodjes u neko vecinski talijansko mjesto u kojem je zbog organizatorskog hendikepa problem pohadjati nastavu na hrvatskom?
Ovo sto ti pises ne samo da je nepromisljeno nego je i opasno. Bezveze dizes tenzije. Zaboravi malo proslost, stavi stvari u neku realisticnu perspektivu pa ce sve doci na svoje mjesto.
A70v-slažem se. To je sasvim druga stvar.Ali ne mogu i dalje vjerovati da se netko u vlastitom domu mora prosvjedima boriti za vlastito pismo. Meni to nije normalno!
Svaka čast svakome,uopće ne mislim da ćirilicu treba zabraniti u mjestima sa srpskim stanovništvom,dapače! Ali ravnopravnost svima, bez iznimke!
Ok-mogla bi mi proći ćirilica u školi,ali ne kao predmet na kojem će se pisati isključivo ćirilicom,već eventualno zbog upoznavanja sa pismom radi opće kulture! Par sati i gotovo :mrgreen:
Sve drugo ne bi podržala!
Osijeka :mrgreen:Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
jel ti živiš u srbiji ili bosni ili u hrvatskoj? konkretno na hrvatskim ulicama, gdje ja šećem sa svojim djetetom mi smeta kad pored mene prolazi osoba koja je i sama priznala da je pucala desetogodišnjem djetetu u potiljak il kad na kavici do mene sjedi osoba koja je pucala ženi u glavu. to što neki "škorpion" iz paravojnih postrojbi, koji su harali oko srebrenice, ovih godina (slobodno) šeta po šidu - to je briga neke matere (tj. pravedoljubne osobe, a ne sumnjam da takvih nema s one strane) iz tog mjesta (države), meni osobno nije nikakva utjeha niti opravdanje (mada ne velim da ne bih voljela da i tog zločinca stigne ruka pravde).Citiraj:
O ratnim zločincima na hrv. ulicama uopće ne želim raspravljati jer nije mjesto,ali ne mogu ne podsjetiti na ratne zločince iz Srbije ili Bosne.
ok. prihvaćam tvoje mišljenje.Citiraj:
u ovom se ne slažemo, za mene to nije način, barem ne koji bi bio provediv u ovom trenutku, možda u budućnosti. Samo bi donijelo još problema.
radi se o slovima, a ne o sadržaju napisanog. neće djeca na ćirilici čitati memorandum SANU il šešeljevu autobiografiju, nego će naučiti te znakove.Citiraj:
protiv vjeronauka, koji valjda nije obogaćivanje znanja i vidika , dok se uvođenje ćirilice objeručke dočekuje jer se, na taj način šire naši horizonti
ma i engleski nek pišu na ćirilici :mrgreen:Citiraj:
ne kao predmet na kojem će se pisati isključivo ćirilicom
Zorana, ne znam, ako te zanima, znaš kako ćeš saznati.Citiraj:
Dijana, o kolikom broju djece je rijec?
Nego tko bi to trebao organizirati? I ne, ne bi trebalo imati veze to što je Srbin.Citiraj:
I kakve veze ima ravnatelj skole i to sto je on Srbin?
Zasto bi on bio taj koji mora organizirati nastavu za djecu koja su u manjini?
Još bi trebalo da je i zakonski onemogućeno? Roditelje koji voze svoju djecu u udaljeno selo, zbilja ne bi trebalo zanimati kakve prirode je taj problemCitiraj:
Toj djeci nije zakonski onemoguceno imati nastavu na hrvatskom jeziku nego je problem iskljucivo organizacijske prirode.
Prije nego što napadaš, pročitaj malo bolje moj odgovor na post od Apricot. Nikakvog razloga za vrijeđanje nemaš.Citiraj:
A usporedba srpskog jezika i kineskog ti je stvarno na nivou.
Gdje ja srpskom narodu odričem ta prava?Citiraj:
Zaboravljas li namjerno ili slucajno da je srpski narod priznata nacionalna manjina i da kao takva ostvaruje odredjena prava??
.Citiraj:
Ovo sto ti pises ne samo da je nepromisljeno nego je i opasno. Bezveze dizes tenzije. Zaboravi malo proslost, stavi stvari u neku realisticnu perspektivu pa ce sve doci na svoje mjesto
Zato što se ne slaže s tobom? :? Je li ne primjećuješ da me patroniziraš?
Ooooh ima takvih osoba koje mc spominje i u Bosni i u Hrvatskoj. Zar ne gledate Istragu, kakvi su u ratu bili dojučerašnji "susedi"? I da su ti isti na mnogim čelnim pozicijama i danas. :(
Usput rečeno, zar se nitko ne sjeća da je prije cca. godinu sa prijedlogom da se srpski govori u Saboru ( U HRVATSKOM Saboru! ) izašao i Stanimirović? I da je ovo vjerojatno poteklo od njega i njegovih drugova??? Pa gdje postaviti granice?
nastavite li u ovom smjeru, nemam izbora nego zaključati.
X - za sve navedeno, posebno boldano.Citiraj:
traktorka prvotno napisa
pa još malo o nenormalnostima:
http://www.radio-baranja.hr/jo/content/view/1472/803/
ms.ivy, pliz nemoj zaključati. baš je zanimljivo :roll:
možda ti odgovore ponudi ovaj članak.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
http://hakave.org/index.php?option=c...743&Itemid=177
Pa ukluči se! ;)Citiraj:
vikiikatja prvotno napisa
ne gledam to s**** od emisije. i što to uopće znači, da su se svi tako ponašali ? što valdec ne napravi prilog o "ženama u crnom" iz beograda.Citiraj:
corny prvotno napisa
i kod nas je jedan (opet) u saboru. drugi (osuđeni!) šeta po trgu bana jelačića, trećeg mesić pomilovao, četvrti koji je sklanjao leševe - ministar. stvarno bi bio red da prvo malo u svojoj bašći proberemo korov.Citiraj:
I da su ti isti na mnogim čelnim pozicijama i danas. :(
imaš zdrav razum pa koristi i pravi granicu i razliku između budaletine i ozbiljnih ljudi. nemoj sve trpati u jedan koš samo što su iste nacionalnosti.Citiraj:
Usput rečeno, zar se nitko ne sjeća da je prije cca. godinu sa prijedlogom da se srpski govori u Saboru ( U HRVATSKOM Saboru! ) izašao i Stanimirović? I da je ovo vjerojatno poteklo od njega i njegovih drugova??? Pa gdje postaviti granice?
EOD. il što bi stari latini rekli: sapienti sat :mrgreen:
protiv sam toga da djeca uče ćirilicu u osnovnoj školi jer meni to nikako ne spada u osnovna znanja koja djeca moraju steći. dobar dio njih izađu iz škole polupismeni, pa si neznaju običnu molbu za posao složit ili istipkati dve rečenice u wordu, a još ih ćirilicom mučit smatram suvišnim.
kao izborni predmet ponudila bi im bilo što, jer zaista svako znanje smatram vrijednim.
Ovaj topic stvarno odlazi u one vode zbog kojih ću ga, na žalost, morati zaključati.
Shvatite ovo kao zadnje upozorenje. Još jedan jedini post na temu nacionalizma, rata i svega ostalog što nema veze sa temom ovog topica, i topic će biti zaključan.
Ja ću postaviti pitanje: A koju ćirilicu bi Mesić uveo: učenje hrvatske ili srpske ćirilice?
mi smo u srednjoj školi potrošili nekoliko školskih sati hrvatskog jezika na upoznavanje glagoljice, svi smo u bilježnicama morali imati prepisana sva slova i kako se čitaju, pomalo smo pokušavali nešto pročitati (pospajati slova u riječi) i bilo nam je jako zanimljivo (toliko da je moj mlađi brat pokupio moju bilježnicu, prepisao i naučio slova i koristio za "tajna" dopisivanja sa najboljim frendom, osjećali su se kao špijuni sa supertajnim pismom :mrgreen: )
nemam ništa protiv toga da moja djeca jednog dana na takav način uče i čirilicu - ne na način kao mi nekada (pisanje diktata i slično), ali ne vidim nikakvo zlo u upoznavanju novog pisma
(a ratna razaranja sam itekako osjetila)
Hmmm....nažalost, simboli mijenjaju svoje značenje u vremenu i prostoru pa tako neke znanstveno utvrđene činjenice i prvotna značenja padaju u vodu i pojmovima se pripisuje novo značenje. To se dogodilo sa ćirilicom nakon Domovinskog rata na našim prostorima. Pitanje je samo da li želite djecu učiti znanstvenoj i povijesnoj istini (a time toleranciji i ne-mržnji) ili ovom značenju koje ćirilica ima sada i ovdje. Oni koji su završili određene studije mogu itekako primijetiti da se po udžbenicima piše svašta, a uglavnom pojednostvaljene, djeci prihvatljive činjenice koje neki puta baš i nisu točne. Sa netočnim činjenicama i interpretacijama istih se susrećem svakodnevno u nastavi i uopće se ne libim reći djeci da to što piše u knjizi nije istina, ako imam na uvid najnovije studije koje dokazuju suprotno.
Osobno mislim da im znanje ćirilice ne bi škodilo, ali ne za djecu nižih razreda, možda tek u srednjoj školi, uz glagoljicu kao dodatna nastava iz hrvatskog.
ne vidim potrebu za uvođenjem ćirilice u obavezni školski program.
isto tako ne vidim ni problem ako je se ukratko obradi, kako se nekad, sjećam se obrađivala i ostala pisma koja su se pojavljivala kroz povijest.pa i u našem narodu.
ćirilica nije službeno pismo ove države. razumijem da se uči ako se, primjerice uči, ruski jezik, ali sumnjam da će uskoro na satovima osvanuti pored engleskog, njemačkog i inih i srpski jezik kao opcija učenja stranog jezika :roll:
ali je.Citiraj:
petarpan prvotno napisa
u nekim gradovima/ općinama je to ravnopravno pismo kao pismo srpske nac. manjine. Ravnopravno je uz latinicu. A srpski jezik, uz hrvatski jezik, je službeni.
Problem je što su ravnopravni upravo u područjima gdje je bilo i najviše ružnih događaja u bliskoj prošlosti :( pa su tamo ljudi, narvno, i najosjetljiviji.
Foska :)
Moderatorica je bila dovoljno glasna da cu se suzdrzati od odgovaranja na repliku. :mrgreen:
možda bi trebalo i obrisati cijeli topic kad je već toliko toga ružnoga na njemu napisano. :no:Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Ali pitanje topica treba li (a onda valjda i ZAŠTO treba) uvesti ćirilicu u školu, ima i te kakve veze sa nacionalnostima, tj. nac. manjinama, i sa prošlošću. Ima.
samo o tome trebamo razgovarati kulturno i bez mržnje, ukoliko je to moguće :(
Evo, za škicnut: Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.
Kako ranije napisah, ali nitko se, čini mi se, na to nije nadovezao, meni je analogija ove teme s talijanskim jezikom i problemom (i problemima u prošlosti) te manjine u Istri sasvim očita. Ćirilica se u škole ne bi uvodila iz razloga opće kulture, lakšeg učenja ruskog... nego samo zbog toga što tu žive i Srbi.
Poznavanje osnova jezika i pisma nacionalne manjine koja je na nekom području BROJNA je bitno za dobar (ili što normalniji) suživot, toleranciju svih stanovnika tog područja.
E sad, ako zainteresirane stranke nisu zainteresirane, džaba nam onda sva nastojanja da živimo u boljem društvu.
U svom zadnjem postu sam se i ja osvrnula na problematiku talijanskog u Istri. Izgleda da talijanski ne pogadja toliko kao pitanje cirilice. :mrgreen:
Foska, slazem se s napisanim. Isto tako ne vidim u kojem bi smjeru trebao ici ovaj topic jer smatram da je pitanje cirilice u sadasnjem trenutku nemoguce izdvojiti iz opce klime koja vlada u hrvatskom drustvu.
Svakako sam za to da se djecu u školi upozna s tim povijesnim hrvatskim pismom (koje je jednako hrvatsko kao i glagoljica). Naravno da joj se ne treba posvetiti onolika glomazna pozornost kao dok smo mi bili klinci, ali djeca bi se trebala osposobiti za čitanje ćirilice jer ih u kasnijem školovanju čeka brdo literature koje, nažalost, nema u latiničkom pismu (ni u hrvatskom prijevodu). Meni je glupo ovo isključivo povezivanje ćirilice s ideologijom koja nam je donijela zlo - za mene je to pismo kao i svako drugo.
meni i talijanski kao službeni jezik ide na živce i kad vidim službene dokumente tipo prostorni planovi i slično na dva jezika diže mi se kosa na glavi bez obzira koji to jezik bio.
po meni bi svi koji se školuju u jednoj državi trebali svladat službeni jezik i pismo te države kako bi u njoj mogli funkcionirat. a da treba omogućit manjinama da se školuju na svom jeziku i pismu i uče o svojoj kulturi - naravno da treba.
netko spomenu literaturu na ćirilici potrebnu u stručnom usavršavanju - kojem će to promilu učenika zaista trebat????
U mojoj struci - velikom.
ja sam za
zašto ne? što se mene tiče neka znaju i ćirilicu i glagoljicu, ja znam oboje, glagoljicu sam sama naučila - čitati, pisati još ne
azbuku znam izrecitirati kao i abecedu, a imam 30 godina i školovala sam se u Jugi samo do 6 razreda.
svako znanje je dobro i nemože škoditi
Meni je ovaj topic iznimno edukativan i ja bih da još malo poživi