OK, bas bi onda i te statistike trebale biti super, pa cega se onda boji?Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
Printable View
OK, bas bi onda i te statistike trebale biti super, pa cega se onda boji?Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
pogreska nije u tome sto zene s indikacijom za carski pokusaju roditi vaginalno, nego u tome sto ih, kako ti kazes, muce i muce.Citiraj:
lako je govoriti nekome tako kad je imao sve sjanu trudnocu, porod, i poslije bio u fit formi...bas me zanima da li bidte tako govorili da ste imali indikacije za carski i da su vas mucili i mucili prirodno i na kraju vam tek napravili carski kad ste vec misili da ste mrtv
Sigurno ih ne muce prirodno.
Ako nakon dripa, lezanja na ledjima, stalnog promatranja, drogiranja, epiduralne i pokusaja vakuma, netko zavrsi na carskom, tada nije zavrsila nakon sto je probala prirodno.
To nema veze niti s prirodnim niti s neuznemirenim porodom.
vjerojatno je bolje odmah po utemeljenju trudova otici na carski.
Osobno ne znam cega se boji.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Znam da ovdje nezavisne babice asistiraju porodima na zadak i blizancima, kod kuce.
Ali one imaju iskustvo, sto F. vjerojatno nema, jer ne radi, pa se s pravom boji.
ti krivo citas. naravno da nitko ne "optuzuje" majke koje su rodile na carski, niti si manje mama ako nisi rodila vaginalno. ja sam prvenstveno protivnik, kao sto sam vec i napisala, olakog slanja zena na carski. ali protivnik sam i klasicnog mucenja koje rutinski dolazi u bolnicama-drip maltene obavezno, busenje vodenjaka, lezanje, bez vode i hrane, epiziotomija.. to je sve ostalo, samo nije prirodno.Citiraj:
single prvotno napisa
smrtnost djece i rodilja prije je ovisila o mnogocemu, a ne samo nemogucnosti izvodenja carskog. kao sto je napisala saradadevii. npr. sva djeca koja su umrla u mojoj obitelji su rodena zdrava, a umrla su zbog nedostatka higijenskih uvjeta ili zaraznih bolesti kojima nije bilo lijeka, unutar dvije godine od rodenja.
ma niš krivo ne čita. onda i ja krivo čitam. i mc krivo čita. i sve mi koje se javljamo i tražimo da nas se ne omalovažava npr. "vađenjem djeteta" - krivo čitamo.Citiraj:
mikka prvotno napisa
a sad bi najrađe, da prostiš, kvotala rečenicu koju mi je ancica napisala... :mrgreen:
ali neću... vjerujem da znaš o kojoj se radi.
btw - kikica se raspitivala u razredu, i dosta ih je rođeno cr-om. kad se usporedi ponašanje onih koji su rođeni cr-om, i onih koji su rođeni vaginalno - rezultati su prilično iznenađujući :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !!!!
postoji razlika izmedju
planiranog carskog bez trudova
planiranog carskog u trudovima
hitnog carskog
koja bi se trebala uzeti u obzir u bilo kakvom istrazivanju, bilo ono i anegdotalno.
pa jos psiho-fizicko stanje majke tijekom trudnoce (devedesete su bile stresne)
pa jos intervencije tijekom porodjaja vaginalnog
pa intervencije na djetetu tijekom prve godine zivota itd...
da bi se dobila puna slika zdravlja i socijalnog ponasanja
napokon,
no to sam i očekivala od saradadevii, jer mi je bilo neshvatlijivo da ona spada u grupu koja segregira ljude po načinu rođenja.
vaginalni porod shvaćam kao najbolji početak, evolucijski početak, no i svoj carski ne shvaćam tragično, jer je bio ,tada i u tom trenutku, odgovor...jedini odgovor
da mislim imati više djece upustila bih se u introspekciju svog poroda, no ne mislim...
p.s.
sad će saradadevii pitat ,a tko je ova :lol:
btw bez upliva s foruma i bez ne znam kakvog istraživanja, iz priča sam i sama pokopčala da su najnetraumatičniji porod imale moje bake i prabake koje su rađale u čučećem položaju i bez intervencija
druga je sad stvar da tada nije bilo perinatalne skrbi
no to je jednadžba neodređenosti,ako jednu veličinu točno izračunaš ili procijeniš, druga ostaje skoro pa nepoznanica itd
bravo sorciCitiraj:
sorciere prvotno napisa
''Osobno ne znam cega se boji.
Znam da ovdje nezavisne babice asistiraju porodima na zadak i blizancima, kod kuce.
Ali one imaju iskustvo, sto F. vjerojatno nema, jer ne radi, pa se s pravom boji.''
boji se svakakvih komplikacija jer svatko zna kakve posljedice nose te komplikacije....u svojoj kuci ne moze radati carskim, a dak se dode do bolnice...svaka minuta je kljucna u hitnom carskom rezu....po mom misljenju....
''postoji razlika izmedju
planiranog carskog bez trudova
planiranog carskog u trudovima
hitnog carskog ''
naravno da postoji......kod planiranog je sve puno ljepse i lakse....sigurniji si...ne boli dok ti stavljaju kateter u trudovima, lakse podneses polozaj za ubrizgati spinalnu i uspiju te na sve pripremiti polako i smireno......
u trudovima osjetis trudove i opet se malcice namucis...u nekim slucajevima nis strasno....
a kod hitnog zna se da ste u opasnosti, zatuku ti onu masku(jako rijetko se radi spinalnom)...zaspis i nemas pojma nis kad se probudis..sve te boli i dole i gore i na sve strane..uzas...a mogao si odmah ici na carski jer danas postoje svakakve metode i tehnologije da bi se znalo otprilike da li ce to ici........
npr ja sam imala mali trbusic..neki nisu ni znali da sam trudna...beba polozena na zadak...pokusali su okrenuti bebu takozvanim masazama tjedan dana prije...nije se pomaknula ni jedan milimetar....na kraju se je rodila struca od 4 kg...
ma nije mi jasno zasto se tu toliko dize dreka oko carskog...zasto bi to bilo za osudivanje...pa danas je to obican rutinski zahvat koje si bogatije zene mogu priustiti i ako su bez komplikacija...a uostalom svaka zena ima pravo svoga izbora..radi se o njenom tijelu i njenom djetetu i ja mislim da svaka majka isto zeli sve najbolje svom djetetu...tu se stalno iznose argumenti da se treba probati....sta se treba probati???????treba se probati izmuciti svoje dijete koje nece moci izaci, da se bori za malo zraka i mjesta za prolaz, da se osjeca kao da je negdje zatvoreno i nema mu spasa...pa najednom mamu uspavaju...dijete prestaje disati, ozivljavaju ga...i sad nek mi netko kaze da je to manji sok nego tzv. ''vadenje''......ma molim vas lijepo...zamislite sebe zatvorene u nekom bazenu doslovce se topite i mucite se proci kroz neki uski prolaz i tako satima i satima...na kraju vise nemate snage..prestajete disati..izvuku vas i ozivljavaju......znam da nije isto...ali mislim da je slicno.......
a uostalom djetetu se je pono lakse gurnuti nogama da izade glavom vani...zamislite sebe u tom polozaju...a sad zamislite da isto tako morate proci prolazom s guzicom vani i to imate puno slabili oslonac za se gurnuti...cime se gurate...glavom?
a i kod polozaja na zadak..(cula sam price iz prve ruke..od tatine sestricne koja radi kao privatni ginekolog a radila je u bolnici...)..uglavnom kod polozaja na zadak dosta cesto izadu prvo samo ruka ili samo noga i onda se to mora gurati nazad u mamu...ja mislim da je sve to za djecu veca strava i uzas nego 'vadenje'...kako se tu naziva....ali ima bas lijepi naziv...carski rez....dijete se rodi kao mali carevic...bez muke...lijepo ga fino ''izvade''..poloze pokraj mame i sve je gotovo......a ove besmislene osude ovdje radije necu ni komentirati previse..iznosim samo svoj stav..a onaj tko ima protiv nek se drzi svog stava....bas me briga...ja sam jako zadovoljna sobom, svojom bebom i kako je sve proslo......
recimo ja namjeravam imati jos djece...dok moja prijateljica koju su mucili 20 sati i okoncali carskim kad je bebi srce prestalo kucati..kaze nikad vise...na kraju su malu na srecu uspijeli oziviti..imala je neke problemcice koji su sada ok...nakon malo muke......
da..mozda da tvoje..pa kad bih ja isla po pricama svojih baka i prabaka i mnogih susjeda ne bih mogla napisati bas kao i ti......sve ovisi od zene do zene....znaci..super...tvoja obitelj su bile sve fit rodilje.....ma mnoge su se namucile..a mnoge su pricale kako su im prijateljice umrle za vrijeme poroda.......Citiraj:
maria71 prvotno napisa
kad bismo isli samo po tvojoj prici...bilo bi savrseno.....ma kad se uzme globalnost..komplikacije postoje i uvijek su postojale...samo sta se danas mogu izbjeci(na srecu)...no tko zli prirodno...nek rodi prirodno....a uostalom ako je bilo puno bolje nekada zasto se i vi ne porodite doma?????
ma nitko vas ne tjera da odete u bolnicu kad dobijete trudove...a svaka babica koja je za to ce vam doci ako joj sta ponudite.....
svi ste za prirodno no nitko ne rada doma.....zasto????..mozete se poroditi bas kao vase bake bez stresa i bez traume i bez intervencija i u cucecem polozaju....
ja već godinama tvrdim da nije bitno d ali beba izađe kroz vrata ili krov već je bitno kako se majka osjeća jer zadovoljna majka - zadovoljno dijete. Ja sam se nakon carskog odlučila na još jedno dijete, ali nakon ovog vaginalnog, od pred 5 godina - nikad više. Ako uopće skupim hrabrosti, želja i volje za treće dijete. idem na carski. Ponavljam - probala sam jedno i drugo. Elektivni carski nije nikakva trauma ni za mamu ni dijete, a o onim glupostima o bebinim plućima neću komentirati. Pogledajte moj topic o alergijama na zdravlju djece koji se odnosi na moju mlađu kćer, rođenu na pun termin, vaginalno. Mislimd a nećete nigdje naći nikakav topic o bolesti moje starije jer ta nije bila bolesna nikad u svom životu, a rođena je 2 i pol tj ranije sa 2620g i 49 cm elektivnom carskim. I opet ponavljam - nakon carskog mi je oporavak trajao svega tjedan dana, a nakon vaginalnog se još nisam oporavila (a prošlo je skoro 5 god) i nikad ni neću - to poniženje, maltretiranje..fuj. Osjećam se kao oštećena roba. Nikad ne bih išla ni na 'prirodan neasistirani porod' jer ni u ludilu ne želim prolaziti kroz trudove. Moram reći da sam jedna od sretnica koja je rodila dvoje djece, a da ne ne zna kako boli trud :mrgreen:
bravo...ovo mi se svida....he he heCitiraj:
iridana2666 prvotno napisa
ja sam oduvijek bila jako ponosna i sretna za svoje dijete i smirena mama i tako isto moja beba koja od prvog dana spava cijelu noc..i koja je oduvije stalno nasmijana
single, jel ti to kategoricki tvrdis, pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu, a na temelju obrazovanja i cinjenica, da je carski puno bolja opcija za porod od prirodnog? :mrgreen:
ja tvrdim da je bolje ici na carski AKO POSTOJE KOMPLIKACIJE (ne vicem neko oznacavam da bude jasnije....AKO).......i ja mislim da je prirodni porod lijepo iskustvo kao je prirodno bez onih bolnickih sranja i ako je sve ok...ako je beba lijepo polozena kako treba..i sve ostalo....ma ako se radi o mnogim indikacijama za carski, o polozaju na zadak i tako dalje...... mislim da je bolje carski...a ako ide sve po planu onda je najljepsi nacin za porod u Grazu...sta jako jako malo nasih bolnica omogucuje (pod time mislim bez kemikalija, da se mama namjesti kako joj je ugodno..a ne da tamo bude doslovce zavezana za stol)...to mi izgleda kao mucenjeCitiraj:
mikka prvotno napisa
ja sve ovo tvrdim mojim stavom, mojim razmisljanjem...i po pricama mnogih sta su dozivjele u bolnicama
npr...razmisljam da su mojoj mami napravili carski prije toliko godina umjesto da se toliko mucila i na kraju mene izvukli vakumom(ja bih prije to nazvala sokantnim 'vadenjem' da te usisavac izvlaci vani)....uglavnom da su joj napravili carski zbog komplikacija danas bih vjerojatno dobro cula (iako se znam nositi s tim..i nije nis toliko strasno...ali ako se moze izbjeci...zasto ne?)......
prije 4 godine od mame frendica je rodila u zagrebu maloga...isto su ga na kraju 'usisali' vakumom i mali danas na jedno uho nista ne cuje, a na drugo jako slabo......
i jos jedna cura koju znam sta isto slabije cuje isto je rodena na vakum.....naravno ima i onih i bez posljedica...ali ima i nas sa posljedicama...a da se je napravio carski tih posljedica ne bi bilo
sad ti meni kazi da je opet bolje barem pokusati vaginalno?..naravno to je tvoj stav i ja ga postujem niti vas osudivam..tako ne morate ni vi one koje su se odlucile za carski omalozavati da su trebale pokusati i baciti se pod tolike besmislene rizike....i usporedivati ne znam koliko nacina carskog i tako dalje...ja vjerujem da je svatko napravio kako misli da je ok i to cijenim i postujem..ali zato ne treba suditi druge
nisam nikad ni rekla da je dobro pokusati vaginalno ako postoje apsolutne indikacije za carski (zadak nije jedna od tih. djeca se, uz kvalitetnu pomoc--koju na zalost ne mozes dobiti u vecini hr bolnica--sasvim normalno radaju i na zadak).
druga je stvar sto doktori masu indikativnih stanja izazovu sami, svojim pozurivanjem i ukalupljivanjem u neke tablice.
bas mi je zao za tvoje iskustvo. to je vjerojatno bila klasicna lijecnicka pogreska, za koju nitko nije odgovarao, kako to obicno biva kod nas.
aha, da ponovim, pa da mi se vise ne insinuira-ja ne osudujem nikoga. tvoj zivot-tvoja odluka-tvoja stvar. mi ovdje samo raspravljamo o nekim prednostima, nedostatcima, opcenitoj informiranosti.. :love:
da da..ako je mama dovoljno siroka i ako dijete nije preveliko za mamu i ako je dobro polozeno na zadak....a sta sa onim slucajenima gdje prvo izadu noga ili ruka pa vracaju nazad unutra...mislis li da je i to sasvim normalno i ugodno....bas me zanima sta misli neka mama koja ima takvo iskustvo...a ja jos nikoga nisam cula da je dijete na zadak rodilla bez problema.....osim ako nije bilo maleno dijete....Citiraj:
mikka prvotno napisa
jedna mi je pricala da je prvi porod bio super...a drugi je imala bebu na zadak od nesta malo vise od 3 kg i da je bilo uzasno..da je grozna usporedba i da ne bi nikad vise pristala roditi prirodno na zadak..dan danas se jos nije oporavila..pa sad kazi da je to normalno roditi....
ja se grozim same pomisli da sam morala radati bebu od 4 kg polozenu na zadak prirodnim putem...svaka cast onima kojima to nije predstavljalo problem
Jesam ja jedina primjetila da si ti pricala SAMO o mami?... dijete jednostavno ne postoji u tvojim recenicama i sto je za DIJETE najbolje.Citiraj:
single prvotno napisa
Ja vjerujem da je Saradadevii ovo pisala i iz perspektive djeteta, ne samo mame ;)
No nisam strucnjak na tom polju poput nje, pa cu njoj prepustiti loptu :)
Samo bih rekla, što se tiče hitnog carskog, da carski nije nikad tako hitan da se dogodi u minutama - od odluke do pripreme dvorane uvijek protekne nekakvih barem 20 minuta, niti jedan porodničar ne vadi skalpel u boksu i tamo reže. Tako da se u porodu, zapravo, nikada ne radi o minutama. A to se pogotovo odnosi na neuznemireni, neinterventni porod gdje se situacija ne okrene dramatično naglavačke u sekundi.
Na osobnijoj noti, ja sam prije 32 godine izašla na zadak, kao prvo dijete u majke, nije se tada koristio UZV pa je u porodu doktorica rekla "pipam guzu", što je bio mali šok za moju mamu tada. Ali, rodila me nekomplicirano i netraumatično i za mene i za nju i ja sam na tome zahvalna i iz tog prozaičnog razloga da smo obje zdrave, ali i zato jer je to bila još jedna kockica u konstrukciji mog povjerenja u moje vlastito tijelo da rodi prirodno.
zato i kazem uz kvalitetnu pomoc. ne znam koje si knjige ti procitala, ali u ovoj knjizi sa desecima prica s poroda su zene radale djecu na zadak, s rukom ili nogom prvom, licem naprijed, cak i kad je doslo da toga da se glava rodi a ramena zapnu... bez ikakvih traumaticnih posljedica, cak i bez pucanja perineuma (medice). bitno je znati primjeniti pravilan polozaj da beba lakse prode ako je vec tako namjestena, a to se postize uz adekvatnu pomoc, koju vecina bolnica ne pruza.
nadalje, nitko im nije rekao da moraju roditi u odredenom vremenskom roku, sto je cest slucaj kod nas (mislim da ti u prosjeku "daju" oko 12 sati da se porodis bez kemijskih pomagala).
vazno je da rodilja ima potporu, i da ona sama zna da moze roditi svoje dijete. btw, stvarna disproporcija velicine zdjelice i bebine glave je izuzetno rijetka. problem nastaje kad se zenu tjera da lezi na ledima, jer je to najuzi i najnepovoljniji polozaj za prolaz bebine glave, koji izmedu ostalog, i prkosi zakonima gravitacije. osim toga, bebine kosti lubanje nisu srasle i mogu se prilagoditi kanalu. nije to bas tako lose smisljeno, kad razmotris sve aspekte (ovo nije islo nikome, to ja samo razmisljam na glas :mrgreen: ).
uh, dok ja napisem... :oops:
procitaj sve postove pa ces znati sta sam napisala da je bit poroda.....Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
evo podsjetnik:
po meni je BIT radanja roditi zivo i zdravo dijete uz minimalnost komplikacija zdravlja mame i djeteta...a ne samo roditi prirodno!
a i poslije sam govorila da je bolje carski i cijelo vrijeme govorim da se i dijete namuci....npr sam i spomenula vakum...i njegove posljedice kod mene i jos 2 osobe koje znam.....
a vi i dalje vidite citati samo ono sta vam pase!!!!
a kad je porod vec stvar majke prirode ne treba biti specijalista da bi se pisalo svoja misljenja
mislim da ćemo se oko ovoga svi ovdje složiti.Citiraj:
po meni je BIT radanja roditi zivo i zdravo dijete uz minimalnost komplikacija zdravlja mame i djeteta
dakle,
ukoliko ne postoje nedvojbene medicinske indikacije za suprotno,
tzv. prirodni porod =neometani vaginalni porod bez medicinskih intervencija,
pokazuje se kao najsigurniji i za majku i dijete.
vaginalni, medikalizirani, ometani interventni porod nije prirodni porod i nije najsigurniji za majku i dijete.
često na ovoj vagi kao sigurniji prevagne carski rez, što ovisi o kojem se radi stupnju intervencija uvaginalni porod (vakuum ekstrakcija npr. sigurno nije sigurnija za dijete od carskog reza).
Super si to objasnila MamaJu :klap:
nadam se :)
čini mi se da oko ovoga ima puno nesporazuma.
dakako da nije, to je cisto mucenje, znam iz prve ruke :(Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
uostalom, to dokazuje i podatak da veliki broj takvih poroda na kraju zavrsi kao hitni carski, kao sto sam skoro i ja zavrsila, da nisam imala, kako ono kazu, vise srece nego pameti :mrgreen:
necu se peljati u temu jer nisam dovoljno upucena, samo opaska o tome gdje se publiciraju rezultati istrazivanja:Citiraj:
sorciere prvotno napisa
sorcie, "objaviti nesto negdje u Americi" objektivno nije diskvalifikacija, bas obrnuto 8). slazem se s tobom da je anchie76 trebala navesti reference. :)
netko gore rece: zadovoljna mama = zadovoljno dijete. cini mi se ipak da vise odgovara istini zadovoljno dijete = zadovoljna mama.
jel ga bas trazite iglu u sijenu...nevjerojatno..tu netko ne moze napisati nesto a da se odmah ne trazi drukcije tumacenje rijeci.....naravno da je i ona tako mislila.....mislim o tome...zadovoljna mama = zadovoljno dijete. cini mi se ipak da vise odgovara istini zadovoljno dijete = zadovoljna mama....Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
pa nevjerojatno...svi tezino istom..tu se radi o mnogim razlicitim karakterima, okolnostima i slucajevima i ne mogu se svi po istome ravnati..pa niti ne treba osudivati druge...
svi imamo isti cilj
RODITI ZIVO I ZDRAVO DIJETE...i zasto ne misliti isto na sebe da poslije budemo u formi brinuti za to dijete???????
:roll: mikka, tapšanje po junačkim plećima teško da se može nazvati raspravom. na jednu singlicu (nomen est omen) vas se nameračilo nekoliko koje ste rodile prirodnim putem ili po partijskom zadatku to namjeravate i onda udri citiranje mantri o snazi ženskog tijela, ljubavnm hormonima, naravno deklarativno ne glorificirajući, niti omalovažavajući nikoga (selig, wer's glaubt).Citiraj:
mi ovdje samo raspravljamo o nekim prednostima, nedostatcima, opcenitoj informiranosti
upravo to.Citiraj:
tu se radi o mnogim razlicitim karakterima, okolnostima i slucajevima i ne mogu se svi po istome ravnati
previše nas je žena različitog karaktera, povijesti, mentaliteta (ne znam zašto i to ne bi bilo od važnosti ?!), previše različitih okolnosti da bi se sve moglo svesti pod zajednički nazivnik i dati isklesati na kamenu kao da se u najmanju ruku radi o 10 rodinih zapovijedi. a gle, izvan ovog foruma, postoji također mogućnost informiranja, nije to samo ekskluzivitet ovog virtualnog prostora.
o nedvojbenim medicinskim indikacijama trebaju odlučiti stručni ljudi u trenutku kad je pitanje aktualno, sve ostalo je da ne velim što.
Ja sam udruga, forum tvoj, nemoj imati druge forume uz mene!
Ne uzimaj cjepiva uzalud!
Sjeti se da imaš dvije sise za dojenje!
Poštuj odenta i juula da prirodno rodiš i dobro odgojiš naraštaj!
Ne porodi medikalizirano!
Ne davaj adaptirano u bočicama!
Ne poželi voziti dijete bez AS!
Ne poželi odvesti dijete u instituciju!
:mrgreen:
p.s. a sad bi se - kad smo preslušali odu o prirodnom porodu - mogle vratiti i on topic.
Mislis na ovo? Pa prvo je pitanje (i sigurno nekoliko puta spomenuto) na sto se misli u ovom pitanju kad se govori o "prirodnom porodu". Jel se govoriCitiraj:
njanja0404 prvotno napisa
o stvarnom prirodnom porodu tijekom kojeg je kasnije radije nego ranije prepoznata potreba carskog
ili vaginalnom porodu uz niz opravdanih intervencija koji je na kraju ipak opravdano zavrsio carskim
ili vaginalnom porodu kojeg je niz nepotrebnih intervencija doveo do operacije carskog reza?
na prirodnim porodima je bila prisutna moja prababa, seoska babica. žene su rađale kod kuće, bez medikamenata i intervencija. na žalost, nisam ju uspjela upoznati, a ni saznati baš puno o tome kako se to odvijalo.
čim dođeš u bolnicu - slijede "intervencije", i porod ne može biti prirodan. za početak - ne odvija se u "prirodnom" ambijentu...
sve ostalo - ovisi o prosudbi liječnika. i utjecaju na njih "sa strane".
kako god okrenuli - nije im lako. naime, jedna "struja" hoće pošto-poto probati vaginalni porod (makar završile na carskom), a druga bi sve dala da se to odmah završi carskim, bez "probe"...
Citiraj:
single prvotno napisa
za dijete je najbolje da se rodi tada kada je spremno da se rodi.
Jos uvijek nisu otkrili tocan mehanizam pokretanja poroda. Hipoteza je da se radi o hormonima djeteta koji se luce kada su mu pluca sazrela za izvanvodeni zivot, pa onda ti hormoni ili hormon nekako utjecu valjda na hipotalamus majke i podizanje razine oksitocina.
Veliki problem planiranog carskog bez trudova je u tome sto radja dijete vrlo vjerojatno ranije nego sto je dijete spremno da se rodi (to je i problem vecine indukcija pa stoga veliki postotak indukcija i zavrsava hitnim carskim; dijete nije spremno -> majka nije spremna = trudovi se ne uspostavljaju.
Posljedice toga da se dijete rodi a da jos nije spremno da se rodi su poluistrazene, tj. zna se o tome da disanje moze biti otezano (jer pluca nisu dovoljno sazrela), podloznost ovome i onome, ali mnoge druge stvari su nepoznanice. Na primjer, cinjenica da dijete nije bilo izlozeno ni svojim ni majcinim hormonima koji inace orkestriraju porodjaj, vjerojatno ima nekakve posljedice; ma koliko neki banalizirali hormon ljubavi, ipak, ljubav je vazna u ljudskom zivotu pa ga je mudro uzeti u obzir.
Carski u trudovima koji nije hitan (jer se npr. pretpostavio, ali se zeljeo cekati signal djeteta da je spremno) je zato najbolja opcija kada je carski jedina opcija.
Naravno, o tome kada je jedina opcija, moze se opet sporiti.
Na primjer dijete je u potpunom poprecnom polozaju ili u istinskom polozaju celom (Amerikanke poput Ine briju na to da mogu dijete i iz tog polozaja nekako iskobeljati, ali, kazu drugi, onda to i nije bio pravi brow presentation) ili u istinskoj cefalopelvinoj disproporciji; u svim tim slucajevima nije frka cekati djetetov signal da je spremno biti rodjeno, pustiti trudove da se pokrenu i onda napraviti carski koji nije hitan.
Isto vrijedi i za zadak kada su asistenti neiskusni ili prestraseni vaginalnim zatkom; mogli bi se cekati prirodni trudovi pa tek onda ici na carski.
single, statisticki vecina zadaka su tzv frank, guza izlazi, ne ispadaju noge ili ruke. I ti su najjednostavniji.
Medjutim, ako se puno petlja (povlaci tijelo djeteta, na primjer), i sve to u lezecem polozaju koje suzava zdjelicni otvor, tada zadak postaje opasan.
Ali bitno je to da on nije sam po sebi toliko opasan. Ako postoji neki problem, pri neuznemirenom porodu, bit ce jasno jer porod nece normalno napredovati (oduzit ce se). Tada bi bilo bolje napraviti carski nego pokusavati izvlaciti dijete, vracati noge, ruke (iako, moram priznati da mi ovo nije jasno, footling zadak, s nogom, je isto opcija koja je rizicnija samo po tome sto je veca sansa za prolaps pupkovine jer nema guze da joj zatvori izlaz)
tema je carski rez ako znam dobro citati naslov a sad se tu nasle mudrasice i super i sjajne mame koje su svoju djecu donijele na svijet vaginalnim porodom i tu se drze kao nesto ne znam sta............
svasta!!!!!!
znaci po mnogim postovima si mama vrijedna spomena samo ako si pokusao prorodno..sta je nemoguce u nasim bolnicama.....(zbog intervencija)....a ako si uspio vaginalno super mama si!!!!!!!
a one sta su napravile carski da bi zastitile sebe i dijete nisu vrijedne spomena jer su dale 'izvaditi' svoje dijete.......
ke zaguljena razmisljanja
uglavnom njanja ako na kraju dode do carskog ne osjecaj se manje vrijedna vec ces svejedno biti super i sjajna mama...a bebica ce biti vise nego super...jer se nije mucila......ne brini sve ce proci u najboljem redu!!!!!!
a cuj, mozda ja krivo citam. ja u svakom slucaju raspravljam, nisam se ni na koga nameracila. kod singlice mi se nije svidjelo sto na temelju par iskustava apsolutno glorificira carski, i cini mi se da bi ga maltene svima preporucila kao definitivno najbolju opciju. mislim da to mozda nije ok, recimo isprepadati zene pricama o mucenju na "prirodnom" (mislim na satroprirodnom, ovom nasem hvaljenom bolnickom porodu koji nema veze s prirodom i prirodnim) porodu, pa kao "bolje vam je da odmah dogovorite carski".Citiraj:
mama courage prvotno napisa
mislim da je korisno znati da zena ne mora dozvoliti da joj osoblje bolnice pretvori porod u mucionu jer im tako pise u tablicama (ista stvar je npr. sa dobivanjem na tezini kod dojenih beba). a time se tema i bavi--forsiranje prirodnog poroda je oksimoron.
naravno da ne mozes nikog "sprijeciti" da obavi elektivni carski ako se bas odlucio, ali mozes pridonijeti da se izbor ipak temelji na odredenim cinjenicama.
ma kaj god da napisem si zvucim glupo. valjda zato kaj ulazim u 9. mjesec :/
nisam te odmah prepoznala, kada stalno mijenjas frizure...Citiraj:
maria71 prvotno napisa
da, cini se da ima nesto jako vazno u tom cucecem polozaju.
Kada bi barem, eto , to za prvu ruku "odobrili" u hrvatskim rodilistima. Ustvari, to je cuceci s blagom nagnutoscu prema naprijed.
Africke urodjenice koje tako uglavnom radjaju, imaju sve "lake" porode.
Moja baba je prvo dijete, mojega tatu, rodila kod kuce, 41., u jednom biokovskom zaseoku; babica se do nje pjeske planinom probijala u noci ilegalno, Talijani bas uveli policijski sat.
Pitam ja babu kako je rodila. Kaze ona lezala je na krevetu, na ledjima, babica joj govorila kako da se namjesti.
Dakle, nista od neinterventnog neuznemirenog poroda....
nadam se da ovo nije reakcija na moj post.Citiraj:
single prvotno napisa
Stvarno mi je strano razmisljanje o super ili manje super mamama, pogotovo sto se tice radjanja.
smiri se malo...pa nitko ne glorificira carski...ako procitas sve postove vidjeti ces da sam napisala da je najljepse prirodno kao se moze i ako nema komplikacija...ali ako ima zasto ne napraviti carski...pa sta ste toliko zapele protiv carskog?Citiraj:
mikka prvotno napisa
zar mi time svoju djecu mucimo, unakazujemo, ili sta????????
im oduzimamo sta? ih maltretiramo?
ne znam koje su vama cinjenice toliko zapeti protiv carskog..a ako i ides pokusati u bolnicu znas da u 90% nece to biti prorodno pokusavanje
..vec interventno sa svim i svacim sta je uzasan sok za dijete i za majku
single, ako netko na ovom topicu neprestano spominje mučenje i maltretiranje djece u porodu onda si to ti - i to u kontekstu vaginalnog poroda.Citiraj:
single prvotno napisa
Čitam sve ovo i s mnogim mišljenjima se slažem,ali s jednim iz kojeg se iščitava da je carski rješenje za izbjeći trudove se nikako ne slažem.
Ja sam trudove iskusila i iako su vraški boljeli,drago mi je da sam ih osjetila.Žao mi je što nisam čula prvi plač,jer sam bila u totalnoj anesteziji,ali iako sam se jako bojala carskog(zbog moje mame,koja je mene rodila na carski nakon dva dana mrcvarenja i poslije se mjesecima oporavljala,a tek da vidite ožiljak...užasan je,cijeli trbuh joj je rasporen,po dužini :( ) na kraju ja sam jako zadovoljna i sve je ispalo super.Nije mi žao što nisam rodila drugačije,niti se smatram manje vrijednom,jedino,ponavljam,mi jako nedostaje taj prvi djetetov plač,prvi udah,vrisak,dodir....