Ja nemam starih orhideja, ali vidim da fejsu da ljudi imaju orhideje stare po 15 i više godina, i da te starije, koje imaju puno korijenja, još i više cvatu jer imaju više snage
sad, pitanje je koliko je tvoja bila stara kad si je kupila
Printable View
Ja nemam starih orhideja, ali vidim da fejsu da ljudi imaju orhideje stare po 15 i više godina, i da te starije, koje imaju puno korijenja, još i više cvatu jer imaju više snage
sad, pitanje je koliko je tvoja bila stara kad si je kupila
na najmlađoj orhideji (ima jedno 3-4 godine) mi rastu gljive :-o odnosno na njezinom supstratu
skroz su malene, stabljičica je debljine vlasi kose, ali se jasno vide klobučići, bijeli. ima ih nekoliko, manjih i većih. ove manje imaju klobuk veličine glave špenadle.
na netu sam samo na dva mjesta našla da se o tome piše (forumi), jedni kažu da je to super (:?:), jer vlaga itd isl, a drugi pojma nemaju
jel da mijenjam supstrat? žao mi je baciti cvijet, listovi su lijepi i zeleni, trenutno ne cvate
Moje orhideje na koje sam bila jako ponosna došle su svom kraju, dvije su starije od 10 godina, ali jedna je bitno mlađa ... mislim da su ih iscrpile štitne uši ... svele su se na dva suhonjava listića :cry:
emily, ne trebaš sigurno bacit cvijet, trebaš samo odlučit hoćeš li mijenjat supstrat ili ne, to već pojma nemam šta da ti kažem
ustvari, ako si na fejsu, svrati u ovu grupu i tu pitaj, tu ima nekih tata mata za orhideje https://www.facebook.com/groups/151562145441970/
Ja sam imala jednu 3 godine je non stop cvala i stajala je na jednom mjestu i redovno brigovana, zaljevana....i ode...
Imala sam ih 3,4 cvale i stale...nakon par mjeseci ih preselila u drugu sobu nema promjena listići idu jako sporo cvijet ništa...
Orhideje su mi se pretvorile u šumu korijena, morat ću ih porezati
Ima li tko vlastitog iskustva i savjeta?
i moje imaju hrpetinu korijenja
nisam ga nikad rezala
najstarija orhideja je više van tegle (one ukrasne) nego unutra, izgleda ko neko čudovište koje pušta pipke okolo :mrgreen:
ali izgleda da joj ne smeta, nakon 4 ili 5 mjeseci stagnacije (već sam mislila da je gotova, s obzirom na starost, nikad nije tako dugo bila bez cvjetanja) pustila je 7 novih grana :-D
koliko ja znam, više korijena jednako jača biljka jednako više cvijeta, mislim da se to ne dira
ja sam moje donedavno držala vani da osjete malo hladnoće i puste cvjetne grane, sad sam ih unijela, sve su pustile grane
(ni blizu sedam, doduše, emily to će bit divno nešto!)
Kak često bi trebalo staviti novi supstrat?
Ova je od veljače,cvijetovi su otišli negdje u svibnju ili travnju, odrezala sam stapke,i sad se ništa ne dešava
Supstrat ne treba mijenjati dok ga ima i korijen je u dobrom stanju, odnosno nema trulih dijelova.
Phalaenopsis je epifit i supstrat sluzi za odrzavanje vlage.
Mozes ocekivati novi cvat za cca 9-12 mj od kada je ocvala.
Stapke se ne rezu ako se radi o Phalaenopsis jer mogu ponovo procvjetati. Reze se samo dio stapke gdje su bili cvjetovi i to iznad zadnjeg prsljena.
Je taj su odrezane
za nove cvjetne grane meni najbolje djeluje kad ih ostavim kroz ranu jesen što duže mogu vani, da osjete malo te hladnije i duže noći, onda naprave cvjetne grane i onda ih prebacujem unutra
Mojima je tipični ritam da u 10. mjesecu počnu rasti cvjetne grane, i da cvjetaju kroz zimu i rano proljeće
Da, tang je u pravu. Nocna temperatura od cca 15 C jedno 2-3 tjedna bi trebala potaknuti cvjetanje
Onda bi je trebalo sad staviti van! Samo po noći ili cijeli dan?
Cijela stapka je podijeljena na prsljenove (nekoliko cm dugi segmenti). Odrezi iznad zadnjeg "zadebljanja", a ispod zadnjeg cvijeta. Evo link.
https://bklynorchids.com/2012/04/06/...-orchid-spike/
Ako ti se stapka svejedno osusi, samo odrezi suhi dio pa uvijek mozes do kraja ako se krene opet susiti.