Mi smo dali dijete u najbližu. Ne zato jer je najbliža (nismo dali djecu u najbliži vrtić i nismo pogriješili) nego smo se dooobro raspitali i nismo pogriješili.
Dane otvorenih vrata može se jednostavno riješiti - otvorite si ih sami... Ravnatelj, pedagog ili netko drugi iz stručnih službi je tamo - ja otišla na razgovor (ne zbog upisa, nego drugih stvari koje su me zanimale prije nego smo djecu upisali) i sve pet! Vrlo je to dobro ispalo. Našlo se za mene i vremena i razumijevanja. Samo sam nazvala i pitala kad se mogu najaviti na razgovor, pa sam dobila termin.
Natrag na temu: U našem su kvartu čak četiri škole i zaista ne znam kako Gradski ured misli riješiti tu "geografsku pripadnost" jer škole nisu u Zagrebu raspoređene jednoliko, kao što nije ni stanovništvo... Gdje je volje - nađe se i načina.
Mnogi roditelji koje znam upisali su djecu u odabrane škole, a ne najbliže. Neke škole imaju smjene, druge nemaju. U nekima ima verificiran program Korak po korak, druge to nemaju. Neke imaju mogućnost biranja stranog jezika, druge nemaju. Neke imaju ovo, druge ono... Neke su bliže radnom mjestu roditelja - ne vidim razloga za brigu. Ja bih pitala...
Ako pak Gradski ured zaista bude inzistirao na teritorijalnom rasporedu, ja bih im postavila slijedeće pitanje: Zašto moja kuma mora slati svoje dijete u najnapučeniju školu u Sesvetama, kad u Cerju zjapi prazna područna škola??? A ima toga koliko hoćete (ovo je samo primjer). Ili kako Gradski ured misli riješiti činjenicu da u nekim školama u centru ima manje od 20 učenika u razredu, a druge u rubnim dijelovima grada rade u 3 smjene? Kad mi odgovore na takva pitanja, onda nek uvjetuju raspored...
No, da ne dižemo prašinu i paniku prije reda - za sada je moguće dogovorom upisati dijete u školu koja nije najbliža mjestu stanovanja.