:naklon:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
tek na 3. stranici, ali bolje ikad...
Printable View
:naklon:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
tek na 3. stranici, ali bolje ikad...
Meni je pak ova tema dala misliti kako MOJE paranoje utječu na odgoj i stavove moje djece... jer oni uče gledajući nas, a ne samo slušajući nas.
Već dugoooo se borim sa svojim strahovima i prenošenjem istih na djecu.
Kao mlada cura (u 20 godini) sam stradala u prometnoj nesreći - nepažljivi vozač stresao me s bicikla. Nije bilo tak jako strašno, ali ni bezazleno (nije ni bitno). Od tada ja sam pretjerano oprezna dok prelazim cestu, gledam na sve strane, 100 puta provjeravam itd. S godinama je malo popustilo, ali nikada nisam više postala bezbrižna kao prije. I vozim na isti način.
Razum mi kaže da je to pretjerivanje, ali leđna moždina vuče na svoju stranu... Nisam još našla zadovoljavajuće rješenje (kako pomiriti svoj strah i djetetove potrebe) ali nadam se da moji sinovi uz tatu uče da može i drugačije.
Tko zna čega se i zašto boje roditelji ove djevojčice, iako to po mom mišljenju nije opravdanje za "stakleno zvono".
Ja znam čega se ja bojim - ne znam za druge... Bojim se i onog opisanog hvatanja vrata od autobusa i sl. ali nekako izlazim na kraj.
I još važnije - bojim se (jer djeca su još mala i relativno vezana na roditelje) da će te moje paranoje kasnije sputavati djecu. Nastojat ću to riješiti tako da kažem "ti idi i pazi na sebe, ali mene brine to-i-to..." Ne možemo djeci vezati noge zbog svojih strahova. Barem to meni nisu činili moji roditelji, pa ne namjeravam ni ja svojoj djeci. Ako mi uspije...
ja sam po prirodi plasljiva (ali se dobro maskiram) i moja mi vec dugo zna reci - a da ti ces se toga bojati...i mislim da je to ok. ona zna za moj strah, ali je ne sputavam da radi stvari dok je npr. s tatom i sl.
e upravo ovo.Citiraj:
flower prvotno napisa
sretna sam sto sam to otkrila jako rano.
evo npr. ja sam na bazenu nad njom lebdila, pazila jel joj zima, jel smocila kosu, jel se napila vode....a onda sam skuzila da sve to MORA napraviti i da ju to cin sretnom. MM je u toj situaciji nesputaniji i njh dvoje izvode gluposti za kakve ja ni u najludjim snovima ne bi imala hrabrosti.
eto, zahvaljujuci tome ona je sa 2 god. pocela roniti, skace sama u bazen itd.
samnom bi jos plutala na onoj spuzvi :mrgreen: