pa zašto ne posudiš od nekog? mislim da je veći problem nać oblike neo mašinu, nju imaš u svakom, ali baš svakom velikom dućanu tipa superkonzum, getro i sl.
Printable View
pa zašto ne posudiš od nekog? mislim da je veći problem nać oblike neo mašinu, nju imaš u svakom, ali baš svakom velikom dućanu tipa superkonzum, getro i sl.
oh, koliko kolača :P
inače sam veliki ljubitelj kolača, a volim ih i peći no ove godine baš i neću stići uz malu bebu
možda brzinski napravim luna šnite (biskvit gore s čokoladom i orasima), kiflice s pekmezom od lisnatog tijesta i muffine od jabuka ili neke druge
i ja obožavam muffine, brzo se naprave, fini su i drugi dan (ako ostane) a po potrebi ih lako opet napravim :)
A "cement"? "Ljepilo"?Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Našla sam royal icing, ali unutra ide cream of tartar - KHC4H5O6, potassiumbitartrate, kalijeva sol vinske kiseline, pa mi je to mali problem za naći :roll:
I našla sam sliku meni idealne kućice :uzdah:
http://content.mahalo.com/images/b/b...W_12032007.jpg
babyboys, hvala na komplimentu :*
e da, čini mi se da fali masnoća u receptu
i zaboravila sam se zahvaliti :*
U originalnom receptu piše da se lijepi smjesom štauba i bjelanjaka. A time se može i glazirati.Citiraj:
Imga prvotno napisa
Da, hvala... 15 dag margarina ili 10 dag masti (topiti s medom).Citiraj:
Imga prvotno napisa
Danas ću je sastavljati, a moramo i u goste :roll: pa nemam blagog pojma kak bu to sve išlo. U pol noći, čini mi se.
JASTUČIĆI S PEKMEZOM
Tijesto: 25 dkg glatkog brašna
15 dkg biljne masti
kora od jednog limuna
1 digo kvasac
1 dl mlijeka
sol
Brašno izmješati s kvascem, dodati na listiće izrezan margarin, koricu od limuna, sol, mlijeko i zamijesiti glatko tijesto.
Čašom oblikovati krugove, na sredinu staviti pekmez i pritisnuti vilicom. Kada je pečeno uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom.
I mala digresija: nisu bolji što duže stoje :mrgreen: . Jedne godine sam ih napravila ranije, ali se ne sjećam točno koliko, misleći da mogu stajati u limenoj kutiji pa su se nekako stvrdnuli.
pa da, ja zato i najviše volim ove jastučiće s lisnatim tijestom (kad imam vremena znam i lisnato sama napraviti ali je fakat dosta posla)
a poanta i je da se što prije pojedu ;)
Ma naravno, ja sam mislila da mogu stajati kao vanili rošćići ili slični kolačići. Kod nas se kolači ne jedu, već nestaju brzinom svjetlosti. Uglavnom, ako ih Romina sada napravi biti će skroz ok.Citiraj:
Willow prvotno napisa
lucija@ :*
ma pokušavam napraviti te jastučiće da ispadnu sličnima onima iz melija
ja sam inače ljubitelj friških kolača pa sam imala običaj ispeći eventualno 1-2 što mogu duže stajati, a onda po potrebi dopečem još koje između Božića i NG :mrgreen:
volim biskvitne ;)
Prošle godine nisam pekla ništa, zbog male u bolnici, zato ove godine moram nadoknaditi pa nakon :!: ću peći vanili kiflice, zvjezdice s pekmezom, čupavce, cassatu, kuglice, mađaricu, orehnjaču, makovnjaču, bajaderu,ribani kolač.
iz čega?Citiraj:
Romina prvotno napisa
Meli je slastičarnicaCitiraj:
lucij@ prvotno napisa
http://meli.com.hr/ponuda.php?kateg=1&submit=Pregledaj
pred kraj se nalaze školjkice sa pekmezom
meni to izgleda isto kao salenjaciCitiraj:
Romina prvotno napisa
http://www.gastronomadi.com/imgs_art.../salenjaci.jpg
Nisam čula za nju, gdje je?
Dobra vijest je da su moje zvjezdice s cimetom napokon malo omekšale, a već sam izgubila svaku nadu. :D
Kod nas je rezime slijedeći: paprenjaci, zvjezdice s cimetom, salama od oblatni i stracciatella poljupci. Bilo bi više, ali I. mora sudjelovati i raditi što god ja radim tako da smo malo sporiji, ali je zato slađe :love: . Evo recepta za stracciatella poljupce ako vam ostane bjelanjaka, brzo, jednostavno i jako fino.
STRACCIATELLA POLJUPCI
Sastojci za 60 komada
4 bjelanca
300 g šećera u prahu
3 omota vanilin šećera
200 g kokosovog brašna
200 g mljevenih badema
50 g čokoladnih mrvica
Istuči snijeg od bjelanaca. Postupno dodavati šećer u prahu i vanilin šećer i neprekidno tuči dok se šećer skroz ne otopi. Pomiješati kokosovo brašno s mljevenim bademima i čokoladnim mrvicama te dodati u snijeg. Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva. Limove obložiti papirom za pečenje. Žličicom grabiti smjesu pa poljupce slagati na limove. Peći na 150 stupnjeva 12-15 minuta.
Romina, točno tako izgledaju moji. Nadam se da će ti biti i jednako fini.
Imga, pa nisu to salenjaci.Citiraj:
Imga prvotno napisa
Salenjaci su ti ko domaće lisnato tijesto, samo što se svaki sloj tijesta premazuje svinjskom mašću, a ne uljem ili maslacem.
ma znam što su salenjaci
samo mi ovi iz melija izgledaju isto tako
jučer smo bili na božićnoj predstavi u školi pa smo uspjeli napraviti samo kekse na mašinu koje smo spajali nugatom. ispali su malo tvrđi, ali oni mi se uvijek otpuste stajanjem.
dečki su mljeli tijesto , pa nam je išlo malo sporije, ali milo.
danas moramo ubaciti u petu brzinu, da nam za sutra ostanu kuglice i završavanje poklona, u nedjelju pauza i onda drugi tjedan kremasti.
... i naravno, ostala klopa.
Bitno da ja imam plan :lol:
Evo kućice od medenjaka:Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
http://www.sendspace.com/file/gn5day
(nisam baš 100% zadovoljna, jer krov je ispao mrvicu prekratak pa sam ga učvrstila vrhovima čačkalica, ali drži se...Možda je danas rastavim i složim drugačije, da krov bolje sjedne, ali dobra je i ovako. Za jesti, svakako...)
Evo i izvornog recepta (iz knjige Shane Brox "Magična kuharica"):
http://www.sendspace.com/file/v72155
Eto, ko da sam ja pisala... U to ime, lijepo se vi družite na forumu, ja vam svima želim svako dobro i ubacujem se u kuhinju do daljnjega! :heart:Citiraj:
babyboys prvotno napisa
Točno po tom receptu sam radila sa klincima u vrtiću.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Prvi savršeni medenjaci :D :D
Genijalna smjesa, podatna, prošle godine sam od nje radila kućicu. Ljepila smjesom bjelanjka i šećera u prahu. Savršeno. :love:
He..he..to sam cak i ja pratila iako nisam radila pracne...bas je bilo zanimljivo na par stranica.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
A ove godine sam skoro kupila kalupe kak su mi bili slatki..ali reko nes..doc ce na snizenje u januaru..bit ce pracne sljedece godine :mrgreen:
Danas radila neke paprenjake, kazu moji da su fini.
marta,za koliko ti je kalupića otprilike onaj recept za šapice'
ja imam 23 kalupa, a tijesta mi ispadne za dvije ture, znači,46 komada
od 35 dkg brašna,20 dkg masla itd.?Citiraj:
babyboys prvotno napisa
da
hvala tiCitiraj:
babyboys prvotno napisa
ja sam danas završila medenjake i milion komada
Sve sam se nešto nadala da će se već do sada Anek ubaciti s nekim novim guba, sebi svojstvenom receptu, ali izgleda da ću morati odustati od čekanja i krenuti u akciju...
što ti nisu dosta kaubojci i budnići?
samo sam došla vidjeti što si noćas pekla 8)
ja?
snove
onesvjestila sam se sinoć od umora
zato sad idem pracne
i probat ću kaubojce
i ako stignem majine kukije, već 4 dana mi stoje narezane apricot
a ja na kraju ipak odlučila peći čupavce i kolač od rogača i jabuka :*
Za budniće znam, pratim situaciju na drugom topicu (napravit ću ih - ziher), ali gdje su ti kaubojci...?
na tom istom topicu, negdje "umješani"
Ja sam upravo završila raffaelo i kokos roladu...za MMa naravno, ovi s kokosom su njegovi.
Jooooj, fakat, sad sam "ponovila gradivo"!