Treba vidjeti jel istraživanje u svrhu "dokazivanja" da je mm uvijek najbolji izbor ili dokazati kontra.
Tko vodi istraživanje i tko to financira?
Printable View
Treba vidjeti jel istraživanje u svrhu "dokazivanja" da je mm uvijek najbolji izbor ili dokazati kontra.
Tko vodi istraživanje i tko to financira?
cini mi se da istrazivanje provodi ministarstvo zdravsta, ali nemojte me drzati za rijec....provjerit cu pa javim....sad sam se zbilja zainteresirala, mislim koja je svrha tog istrazivanja???
A jesi ljubomorna :lol: TM je tebi sigurno najbolji izbor, što se tu ima istraživat :lol:Citiraj:
Pliska prvotno napisa
Ma daj Davor :lol: pa mm kao majčino mlijeko :lol: a ne kao moj muž :lol:Citiraj:
Davor prvotno napisa
:lol:Citiraj:
Pliska prvotno napisa
majčine dojke mjenjaju sastav mljeko ovisno o starosti bebeCitiraj:
Sandi5 prvotno napisa
nije isti sastav sa mjesec dana i sa godinu dana
neovisno o prehrani
nadam se da to istraživanje neće okrenuti protiv dojenja
mada je kod nas sve moguće
i ja se nadam. pokusavam doznati tocno o cemu se tocno radi ali ne uspijevam bas...Citiraj:
"MGrubi prvotno napisa
Sandi5 a gdje si čula/vidjela za to istraživanje?
Na temu :shock:
Ma koji klinac?!
:/ nema info o istraživanju?
Sve hodam po ovoj temi, pa da kažem kako su mojoj prijateljici radili analizu mlijeka.
Znači, prijateljica radi u Zg bolnici jednoj kao med. sestra. Rodila je bebu, dojila, a beba je bila zahtjevna sa nosanjem i dojenjem, pa je izdojila, stavila mlijeko u frižider i naravno masno mlijeko se odvojilo, pa je gore bilo vodenasto. Odnijela je to na analizu i rekli joj da joj mlijeko nije dobro (znači, odnijela je sve izdojeno), tj. da joj je vodenasto i da nadohranjuje.
Dala bebi adaptirano...
... zaključila da je beba sada zadovoljnija, a i ona.
Moram li naglasiti da sam joj isprintala sve o dojenju, problemima, dojenju na zahtjev itd. ?
vanjci editirala nazive proizvodjaca
Tako joj i treba :roll:
Citiraj:
Davor prvotno napisa
:shock: ma nemoj?! ti si bio u takvoj situaciji da dojiš dijete i da nisi siguran da li radiš ispravnu stvar?
Maslačkice,tko joj je radio analizu?
Jao, jao i mene jako zanima gdje je odlijela mlijeko na analizu?
da ne zaboravimo......za analizu je JAKO važan uzorak.
princess puffy, radilo se o sarkazmu.
P. Puffy, tek sam sada vidjela pitanje. Nisam sigurna gdje je radila analizu, ali ona radi u jednoj bolnici u Zg, pa su joj oni preporučili gdje i šta.
Ja stvarno vjerujem savjetnicama i uopšte ne sumnjam u njihove informacije. Ono što je mene najviše "iznenadilo" je to što sam joj isprintala sve informacije o dojenju, ali nije bila zadovoljna valjda tim informacijama.
Bingo! Njihova osnovna funkcija nije hvaliti nego kuditi dojenje. Razmisli - kolika je drskost potrebna za ocijeniti dar Majke Prirode lošim i općenito, koja vrsta ljudi to uopće može raditi?
mrvicu kasnim, sorry :-) ali i ja sam tek nedavno saznala.
istrazivanje se radi na temu prehrambenih navika majki s posebnim osvrtom na omega masne kiseline. tri puta se uzima uzorak mlijeka, i tri puta se mjere parametri majke (tezina, ali i drugo nesto). kad sam pitala vise info, nisam dobila. a i ne mogu doci do rezultata analize svojeg mlijeka.
zenu koja skuplja uzorke mi je poslala pedijatrica deset dana nakon sto sam dosla iz rodilista. nisam bas bila pri sebi i pristala sam. drugi put ne bih nikako jer ne vidim smisao ni korist za sebe.
sad sam vec dva mjeseca na moru i trebala bih dati treci uzorak, ali nisam sigurna da hocu.
Stvarno mi nije jasno sto oni to saznaju iz tog uzorka :?
najvjerojatnije parametre za nečiji magisterij ili doktoratCitiraj:
anchie76 prvotno napisa
Vidis, vidis.. o tome nisam razmisljala
:lol: a naivci to još i plate :lol:
mislim, stvarno je čudno to s tim analizama :roll: .
Sigurno je da će za 10 dojila dobiti 10 razl. rezultata jer imaju 10-ero različite djece.
A ne mogu znati koliko svakom djetetu osobno dnevno treba masti, ugljikohidrata, proteina, imunoglobulina...
Glavno da se sve još uvijek želi potrpati u neku statistiku, tablice, prosjek... :roll:
A sve, kao što Davor reče, u svrhu pokude, a ne pohvale dojenja
istrazivanje provode zavodi za javno zdravstvo u cilju promocije majcinog mlijeka, zasto uvijek mislite da je netko protiv?
koliko znam radi se o doktoratu.
moja prijateljica je ukljucena i ima veliku podrsku ekipe koja provodi ispitivanje, s obzirom da je prvo dijete dojila dugo i zadrta je dojilja sigurna sam da ne bi sudjelovala u necemu cemu bi bio cilj protivan dojenju.
Pa ok, to mi je sasvim u redu. No onda ti koji "ispituju" mlijeko, sto ne kazu zeni da se to ispituje da se dokaze da je mlijeko savrseno, nego se zenu tom analizom pokusava uvjeriti da joj je mlijeko lose i nedovoljno dobro :/
gdje je receno da joj zele reci da mlijeko nije dobro, ne znam za druge, ova moja frendica je dobila papir s osnovnim info. o istr. i pravo da odluci hoce li sudjelovati ili ne, odlucila je da hoce bas zato jer je dugogodisnja dojilica...i osim sto daje uzorak (ima procedura kako i kada) jos ju vazu i gledaju njeno stanje i bebe isto tako. znam da je jednom dobila info. da njoj u organizmu fali masnih kiselina ali da je u mlijeku to dobro izbalansirano te da bebi nista ne fali (kako se priroda dobro za to pobrine) ali s obzirom da se ona osjecala nekako umorna i bezvoljna joj je nutricionistica koja ju prati sugerirala da jede vise plave ribe, bar nekoliko puta tjedno.
isto i sa zeljezom - ona je na granici ali u mlijeku ga ima dovoljno...ista prica...i uvijek ima priliku dobiti podrsku za svoje dojenje i objasnjeno joj je puno vise nego je prije znala.
ne znam za druge...ja fakat iz svega toga nisam dobila dojam da je to protiv dojenja.
da mi je stupidno slati mlijeko na analizu tek tako - je, ali ovo je znanstveno istr. kako bi inace dolazili u znanosti do nekih podataka?
Onda se to zove sudjelovanje u znanstvenom projektu, a ne davanje mlijeka na analizu 8)
Pa da tocno to sto Davor kaze. Ovo sto ti spominjes je hvale vrijedno. Na ovoj temi se cijelo vrijeme provlaci ideja da recimo dijete ne dobiva dovoljno pa "vase mlijeko cini se nije dovoljno dobro pa cemo ga poslat i na analizu da to provjerimo", pa bi na analizi zakljucili da fakat nije dovoljno dobro :/
zašto?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
jer će netko doktorirati na tome?
već sam ranije spomenula na ovoj temi da u Hrvatskoj nema radova na tu temu,i evo našao se netko domišljat (nažalost,nisam ja) i iskoristio izvrsnu temu za svoj doktorat
ne mislim da je primarno u planu bila dobrobit i promocija dojenja
nego znanstveni napredak
a budući da se moja mama igrom slučaja baš bavi ovom omraženom analizom mlijeka (ovom drugom od koje nitko neće izvući dr.sc),onda moram podijeliti s vama činjenicu da nije nikada radila analizu mlijeka pa da su rezultati bili loši
a evo za par mjeseci ide u mirovinu
Pa dobro, mogu prezivjeti znanstveni napredak ak ce se time dokazati da je mm superiorno :mrgreen:Citiraj:
princess puffy prvotno napisa
Nije stvar samo u tome.Neki doktorati se mogu obajeviti u stručnim časopisima i nakon toga mogu biti uzimani za ozbiljno.Nije važno npr.da li je ispitivani uzorak dovoljno velik i pod kakvim je uvjetima rađena analiza.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Pa tema je i otvorena baš zbog toga. Pročitaj ponovno prvi post :)Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Ovo o čemu se sada razgovara je druga stvar. Nadam se samo da će to istraživanje biti u korist dojilja i da će se o njemu puuuuuuno i svugdje pričati, a ne strpati u ladicu jer kakve koristi ako se dokaže i analizama da je mm najbolja opcija, pa da se ti papiri nikada ne objave i za njih ne čuje.
Nemojte unaprijed osudjivati i omalovazavati istrazivanje koje se tek treba provesti ili je tek u tijeku. Nitko od nas ovdje nije procitao prijedlog teme tog doktorata - ako sam shvatila radi se o disertaciji.
Moguce je da je sve skupa lose skrojeno, ali jednako tako moze biti da je prijedlog projekta stvarno dobar.
Koliko shvacam, radi se o uzimanju uzoraka mlijeka od veceg broja zena, te utvrdjivanju kvalitativnog i kvantitativnog sastava tih uzoraka. Rezultati bi mogli pruziti detaljniji uvid u sastav humanog mlijeka, a potencijalna primjena tog znanja ne mora biti nuzno usmjerena "protiv" dojenja. Po svemu sto znam, cini mi se da se polazi od pretpostavke da je humano mlijeko u prehrani djece superiorno svim ostalim "formulama". Zelja da se utvrdi "sto sve ima unutra" cini mi se, sa znanstvene strane, sasvim legitimnom.
Da dodam: ne mora nuzno biti da ce rezultati ici "u korist dojilja" kako ne netko gore napisao. To ne znaci da idu "protiv", nego jednostavno da konacni cilj istrazivanja nije utvrdjivanje je li humano mlijeko "bolje" ili "losije" (u odnosu na sto?). Vec rekoh, cini mi se da se polazi od pretpostavke da je prehranahumanim mlijekom optimalna, i upravo to navodi na znanstvenu znatizelju.
No obzirom da ova tema nije otvorena o analizi mlijeka za znanstveno istrazivanje nego zbog utvrdjivanja da li je mlijeko "dovoljno dobro", molim da se vratimo natrag na temu.
Pa ocito je da se mlijeko moze dati analizirati iz razlicitih razloga. Jedan od razloga moze biti necije istrazivanje, kako je spomenuto.
... što se događa cca. jednom u 100 godina i onda je to toliko poseban događaj, kao ono kada je kit uplivao u Paški zaljev (i tamo skončao, pa su ga onda Pažani pokazivali po cijeloj bivšoj Jugi i od zarađenih novaca asfaltirali cestu).
U svim ostalim slučajevima se radi o analizi za koju znamo i motive i ishod.
A cuj, jel se desilo? Jest. Jel spomenuto ovdje i je li bilo napamet izrecenih negativnih komentara? Jest.
Naravno, dok su ti negativni komentari bili ispisivani, bilo je u redu pricati o istrazivanju i unaprijed proglasavati losim. Nakon drugacije intoniranog posta o tome, odjednom vise nije u skladu s topikom.
Inace, rade se istrazivanja o sastavu mlijeka, puno cesce nego jednom u 100 godina. Procitaj moje gornje postove na ovoj temi.
Ne razumijem najbolje o kojim to postovima pričaš :?
Na ovoj temi se tvoji postovi počinju pojavljivati tek na trećoj stranici i to na temu dijabetesa, što nema previše veze s topicom, da bi se nastavili danas oko podne, s velikom vijesti da je, eto, netko odjedamput krenuo raditi istraživanje. Oprosti, ali nije li malo nategnuto očekivati od topica koji počinje ovako:da se sada onako iznenada pretvori u topik u kojem su svi onako 100% nabrijani davati uzorak svoje laktacije samo zato što si se upravo danas sjetila da je nekakva neimenovana osoba i bez ikakvog opisa velevažno odlučila pisati disertaciju.Citiraj:
Od starijih generacija sam već više puta čula da su im analizirali mlijeko u rodilištu i ustvrdili kako imaju vodeno mlijeko pa su prestale dojiti. To je valjda nekada bila praksa.
Uvod: 0 bodova, opis: 0 bodova, o kome se radi: 0 bodova
Znam da imam "reputaciju" ovdje, ali mi stvarno nikada ne bi palo na pamet raditi takvu vratolomiju i očekivati razumijevanje - to bih smatrao prebahatim.
...Ili da ih otkupi neka tvrtka koja proizvodi AD u svrhu unaprjeđenja kvalitete svojih prozvoda...Citiraj:
Pliska prvotno napisa
(Nakon što sam pročitala knjige poput "Prirodni lijekovi za koje oni ne žele da vi znate" i "Prodavanje bolesti" postala sam kao Mel Gibson u onom filmu Zavjera (ili u najmanju ruku Davor :mrgreen: ).