i F. je rođen 21. u mjesecu (D. čak 26. u mjesecu) i za te mjesece je normalno priznat uvećan osobni odbitakCitiraj:
jurisnik prvotno napisa
to ti mogu muljat u firmi, ali u Poreznoj znaju znanje i samo treba ispravno popuniti DOH-obrazac
Printable View
i F. je rođen 21. u mjesecu (D. čak 26. u mjesecu) i za te mjesece je normalno priznat uvećan osobni odbitakCitiraj:
jurisnik prvotno napisa
to ti mogu muljat u firmi, ali u Poreznoj znaju znanje i samo treba ispravno popuniti DOH-obrazac
zanemareno :mrgreen:Citiraj:
Maja prvotno napisa
Na Poreznoj su je upisali u PK karticu od sljedećeg mjeseca (ne od mjeseca kad je rođena) i kod godišnjeg obračuna poreza na dohodak za tu godinu su je računali od tog (sljedećeg) mjeseca.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Ja sam na DOH-obrascu upisala uvećani osobni odbitak već za taj mjesec u kojem je rođena ali to nije prošlo.
ovo nisam znala........ :roll:Citiraj:
jurisnik prvotno napisa
MM je D rođenog u 8. mj, u poreznoj prijavi pisao kao odbitak tek od 9. mj (iako mu je računovotkinja na plaću obračunala tek u 10.mj) - i jel će Porezna to sad ispraviti i priznati mu odbitak i za 8/08 (priložio je rodni list) ili je to sad tako kako je napisao :/
ja isto upisujem u 4.1.1., ali u drugi red s MB osiguranja (tako nam je prije par godina rekla naša računovotkinja) i isto ispadne negativan broj i oduzme se od iznosa dohotka - nikad nam na Poreznoj nisu rekli da ne valja i uvijek sve bude u redu.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Upišem i pod 6.3., ali tamo ga ne uzima u obzir pri obračunu.
U 4.5. nisam upisivala jer sam mislila da se to odnosi na dohdak koji imaš kad osiguranje nešto tebi isplaćuje :?
Ovo od kad mu je u firmi obračunano na plaći nije bitno jer se za period za koji nije, to obračunava kod godišnje prijave.Citiraj:
Stijena prvotno napisa
A ovo od kojeg mjeseca priznaju dijete za uvećanje osobnog odbitka mi se, prema mojem i Juroslavovom iskustvu, čini da ovisi od uprave do uprave ili od referenta do referenta.
strašno, strašno, strašno!!! djete rođeno pa taman 31.og u mjesecu može priznato kao uzdržavani član za cijeli taj mjesec!!! ne da može, nego mora!!!Citiraj:
Stijena prvotno napisa
ne mogu vjerovati što su u stanju sve reći...
Zakon o porezu na dohodak (NN br. 177/04), članak 36, par. 9:Citiraj:
jurisnik prvotno napisa
"U slučaju promjena tijekom mjeseca u kojem se koriste osobni odbici prema stavku 3. ovoga članka, osobni odbitak zaokružuje se u korist poreznog obveznika na pune mjesece."
Piši žalbu ravnatelju (ili kak se već naziva) dotične ispostave: ako je i prošao rok za žalbu, znat će za ubuduće (makar bi već odavno trebali znati :evil: )
u uputama za ispunjavanje godišnje prijave (koje je napravila sama PU) stoji da se premije osiguranja prema članku 12. stavku 9. Zakona o porezu na dohodak (tu su i životna osiguranja, i dopunsko i dodatno zdravstveno, i dobrovoljno mirovinsko) upisuju u rubriku 4.5Citiraj:
Stijena prvotno napisa
Citiraj:
mallena prvotno napisa
Ali ako tako napisem, osim sto mi u toj rubrici bude negativan broj ispada da osoba umjesto povrata poreza jos treba i platiti razliku i to duplo vise nego je iznos upisan u tu rubriku :?Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
U cemu je kvaka onda?
Nema mi logike :/
a jesi upisala iznos uplaćene premije i pod 6.3?Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
meni točno izračunava :?
ovo nisam znala........ :roll:
MM je D rođenog u 8. mj, u poreznoj prijavi pisao kao odbitak tek od 9. mj (iako mu je računovotkinja na plaću obračunala tek u 10.mj) - i jel će Porezna to sad ispraviti i priznati mu odbitak i za 8/08 (priložio je rodni list) ili je to sad tako kako je napisao :/[/quote]
strašno, strašno, strašno!!! djete rođeno pa taman 31.og u mjesecu može priznato kao uzdržavani član za cijeli taj mjesec!!! ne da može, nego mora!!!
ne mogu vjerovati što su u stanju sve reći...[/quote][/quote]
po godišnjoj prijavi upiši djete od mjeseca u kojem je rođeno, tome i služe godišnje prijave. također ukoliko bačni drug predaje prijavu, mora upisati djete i na pisati da ga koristi (odnosno ne koristi) u 0%. znači roditelj koji ga koristi, upisuje 100%. ili se možete dogovorit da podjelite osobni odbitak u kojem postotku vam odgovara.
ovo s postocima je potrebno upisivati samo ako se odbitak dijeli između roditeljaCitiraj:
mallena prvotno napisa
ukoliko samo jedan roditelj koristi poreznu olakšicu za dijete nije potrebno upisivati nikakve postotke
Evo sada je ok, doslo je do neke greske pa mi nije prihvatilo osobni odbitak za cijelu godinu, sada je dobro izracunalo.
Hvala Juroslav :*
btw. evo link na web-stranice PU s uputama za ispunjavanje godišnje prijave i objašnjenim olakšicama, oslobođenjima i porezno priznatim izdacima (i još nekim sitnicama popu prijave poreznih prekršaja i pritužbi na rad službenika PU :mrgreen: )
Juroslave, hvala ti beskrajno :)
Sorry, ali ovo nije točni......Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
......pod točkom 4.5. smatra se dohodak od osiguranja, to je kada ti osiguravatelj isplati dospjelo životno osiguranje ili napraviš otkup osiguranja, a njega si koristio kao olakšicu u prethodnim godinama.
Citiram uputu za popunjavanje DOH obrasca sa stranica porezne uprave.....
"- pod 4.5. podaci o dohotku od osiguranja koji je ostvaren od osiguravatelja prema članku 31. Zakona u 2008. godini, a na temelju premija osiguranja koje su u razdoblju od 1. srpnja 2001. do 31. prosinca 2008. godine uplaćene za životno osiguranje sa obilježjem štednje te dobrovoljno mirovinsko osiguranje i umanjivale osnovicu za utvrđivanje poreza na dohodak. Iskazuju se i podaci o uplaćenim premijama osiguranja prema članku 12. stavku 9. Zakona i podaci o predujmu poreza na dohodak kojega su po odbitku uplatili osiguravatelji. Podaci se popunjavaju prema priloženim potvrdama isplatitelja dohotka odnosno osiguravatelja,"
Linka na cijeli dokument http://www.porezna-uprava.hr/include...a%202008.g.doc
Citiram članak 31. zakona
"Članak 31.
(1) Dohotkom od osiguranja smatraju se primici u visini uplaćenih i porezno priznatih premija životnog osiguranja s obilježjem štednje i dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja, a u slučaju otkupa polica životnog i dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja ili prestanka osiguranja dohotkom se smatra iznos primitka, ako je manji od uplaćenih premija osiguranja.
(2) Pri utvrđivanju dohotka prema stavku 1. ovoga članka ne priznaju se izdaci.
(3) Uplaćene premije osiguranja od kojih se utvrđuje dohodak od osiguranja iskazuju se s valutnom klauzulom i u trenutku isplate osigurane svote preračunavaju u kunsku protuvrijednost primjenom srednjeg tečaja Hrvatske narodne banke na dan isplate.
(4) Poslodavci, isplatitelji i porezni obveznici dužni su o uplaćenim porezno priznatim premijama osiguranja i isplaćenom dohotku od osiguranja voditi i dostavljati propisane evidencije i izvješća."
Link na Zakon.... http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1
i meni se čini da pod 4.5 se ne upisuje osiguranje.
ja samo upišem pod 4.1.1 i 6.3.(tako mi je rekla sestrična koja radi u poreznoj).ako upišem pod 4.5 računa mi 600 kn veći povrat.nije da ga ne želim ali mislim da nije ispravno.
kako se mogu dijeliti među roditeljima odbici na djecu?
konkretno - imamo 2 djece što je 0,5 + 0,7 = 1,2.
da li taj koeficijent možemo dijeliti 0,8 + 0.4?
pitam jer je moja plaća mala pa nije uplaćeno ništa poreza i još imam lufta pa me zanima mogu li dio odbitka prebaciti na mm-a pa da on dobije nešto povrata?
Moze li molim vas potvrda ovoga?Citiraj:
mg1975 prvotno napisa
I dajte mi recite za ovo:
clanak 12. stavka 9. kojeg zakona?Citiraj:
Iskazuju se i podaci o uplaćenim premijama osiguranja prema članku 12. stavku 9. Zakona i podaci o predujmu poreza na dohodak kojega su po odbitku uplatili osiguravatelji. Podaci se popunjavaju prema priloženim potvrdama isplatitelja dohotka odnosno osiguravatelja
U zakonu o doprinosima takva stavka ne postoji :/
Inace taj clanak se spominje i u rubrici 6.3.
Gdje da na kraju to upisem?
Sada postoje dva savjeta i oba su potvrdile osobe koje su navodno u toj struci, e pa oba ne mogu biti tocna i sada sam zbunjena :(
Zakona o porezu na dohodak.......uz njega se veže i Pravilnik o porezu na dohodak.Citiraj:
Konačnu provjeru naših navoda možeš dobiti kod porezne uprave na telefon 0800 66 99 33.
:)
Hvala :*
Eto nazvala sam poreznu upravu i receno mi je da se uplacene premije zivotnog osiguranja upisuju u rubriku 4.1.1 u rubriku "uplacene premije osiguranja".
Nije potrebno pisati u tocku 2, moze se upisati u isti red gdje se upisuju podaci iz IP obrasca. ;)
Citiram člana 12. stavak 9. Zakona o dohotku:Citiraj:
mg1975 prvotno napisa
"(9) Izdacima pri utvrđivanju dohodaka rezidenata smatraju se i tijekom poreznog razdoblja u tuzemstvu uplaćene premije životnog osiguranja koje imaju obilježje štednje, dopunskog i privatnoga zdravstvenog osiguranja te dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja tuzemnim osiguravateljima do visine 1.000,00 kuna za svaki mjesec poreznog razdoblja, a najviše do visine određene člankom 36. stavkom 26. ovoga Zakona."
A inače u friškim uputama na stranicama PU stoje sljedeće upute:
za točku 4.1.1.:
UPLAĆENE PREMIJE OSIGURANJA (stupac 5.)
Upisuje se podatke o iznosu (u kunama i lipama) uplaćenih premija životnog osiguranja s obilježjem štednje, premija dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja i premija dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja što su uplaćene tuzemnim osiguravateljima iz potvrda osiguravatelja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (najviše do 12.000,00 kuna godišnje*) i ako to porezni obveznik želi (s obzirom na buduće porezne obveze iz dohotka od osiguranja).
* U tu svotu na godišnjoj razini (12.000,00 kuna) uključeni su i:
- izdaci za zdravstvene usluge u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe,
- izdaci kupnje ili gradnje vlastitim sredstvima prve kuće ili stana na području Republike Hrvatske za potrebe trajnog stanovanja i/ili plaćene kamate po namjenskom stambenom kreditu u te svrhe,
- izdaci za održavanje vlastitim sredstvima postojećega stambenog prostora na području Republike Hrvatske radi poboljšanja uvjeta stanovanja i/ili plaćene kamate po namjenskom stambenom kreditu u te svrhe,
- svota plaćene slobodno ugovorene najamnine za potrebe stanovanja u stambenom prostoru najmodavca
za točku 4.5.:
UPLAĆENE PREMIJE OSIGURANJA (stupac 4.)
Upisuje se podatke o iznosu (u kunama i lipama) uplaćenih premija životnog osiguranja s obilježjem štednje, premija dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja i premija dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja što su uplaćene tuzemnim osiguravateljima iz potvrda osiguravatelja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (najviše do 12.000,00 kuna godišnje*) ako to porezni obveznik želi (s obzirom na buduće porezne obveze iz dohotka od osiguranja).
* U tu svotu na godišnjoj razini (12.000,00 kuna) uključeni su i:
- izdaci za zdravstvene usluge u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe,
- izdaci kupnje ili gradnje vlastitim sredstvima prve kuće ili stana na području Republike Hrvatske za potrebe trajnog stanovanja i/ili plaćene kamate po namjenskom stambenom kreditu u te svrhe,
- izdaci za održavanje vlastitim sredstvima postojećega stambenog prostora na području Republike Hrvatske radi poboljšanja uvjeta stanovanja i/ili plaćene kamate po namjenskom stambenom kreditu u te svrhe,
- svota plaćene slobodno ugovorene najamnine za potrebe stanovanja u stambenom prostoru najmodavca.
ispada da se može upisati na bilo koje od ta dva mjesta :/
Pitanje:
Znači li to da sve skupa može biti max 12 000 kn? Konkretno, ja imam 14 000 kn uplaćenih kamata za stambeni kredit, upisujem 12 000 pod "stambene potrebe" i nigdje drugdje ne mogu više ništa upisati? (Imam par računa od privatnog ginekologa)
Imali smo i neke radove na radijatorima, oko 3 500 kn, računi su na moje ime (tup, tup!) - da ni ne prilažem te papire pošto mi kamate već ispunjavaju kvotu?
ja već godinama imam oko 20000 kn kamata koje ne mogu koristiti, nego samo 12000, a da ne kažem da hrpu računa od privatnih doktora, kao ni policu životnog već godinama ne koristim :roll:Citiraj:
LIMA prvotno napisa
molim da mi objasnite ovo oko odbitka za djecu...
imamo jedno dijete, znači osobni odbitk je 0.5...
dijete je prijavljeno na muževu PK karticu...
da li to znači da taj OO od 0,5 prijavljuje samo muž ili prijavljujemo oboje i što znači na DOH-u ona rubrika gdje se upisuje JMBG onoga s kim dijeliš OO?
Citiraj:
fegusti prvotno napisa
ne znam da li možeš tako kako ti predlažeš, ali sigurno možeš sebi u pojedinim mjesecima umanjit odbitak za 0,5 ili 0,7 ili 1,2.
npr. ja imam 2,2 tokom cijele godine i na kraju sam vidjela da mi je taj odbitak prevelik, pa sam zadnjih šest mjeseci upisala 1,5, a MM -u, koji inače ima 1, upisala 1,7 i to prolazi provjereno.
koliko sam ja shvatila to je bas ovo sto se opisuje u postu iznad moga, ako dijelis s tvojim muzem osobni odbitak za djecu upisujes njegov MBG, ispravite me ako grijesim :*Citiraj:
betty boop prvotno napisa
ok, ali mi nije jasno u kojim se to situacijama dijeli osobni odbitak s mužem? šta to nema veze s tim kod koga je dijete upisano u PK karticu?Citiraj:
nema ti veze gdje ti je djete upisano. ti možeš na kraju godine prijavit djecu kako tebi paše. djeca ti ni ne moraju biti na PK kartici.
djeca su inače na meni, ali se potrefilo da sam bila dosta na bolovanju i da mi je uplaćeno malo poreza, a osobni odbitak mi je bio veći od dohotka. tako da sam mogla dignut sav uplaćeni porez, ali i dio osobnog odbitka prebacit na MM da i on sebi poveća osobni odbitak i time smanji poreznu osnovicu.
evo kopiram sa http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/
PODJELA OSOBNOG ODBITKA ZA UZDRŽAVANE ČLANOVE:
Ako oba bračna druga ostvaruju dohodak i uzdržavaju članove uže obitelji, osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji u načelu dijele na jednake dijelove, ali mogu utvrditi i drugačiju raspodjelu.
Ovom mogućnošću mogu se koristiti i druge osobe koje nisu bračni drugovi ako istodobno zajednički uzdržavaju jednog ili više članova svoje uže obitelji.
Ako se osobe ne mogu dogovoriti o raspodijeli dijela osobnog odbitka za uzdržavane članove i uzdržavanu dijecu, a jedan od uzdržavatelja traži preraspodijeu osobnog odbitka, tada se osobni odbitak dijeli na jednake dijelove.
UTVRĐIVANJE PRAVA NA OSOBNI ODBITAK ZA UZDRŽAVANE ČLANOVE UŽE OBITELJI I DJECU:
Uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom smatraju se fizičke osobe čiji oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici ne prelaze iznos šesterostrukoga osnovnoga osobnog odbitka na godišnjoj razini (9.600,00 kuna).
Djetetom se smatra i dijete nakon završenog redovnog školovanja do prvog zapošljavanja ako je prijavljeno Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.
Prvim zapošljavanjem smatra se rad u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vrijeme prema posebnim propisima.
Ako u tijeku poreznog razdoblja uzdržavani član uže obitelji i/ili dijete za koje porezni obveznik koristi dio osobnog odbitka ostvari primitke veće od 9.600,00 kuna godišnje, porezni obveznik koji je po toj osnovi koristio osobni odbitak, obvezan je podnijeti poreznu prijavu.
Ako u tijeku poreznog razdoblja uzdržavani član obitelji i/ili dijete za koje porezni obveznik koristi dio osobnog odbitka ostvari primitke manje od 9.600,00 kuna godišnje, godišnju prijavu za to razdoblje mogu podnijeti i uzdržavatelj i uzdržavani član i oboje mogu koristiti osobni odbitak.
Pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu, ne uzimaju se u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, opremu novorođenog djeteta i obiteljskih mirovina koje primaju djeca nakon smrti roditelja.
eto mene opet sa pitanjem jer mi nitko još nije pomogao!
na komplikacijama od 18.6.
i sad me zanima moram li dobiti CIJELI iznos poreza koji je uplacen ili dio?
Jer kada ispunim tablicu ( erste) daje mi cca 1000,00 kn manji iznos a cak imam i 2300,00 kn racuna od ginekologakoji mi je vodio trudnocu!
:)
Citiraj:
anatom prvotno napisa
možda imaš popriličnu plaću :) .
Ne postoji pravilo CIJELI ili ne. Sve je stvar matematike.Citiraj:
anatom prvotno napisa
ma nemam poprilicnu placu zato mi i nije jasno!
valjda je stvar matematike!
thx cure! :*
pa da, logično! Hvala ti!Citiraj:
sunca prvotno napisa
Vidim da spominjete da se u periodu komplikacija ima pravo na osobni odbitak.
Ja imam 2 mjeseca na IP obrascu bez poreza i doprinosa i osobnog odbitka jer sam bila na bolovanju priznatom kao ozljeda na radu i imala sam 100% plaću na teret HZZO-a.
Da li i u tom slučaju vrijedi da imam pravo na osobni odbitak za ta dva mjeseca?
osobni odbitak računa se za SVE mjesece u godini, bez obzira radili, bili na bolovanju ili uzeli neplaćeni