peticija će biti na portalu kao i ona stara, ne na forumu.
postavit ću vam link ako neće moći naći! čim se postavi peticija, javim!
Printable View
peticija će biti na portalu kao i ona stara, ne na forumu.
postavit ću vam link ako neće moći naći! čim se postavi peticija, javim!
Odlicno!Citiraj:
marči prvotno napisa
Potpis!Citiraj:
marči prvotno napisa
Mislim da bi Udruge trebale sustavno istupati u medijima, doslovce bombardirati sve medije informacijama o MPO. Moja vlastita mama ne zna što to točno znači i kroz što se sve mora proći, a recimo da je preko mene u doticaju s tim. Kako očekivati od običnog građanina (kad kažem obični mislim na ljude nemedicinske struke i one koje se nisu susreli s MPO) da zna nešto o tome. Svakodnevno u novinama čitamo o razno raznim dijetama, tretmanima ljepote pa zašto ne bi čitali i o MPO. Ali doslovce o cijelom postupku. Koji su lijekovi, koliko ih se uzima, kako se prate jajne stanice, o samoj punkciji. Da ima žena koje imaju 10 i više stanica, a oplodi se jedna, možda dvije. Da ljudi shvate kakva je to muka. Da shvate zašto je odluka o oplodnji samo 3 jajne stanice katastrofalna i zašto je nužna mogućnost zamrzavanja. I kome je manipulacija embrijima uopće na pameti? Nijednom normalnom čovjeku, a kriminalaca će uvijek biti, a za njih postoje posebni zakoni i institucije.
Citiraj:
gupi51 prvotno napisa
X potpisujem sve od riječi do riječi
Znam da se pola vas neće složiti sa mnom ali ja sam sretna kad nemam smrzliće.Sretna sam i kad nemam previše oplođenih.Koliko sam ja shvatila dr.Š.-bitno je ne stimulirati previše lijekovima te dobiti manje jajnih stanica a kvalitetnijih.Nemojte zaboraviti da pola što se odmrzne ne preživi odmrzavanje i gubi na kvaliteti.Evo-što se tiče smrzlića-ja ni nisam za njih pa makar morala 100 puta ponovno na ivf.
Uopče nije stvar u jačini stimulacije, nego jednostavno o reakciji pojedinaca na tu stimulaciju. Ja sam recimo primila 25 gonala i imala brdo folikula(27) od kojih punktirano pola jer bi mislim umrla od bolova na punkciji, a cura koju znam je primila 60 gonala i imala je 5 folikula.
Svi mi znamo da neki embriji kod odmrzavanja propadaju ali opet su i dosta velike šanse. Ima puno cura koje su pomoću FET-a ostale trudne
pečlice time što ti nisi za FET ne može se ne dati pravo drugima na isto.
nemoj zaboraviti da ovaj forum čitaju mame koje su djecu dobile upravo FET-om, dakle argument uopće ne stoji, te osobe koje loše reagiraju na stimulacije ili nisu finacijski dovoljno snažne za nove postupke, stoga im je FET i te kako velika šansa ako ne i JEDINA za ostvarenje roditeljstva!
pcelice2009 to je tvoj stav imas pravo na njega, ja osobno i ne mogu proizvesti puno js ali me jako smeta ovaj novi zakon zbog zena koje mogu.Zasto ih izlagati visestrukim stimulacijama ako moze u jednom postupku dobiti dovoljno js za 3 ET?A to sto neki embriji ne prezive odmrzavanje je zato sto obicno uz 1 ili 2 dobra stave nekoliko vec u startu losih da bi ispunilli kvotu za zamrzavanje.Razumijem i odobravam to da se vraca maximalno 3 embrija ali to da se oplode samo 3 jajne stanice :shock: pitam se tko se toga uopce sjetio i kako mu je to palo na pamet.Nisam jos nigdje uspjela procitati pa me zanima ako vi znate pominje li se negdje zamrzavanje jajnih stanica ako vec brane zamrzavanje embrija?
da li netko zna što će biti sa embrijima koji su zamrznuti prije nego taj
mogući "zakon" stupi na snagu. ja osobno imam 9 smrzlića na VV.
taj zakon ne smije biti u ovom izdanju izglasan.
Slažem se pogotovo zbog onog crveno naglašenog, zabrane zamrzavanja i ograničavanje na max 3 js za oplodnjuCitiraj:
marči prvotno napisa
Ako ovaj zakon zaživi to će značiti da u RH postoje dvije kategorije građana (zanemarimo sad onu neprimjetnu rečenicu iz Ustava koja kaže da su svi pred zakonom jednaki).
Jednoj je kategoriji dopušteno stvaranje viška embrija te ih slobodno mogu pobaciti ako žele i to u fazi kad im već kuca srce i formirana je većina organa, počinje funkcionirati živčani sustav, pokreću ruke i noge...
Drugoj se kategoriji ograničavanjem broja embrija i zabranom zamrzavanja onemogućuju optimalni uvjeti za postizanje trudnoće.
Razlika između prvih i drugih je samo u tome što prvima za začeće ne treba medicinsk pomoć. Ne znam kako vama, ali meni ovo izgleda jako diskriminirajuće. Nadalje, ako izvanbračno začeće inače nije protuzakonito, kako je moguće da će za jednu kategoriju ljudi ipak biti? Jesmo li zaista svi jednaki pred zakonom? Ne bih rekla.
nikka, to i mene zanima, ali nitko ništa ne govori. Zakoni se ne bi smjeli primjenjivati retroaktivno, iako je kod nas svašta moguće. Idem u utorak na VV pa ću pitati.
potpisujete li na VV kakav dokument o broju smrznutih zametaka? ima li u njemu kakva rečenica kojom bez vašeg znanja ili suglasnosti ne smiju rukovati vašim zamecma ili slično?
Da, potpisujemo, ali to ostaje kod njih. Ja sam dobila samo povijest bolesti s brojem vraćenih i brojem zamrznutih embrija, ne sjećam se više što je još točno pisalo, ako je uopće išta pisalo o rukovanju embrijima. :/
www.roda.hr
reakcija RODA
po meni, ovo bi trebala biti poanta naše borbe! PAM svaka čast!Citiraj:
Pandora Aura Monroe prvotno napisa
U cijelosti se slazem. Veliki problem oko MPO je sto vecina ljudi uopce ne zna o cemu se tu radi. Ni ja dok mi nije trebalo nisam imala pojma kroz sto sve moras proci da bi uopce krenuo u postupak, a kamoli da dodjes do cilja!Citiraj:
gupi51 prvotno napisa
Samo da ne bi kaznili ove druge zbog nas. To im je sigurno sljedeći korak!Citiraj:
ksena28 prvotno napisa
Svaka čast na tekstu.Citiraj:
marči prvotno napisa
To je službeno priopćenje poslano u Ministarstvo?
odlican tekst! nadam se da nece ostati samo na netu
Mislim da svatko od nas koji smo u IVF treba reći svom Dr da li želi ili ne želi smrzavati eventualne embrije i tako bi trebao i zakon ostavljati mogućnost izbora,a što se tiće donora-ice mislim da li su amreikanci ludi što su tajni podaci pa valjda bi trebali ućiti od iskusnih,i onda neka me netko pita zašto idem u Mb pa iz očitih razloda jer se tamo sve lijepo zna i ništa nije obavijeno velom sramote a tako je u nas nažalost!
moram još dodati da je ovo najgori ministar zdravstva u povijesti države!!!(brišite me ali morala sam reći)
Sve je rečeno kako treba.Citiraj:
marči prvotno napisa
ja se duboko nadam da taj zakon neće biti izglasan, ja sam definitivno protiv, ali što ako bude...moji smrzlići i smrzlići ostalih bračnih ili vanbračnih parova se bacaju u smeće ili??? :?Citiraj:
marči prvotno napisa
marči ja se nadam da sam si tvoju rečenicu dobro protumačila :?
ici nisi jedina tog mišljenja :evil:
koju moju rečenicu? o zakonu-to se ja nadam? ali, iskreno?
to sad ovisi o svima nama, tu mislim i na sve vas forumašice
odnosno, koliko je intresna skupina voljna i spremna nešto poduzeti i skrenuti pažnju javnosti na ovako opasan prijedlog zakona.
mislim da smo svi svjesni da se nešto mora poduzeti, ali što??? to je ključno pitanje! mirno okupljanje, peticija, prosvjed... ja nisam pametna. mmpak predlaže palež, razbijanje izloga u centru grada, molotovljeve koktele i sl. tako bi nas i međunarodna javnost čula :mrgreen:
Pčelica2009, sa ili bez smrzlića ideš na IVF, ali ovako je bila dana mogučnost da žena primi manje hormona, a to je po mom mišljenju odlično. Ima tu forumašica koje su zbog hormona i problema kojih su isti izazvali morale potpono odustati od daljnjih postupaka. :heart:
RužicaSB, ja koliko sam slušala jućer, biti će omogućeno zamrzavanje jajnih stanica ali neoplođenih (što nije loše), ali za to trenutno u RH nepostoje uvjeti grrr :/ . Uvijek u nekakvom čekanju uvjeta...
Citiraj:
ZAUZETA prvotno napisa
što nas opet tjera van granica naše drage nam države gdje je sve to moguće :roll:
Kako se jadno osjećam zbog svih tih stvari :(
Nikako da se skužimo :oops:Citiraj:
marči prvotno napisa
moje pitanje glasi: ako slučajno "novi zakon" bude izglasan ( ja se duboko nadam da neće) što će biti sa mojim smrzlićima i smrzlićima ostalih bračnih ili vanbračnih parova koji su zamrznuti prije nego što bi "novi zakon" mogao stupiti na snagu???
da li će se oni baciti u smeće ili???
da li mi možeš na to odgovoriti? :)
sorry ako sam pitanje zakomplicirala :oops:
ne mogu na žalost, jer znam koliko i ti.
Evo jedan link koji bi mogao biti jako koristan.
Temeljito su obrađeni stavovi crkve i znanosti o početku života. Ako vam se ne da sve čitati na kraju je dobar zaključak.
http://www.kbf.hr/Spectrum/novo/2_RA...ED-EMBRIJA.pdf
Zamrzavanje jajnih stanica je postupak kojeg su isprobavali japanci, ali, koliko je meni poznato, nije bilo uspjeha.Citiraj:
ZAUZETA prvotno napisa
svakim zakonom treba ići korak naprijed a ne nazad, zašto ukinuti krioprezervaciju? ona nije obavezna, ona je jedna od mogućnosti i što više mogućnosti ima, to se šanse za roditeljstvom povećavaju. ne treba gledati na idividualnoj bazi, već šire i što otvorenije. netko tko je prošao i privatne i državne klinike i te kako osjeti razliku u pristupu, neki nemaju mogućnost ni zamisliti pristup privatnoj klinici. stvari nisu crno/bijele, vezano za dr.š. i hiperstimulacije eto kod njega sam ju imala 2 puta, i oba puta sam išla na transfer (pod hiperstimulacijom). kada zbrojim izvađeno mi je u 4 postupka 49 js. po svakom ciklusu
žena ima 1 js, koliko sam ja ciklusa bliže menopauzi???? jel moglo manje? je! jel se moglo zamrznuti? je! uspjela sam postati mama, ali samo zato što sam otišla tamo gdje vraćaju i zamrzavaju kvalitetne zametke koje su odabrali od 8-10 oplođenih js. OVAJ NOVI PRIJEDLOG OVU MOGUĆNOST KOJA SE KOD MNOGIH OD NAS POKAZALA DOBITNOM KOMBINACIJOM, UKIDA!!!!!
pčelice, koliko žena i postupaka toliko priča, no zakon mora biti donešen na korist i dobrobit svih.
Uspjela sam naći info o potpisivanju peticije:
Hvala.Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
potpisujem rikikiki, i ja sam razočarana :(
Da u pravu si što se tiče fragmentacije.Ljudski je griješiti.Oprosti na zabuni.
vezano za uvjete u kojima se radi MPO i kvaliteti zametaka...moj slučaj je oprečan:
1. put ICSi u IVF klinici privatno...dr. T zaradio na lijekovima (merional naplatio kao menopur ispod stola, a znamo svi po koliko se naplaćuje u Mađarskoj), stimulacija uspijela 'školski', bolna punkcija i neugodan transfer, 2 boce infuzije, zametci dobri, ali ništa za zamrznuti...beta nula
2. put Petrova ICSI kod dr R...neću ni pričati o uvjetima u Petrovoj :mrgreen: , dugi protokol, ciljano samo kvalitetne js, bezbolna punkcija i transfer, loši zametci, ništa za zamrznuti....i BINGO mala princezica
Kod jednog uzv pregleda u jednoj privatnoj poliklinici, dr je komentirao da se eto vidi da je došao jedan novi u laboratorij u Petrovoj...pa su opet počeli s uspjesima.
Iz svega ovoga zaključujem da "sjedenje na kožnoj fotelji" (kako bi reko jedan moj kolega s istim problemima :lol: ) ne pospješuje postupak....ključni su ljudi i oprema u laboratoriju i na kraju sreća.
Ono što bi definitivno pridonijelu uspješnosti i većem broju začetih princeza/princezica u HR jest:
- bolja oprema u bolnicama
- veći broj besplatnih pokušaja
- manji period čekanja (mi čekali u Petrovoj par mjeseci prvo za dogovor, pa ond ajoš godinu dana za pokušaj)
- definitivno NE zabraniti zamrzavanje, jer ja poznam cure koje su upravo FET-om uspijele...a i žene se manje opterećuju lijekovima i u manjem vremenskom intervalu se može više puta pokušati
- pomicanje starosne granice , jer uglavnom nas je najviše preko 30te, a dok onda prođu svi pregledi, čekanja... ( evo npr. da mi sad krenemo na drugo dijete, ja po ovim uvijetima ne bih stigla ispucati preostala 2 pokušaja preko HZZO)