cekaj, cekaj...nesto sam propustila? sto fali grizu?
Printable View
cekaj, cekaj...nesto sam propustila? sto fali grizu?
Po meni ništa. Ali, mislim da apri misli da je dosadan :mrgreen: (ako se dobro sjećam!)Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
Ali, eto, moja djeca vole rutinu :mrgreen: . Ja sam neki dan pravila kus kus i mlađa cura kaže: Ja ne bih taj kus kus, ja bih griz griz :mrgreen:
ja sam mislila da je to ona priča o "praznim kalorijama"?Citiraj:
Anci prvotno napisa
zasto bi integralni griz bio prazne kalorije?
psenica je izmedju ostalog odlican izvor zeljeza, kalcija i b vitamina.
nadam se da je kritika isla onog bijelog instant griza (ja ga ne koristim).
inace bolje da vise ne otvaram ovu temu, jer bum se opet s nekim posvadjala :lol:
Jecmeni griz... *njamnjam*
pa kakav god hoces...ja sve (cjelovite) zitarice i sve njihove (prirodne) oblike konzumiram
da, integralni je sigurno bolji. Možda sve skupa previše ugljikohidrata, ali u svakom slučaju puno bolje od čokolina (koji ne postoji ni na našem meniju, premda nismo alergičari, jednostavno ne trošimo ništa instant). Griz ja osobno obožavam, ali ga smatram više zadovoljstvom nego zdravom hranom.
tako i ja.Citiraj:
ali ga smatram više zadovoljstvom nego zdravom hranom.
i smatram da u nekoj hrani treba i gustati. iskljucivo gustati. 8)
mi npr. nismo kolaci-frikovi, al se ja zasladim sa grizom i cokolinom. 8)
to je neki novi stil prehrane? nikad cula da zitarice i ugljikohidarti ne spadaju u zdravu hranu :?Citiraj:
ali ga smatram više zadovoljstvom nego zdravom hranom
ugljikohidrati su hrana koja nam daje energiju, a djeca je itekako trebaju za rast. osim energije izvor su mnogih hranjivih sastojaka. dobar dio prehrane trebaju zauzimati ugljikohidrati iz zitarica (naravno cjelovitih), voca, povrca i mahunarki. tako je po piramidi pravilne prehrane, makrobiotici, ayurvedi i svim ostalim meni poznatim stilovima prehrane.
moje dijete u zadnje vrijeme traži griz za večeru triput tjedno. smaže količinu skuhanu na pola litre mlijeka. :shock:
a kakav griz? raženi ili od pira, najčešće pola-pola. jednom s jagodama. drugi put s jabukom i cimetom, i grožđicama ako ih ima doma. četvrti s kokosom i bananom. peti s kakaom i bananom. sad dolaze ljetne kombinacije s marelicama i breskvama... sinoć smo isprobali švarcvald-varijantu s kakaom i višnjama - ta mu se nije svidjela. orasi, bademi i sl. također ne prolaze. suho voće obožava, ubacujem ga prema inspiraciji i željama.
probala sam kuhati na rižinom mlijeku, ali mu nije fino. gledam da ga zasladim voćem, ako stavim samo kakao dodam i žlicu meda.
kad nam dosadi griz, skuhamo kašu od zobenih pahuljica, isto s voćem koje nam je pri ruci.
pa malo naginjemo prema zoni. ok su ugljikohidrati ali treba gledati da se kombiniraju s proteinima i mastima (nije da ja uvijek imam živaca za to). Ugljikohidrati se dijele u 2 skupine, ovi škrobasti su zasićeniji i treba ih jesti manje, a voća i povrća treba jesti više. Sam griz, pa i uz sve ove (prefine :mljac: ) dodatke, nije poželjan kao samostalan obrok. Ali odosmo u ot. Ja svakako podržavam zamjenu čokolina eko i bio varijantama, ali to bi bio samo prvi korak u zdravoj prehrani (nisam frik zdrave prehrane, samo sam svjesna kad jedem nezdravo, da jedem nezdravo :) )Citiraj:
aha zona. kuzim. samo koliko znam zona nije prikladan nacin prehrane za djecu u razvoju, a ovdje se govori prvenstveno o njima
:? to ću morati provjeritiCitiraj:
odakle podatak?
ma koje to dijete pojede? stariji ili mlađi?? nadam se odgovoru- stariji...jerbo mi smo još jaaaaako daleko od većine nabrojanog!!! :(Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
ma stariji (petogodišnjak), jasno! :)
mlađi (jednogodišnjak) još ne konzumira griz kao samostalni obrok, niti će tako skoro.
imate vi još puno vremena, ne brini. :* ovaj moj malac donedavno nije htio ništa osim voća, a sad ne stižemo nakuhati koliko jede.
Maknuti ću sve prepucavačke postove, molim da se međusobne razmirice rješavaju putem ppa.
Hvala.
Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
uf sad mi je laknulo.... :D :D
moji postovi su maknuti ...zasto?-jer sam u pravu...
ma molim vas brinete se toliko jako o zdravoj prehrani...tj.o necemo sto se koriti vec hoho godina...svi ste vi jeli cokolino i sta vam danas fali ?-nista...
uvijek isto nezdravo ono/ovo i tako uvijek...
pa sta da jedemo?zrak mozda?...
zdrava prehrana a cokolino jos uvijek moja malena u vrticu jede,kao i pastete,vocne jogurte(koji takoder nisu zdravi tako se ponovom govori).,pa dukatino i onaj cokoladni dukatino (koji je bas danas donjela doma),pa linolade,cedevita itd...itd...
sta tetama nosite posebnu hranu ili joj naredite da to vase djete nesmije jest...
ma grozno...
kao sto reko po svemu tome NISTA vise nije zdravo...
možda bi bilo bolje da taj svoj vrtić prijaviš nekome od nadležnih: otkako je uveden novi normativ, sve ovo što nabrajaš je - zabranjeno.
nemam ništa protiv što tako hraniš svoje dijete, samo izvoli.
ali imam protiv što se tako patronizirajuće ponašaš.
svaka nova generacija je sve deblja i deblja, tromija i tromija.
a umjetne hrane je sve više i više: u generaciji naše djece više nego u našoj, u našoj više nego u generacijama naših roditelja.
"pa što nam fali"?!
ništa.
divno nam je!
topici o debljini imaju preko 20 stranica.
topici o alergijama, astmama... imaju preko dvadeset stranica.
ali, ono što je predivno je i da topici o dohrani imaju preko 20 stranica :D
jer su mnogi od nas uvidjeli kako nam IPAK nešto "fali" ;)
najgore od svega mi je sto je bas to, sto se reklamira kao "zdrava djecja hrana", najnezdravije od svega. stvara ovisnike vec u mladoj dobi :x , koja je to industrija, ne preza ni pred cim.
lidac, naj se uvrediti, od ovog kaj si spomenula nema niti jedna zdrava namirnica. sve jedno gore od drugoga, pastete, jogurti koji nisu vidli voca ali jesu secera, dukatini, linolade.. uzas.
ima mi smisla ona teorija o sirovoj hrani, zato se trudim(o) jesti sto vise sirovoga. ali daleko od toga da doma nemam sve vrsta griza (psenicni, dinkel, razeni, jecmeni, kukuruzni) pa ih kombiniram. uglavnom kuham na rizinom ili zobenom mlijeku, onda ne trebaju ekstra zasladivanje. pa tutnem unutra pahuljica, ili suhog voca, ili malo cokse.. uh, svasta se zna naci u mom grizu :mrgreen:
meni je ovo savrseno za dorucak:
za 1 osobu- pola salice zovenih pahuljica Hahne (mrvljene zobene, ima za kupiti u Konzumu..te su mi najbolje jer ispadnu kao griz) skuhati u 1 šalici vode..to se kuha recimo 3-4 minute, zatim se doda recimo 1/4 čaše mlijeka(ja dodam obicno svjeze ali moze sigurno i zobeno,rizino..) i jos malo ukuha da postane kremasto..pri kraju se doda malo šećera (pola žličice- žlićicu) i malo vanilin šećera da da okus. Zatim istreseš u tanjurić i na vrh staviš kockicu čokolade (najbolje milka noissete :P jer je kremasta i fina..haha)..ja ne volim crne cokolade, mozda ce nekome biti fina i crna..pada mi na pamet kockica lindt s naranconm,to bi moglo biti fino..kaša ima skoro isti okus kao griz na mlijeku i svima kojima sam dala da probaju su se navukli na to a mene je zarazila najbolja prijateljica :mrgreen:
osim cokolade moze se varirati..ubaciti bademe i grodjice, jabuku i cimet pa svaki dan mogu imati drukciji dorucak a zob ih fino zasiti do rucka..
nije cokolino ali je jako fino :heart:
zaboravih napisati da umjesto secera moze i med i recimo kuhati kratko vanilin stapic..ako hocete izbjeci ovaj dio :)
nda, ali zato imamo sve novije i sve bolje 'lijekove' za mršavljenje, za obnovu jetre, za tlak, za šečer, za krvne žile, za ...Citiraj:
apricot prvotno napisa
novac vrti novac
danas je Profit jedina religija
primjetila sam dosta iskustava o poboljšanju općeg zdravstvenog stanja nakon izbacivanja homogeniziranog mljeka (i na njemu baziranih proizvoda)
bili smo na moru nekidan, ponijela sam maloj jagode i trešnje (sve sa placa, kupujem prema mirisu)
a moja mama: a nisi ponijela krafnu?
:? čemu ?
kak?ne koristis onda ni sireve ni nista?cime zamijenis?
tvoja mama voli krafne :)moram priznati nekad i ja iako znam da su totalno nezdrave :roll: